Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2201 / 2208
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Ápr 1, 2020
Ezeknél a DHT csöveknél akkor is brummogás van ha kidobod a katód ellenállást és külső segédfeszt adsz neki? Illetve azt lehet-e úgy, hogy csak a katód egyik fele van bekötve, vagy ugyanúgy közepelni kell és a közepe lesz a katód, azaz ott kötnéd földre?
Bár utóbbival nem sokkal lennél előrébb, hiszen akkor is nagy érték lenne köztük mivel a fűtést nem zárhatod rövidre apró ellenállással. Bár 2db 10Ω az csak 300mA plusz terhelés lenne a fűtőtekercsnek.
(#) djhans válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 1, 2020
Én csövenként gondoltam a külön graetz és 4x2200u kondit. Valahol a középutat kell megtalálni. A nagyon nagy érték nagy csúcsáramokat okoz ami zajt termel.
(#) TAttila77 válasza djhans hozzászólására (») Ápr 1, 2020
Kevés lesz. Én is ezt írtam, hogy csövenkét, mert másképp nem is lehet, de nekem a 300b-nél a fűtésen csövenként van 2db 10000u/16V.
Majd rájösz. Mihelyt rákötöd az erősítődet egy pár 98, esetleg 100dB/1W/m érzékenységű gyönyörűen szóló kényesebb hangfalra, meg fogod hallani hogy még az is kevés lesz. Ez egy ilyen világ sajnos.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2020
(#) boti2 válasza djhans hozzászólására (») Ápr 1, 2020
20000µF alat ne próbálkozz szerintem.
(#) djhans válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 1, 2020
Rendben. Akkor itt elírtak egy nullát. Majd rendelnem kell kondikat mert csak az van amit írtam.
(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Ápr 1, 2020
Légszerelve rakd össze és próbáld ki, ez a biztos. R-C szűréssel lesz?
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2020
(#) TAttila77 válasza djhans hozzászólására (») Ápr 1, 2020
Látom, már néztem ezt a rajzot is régebben. Amúgy gyalázatos gányolás, kócolás az a végfok a kép alapján. Igazi elrettentő példa. Ez szerintem tuti búgattyú gép. Az a kis 2200u lópikula, meg estifény. Amúgy elmondanám, hogy sokan meg vannak békélve ezzel a pici brummal ám. Én meg nem vagyok vele kibékűlve. Kipróbáltam én még stabkockás fűtést is. Azt csináltam, hogy az elejét lekötöttem és csak a végcső volt egy maga és így kísérleteztem a fűtőkörrel. Nem egyszerű dolog volt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2020
(#) gzu válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 1, 2020
Engedtessék meg, hogy megjegyezzem. Ezen filozófia mentén a csönd hallgatása a tuti. Természetesen süket szobában. Lélegzet visszafojtva.
(#) Ge Lee válasza gzu hozzászólására (») Ápr 1, 2020
Megengedtetett. Akkor nekem is engedtessék megjegyezni, hogy valamirevaló hangrendszerből a hallgatás helyén a hangszerek hangjain kívül semmi más nem jöhet.
(#) granpa válasza gzu hozzászólására (») Ápr 1, 2020
Frank Zappa.
(#) Kingston hozzászólása Ápr 2, 2020
Véletlenül találtam egy oldalt, ahol kb. 20db csöves erősítő építő könyv tölthető le (alul: tudbobit stb.)
https://radiohata.ru/audio/
Igaz oroszul van, de pár érdekes dolgot lehet bennük találni.

Csők.jpg
    
(#) pucuka válasza gzu hozzászólására (») Ápr 2, 2020
Akkor még nem találkoztál hasonlóval. A legnagyobb élmények egyike, mikor egy igazi dinamikus hanganyagban, ha épp nem szól semmi, csönd van. Az az igazi élmény, megcsinálni sem egyszerű.
Egyik ilyen élményem moziban (néhai alfa moziban), a Volt egyszer egy vadnyugat c. filmnek azon részlete, amikor a vonat áll egy bevágásban, és a mozdony alapjáratban pöffenget. A két pöffenés között a mély csend.
Ezt visszaadni, elég kunsztos.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2020
(#) djhans válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 2, 2020
Próbából légszerelve betettem az egyenirányítást. Oldalanként 3x2200u van jelenleg. Eltűnt a brumm. A véglegesben majd 4x4700u lesz oldalanként.

Kép 004.jpg
    
(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Ápr 2, 2020
Ezért javasoltam a próbát.
(#) TAttila77 válasza djhans hozzászólására (») Ápr 2, 2020
Úgy van. Akkor szépen majd alakítsd véglegesre és készen is vagy. Ugye mondtam, hogy el fog tűnni. De ha 10000u-s kondikkal csinálod, akkor lesz a tuti. Sokkal kellemesebb lesz neked így a zenehallgatás is, mivel nagyon kényes kis teljesítményű végfokod van. Nagyon nem mindegy, hogy brummos kicsit is, vagy nem. Amúgy még tudsz rajta hegyezni, ha fejhallgatót kötsz a kimenetre és hallgatózol.
Míg el nem felejtem! Ugye kötöttél a hangszórókimenetekre egy-egy 47-100 ohm/ 1-2W-nyi ellenállást terhelésnek a kimenők miatt, hogy üresen legyen terhelve????? Mert a képeiden nem látom. Ha nem akkor gyorsan csináld meg, mert üresen árhúzhat a kimenőd (terheletlenűl megnőnek az üresjárási feszültségek) és kampó neki.
Bocs, nem értem ma rá nappal bekukkantani a fórumba, most láttam, hogy írtál nekem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2020
(#) boti2 válasza djhans hozzászólására (») Ápr 3, 2020
De jó! Terhelés alatt mennyire álltak be a fűtésfeszültségek?
(#) gzu válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 3, 2020
Előre is elnézést mindenkitől. Ez nem szorosan idevágó téma. Nem akarok senkit meggyőzni, főleg szubjektív dologról nem. A zene hallgatása, élvezete, pedig ebbe a kategóriába tartozik. Félre értés ne essék, én sem szeretem a készülékből eredő zajokat. Hallgatok külső hangkártyával tömörítetlen zenéket. Csöves A osztályúval. Zaj, sistergés, brumi, és torzítás nélkül. Ugyanakkor nem dobom ki a vinyl lemezeket, Louis Armstrong, Janis Joplin, Aretha Franklin, stb./ mert van rajtuk a lemezjátszásból adódó hiba. Kinek a Pap-kinek a Kántor, szokták mondani. Ezzel részemről le is zárom ezt a dolgot.
Jó zene hallgatást mindenkinek
(#) pucuka válasza gzu hozzászólására (») Ápr 3, 2020
A vinyl lemezek nagy hibája, hogy kopnak, feltöltődve vonzzák a port, amit a tű "belemasszíroz" a barázdákba. Ez mindíg is probléma volt, ennek csökkentésére, elhárítására sokféle csodakegyszer, eljárás volt használatban. Igazság szerint a lemezeket csak egyszer, vagy egynéhányszor lehetett lejátszani minőségromlás nélkül. Ezért nyújtott páratlan élményt a moziban a "fényhang", mert az igen stabil, sokszor lejátszható, jó minőségű hangrögzítést eredményezett. Persze a karcok, mikrorepedések, ezt sem kímélték.
(#) TAttila77 válasza gzu hozzászólására (») Ápr 3, 2020
Én sem szeretem a zajt, irritálja a fülemet, meg műszeremet. Psszt. De a vinyl lemezeket sem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2020
(#) MacGiver válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 3, 2020
A hallgatás helyén a hangrendszerhez a szoba/konyha/nappali is hozzátartozik. Durván. Alapvetően.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2020
(#) MacGiver válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 3, 2020
Idézet:
„Ez mindig is probléma volt, ennek csökkentésére, elhárítására sokféle csodakegyszer, eljárás volt használatban.”

Anno egyik a LENCO-CLEAN, nedves lejátszás volt a csodafegyver. Sokan bedőltek a szövegnek (ÉN IS), a hatása a hangra átlagembernek számára annyiban nyilvánult meg, hogy kicsit zajtalanabb lett a lemez. De utána szárazon lejátszhatatlan. Semmiféle tisztítás nem segít.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2020
(#) CHZ hozzászólása Ápr 5, 2020
Elkészült az előfok + DAC doboza. Előlap feliratozását kicsit átterveztem, talán lecserélem.
(#) Accord válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 6, 2020
Nagyon szép mint mindig, az előlapod különösen tetszik. Valamikor írtad, hogy mivel tervezed, de nem emlékszem pontosan, visszakeresni is próbáltam de nem találtam(talán a frontDesigner?? mintha az ugrana be), ha igen, akkor annak van valamiféle free verziója?
(#) CHZ válasza Accord hozzászólására (») Ápr 6, 2020
Köszönöm!
FrontDesigner 3.0 valóban, jól emlékszel.
(#) baldman81 hozzászólása Ápr 6, 2020
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a tisztelt Uraktól. Előre is elnézést a nagyon amatőr kérdésért. Adott egy 6SL7GT kettőstrióda és 2db párhuzamosan kapcsolt 5881 végcső oldalanként. A bemeneten külön-külön 100K potméter. A két oldalt lehetőségeimhez képest próbáltam összhangba hozni, de valami nem az igazi. A bal csatorna magas hang átvitele nem azonos a másik oldaléval. Ha közelítek a magassugárzóhoz füllel is hallható az eltérés. Kimenők egyformák, dc ellenállás pár tized ohm híján azonos. Dc szintek és nyugalmi áramok közel azonosak. A katódba 10 ohm 5% mérés céljából beépítve. Fűtések 100 ohmokkal mesterségesen kiközepelve. A"rossz" csatornából nagyon enyhe minimális brumm talán hallható, ha nincs a földön a rács ha közel hajolok a polcsugárzóhoz.
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2020
(#) Cinema válasza baldman81 hozzászólására (») Ápr 6, 2020
Cseréld meg először a bemeneti jelvezetékeket, hallgasd meg, ha megfordult a helyzet, akkor a bemenő jelben van eltérés, hiba. Hangszórókat is érdemes ellenőrizni, felcseréléssel az erősítő kimenetén.
Ha marad a jelenség a bal csatornában, akkor annak a hideg vezetékét a bemenetnél vágd el és tegyél be oda egy kb. 10Ohm-os ellenállást és úgy forraszd vissza. Ha megszűnt a hibajelenség, akkor azt a bemeneten lévő földhurok okozta, ami a rákapcsolt készülék közös hidegpontja itt összekapcsolódva - a közös tápon keresztül, földhurkot eredményezett.
Amennyiben ez nem javul, vagy változik meg, akkor a bal csatornában valamelyik alkatrész okozhatja az eltérő hangzást. Lehet olyan gerjedés az okozója, amit nem hallani, csak a gyengébb hangzásból lehet némi tapasztalattal erre következtetni, ha egyébként minden kifogástalan az erősítőben. A csövek esetleges anód-izzása is mutatja ha gerjed.
Mérni is jó lenne, oszcilloszkóppal, hanggenerátorral, hogy mit látni, fokozatonként keresni, hogy a jel hol romlik el.
Írd meg, mire jutottál.

Üdv!
(#) MacGiver válasza baldman81 hozzászólására (») Ápr 6, 2020
Kellene egy rajz. Meg egy fénykép. Lassabban. A távoktatás egyenlőre ingyenes.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2020
(#) baldman81 válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 8, 2020
Üdv!
Köszönöm a segítséget, úgy néz ki sikerült a brummot kiűzni, tényleg a földhurok okozhatta, most már csenben van. Viszont most ahogy időm engedi próbáltam telefonos hanggenerátorral és egy kínai diy-os oszciloszkóppal jelalakot vizsgálni. Jelenleg itt tartok. Esetleg ha megtennétek hogy ránéztek. A képernyőképet esetleg felrakhatom ide? Remélem nem köveztek meg érte.
Köszönettel!
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2020
(#) TAttila77 hozzászólása Ápr 10, 2020
((Lássátok szümtökkel, hogy mily csoda alakúlt.))
Hosszú-hosszú hónapok eredményeképp elkészűlt a kaszkód meghajtású majdnem teljesen full Psvane 300b SE végfokom. Aki nem szereti az SE-ket az NE nézze. Gondoltam ide is beszúrok pár fotót róla. Meseszép ahogy szól és felettébb kellemese csalódás számomra a Psvane alap szériája. Egyenlőre erre futotta, ha egyszer sok pénzem lesz a mostani kritikus helyzet és az okozott válság után, akkor majd dugok bele egy gyönyörű hálóanódost. /Valódi szövött hálóst/
(#) Longa György válasza Kingston hozzászólására (») Ápr 10, 2020
Nagyon jó könyvek, csak nem tudom, hogy kell letölteni.
Következő: »»   2201 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem