Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DesignSpark SCH-PCB tervező
Lapozás: OK   3 / 4
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Egy apró megjegyzést még hozzátennék az előzőleg mellékelt alkatrészhez. Bár a szerkesztőben minden szépnek és jónak néz ki, próbakép rádobtam egy nyákra, hogy megnézzem mégis hogyan néz majd ki.

Sajnos csalódnom kellett, ugyanis egy ronda fekete kockaként jelenik meg hatalmas távolságra a nyáktól, lábak nélkül!!! Szóval úgy tűnik valami ezzel a 3D megjelenítővel még nem teljesen gömbölyű...
Még utánanézek volt-e már hasonló gondja másnak is a DesignSpark fórumban, és volt-e rá megoldás, mert így nem vicces a dolog.
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Mivel fórumban nem volt hasonló eset, így feltettem nekik a kérdést, hátha válaszol rá valaki (úgy tűnik fórumban aktívabbak, mint e-mailben).

Bővebben: Link
(#) elektromos válasza bbb hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Szia!
Az a baj, hogy vannak adott 3D rajzok, melyeket lehet csak szerkeszteni, vagy hozzárendelni, de erre már rájöttél biztosan. A nyákomba bele tettem át szerkesztett ledeket. A c11 kondi alatt vannak. Ennél szebbre is lehet készíteni, de csak próbára tettem fel.

biprog.JPG
    
(#) bbb válasza elektromos hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Szia!

Ezt úgy emlékszem megbeszéltük szkájpin Vannak ún. primitívek, amikből ki lehet indulni. Ezek közül az egyik a "Shape" primitív, ami a beépített súgó szerint is (meg a tapasztalataim alapján is) a megrajzolt alakzat legkülső élén fut végig és azt emeli ki a Z tengely mentén (és ezt lehet állítgatni, hogy milyen magas legyen, mennyire álljon a nyáktól, ...).
A probléma, hogy ugyan meg van rajzolva szépen az alakzat, és látszólag a 3D képe is ragyogóan úgy néz ki, ahogy azt elvárnám tőle, mégis máshogy jelenik meg a panelra rakva. Márpedig (most rugaszkodjunk el a ledtől egy kicsit), ha én egy sárkányformát rakok bele, mert nekem az tetszik, akkor annak pont úgy kellene megjelennie a könyvtár 3D nézegetőjében, mint a panelon.

Tehát most sikerült belefutnom egy olyanba, ahol nem egészen az történik, amit én elvárok, azaz az alkatrészkönyvtár 3D szerkeszőtjében és megjelenítőjében egész más jelenik meg, mint a panelon. Emiatt várom a DesignSpark fórum lakóit, hogy megnézzék mégis mi nem stimmel abban, amit csináltam (szerintem kattints a linkre és láthatsz képernyőképet a problémáról).
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Csak sikerült kideríteni mi volt a hunyó...

Ha saját alkatrészre akarjátok ráhúzni a sémátokat, akkor figyeljetek rá, hogy nehogy másik már meglévő felülbírálja.

Esetemben a gondot az jelentette, hogy topled_plcc2 névre hallgatott a PCB dizájn, így a TO* felülbírálta és jött a fekete doboz. Hogy jöttem erre rá? Gyanús volt, hogy itt a maszkokkal lesz gond (mármint a *-al), miután megint megcsináltam ugyan azt a rajzot és megint topled néven mentettem el... De persze az ugyanilyen elven megcsinált másik alkatrészem (smd oszci) meg jól működött!? Szóval sikerült megoldani a problémát és közben az is kiderült, hogy a kis- és nagybetűk sem számítanak a programnak! Ja meg az is, hogy az első találatra ráhúzza a sémát, nem a legpontosabb illesztést keresi (gyk.: hiába csinálsz kutyuli* 3D alkatrészt, ha van egy KU* nevű 3D sémád, akkor azt fogja ráhúzni).


A most már működő verziót mellékeltem.

topled.zip
    
(#) elektromos válasza bbb hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Én erre nem is gondoltam, hogy ilyen is lehetséges. Én alapból az általam létrehozott alkatrészhez szerkesztettem a PCB, és 3D rajzokat, és mindennek saját nevet adtam. Így a progi egyből hozzá rendeli az én alkaktrészem. A hiba ezért nem jött elő nállam, de nem is tudtam rájönni, hogy mi is okozhatta a hibát nállad (vagyis ez nem hiba, csak a progit még nem ismerjük rendesen). Legalább megoldottál egy ujabb dolgot a progi használatában, melyre én is most már figyelek. Tehát a progi nem (hule) csak még nem ismerjük.
(#) bbb válasza elektromos hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Dehogynem "hule" Igazából egy programozástechnikai alapbaki okozza ezt a dolgot. A trükk abban rejlik, hogy a sorrend az elejétől megy a végéig, így az első legrövidebb találat adja az eredményt. Ha hátulról keresne (sorrendet felcserélik), akkor a legjobb találatot adná ki. Ezt egyébként ha jól emlékszem programozásból a kereséseknél el is szokták mondani, direkt hangsúlyozzák, hogy figyelj oda, mert így jársz, ahogy ennél a programnál is... (first match vs. best match)
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Mivel sikerült megoldani a problémát, így ezt a fórumban is jeleztem, emiatt az előző link már nem él (az utókornak), itt az új: Link
(#) bbb hozzászólása Dec 13, 2011 /
 
Nos részemről lezárult a DesignSpark tévelygés. A legegyszerűbb áramkör megrajzolása is olyan komoly akadályokba ütközik, hogy elegem lett belőle, inkább használom az eagle ingyenes változatát.

Nagyon úgy tűnik, hogy még várni kell pár főverzióváltást, mire igazán használható alkotás válik a programból.

Hogy miért ez a benyomásom és hagytam abba az ezzel való foglalkozást?

- szinte nem találtam benne olyan alkatrészt, amit használnék, így azokat mind nekem kell megalkotni (na nehogymár ne lehessen csak úgy rádobni egy 1210-es smd kondit!)
- a letölthető libraryk se tudják kompenzálni néhány alapvető alkatrész hiányát (pl. 6x6-os nyomógomb)
- miután megalkotok egy áramköri rajzot+pcb rajzot és készítenék belőle egy egészet, akkor miért kell neki a referenciaalkatrész rajzát használnia??? (sima kapcsolószimbólum vajon miért nincs benne?)
- a 3D megjelenítés hibáját ugye már említettem...

Szóval úgy érzem ez a programocska egyelőre még nem érett meg arra, hogy kényelmesen használható legyen, majd talán néhány év múlva. Aki továbbra is érez elszántságot e program iránt, még véletlenül se akarom lebeszélni róla, használjátok sikerrel, ha majd eljön az idő, hogy a gyerekbetegségek kiheverése után visszanézek rá, akkor legyen valaki, aki könnyedén elmagyarázza hogyan rázódjak bele vissza
(#) mrobi hozzászólása Feb 7, 2012 /
 
Sziasztok. USB csatlakozót merre találok? Keresem de nem találom.
(#) elektromos válasza mrobi hozzászólására (») Feb 8, 2012 /
 
Szia!
Szerkesz egyet. De olyat amilyet szeretnél. Adatlapot megnézed milyen kell, pár perc alatt kész.
(#) mrobi válasza elektromos hozzászólására (») Feb 8, 2012 /
 
Oké. Megpróbálom.
(#) elektromos válasza mrobi hozzászólására (») Feb 8, 2012 /
 
Elküldöm a saját könyvtáramat, abban dsub néven találsz egyet. Ha lehet másik könyvtárba tedd, nehogy a tiedet felűl írja. Ezeket nyugodtan modosítgathatod, arra amire akarod.
(#) Nagy M. hozzászólása Márc 17, 2012 /
 
Sziasztok!
A kapcsolási rajz alkatrészeinek huzalozásával van problémám. "Add Schematic Connection" parancsra hibaüzenet jelenik meg:"Unable to add nets because there are no net classes in this design".
Mi a teendő?
(#) Nagy M. válasza Nagy M. hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
A probléma időközben megoldódott!
(#) orizon hozzászólása Márc 17, 2012 /
 
Nézegettem a designspark 3d könyvtár letölthetőségét. Azt írják, hogy ha regel az ember, akkor le lehet tölteni 3d alkatrészeket. Hát nem lehet letölteni ingyen. Nézegettem volna azt is, hogy hogyan készíthetünk 3d komponenst, hogy bővítsük az alkatrész könyvtárat. Van fenn video, de elektronikai alkatrész bemutatása helyet valami ős hüllővel demonstrálnak. Most nem tudom, humornak szánták a bemutatót , vagy tényleg az annak van demonstrálva ,hogy megtanuljunk ős hüllőből tranzisztort készíteni. Meg kell mondanom érdekes a dolog. Amúgy a program jó, csak a körítés..
(#) elektromos válasza orizon hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Szia!
Ha jól értettem, akkor hiába töltesz le 3D-s elemeket, a Designspark nem tud vele mit kezdeni egyelőre. Ez a 3D-s dolog egy újítás volt a 3-as verzióban. Egy kicsit fapados, de használható. Remélem, ezt a 3D-s részt tovább fejlesztik, de speciel, én nem nagyon használom. Persze gyönyörködni a munkákban arra jó így is, ahogy van. Amúgy nem nehéz egyszerüb 3D-s alkatrészt szerkeszteni, de vannak korlátai. Tesztelni a panelt így is jó. Ennyi pénzért ne várjunk csodákat
(#) mrobi hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy kis érdekesség. Mostanában felmerült az a probléma hogy jó lenne ha meglenne a Szilva féle Pickit2 Klónnak a nyák rajza Design Spark-ban is (eredetileg Eagle-ben van). Lusta voltam megcsinálni. Ezért keresgéltem a neten hátha valaki már megcsinálta. Sajnos nem találtam. Ahogy keresgéltem egyszer csak rátaláltam egy leírásra. Utána rájöttem hogy ez a leírás megtalálható a súgóan is. Kb. 2 perc alatt sikerült a nyák rajzot eagle-ből át tenni. Sokszor hasznos lehet.
(#) adamhollos hozzászólása Máj 21, 2012 /
 
Sziasztok!

Tudna valaki adni kiegészítő könyvtárakat? Ugyanis nagyon jó a program, de az mégiscsak nonszensz, hogy se egy diódát se egy feszültségstabilizátort nem tudok feltenni és még sorolhatnám. Hozzákezdtem a rajzolgatáshoz, de az a helyzet, hogy ami kézzel papírra fél órákig tartott azt gyűröm már 4 órája a hiányos könyvtárak miatt. Szóval ha valaki megszánna... *

Előre is köszönöm!
(#) adamhollos válasza adamhollos hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Azt a kis piros csillagot valamelyik moderátor rakta be?

A lentebb lévő könyvtárakat egyébként már letöltöttem, de egyikbe sem volt olyan alkatrész amire nekem szükségem lenne.

Eagle könyvtárakat nem lehet valamilyen módon importálni?
(#) mrobi válasza adamhollos hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Eagle-ből való importálást megtalálod ha elindítod a design sparkot. Help->Contents. Ott kiválasztod hogy keresés és beírod hogy eagle. Ott le van írva minden.

Én találtam benne alkatrészeket. Discreate mappában nézelődj. Használd az alkatrész keresőt.
(#) elektromos hozzászólása Okt 16, 2012 /
 
Megjelent a 4-es verzió, és letölthető
DesignSpark
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2012
(#) hg6dab hozzászólása Ápr 4, 2013 /
 
Sziasztok! A programot ismerőktől kérdezem, hogyan kell a schematic-ból létrehozni a pcb-t.
Nekem csak egy üres board jött elő alkatrészek nélkül. Lehet el vagyok kényelmesedve az EAGLE-vel, ott egy kattintás a megfelelő ikonra, majd a felbukkanón okézni a létrehozzam című kérdést. Mivel nekem többször előfordul, hogy a pcb kialakítása során esetleg vissza kell menni változtatni a kpcsi rajzon, nem mindegy mennyire rugalmas ilyen szempontból a program. Egyébként nagyon tetszik.
(#) elektromos válasza hg6dab hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Egyszerű: TOOLS --- Translate to PCB
Utána kitöltöd amiket kér.
Ha nem jön össze, akkor skyp-on segítek.
(#) hg6dab válasza elektromos hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Köszönöm válaszodat, ezt én is kipróbáltam, de sajna nem működik. Azt hiszem valami telepítési hiba lesz nálam, mert a riportokban tokozásokat hiányol. Hétvégére próbálok valamit rendezni, aztán, ha sikerül kereslek skype-in.
(#) elektros90 hozzászólása Ápr 27, 2013 /
 
Sziasztok!
Tegnaptól ismerkedek ezzel a tervezőprogival. Tetszik nekem, jobban mint az eagle és egy +, hogy használhatom az eagle könyvtárakat is.
Milyen tapasztalataitok vannak a program futásával kapcsolatban? A v5 öt töltöttem le, de nekem nagyon is lassúcska és akadozik a futása.
Windows 7, 64biteset használok a laptopon ami Intel Core I5 - 3210M, 2x4GB RAM, 500GB HDD, nVidia G610M 2GB. Szerintem ilyen konfiguráció mellett nemkellene szaggatnia.
(#) elodke hozzászólása Jún 16, 2013 /
 
Sziasztok

Most ismerkedem a programmal csak egy baj van

hogy kell oda tenni a alkatrész eszköztárat ?

sd.jpg
    
(#) orizon válasza elodke hozzászólására (») Jún 17, 2013 / 1
 
F9
Vagy egy jobb egérgomb kattintás a felső sávra ahol a gombok vannak és pipáld be a lehulló menüből az Interaction bárt opciót.
(#) kokimy hozzászólása Nov 11, 2013 /
 
Milyen véleményetek van a programmal, ki használja komolyabban?
(#) drdr hozzászólása Jan 6, 2014 /
 
Kis tápelosztó panelt csináltam (VCC, GND megy végig a nyákon). Több vezeték beforrasztási furat (pad v. via) is van. A gondom az, hogy nyomtatásban (vasalós technika) a furatok nem látszódnak. A DRC azt mondja, hogy nagyobbak a vezetősávok, mint a via v. pad ezért nem látszik. De a GND eleve copper pour (réz felület), az mindig nagyobb lesz mint a via v. pad mérete.....??? Ugyanez a helyzet, ha valamely grafikai elemet (circle, rectangle...) használom rézfelületnek...

Hogy tudom nyomtatásban is láthatóvá tenni a furatokat?
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem