Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2153 / 2208
(#) djhans válasza TAttila77 hozzászólására (») Dec 14, 2019
Már megvan a toroidom csak a primer van rajta. Megtekerem én szépen magamnak nem lesz gond. Már tekertem vagy 10 db toroidot. A kimenőket és a fojtókat is magam tekerem. high-end minőség nem lesz de azért olyan rossz sem.
(#) djhans válasza MacGiver hozzászólására (») Dec 14, 2019
Az egész projektnél már megfontolandó, hogy a nagyobb erősítésű 6C4C legyen mondjuk a 6H13C helyett. A csövön kívül a körítés ugyan annyiba fog fájni. Jelen esetben egyetlen földelt katódos kapcsolással meghajtható (6SZ3P). És ennél nincsen egyszerűbb. Kevesebb hibát vet fel mint egy 6SN7 (6H8C) csővel történő meghajtás. Kinézetben nem passzol annyira hozzá de ebbe beletörődtem.
(#) djhans válasza 6C4C hozzászólására (») Dec 14, 2019
A trafóim már megvannak csak meg kell őket tekerni. Toroid 160VA-es hálózatinak. Csövenként külön fűtőtekercs, 100 ohm 2W-os huzaltrimmerrel lehet közepelni. Kimenőknek EI84 12cm2-es. Fojtónak 2db EI66-os. Ezt az erősítőt igyekszem a lehetőségeimhez képest jól megcsinálni. Vagyonokat nem tudok rá áldozni sajnos.
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Dec 14, 2019
A végeredményt illetően szerintem nincs nagy különbség, vagy ide költesz többet vagy oda. A 6N előnye hogy néha fillérekért megkapod, volt itt nemrég az apróban 1500-ért pl. És nem kell semmi extra hozzá, se fűtés közepelés, se külön külön fűtés, szóval hogy melyik az egyszerűbb az nézőpont kérdése.
Ha külön fojtót használsz, azaz gyakorlatilag külön tápot a két oldalnak, akkor annak úgy lenne igazán értelme ha a tekercsük is külön lenne, azaz dual mono kiépítésű lenne az egész.
Vagyonokat meg nem kell rá költeni, ezek olcsóbb alkatrészekkel is már a bekapcsolás után is hallhatóan más hangképet produkálnak mint a legtöbb gyári csöves. Persze ez nem mindenkinek jön be, de nekem pl. nagyon.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2019
Csöves tapasztalatom ugyan nincs, de a külön fojtós megoldásért a mancs.
(#) 13_Balu50 hozzászólása Dec 14, 2019
Elkészült a PCL86 dual mono változat is, szép tisztán és hangosan is szól, azonban még több órai használat után a trafó hőmérséklete még mindig eléri az 50 C fokot. Kérdezném ez még bele fér-e vagy fűtsem a két csövet külön trafóról, vagy egy ventivel, alacsony fordulaton hűtsem a trafókat.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2019
Kettős triódánál nem szerencsés a párhuzamosítás. Valaki itt már írta hogy ezekből lehetetlen olyat találni ahol a két csőfél egyforma. Szerintem a 6C4C 8000Ft-os ára így már nem olyan vészes pláne ha könnyebb meghajtani. Igen jobb lenne két szekunder a hálózatira de ha ezt meglépném akkor már inkább egyencsövet tennék.
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Dec 14, 2019
Nem szerencsés. Oké. A minap mértem egyet, minimális eltérés van a két csőfél között. Sőt, aki kartonszám foglalkozik vele azt mondja, még az azonos szériában (kartonban) lévők közt is minimális különbség van, gyakorlatilag kihúzod az egyik párat az erősítőből, bedugod a másik párat, és állítgatás nélkül mehet tovább (ezt ki is fogom próbálni majd, mert vettem egy fél kartonnal belőle amiket végig fogok mérni). Nyilván nem lehet egyforma a két csőfél mert az fizikai képtelenség, de nem is kell hogy egyforma legyen. Tudod hány kettőstrióda működik így párhuzamosan évek óta, gyönyörű hanggal? Ezt a szlogent megint kitalálta valami "hozzáértő" aztán aki olvassa az meg beveszi és harsogja tovább...
Ezért mondom, semmit nem kell elhinni abból amit olvasol, hanem utána kell járni, de ez kb. az élet összes dolgával is ugyanígy van.
(#) Ge Lee válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 14, 2019
Az 50 foktól semmi baja nem lehet egy trafónak, de. Ahogy elnézem azt a képet, azért én egy szigetelésvizsgálóval csak megmérném azokat a trafókat, mert nem nyújtanak valami bizalomgerjesztő látványt. Az 5kV-ot rá sem merném küldeni, de azért egy 500V-os mérést mindenképpen csinálnék rajta, már csak a magam megnyugtatására is.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2019
Nem leszólásból írtam az előbbit. Én is építettem 6SZ19P csővel ami állítólag fél 6H13C-nek felel meg és tök jól szólt. Képet tennél fel az erősítődről?
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2019
Valamint "szentségtörés" csöves erősítőbe PC ventilátort tenni.
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Dec 14, 2019
Tettem már fel, keresd vissza, valahol szept végétől indult nálam ez a csövezés. Illetve a 80-as években indult, azóta utáltam őket folyamatosan, és most is csak ezekbe szerettem bele, kizárólag a hangjuk miatt.
(#) Ge Lee válasza Gafly hozzászólására (») Dec 14, 2019
Biztos. De hát, állítólag rézdrótot is szentségtörés beletenni, viszont én ennek ellenére nem fogom ezüsttel tekerni a kimenőt...
(#) 13_Balu50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2019
Sajnos 500v-ot sem tudok rátenni, és szigetelés vizsgálom sincs. 50C fok volt eddigi legmagasabb, kicsit megnyugtattál, talán túl zárt a doboza, csak a két csőnél van felül rajta szellőző, rakok egy ugyanilyet a trafók fölé is, aztán meglátjuk.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2019
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Dec 14, 2019
Ez is 6sz19p se .

Igaz jelen pillanatban egészen más feladatot lát el ,kimenő trafó nélkül.

A zöld/sárga szigszalag mindent visz, a trafóra tekertem utólag ,oszt betekertem hirtelen .
Azóta már kaoott rendes szigetekést.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2019
(#) Ge Lee válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 14, 2019
Úgy szoktam kialakítani a dobozt ilyen esetben, hogy vannak legalább 10-15mm magas lábai, hogy alulról tudjon áramlani a dobozban a levegő. Ott ahol hűteni kell, kifurkálod a boboz alját. Ezt úgy szoktam, hogy celluxszal ráragasztok egy négyzetrácsos papírt, azt átpontozom attól függően hogy mennyi lyuk kell, általában átlósan szoktam, hogy 2 szomszédos sor el legyen tolva egy négyzettel egymástól, úgy jobban néz ki. Utána ha nem gond a por akkor a tetejét, ha gond akkor a doboz hátulját fúrom ki ugyanígy, így ha melegszik benne az akármi akkor ventilátortól függetlenül is kialakul egyfajta gyenge légáram a dobozban, alul bemegy a hideg, hátul kimegy a meleg levegő.
Valami áramlás mindenképpen kell, ha alul zárva van akkor nem sokat ér felül a szellőző.
Ventivel is segítheted lassan, mondjuk 12V-os PC venti 5-6V-tal hajtva, de az mindenképpen külön trafóról vagy tekercsről menjen (pl. nyáktrafó).

Mondanám hogy küldd el a trafókat és megmérem, de sokba lenne a posta oda-vissza.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2019
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 14, 2019
Hacsak nem 2in1 akarja fűteni a házat.
(#) jani1987 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 14, 2019
Az az egymás alá rendezett ellenállás oszlop mi célt szolgál?
(#) CIROKL válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 14, 2019
Kimenő helyett
(#) 13_Balu50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2019
A két hálózati trafó, oldali lemezén a trafó részen vannak 10mm-es lyukak, de majd megcsinálom az alját is, csak azzal az a gond, hogy az egy 20mm-es préselt bevonatos bútorlap és az adja az egész doboznak az alapját. A két trafót berajzolom és kivágom dekopír fürésszel, csak ahhoz majd az egészet szét kell szedni majd. Most egyenlőre figyelem a trafó hőmérsékletét hátha nem lesz rá szükség.
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2019
Az én EAR-omban alól vannak lyukak egy tenyérnyi részen mert csak oda fér, a hátulján pedig egy nagyon halk járású ventilátor van. A hangja alig hallik, de nagyon sokból válogattam ki ilyet.
(#) TAttila77 válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 14, 2019
Szerintem ne támogasd mert ott meleg van
(#) Ge Lee válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 14, 2019
Akkor csináld azt, hogy ahol a trafók vannak ott legyenek mögötte a lyukak, de lehetőleg minél közelebb a doboz aljához. Úgy is lesz valamekkora légáramlás, persze nem lesz olyan jó mintha alulról jönne a levegő.
(#) 13_Balu50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2019
Úgy nénéz ki jó lesz, egy órája már csak 39-40-39 C fok között ugrál ennél feljebb nem megy. Szerintem a két cső rásegített egy kicsit a trafók melegedésre, mert a másik lyukon is áramlik ki meleg levegő a két csőtől.
(#) Ge Lee válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 14, 2019
Még azt elfelejtettem, hogy a trafókat ne közvetlenül csavarozd le a doboz aljára vagy oldalára, hanem tegyél minden csavar alá valami emelést, mondjuk egy 6-os anyát vagy akármit, hogy alatta is tudjon járni a levegő.
(#) CIROKL válasza TAttila77 hozzászólására (») Dec 14, 2019
Úgy van méretezve hogy korrekt legyen minden szempontból ,igy
Melegedés is minimális.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2019
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2019
A belsejéről is tudnál képet feltenni?
(#) TAttila77 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 14, 2019
Csak nem valami hibrid csöves/fetes erősítő? Legalábbis én annak nézem
(#) CIROKL válasza TAttila77 hozzászólására (») Dec 14, 2019
Igen hibrid de no fet.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2019
(#) mnyugger válasza Gafly hozzászólására (») Dec 14, 2019
Kínai selyemlegyezőt? Idomított patkányok rángatnák 3-an váltásban.
Következő: »»   2153 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem