Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális km-óra autóba
 
Témaindító: Dany18, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Dany18 hozzászólása Dec 17, 2007 /
 
Sziasztok!
Arra gondoltam hogy autóba építenék egy digitális km órát, 1" magas 7 szegmenses kijelzőkből! Ehhez kérnék némi segítséget illetve ötleteket a kivitelezéshez! Előre is köszi a segítséget!
(#) bbb válasza Dany18 hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
a www.zsiguli.hu oldalon találsz egy leírást, amiben ugyan nincs semmi kapcsolási rajz, de kiindulási alapnak nem rossz.
(#) Dany18 válasza bbb hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
Nem gyenge ez a digitális műszerfal cucc! Nekem elég volna egy sima km óra is! Amit írt megoldást ahogyan a jelet kapja az nem volna hülyeség (mintha egy számítógép egeret látnál) Ezt mechanikailag meg is tudom valósítani! De hogyan tovább??
(#) Gagyi válasza Dany18 hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Üdv Emberek.
A témához kapcsolódik a kép, ezt két éve készítettem az autómba: http://www.kep.tar.hu/ampervadasz2001/50251866/20743846#2

A sebesség és a megtett úthoz a jelet a bal első kerékről veszem egy jeladó segítségével. Ha érdekel titeket Írhatok pár szót rólla.

Üdv
(#) Medve válasza Gagyi hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Szevasztok! Én egy kerékpár-kilométerórát tettem az autómba...sajna csak 99-ig mutatott...
(#) bbb válasza Gagyi hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
ezeknek a megoldásoknak a hatalmas hátránya, hogy be kell konfigurálni az aktuális kerékmérethez! ugyanis nem mindegy, hogy mekkora átmérőjű kerekeken gurul az autód... ha nem jól lövöd be, akkor mérési pontatlanságot eredményez a dolog, és ott vagy, ahol a part szakad.

amúgy meg lennél kedve erről az érdekes dologról egy működés közbeni felvételt is felrakni, ahol a még meglévő analóg órád is látszik?
(#) Medve válasza Dany18 hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Egyebeket félretéve, én kétféle megoldást javallanék. Az egyik a PIC-es, asm, égető, szokásos kellékek...A másik, egy frekvencia-feszültség átalakító, pl egy SN74121-el, vagy egy LM555-tel, majd rajta egy ICL7107-tel. (innen pl)
(#) bbb válasza Medve hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
még van pár dolog ami nem derült ki...

pl. milyen autóról van egyáltalán szó? gyárilag hogyan méri a sebességet? (ugyanis pl. fiat punto 2 nem spirálos, hanem elektromos) ha már gyárilag digitális a műszerfalad, csak mutatók vannak rajta, akkor "csak" be kell mérni, hogy milyen jeleket kap
ha meg a hagymoányos spirálos megoldást képviseli (a jelenleg piacon lévő autók talán 70%-a), akkor kell trükközni

amúgy megoldás lehet még a már gyárilag digitális műszerfallal rendelkező autóból kibontani egy komplett egységet, és azt megbontva beleberhelni a kívánt helyre. (pl. fiat tipo digital műszeregységét)
(#) Gagyi válasza bbb hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Szóval kevdes bbb a következő a helyzet:

Én még nem láttam olyan műszert/mérőberendezést amit nem kellett kalibrálni a pontos használathoz. Pláne egy olyan műszer esetében amit egyedileg készít el az ember.
Az meg hogy a keréknek esetleg változik a kerülete, minden autó km-órájában hibaként jelentkezik. Ha egy hagyományos autónak a sebváltóból kijövő jelét használod fel, akkor tény hogy nem változik a km-órádon mutatott érték, mert a sebváltónak az áttételei nem változnak meg, de a kocsid sebessége ugyanúgy változik ha a kerékátmérő változik.
Az én általam használt jel esetében viszont legalább észreveszed, és be tudod állítani a megfelelő átmérőt.
Én ezt egyáltalán nem látom nagy problémának, mert 1 évben az ember általában csak 2x cserél kereket. és azoknak ismeri a paramétereit, szal ez nem gond, mert egy pár gombnyomással be lehet állítani a szükséges kerületet az adott gumihoz!

Képet nem tudok felrakni a régi órámról, mert az nem működik, pont azért csináltam az új órát. Elősször én is a sebváltó jelét akartam felhasználni, de mivel már maga a bovden meghajtása is rossz volt ezt el kellett vetni.
(#) _Peti_ hozzászólása Dec 18, 2007 /
 
Szevasztok! Én is szeretnék építeni egy digitális km órát motorra. Valakinek van kapcsolási rajza????
(#) Medve válasza _Peti_ hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Hello, ezt a rajzot most találtam, lehet belőle táplálkozni...Ez a kapcsolás eredetileg egy LED-et gyújt fel, ha a motor fordulatszámtartománya egy tartományon belül van. (nyomatékcsúcs). Az első két fokozat egy f->U konverter, amit fel lehet használni a sebességimpulzusok feszültséggé alakítására. A digi műszert az R11-C4 pontra köthetjük.
(#) Peti.Janka válasza Gagyi hozzászólására (») Jan 29, 2008 /
 
Szia Gagyi! Én szeretnék motoromra csinálni eggy digit km órát ami tudja számolni a megtett utat meg esetleg az időt mutatja eggy lcd-n, meg a sebességet vagy mutatóval vagy ledkijelzővel. Tudnál nekem ebben segíteni? Pikhez nem nagyon értek főként ebbe kellene a segítség. Előre is köszi a választ!
(#) Ricsi89 hozzászólása Márc 4, 2008 /
 
Helló
Nekem tönkrement a sebességmérőm a motoromba és szeretnék csinálni egy digitálisat. Valaki nem tud egy olyan oldalt, ahol nokia kijelzővel van megcsinálva egy ilyen műszer. És az is jó lenne, ha a megtett utat is kijelezné. Vagy ha valaki tufna egy ilyen programot PIC-re az is jó lenne. Bármilyen segítséget várok.
Üdv.: Ricsi.
(#) Peti.Janka válasza Gagyi hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /
 
Szia Gagyi! Tudnál nekem segíten km ora építésben? Egy ledkijelzős orára gondoltam meg egy lcds km számláló. nem nagyon értek a pic programozáshoz ezért kérném a segítségedet. Előre is köszi a választ! egyébként egy mociba menne a cucc.
(#) Jeep hozzászólása Júl 8, 2008 /
 
Sziasztok!


Valakinek nincs olyan kapcsolása ami olyan jelet állit elő mintha menne a kocsi?
Egy próbapadra kellene Vizuális szemléletre egy km órához és egy potival szeretném ha lehetne a sebességet állitani.


Köszi előre is!

(#) SzervízMacska válasza Jeep hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Szia!

Pár száz Hz-es astabil multivibrátor. 4093-al; 555-el stb. A kimenetét 1 tranyóval illesztheted +tápra vagy testre tipusfüggően, az eredeti jelnek megfelelően.
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 11, 2008 /
 
Sziasztok! Én is szeretnék egy ilyen digitális órát csak én azt szeretném ha MPH ban mutatná az értékeket! Az se baj ha csak 99 ig mér! 7 szegmenses kijelzőkön mutatná az értéket! Valaki nem tud valami jó kapcsolási rajzot? Előre is köszi a segítséget!
(#) szamóca válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 11, 2008 /
 
Ugyan az a kapcsolás, csak a kalibrálási értékeket kell átszámolni, és ehez beállítani a készüléket.
Szerk.Most látom ez másik topik Néz át ide.
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 12, 2008 /
 
Jah és még az érzékelés is problémás, mivel ez eredeti km órát is szeretném meghagyni így a spirálos szétberhelős téma nem hiszem hogy szalonképes ötlet volna! Viszont akkor hogyan tudom megoldani hogy ez a műszer plusszba kiírja a mph át is?
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 12, 2008 /
 
Egyébként egy öreg volkswagen Sciroccoba lenne!
(#) szabics válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Anno én csináltam egy adapter amit az órához csatlakozttam és az tartalmazta az optikai jeladót is.
Valahol még megvan talán.
(#) Lacaclock válasza szabics hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Ha esetleg előkerülne engem is érdekelne az adapter vagy legalább néhány ötlet az elkészítéshez. Én egy Swiftbe szeretnék a meglévő mellé digitálist.
(#) SzervízMacska válasza Lacaclock hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Nekem is lehet, hogy fetreng még valahol egy-két darab mechanikus jeladó. Ha a kezembe akad rakok fel pár képet róluk ötletadónak - bár nem én készítettem őket. Addig is pár ötlet konkrétabban a mi autónkhoz, valamint általánosságban. :hide:
(#) Keyer válasza Dany18 hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Szia nem tudom aktuális e még, de találtam valamit neked: link
(#) chevroli hozzászólása Okt 6, 2009 /
 
Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, hogy van egy autóm, amiben gyárilag mutatós műszerfal van. Létezik digitális műszerfal is, amit a 6 hengeres motorral szerelt modellekbe szereltek. Vettem egy ilyet, be is raktam szépen a helyére, csatikat összedugtam. A problémám az, hogy a km és az olajnyomás kijelzője működik egyedül helyesen, az üzemanyagé összevissza, a többi sehogyan sem. Pedig van fordulatszámmérő, töltés, külső levegő és vízhőmérséklet mérő is, ezen kívül egy kis egység, ami a fordulatszám és üzemanyagszint függvényében kalkulál egy csomó mindent.
A hiba valószínűleg abból adódik, hogy a 4 és a 6 hengeresek kompjútere nem egyforma jeleket ad ki, ezért a digitális műszerfal nem "ért" mindent.
Arra gondoltam, hogy vagy a mostani érkező jeleket (4 hengeres) kellene az új egység számára "érthetővé tenni", vagy a kompjúteren kívüli, külső érzékelők beépítésével közvetlenül jelet küldeni a műszerfalnak (gondolok itt a töltésjelzőre, ford. szám mérőre, víz hőmérőre). Ehhez persze bele kellene nyúlni a műszerfalba is.
Sajnos nem vagyok elektronikai szaki, ezért kérném szépen, hogyha valaki érez magában elég tudást és elszántságot ahhoz, hogy nekimenjen a dolognak, az jelentkezzen. Persze nem ingyen.
Ötleteknek is örülnék, hogy hogyan lehetne ezt összehozni, hogy működjön, vagy hogy kik foglalkoznak ilyesmivel. Az autó egy '90-es Chevy.
Köszönöm szépen.
(#) mlhe_vr válasza chevroli hozzászólására (») Okt 6, 2009 /
 
(#) chevroli válasza mlhe_vr hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Köszönöm szépen, megpróbálom megkérdezni a fórumon, mert nem találtam elérhetőséget a sráchoz.
Esetleg, ha itt tudja valaki, kérem, ne tartsa magában.
(#) hertán válasza chevroli hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
én is hasonló cuccot szerettem volna összehozni, talán érdemes megnézned ezt a fórumot http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_6389.html
(#) laser hozzászólása Nov 6, 2009 /
 
Sziasztok!
Régebben találtam egy nagyon szuper km-számláló kapcsolást PIC-el.Ha esetleg megépítette már valaki,legyen szíves mondja el a véleményét róla!
thx.
(#) StefuPeti válasza laser hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szia. Ezt a speedo.src file-t mivel tudom megnyitni?
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem