Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1018 / 2208
(#) hgy válasza istvan3 hozzászólására (») Júl 18, 2010
Leginkább ezek helyett:
6N3P-I is a double triode vacuum tube used as a wideband HF power amp, oscillator and DIY preamps. 6N3P-I is similar to 2C51, ECC42 and 5670 tubes.
Az ECC83 biztos nem, szerintem az ECC88 sem. A 85 talán vagy inkább a 81-es
(#) rockersrac hozzászólása Júl 18, 2010
Kérdésem a következő: a 6H8C-nek és a 6H9C-nek mi a ,,magyar" (ecc beli) megfelelője? És melyik olcsóbb? Mert van egy darab 6H8C csövem, de úgy veszem észre, hogy igen nehéz hozzájutni, ha meg netán börzén találok is, akkor is irtó drágán akarja az eladó adni!
(#) klemo86 válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 18, 2010
ECC32 a megfelelője, de nem "magyar" megfelelője, hanem európai Az amerikai 6SN7(GT), az orosz a 6N8S. (A 6N8S aktuális ára 651Ft/db, természetesen N.O.S.)
(#) tunerman válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 18, 2010
Az orosz 6H8C "eredeti megfelelő típusa" a 6SN7, míg a 6H9C-nek a 6SL7.
A modernebb novál csövek között az ECC82 "hasonlít" a 6H8C-re, az ECC83 pedig a 6H9C-re.

Üdv: TJ.
(#) rockersrac válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 19, 2010
Tudom hogy nem magyar, hanem európai, de így jobban esett leírni!
(#) rockersrac válasza tunerman hozzászólására (») Júl 19, 2010
Köszönöm szépen a választ!
(#) klemo86 válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 19, 2010
Semmi gond, a magyarok is biztos gyártották az ECC32-t
(#) klemo86 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 19, 2010
Egy tízesbe, hogy Mullard Arra viszont nem esküszöm, hogy "mi" is gyártottunk
(#) (Felhasználó 1947) válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 19, 2010
Idézet:
„És melyik olcsóbb?”

Ne sértődj meg, de ha ez a kiindulópontod, az nem túl szerencsés.
Egy jó hangfekis cső pénzbe kerül, de nem megfizethetetlen.
A ruszki csövek "olcsók" de minőségben nem mindig
a legjobb választás.
Próbálj ki valahol egy Tungsram, vagy Telefunken ECC83-at, majd egy ruszki 6N2P-t, és meglátod miről beszélek.
Erősitő épitésnél is ahogy látom mindig az olcsóság dominál, a minőség helyett-aminek ára van, ezt tudomásul kell venni.
(#) tunerman válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 19, 2010
Régen gyártott 6SN7G-t a Tungsram, csak nagyon ritkán lehet ilyen csövet találni - az is általában használt!

Üdv: TJ.
(#) klemo86 hozzászólása Júl 19, 2010
Basszus, valami gáz van az erősítőmmel
Fleta, a hálózati trafója ennek hogy áll? Ha csak a fűtés trafója megy, akkor felfűt szépen, nincs vele semmi gond… Ha viszont rákapcsolom a hálózati trafót is, akkor egyrészt melegszenek a kimenők és a fűtőtrafó is, másrészt megfoghatatlanul felforrósodik a hálózati Rá nem tudok jönni, hogy mi van
(#) (Felhasználó 1947) válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 19, 2010
Gondolom két külön trafóról van szó, ugye?
(Fűtés, és anódtrafó külön.)
Elhelyezésre milyen?A primerek párhuzamosan kötése mindegyiknél a tekercs kezdete?
esetleg egy skiccet, vagy fotót beszúrhatsz, úgy könnyebb segiteni.
(#) klemo86 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Júl 19, 2010
Azért kérdeztem elsősorban Fletát, mert Ő tekerte, és ismeri a körülményeket is… Először a fűtőtrafó és az anódtrafó egymás fölött volt, így lesz majd a végleges helyzetben is, és először én is a 230-ak fázishelyességére gyanakodtam, de miután felcseréltem az egyiknél, az sem segített… Aztán leraktam a másik mellé, és csak nem lett jobb, ismét primer-csere, ismét ugyanaz a helyzet Már csak arra tippelek, hogy esetleg a szekunder kivezetéseit nem jól kötöttem be, de direkt üresjáratban rámértem, hogy melyik melyik - ugyanis a két anódfesznek ami rajta van, arról van 1-1 leágazás a negatív előfesznek. Egy aktuális rajzot mindjárt készítek róla, hátha én is észreveszek valamit, amit eddig nem (csatoltam a képet - a varázsszemek vannak még, más nincs - a módosítások is jelezve vannak rajta)

sch.jpg

(#) lpcollector válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 19, 2010
Üresjárásban nem melegszik az anódtrafó?
Miután "megöltem" egy, Fleta mester által tekert hálótrafót a 6C33C-ben csőválogatás közben, utánna már üresjárásban is felforrósodott, és folyton leoldott a hővédelem, egyszóval mindörökre használhatatlanná vált ...
(#) klemo86 válasza lpcollector hozzászólására (») Júl 19, 2010
És nálad ez mi miatt következ(het)ett be?
Nálam nem melegszik üresen, viszont hülye értékeket jelez a műszer… Konkrétan 180V helyett csak 90-et. Nálam a két nullapont közösítve lehet, de ha így van, akkor hogy lehet az, hogy más-más értékeket mutat az egyikkel illetve a másikkal mérve? Ha nincs közösítve, akkor hogy tudok mindkét variációval feszt levenni?
Fleta mesternél van a gyűrű vizsgálat alatt, de attól tartok, hogy az előfesz beállító huzalpoti valahol kontakthibás, és megszakadt az előfesz. A kimenőt nem tette tönkre, de a hálótrafót leültette... Rövidzárat sehol sem mértem a tekercsek között, mégsem tudtam többé használni ...
Én ehhez hülye vagyok Komolyan, itt tudnám feladni az egész elektronikázást Egyszerűen nincs rá magyarázat… (Mellesleg ha a fűtőtrafó tetején van, mint először, mindkettő megtápolva, csak az anódtrafó terhelés nélkül, akkor sem melegszik!) Most jön az a rész, hogy szétbombázom az egész táp részét a cuccnak…
(#) mark.budai válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 19, 2010
Tudom, hülyeséget kérdezek, de biztos a primer tekercset kötötted a 230-ra? Diódahíd, kondik jók?
Azt, hogy mi mivel van közösítve nem igazán értem, ha esetleg lerajzolnád hogyan is kellene kinéznie a trafód szekundereinek...
(#) lpcollector válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 19, 2010
Fleta mester a primert mindig jól láthatóan és ugyanúgy jelöli, ezt max. szándékosan lehet elkötni...
(#) mark.budai válasza lpcollector hozzászólására (») Júl 19, 2010
Ez így igaz, de akármi megtörténhet..
Csatoltam a rajzot, hátha valamelyik kör nem tetszik a másiknak, és bután oldottam meg a dolgot; nem tudom, mi lehet a gondja. Most mérem ki a diódákat, jó volt mind, amikor beépítettem, majd most kárfelmérek… Használt alkatrészekből van a táp része, de mindent kimérek beépítés előtt… A szekunder oldal bekötésével lehet valami, az számomra elég káosz így a mérések alapján (is). Pedig 6 szál drót Ebből a feketék a testnek szántak, a pirosak a +180-190V-ok, a sárgák a 110V-os leágazások… A rajz szerint kialakítva.
(#) fleta válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 19, 2010
Küldtem privit!
(#) (Felhasználó 1947) válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 19, 2010
Rendben, akkor nem folyok bele a dologba.
(#) klemo86 válasza fleta hozzászólására (») Júl 19, 2010
Így már világos A többieknek: nem a "megbeszéltek szerint" lett megtekerve, nem a 180V leágazásaként voltak kihozva a 110V-ok, hanem a két sárga egy külön tekercs neki - most így nézzétek meg az általam bekötött képet, és osszátok be (és még hogy furcsán melegedett…). Az élesztésről képek (remélhetőleg) nemsokára!
(#) sturbi válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 19, 2010
Nincs kedvem most kibogozni, de első ránézésre szerintem nem lehet így összekötni a gretzeket, rajzold be a diódákat is a greatz hidakba, akkor könnyebben láthatók lesznek a zárlatok (most csak így fejben pl az alsó és a felső gretz-nál).
Nem gonoszkodásból...
Idézet:
„de direkt üresjáratban rámértem, hogy melyik melyik - ugyanis a két anódfesznek ami rajta van, arról van 1-1 leágazás a negatív előfesznek”

...és nem derült ki, hogy külön tekercse van az előfesznek.
Basszus, és nálam is!! Be van kötve rendesen, és így is süt… Azt mondod, ennek már így annyi? Mehet vissza
(#) klemo86 válasza sturbi hozzászólására (») Júl 19, 2010
Mondom, 90V körül volt az összes a feketékhez mérve! Szerinted? De szerintem már gatyán van, mert "normálisan" bekötve is sütősre melegszik…
Mit jelent, hogy "normálisan bekötve"...rajz a tápról..
Következő: »»   1018 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem