Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1719 / 2208
(#) szikorapéter válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 7, 2015
A rajz rádiótechnika könyvből van,sajnos nemtudom meik év. A multkor a mod kitörölte amikor feltettem az egészet zipelve mert 3 efféle szép kis leírással bíró erősítő rajzom is van jó minőségben scannelve.
(#) Orbán József válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 7, 2015
Ha ránéznél a meglevő oldalra, esetleg valamelyik alján megismétlik az évjáratot...
Az 1969 és 1979-esben van régebbi kapcsolásgyűjtemény, de megnézem én is, nem rémlik ez a séma.
(#) szikorapéter válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 7, 2015
Talán nem törlik ki,remélem jó hasznát veszed.
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 7, 2015
És a maradékja csatolva. Kezdőként nekem aranyat és ezüstöt ért ez a szöveg,és persze a többi is. Ajánlani tudom mindenkinek,én (az egyszerűség jegyében) 2 junoszty trafóval készítettem el a kimenőt így a fülemre bízva a dolgot nagyon jól szól,meg vagyok vele elégedve. A végcsöveim PCL86 -osok.
(#) Orbán József válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 7, 2015
Köszönöm! Így igaz, ezek abban az időben készültek, amikor az amatőrök nagyobb része foglalkozott csöves technikával és kiforrott megvalósításokra találhatunk.
A leírások, műhelyfogások ma is aktuálisak nekünk.
(#) szikorapéter válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 7, 2015
Van még 2 kapcsolás,az egyik 12W-os EL84 PP a másik pedig szintén egy PCL 86 PP viszont az csak 8W-os elvileg.
(#) Orbán József válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 7, 2015
Az (E)PCL86-osokkal épült PP-kről szinte csak jót hallottam, de sajnos nehéz megbízható darabokat találni ma már.
(#) szikorapéter válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 7, 2015
Én nem válogattam bele a csöveket,hanem egyszerűen 2db-ot kivettem a készletemből és beleraktam. Azonnal gyönyörűen szólt mikor felfűtött. Legyűgözött a hangereje,basszusai és fület süketítő magasa (ami érdekes,mert elvileg a junoszty trafók ebben nem bővelkednek csak mély hangtartományban). Első látásra szerelem erősítő lett nálam. Ezután majd amit most készíteni szeretnék,az egy PL504 PP erősítő lenne,viszont ahoz majd csak akkor fogok hozzá ha a táp elkészült.
(#) Orbán József válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 7, 2015
xL504 (EL504)-el magam is fogok kezdeni valamit, lévén jófajta AEG gyártmányból jópár NOS db. Van egy PPP ajánlás ezekhez, trafóadatokkal a RTÉK. 1979-es számában. 15W, de attól még jó lehet.
Az elejét azonban valószínűleg kicsit másképp csinálom. Az eredeti rajzon az első 2 trióda (PCC88) kapcsolása és a jel kicsatolása a fordító felé az anódból, míg egy később talált sémán a katódból történik. Ez utóbbi szimpatikusabb nekem.
(#) szikorapéter válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 7, 2015
Akkor mondjuk használhatnék az én kapcsolásomhoz P88CC-t is akár?
(#) gkari válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 7, 2015
RT ÉK 1970.
(#) szikorapéter válasza gkari hozzászólására (») Feb 7, 2015
Annak a lapnak a száma ameiket kiraktam ide? Akkor köszönöm szépen ezt felírom magamnak. Sajnos össz-visz 3 rádiótechnikát örzök itthon,ennyi maradt meg papámnak az évek során,így nem sok csöves kapcsolásom van.
(#) konyak6 válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 7, 2015
Szia!
Küldtem Emailt.
(#) heinrik endre hozzászólása Feb 7, 2015
Sziasztok láttam egy csövet a börzén neve GK- 71 érdemes lenne belőle épiteni
(#) bta válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 7, 2015
14W 2 darab ECL86-ból??! Ott valami nagyon el van számolva...
(#) szikorapéter válasza bta hozzászólására (») Feb 7, 2015
xCL-86 -hoz van tervezve és gyári a kapcsolás. Nemtudom mennyi a tényleges teljesítmény nem mértem meg soha,viszont annyit tudok hogy nagyobbat szól mint egy EL84 PP.
(#) bta válasza heinrik endre hozzászólására (») Feb 7, 2015
Közvetlen fűtésű, a fűtés teljesítményfelvétele 60W(!), magas anódfeszültség kell, viszonylag magas az illesztőimpedanciája, kvázitriódának kötve a GM70-hez hasonló, persze kevésbé lineáris... szerintem nem érdemes.
(#) FordPrefect válasza bta hozzászólására (») Feb 7, 2015
Visítva pont 14W kijöhet belőle, más kérdés hogy mennyi ideig. Meg primer oldalon. Katalógus. Vagy 12W, mint az AE 211-ből. Mindenesetre ép eszű ember nem így csinálja. Vesz egy 6P1P-EV orosz sugártetródát, egy 6N2P-EV meghajtót. (+ 1 foglalat, de megéri) Fele annyiba kerül, ugyanakkora a kimenő teljesítmény! 5.000 órás orosz katonai csövek, fűtő teljesítményigény ugyanakkora. Oszt nem évente, hanem tízévente kell csövet cserélni Csak párba válogatott OROSZ csövet nehéz szerezni, DE nem reménytelen..
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015
(#) Orbán József válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 8, 2015
PCC88 helyett igen - ha van ilyen cső... Így jelölik a hosszú élettartamú, ipari használatra készített (10e óra) csöveket.
(#) szikorapéter válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 8, 2015
Most sajnos vagy P88CC van bele,vagy még ECC83 ,esetleg 6N6P.
(#) Orbán József válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 8, 2015
Nagyon nem lehet keresztbe helyettesíteni egymással őket, ha azt szeretnénk, hogy mindegyik az optimális képességével működjön az adott helyen.
Tudomásom szerint az ECC83 kifejezetten hangfrekvenciás célokra lett fejlesztve, a(z) x88CC pedig nem. Viszont utóbbi jól terhelhető. Az orosz csőről pillanatnyilag nem tudok mit mondani, nincs vele tervem, de van nekem is, többen is eredménnyel használják. Ha befut valaki belőlük is - használókból - okosabbat tud majd mondani. Várj egy picit.
(#) ha4023 válasza heinrik endre hozzászólására (») Feb 8, 2015
Nagyon jó cső a GK-71, de leginkább a rádiótechnikai eszközökben alkalmazták és alkalmazzák őket. Régen amerikai, orosz és német katonai repülőgép rádiókban voltak használva, ma végerősítőket csinál vele egy két amatőr rádiófrekvenciára, de ott sajnos 20 MHz felett már nem igen jók a csőnek a méretéhez képest a megfelelő kimenőteljesítménye. A helyzet a GU-81-eknél is hasonló, 20 MHz felett frekvenciában nem megy túl magasra a kimenő teljesítménye a méreteihez képest, de azon a szerelési kapacitásának csökkentésével lehet módosítani. A gk-71 az amerikai 813-nak felel megy. Csatolok egy linket az audióra felhasználásáról.
Bővebben: GK-71 (813) audio erősítő
(#) mark.budai válasza heinrik endre hozzászólására (») Feb 8, 2015
Én építenék, szép nagy cső, gyönyörűen fűt, régebben a GU50-et is lehurrogták, mert adócső.. Aztán PP-ben olyat muzsikált, hogy a fejünk majd leszakadt, persze nem csak a hangerő miatt, mert gyönyörű zenét kaptunk.
Szerintem érdemes vele foglalkozni, ha jó áron van, venni kell belőle pár darabot, mert ezzel is elkezdtek már audiofil berkekben építeni, és ez nekünk hobbistáknak inkább átok, mint áldás, ha a csövek árát nézzük.
Ez már SE-ben is elegendő hangerőt produkálhat, de ha lenne pénzem, én biztos PP-t építenék belőle!
(#) Orbán József válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 8, 2015
GU50-et 500-700.- Ft/db-ért újakat lehet még venni, nem olyan mély a hó - még...
(#) Gery78 válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 8, 2015
Ez egy jóféle erősítő, nagyon hasonló az EAG AE-782/A típushoz, vagy az AE-211-hez, a kimenője teljesen ugyanaz, mint ennek amit linkeltél, és a kapcsolás is szinte ugyanaz. Ennek a kimenőnek nagyon jó minősége van. M85-ös vasmagra lehet elkészíteni ezt a fajta kimenőt, az EAG is erre készült. Jó hozzá az EL84 is, és az ECL/PCL86 is.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015
(#) szikorapéter válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 8, 2015
Sajnos gyári kimenőt nem tudtam szerezni,tekercseltetni meg nincs pénz,így maradt egy egyszerűbb megoldás: 2 junoszty trafót összekötöttem és belőlük lett a kimenő trafó,viszont meglepően jól szól még azokkal a vastag vasakkal is amik benne vannak.
(#) Gery78 válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 8, 2015
Szokott néha lenni a Vaterán vagy az OLX-en ilyen vas, M85-öst keress, EAG vagy BEAG címszó alatt tudod megtalálni. Jók azok a vastagabb vasak is, de ezekkel a vékonyabb lemezekkel több részlet jön elő a zenéből. Nemrég tekertünk 0,225mm vastag permalloy vasra audio trafót, DAC-hoz, na az aztán még ennél is jobb. De olyat ilyen nagyban az aranynál is drágábban találsz. Ha tudsz szerezni valahonnan ilyen békebeli EAG vasakat, azzal nagyon jól jársz. Jó minőségű kimenőket lehet rájuk készíteni, tekercselést meg Te is el tudod készíteni.
(#) szikorapéter válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 8, 2015
Tekercselésüket már egy kicsit elsajátítottam itt hobbielektronikán. Csak jelenleg nagyon összegem nincs az ilyen dolgokra,ezért abból építek amim van,vagy amit bontok.
(#) Gránátalma hozzászólása Feb 8, 2015
Sziasztok!
Tungsram fénycső fojtó (régi, barna műanyag fedeles, lemezelt szegecselt vasmagos) tekercseket szerzetem, vagy 20-at.
Kérdésem az, hogy ezeket ha szétbontom és áttekerem lehet e belőlük aránylag jó minőségű fojtó, illetve kimenő trafót készíteni gitárerősítőbe.
(#) pucuka válasza Gránátalma hozzászólására (») Feb 8, 2015
Kimenő trafót biztos nem, mert nyitott vasmagja van. Fojtóként használhatod, hogy milyen sikerrel, ahhoz olvass vissza ebben a topikban.
Következő: »»   1719 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem