Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1017 / 2208
(#) Doncso válasza p_istvan hozzászólására (») Júl 16, 2010
Értem mire gondolsz, a szkópkábelt mint olyat kizárnám, mivel ha a generátor kimenetén szép a jel, az erősítő kimenetén van egy kis túllövés, akkor nyilván az erősítőnél lehet a bibi, de igazából nem is tudom, hogy ez gondnak minősül e, nagyon kismértékű ez a túllövés, jó , mondjuk ez így nem sokat mond, lehet én azt mondom kicsi, te azt mondanád nagy, lezajlik ez az Amatőr Audiofil találkozós történet, akkor lesz időm szépen kibattyogni a műhelybe, és felkötni a tesztpadra, Bode diagramot, ilyeneket tudok készíteni ha szükségesnek látod, illetve készítek pár képet a négyszögjelről is 10kHz-en, lehet azt mondod rá, hogy ez teljesen normális. Mindenesetre köszi a tanácsot.
(#) Doncso válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 16, 2010
Butaságot mondanék azzal, hogy ha van több ilyen trafója, akkor tegyen össze 2-2 db trafóra való vasat, és készítsen hozzá csévét, aztán lehet tekerni? 8cm2-el már lehet jó kimenőt készíteni, akár PP-hez is. Ugye holnap találkozunk?
(#) Imi65 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 16, 2010
Nem. [OFF]Igen.
(#) Doncso válasza tunerman hozzászólására (») Júl 16, 2010
Hogy érted , hogy ultra lineár a kimenő? Magam tekertem, CHZ tervei alapján. Bocsi, ezt a fogalmat nem ismerem. Mindenesetre, AAÉT után több időm lesz rá, alig tudtam, vagyis teljesen be sem tudtam fejezni az erősítő dobozolását, mérni épp csak a nyugalmit és a szimmetriát tudtam, illetve egy gyors négyszöget , több időm nem volt rá. De tali után ráfekszek, ez most érdekes számomra. Neked is köszi a tanácsot.
(#) Doncso válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 16, 2010
Viszem Jani 6p14p pp-jét is, illetve kész a PCL. Remélem tetszeni fog.
(#) Imi65 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 16, 2010
[OFF]Jani 6P14P PP-jét, láttam, hallottam. Majd holnap meghallgatjuk még egyszer!
(#) sturbi válasza Doncso hozzászólására (») Júl 16, 2010
Biztos, hogy úgy van ahogy tunerman írta, én is eleve úgy értelmeztem (ezért volt a nagyszemű érdeklődés), sőt a megoldást illetően is vele értek egyet (első anódban RC taggal kompenzálás), eltekintve attól az apróságtól, hogy korántsem tartom olyan komoly problémának mint Ő, ezért aztán én valószínűleg mégsem kompenzálnék sem itt sem máshol ez miatt.
(#) p_istvan válasza Doncso hozzászólására (») Júl 16, 2010
Szerintem érdemes egy kicsit gyúrni a dologra!
Egy csöves erősítő kimenőtrafóval nem kimondott széles-sávú erősítő. 10 kHz négyszögjel majdnem tökéletes átviteléhez 100 kHz feletti sávszélesség kell.
De mivel nem ilyen széles sávú (főleg visszacsatolás nélkül) ezért a megfelelő jelalak kissé lekerekített felfutóéllel rendelkezik!
Ha túl meredek, kis belengéssel, az már jelentős kiemelést és fázistolást jelenthet.
Ha készítesz egy Bode diagramot, azon szépen fog látszani a kiemelés és a fázismenet is érdekes lesz.

Valószínű hogy emiatt nem szereted a hangját visszacsatolással...
(A kiemelés frekvenciáját megbecsülheted a szkóp képéből is, megnézed a az első szinusz szerű jel periódusidejét, a négyszögjel felfutó élénél)
(#) Doncso válasza p_istvan hozzászólására (») Júl 16, 2010
Ez érdekes, erre mindenképp ráfekszek, már csak tanulás szempontjából is, a tökéletestés meg sosem baj. Ha végre lesz egy kis időm, készítek egy diagramot.
(#) Doncso válasza sturbi hozzászólására (») Júl 16, 2010
Értem, én azért végére járok majd, már csak tanulás végett is. Érdekes ez a téma.
(#) hgy válasza tunerman hozzászólására (») Júl 17, 2010
Ugyanazt (majdnem) javasoltad, mint én négy sorral feljebb. Meg többen is.
De azt nekem magyarázza meg valaki, hibridnél, csöves meghajtás, és fetes végfoknál viszcsat nélkül is miért jelentkezik a kimeneti műterheléssel párhuzamosan lévő 1 mikrós kondi hatására túllövés a csöves meghajtás kimenetén??
(#) p_istvan válasza hgy hozzászólására (») Júl 17, 2010
Talán mert a műterhelésed és/vagy a hosszabb csatlakozó vezetéke induktivitása és az 1 µF kondi rezgőkört képez és a FET-ek viszonylag nagy (visszacsatolás nélkül) kimenő-ellenállása nem fogja meg eléggé.
Az 1 UF nem túl barátságos terhelés egy erősítőnek.
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Júl 17, 2010
Az első triódák anódjai közé lehetne tenni R-C tagot , a kapcsoláshoz így lenne megfelelő (ECL86 PP esetén) .
(#) 6C4C válasza hgy hozzászólására (») Júl 17, 2010
A végerősítő eszköz(ök) belső kapacitásai miatt... Egy nagyáramú MOSFET bemenete akár nF nagyságrendű kapacitással terheli a meghajtó fokozatot :yes: Szenvedtem is a hibridemben eleget a négyszögátvitellel, nem is sikerült rendesen megoldanom a problémát, inkább maradtam a tiszta csövesnél, pedig összehoztam az egész ampot DC csatoltan
(#) hgy válasza 6C4C hozzászólására (») Júl 17, 2010
Ez rendben van, csak azt elfelejtettem említeni, hogy pont a nagy kapacitás miatt a csöves meghajtó és a végfetek közöt nagyáramú (30 mA) emitterkövető is van BD 139/140-ből. És azon is visszahatott.
(#) 6C4C válasza hgy hozzászólására (») Júl 17, 2010
Az én csöves meghajtásom 60mA-el dolgozott, az is kevésnek bizonyult sajnos Érdmes megnézni egy FET meghajtó kapcsolóüzemű táp IC kimeneti speckóját... Példaképpen az UC3842 max. +/- 1 (!) A-el képes hajtani a kapcsolóeszköz gate elektródáját :yes:
(#) tunerman válasza 6C4C hozzászólására (») Júl 17, 2010
Én is úgy néztem le egy japán oldalról a V-FET SE erősítőm végtranzisztorainak a meghajtását.....elég jól működött: 1 MHz-ig ment a frekvencia menete a bemérésnél!

A második és harmadik rajz az érdekes. SIT . Üdv: TJ.
(#) 6C4C válasza tunerman hozzászólására (») Júl 17, 2010
Ezt viszont most látja N.T. másodszor

hdrv.jpg

(#) hgy válasza 6C4C hozzászólására (») Júl 17, 2010
Végül is itt minden a helyén van..
(#) tunerman válasza 6C4C hozzászólására (») Júl 18, 2010
Hopp!

Ezt találtam - nagyon érdekes Miller Voltage Amplifier

Üdv: TJ.
(#) tunerman válasza hgy hozzászólására (») Júl 18, 2010
Persze, mert a BD139/BD140 emitter követőnek az impulzus hatására a bázisárama is megnőtt ugrásszerűen.

Üdv: TJ.
(#) rhesus23 hozzászólása Júl 18, 2010
SM 74-es vasam van fojtó készítéshez. 0,21-es huzalból kb. 1300 menetet akarok feltekerni, hogy ne legyen az ellenállása nagyobb 100Ohm-nál. Ez minimális légréssel kb. mekkora induktivitást jelenthet? 5-10H a cél.
(#) CHZ válasza rhesus23 hozzászólására (») Júl 18, 2010
Arra a vasra vastagabb huzal és több menet is elfér ..
(#) rhesus23 válasza CHZ hozzászólására (») Júl 18, 2010
Vastagabb huzalt rendelnem kell. Ebből áll rendelkezésre 4-5kg.
Vastagabb huzalt a kisebb DC R miatt is javasoltam .
(#) rhesus23 válasza CHZ hozzászólására (») Júl 18, 2010
Pont ezért említettem 100Ohmot. Többek szerint 80-100Ohm felett már romlik a dinamika. Olyan 0,50 és 0,60 közötti huzallal lenne az ideális teletekerve a cséve. Csak arra voltam kíváncsi, hogy a kb. 1300-as tekercs mekkora induktivitást adhat ekkora vason.
(#) CHZ válasza (») Júl 18, 2010
Zolikám , nagyon szigorú lettél mostanában !
Ezt csak saccolni tudom , légréstől is függ , kb. 3 Hy körül várható ..
(#) istvan3 hozzászólása Júl 18, 2010
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy a 6n3p mi helyett használható? ECC83, ECC85?
(#) mark.budai válasza istvan3 hozzászólására (») Júl 18, 2010
Szia! Leginkább ECC88, de ECC85 is jó helyette, arra vigyázz, hogy a lábkiosztása más!
6N3P
ECC85
ECC88
Következő: »»   1017 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem