Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter
 
Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   127 / 131
(#) Kovidivi válasza zsolesz79 hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Ennek a modulnak adsz 4-30V-ot, a kimenetén 5V lesz (vagy amit a potival beállítasz). Hogy miért szeretnéd 50x-es áron megépíteni, azt nem tudom, de ebben nem tudok segíteni. Ezeket a modulokat a nyákra is könnyen be lehet építeni, a modul két szélén vannak furatgalvánok, azokon keresztül szokták rögzíteni és ugyanitt van a bemenet és kimenet is. Amit linkeltem, az még nem is a legolcsóbb, és 2.6$-ba kerül postával... Ha tetszik, rákeresel, a kapcs. rajza megtalálható a neten, aliexpress képek alapján lelesed az IC típusát, de az LM2596 buck IC boost típusú párja lesz (fejből nem tudom pontosan), amúgy minden boost IC-vel megoldható a sepic felállás.
(#) nyiradiz hozzászólása Márc 7, 2022 /
 
Üdv a csapatnak,a gondom az,hogy csak aranyárban találok olyan töltőt,ami 2db 40 voltos napelemről 48 voltot ad le kb 6-8 A-rel, amivel akkut tudnék tölteni. Egy DC-DC konverterrre gondoltam,ehhez kérek segítséget. Kapcsolásból össze tudom hozni,de a tervezésben nem vagyok jártas. Köszi a segítséget előre is!
(#) dB_Thunder válasza nyiradiz hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
MPPT töltőt nem is fogsz "olcsón" kapni!
Aztán nem ismerjük a műszerezettségedet, és tudásodat se. Így viszont számomra kétséges hogy egy kapcsolási rajzzal kisegítenénk, főként azért mert ezek az eszközök programozott alkatrészeket is tartalmaznak általában.
Ha van otthon szkóp, induktivitás mérő, és programozni is tudsz mehet a balhé!
(#) nyiradiz válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Köszi a bizalmat,én a 317 vagy 2596 és hasonlóra gondoltam,de nem találok olyat,ami 80 volton dolgozna. Ha valaki tud ilyet és méretezni tudná 40-45 voltra ,a megépítés már nem lenne gond.
(#) dB_Thunder válasza nyiradiz hozzászólására (») Márc 7, 2022 / 1
 
Ha csak az akkutöltés problémáját nézzük, akkor ahhoz is kevés egy szimpla áteresztő, vagy kapcsolóüzemű stabilizátor! Ráadásuk ezek az 1IC-s megoldások elfogynak 60 voltnál.
Más-más töltöttségi fokon más-más áramokkal tölthető egy savas akku! Ezt lekövetni nem nehéz, de ezt teljesen felborítja a napelemből aktuálisan kivehető teljesítmény óriási változásai!
Ezért kell az MPPT töltő!
Nézz utána mit jelent ez a mozaikszó!
És ezután költözhetünk is egy napelemes topicba a beszélgetéssel!
(#) nyiradiz válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Köszi Villám,rávilágítottál a gyenge pontokra,és sajnálattal,de rájöttem,hogy nem úszom meg MPPT töltő nélkül.Jó volt veletek,a témát lezárom.
(#) Sly hozzászólása Márc 17, 2022 /
 
Sziasztok!Szükségem lenne egy olyan kapcsolásra ami 12volt(egyenáram) bemeneti feszültség mellett,tudna 0-25 volt(egyenáram) és 0-8A kimenetet produkálni...Létezik ilyen áramkör?Kapcsolást még nem találtam rá,illetve nemis tudom hogyan keressem...Milyen név alatt futnak ezek a fajta konverterek?
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2022
(#) diamik válasza Sly hozzászólására (») Márc 17, 2022 /
 
Buck-Boost converterek néven fut.

Ha 12V-nál kevesebb kell, akkor feszültséget csökkent, ha nagyobb akkor növel (boostol).
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2022
(#) Peter65 válasza Sly hozzászólására (») Márc 17, 2022 /
 
Ha nem probléma, hogy egy transzformátort kell hozzá tekerni, akkor az elterjedt UC3843 vezérlővel meglehet oldani. Pont a te elvárásaidhoz igazodó kapcsolást nem találtam, de valahogy így kellene megcsinálni.
(#) dickheadz hozzászólása Márc 28, 2022 /
 
Sziasztok, létezik olyan DCDC-konverter (boost), aminek a kimeneti feszültsége nem konstans, hanem a bemenettel valamilyen arányban változik ?
Konkrétan egy lítium akku lenne a bemenet, a kimeneten pedig lehetne látni az akku merülését így (ha állandó a kimenet, akkor elég nehéz észlelni a merülést).
(#) pipi válasza dickheadz hozzászólására (») Márc 28, 2022 /
 
Egyszerűbb ha a stabil kimeneten lévő elektronika figyeli a betáp feszt nagy impedanciás ellenállásos feszültségoszton keresztul
(#) Inhouse hozzászólása Márc 28, 2022 / 1
 
Van egy félkész tápom LM2596S-el és a hűtés megoldás miatt rakom fel. Egyedül a trimmert kellett kivenni, az az egyetlen furatszerelt alkatrész. Rézharisnyával leszedtem a felesleges ónt. A panel sok helyen át van furatgalvánozva az IC körül, így a hátlapot választottam hűtőfelületnek. Az IC-re ragasztás is felmerült, de nem bíztam volna benne és macerásabb is lett volna, nem csak kisebb.
A donor egy régi PC-s procihűtő, vagy VGA hűtő. A ventilátor az VGA-ról van, de nem ezen a bordán volt. Szilikon szigetelőlapból vágtam alá egy darabot, lukasztottam a csavaroknál. Furat + menetfúrás után, egy kis hővezető paszta és mehetett össze. Pár percig próbáltam 1,5A körüli terheléssel és kézzel alig érezhetően lett melegebb. Szerintem így már kihasználható az IC károsodás nélkül.
Mivel ezen nem volt áramszabályzás, megépítettem egy külső LM358-as panelen.
Ez a fajta dupla feszültségmérő és árammérő panel csak hobbicélokra jó, pont illik az LM2596s-hez. A feszültség mérés még nagyjából pontosítható, de az áram, az nem lesz az igazi belenyúlás nélkül, de még úgy sem valószínű.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2022
(#) dickheadz válasza pipi hozzászólására (») Márc 28, 2022 /
 
Idézet:
„nagy impedanciás ellenállásos feszültségoszton”

Szimplán csak nagy értékű ellenállásokkal ?
Azért lenne jó a kimenet változása, mert így a táplált áramkör (multiméter vagy bármi műszer) tudná érzékelni a feszültség csökkenést és így jelezhetne is (low battery indicator).
(#) pipi válasza dickheadz hozzászólására (») Márc 28, 2022 /
 
Akkus üzemnél a lehetséges legkisebb áramot kell elpocsékolni, ezért írtam a nagyimpedanciát, ami valóban nagyobb értékű ellenállásokból áll. Természetesen figyelni kell a műszer/figyelő cucc bemenének a fogyasztására, hogy ne terhelje az ell. osztót. Figyelheted nagy bemenő ellenállású - fetes műveleti erősítővel, pl nálam mcp6002. Sajnos ennek elég kicsi a tápfesztűrése, 5V(vagy alatta) tartományra jó.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Ja, valami kimaradt. Ennél a panelnél a csavarokhoz érintkező részek nem voltak semmilyen összeköttetésben semelyik vezetősávval. Ha a csavar feje nem túl nagy átmérőjű, akkor nincs vele gond, nem fog zárlatot okozni.
(#) uniman válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Nekem XL4015E1 IC-s modulom van...ennél nehezebb megoldani az alsó oldali hűtést. Meg aztán, -ahogy ezen a hőkamerás felvételen látszik- nem csak az IC forrósodik: Bővebben: Link
(#) Inhouse válasza uniman hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Nem mondtam, hogy tökéletes lesz, de sokkal használhatóbb, mint enélkül.
Nekem a 4015 (4016) paneljeim eleve TO220-as tokosak és borda is van rajtuk, azzal nincs ilyen gondom. Ez egy bitang egyszerű táp lesz általános célokra, nem mindenre jó. Viszont borzasztó olcsó és csak otthon fellelhető alapanyagokból készül...csak lassan.
(#) Régi motoros hozzászólása Máj 25, 2022 /
 
Üdv!

Tudnátok olyan buck boost modult ajánlani ami bemenő feszültsége 10V-15V (autóakku),
kimeneti fesz 12V fix, vagy szabályozható. Folyamatos teljesítmény 12V -on legalább 150W.
Próbáltam keresni alin, de én csak vagy egyiket vagy másikat találtam. Lehet ti több sikerrel járok.
(#) Gafly válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 25, 2022 /
 
(#) Janszi válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 25, 2022 /
 
(#) Régi motoros válasza Janszi hozzászólására (») Máj 26, 2022 /
 
Na itt a probléma kérem szépen az, hogy az eladónak gőze sincs mit árul, gyakorlatilag egy google fordítóval készített szöveget másolt be. A leírásban pedig gyanúra ad okot, hogy csak a "Buck" szó szerepel benne, tehát gyanítom ez is csak step down üzemű, ahogy a linken látható is...
(#) Gafly válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 26, 2022 /
 
Vagy felcsináljuk, vagy lecsináljuk.
Határesetnél meg általában mindkettőt, az előbbi sorrendben.
Csak akkor meg már nem olyan szép az eredmény...
(#) Janszi válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 26, 2022 /
 
Igaz is.
(#) Lacaboy hozzászólása Júl 27, 2022 /
 
Sziasztok! A képen szereplő step-down konvertert belehet kötni úgy, hogy a fet nagyobb tápot kap? 40V-körüli feszt szeretnék csökkenteni, de ez az 555nek nem tetszene.

Schematic.png
    
(#) kadarist válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 27, 2022 /
 
Szia! Igen, lehet. A gate-re viszont érdemes lenne egy, az 555 tápfeszültségéhez méretezett szupressurdiódával kiegészíteni a kapcsolást.
(#) proli007 válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 27, 2022 / 1
 
Hello!
Ahhoz a + tápról kell "lelógatni" az 555 tápját egy zénerrel és ellenállás kell a negatív és az 555 GND közé..
(#) Lacaboy válasza proli007 hozzászólására (») Júl 27, 2022 /
 
Mindenképpen külön táppal szeretném megoldani, mert a 40V nem 40V hanem 18-40V között bármi lehet.
(#) proli007 válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 28, 2022 / 1
 
Az mindegy, akkor is a két plusz tápnak kell közösnek lenni, mert a Fet-et a forrásához képest kell vezérelni. Egyébként ez még nem konverter, csak egy "valami". De a többire kérlek ne tőlem várj választ. Csak azért szóltam, mert István nem említette.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2022
(#) scooby_ válasza proli007 hozzászólására (») Júl 29, 2022 /
 
Idézet:
„Valami”


Igazából egy szabályozható, de szabadon futó táp. Visszacsatolás nélkül sanszos, hogy jól be is esik a feszültsége, ha valami nagyobb dologgal lesz terhelve.

Lacaboy: Nem tudom mi a cél, de ha 555, akkor ajánlom figyelmedbe inkább Skori kapcsolásait. Nem sokkal bonyolultabb, szabályozható mind áram mind feszültségben (ha kell) széles határok között. Visszacsatolt, stabil tápegység. Skori 555 DC-DC
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2022
(#) Toth Attila hozzászólása Aug 10, 2022 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Kapcsolási rajzot keresek, dc-dc step up konverterhez. Egy tv beltéri egységet kellene üzemeltetni 12 voltról, tehát 12/160 voltos kapcsolás után vadászok. Rendeltem Kínából, hogy ne keljen építeni de 3 percig bírta.Bővebben: Link
Szóval ilyet.
Elvárás a kapcsolástól:
- bemenet: 10-12V, 3A
- kimenet: 160V, 200mA
Következő: »»   127 / 131
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem