Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dinamika kompresszor és limiter
Lapozás: OK   11 / 11
(#) reloop válasza Cannon hozzászólására (») Aug 12, 2018 / 1
 
A pozitív tápoldal lényegesen nagyobb áramfelvételű mint a negatív, ezért felborulna a szimmetria.
Létezik áramkör mely előállítja a féltápot terhelhető módon, de talán egyszerűbb egy alkalmas trafót beszerezned.
(#) Cannon válasza reloop hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Ha fogok egy 2x18VAC-os toroidot és stabilizálom 12V-ra az úgy nagyon pazarló?
(#) reloop válasza Cannon hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Mi pazarló és mi nem az elég relatív dolog. NYÁK trafóban gondolkodnék, abból könnyen találsz 2x12 V-osat.
(#) Cannon hozzászólása Aug 13, 2018 /
 
Idézet:
„Ha R15 helyére 4K7 ellenállást, R17 helyére pedig 20K-t raknék, akkor jól számolom, hogy visszakapnám az eredeti szabályozási tartományt 20K potméter mellett?”

Nem jártam sikerrel, teljesen megszűnt a limitálás.

epyn még két éve írt arról, hogy a potméter valamelyik ellenállás tagját rövidzárra lehet cserélni és nagyobb tartományban lesz állítható a Threshold.

Idézet:
„A poti alsó-felső ellenállás tagját vagy a kettő valamelyikét (pontosan nem tudom melyiket érdemes) cseréld rövidzárra .
Igy alacsonyabb jellel is is működik tovább teljesen ki is iktathatod.
Az R1 értékét én nem változtatnám ,megváltozik az alap be-kimenőjel szintje. Nem ez a cél.
Ha csak nincs szükséged mindenképp nagyobb kimenőjelre mint a bemenőjel.”

Bővebben: Hozzászólás link

Ez sem hozta meg a kívánt eredményt. 50k potméterrel, 1.75V-os bemenő jellel így is a felénél túl kell a potmétert feltekernem, hogy a limitálás elkezdődjön.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2018
(#) reloop válasza Cannon hozzászólására (») Aug 13, 2018 / 1
 
Mint írtam, csak akkor módosítsd a poti környezetét, ha a pályája végein nincs már érdemi szabályozás. Ha valamelyik irányban növelni szeretnéd a szabályzás tartományát, de a poti már koppan, akkor ott a soros ellenállást vedd kisebbre!
(#) Cannon válasza reloop hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Melyik ellenállásra gondolsz pontosan?
(#) reloop válasza Cannon hozzászólására (») Aug 13, 2018 / 1
 
Az R15, R17 ellenállásokról van szó. Azért szerencsésebb, ha kerítesz egy 4k7 potit, mert az R16-tal alkotott eredő ellenállás is kihat a működésre.
(#) Cannon hozzászólása Aug 15, 2018 /
 
Szeretnék szintemelési lehetőséget a bemenetekre.
Szükséges erre külön kapcsolás, vagy ellenállás potméterrel való kiváltásával is megoldható?
(#) Cannon hozzászólása Jan 18, 2019 /
 
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy a be és kikapcsolási tranziensek ellen lehet tenni valamit? Ha a limiter áramforrása megszűnik akkor olyan kimenő jelet ad, hogy az erősítő protect módba kapcsol.
(#) reloop válasza Cannon hozzászólására (») Jan 18, 2019 / 1
 
Szia! Mivel koppanásgátlóra van szükséged, ez a link oda mutat.
(#) mrex hozzászólása Feb 23, 2019 / 1
 
Sziasztok!
Megépítettem ezt Limiter.Erősítőre ugyan még nem volt kötve de oszcilloszkópra jelgenerátorral meghajtva igen1-10V RMS bemenő jellel hajtva a kimenő jel max 3V RMS tehát teszi a dolgát a Limiter bárkinek ajánlom majd visszaveszem a kimenő fokozat erősítését úgy hogy 1.65VRMS legyen a kimenő szint maximum. Igy se gitárral se mikrofonba ordítással nem lehet túllőni a conduktort.A fotón látszik az oszcilloszkópon a jelalak. Szerintem teljesen jó. a nyákterv nekem jó aki akarja módosítsa. Ha K1 es fóliát megjelenítitek akkor 2 oldalas a nyák de akkor elmaradnak a 0R-es ellenállások vagy átkötés kerül a helyükre.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2019
(#) kokozo válasza mrex hozzászólására (») Feb 23, 2019 /
 
Szia!
Teljesen jó ez a limiter. Én is megépítettem! Én lecseréltem a 72-es ic-t 74-re mert egyszerűbb nyákot lehetett tervezni hozzá azzal.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2019
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 21, 2019 /
 
Valaki már próbálkozott közületek a kazettás magnóból kiszerelhető Dolby áramkörrel kompresszornak?

Én a napokban próbáltam egy régebbi típus Dolby B-s áramkörét ,hát elég szép magashangokat varázsol ki magából,tervben van még a Dolby C vagy esetleg újabb normák kipróbálása is.
(#) ThomAce válasza mrex hozzászólására (») Máj 23, 2019 / 1
 
Az enyém ehhez hasonló. Csak én kifejezetten 775mV-ra lőttem be. Mondjuk az enyémen a threshold, attack, release, gain állítható. Tegnap este teszteltem. Kb. +16 - 20dB túlvezérlés után kezdett torzítani. Egy kis gyors rögtönzött meghallgatás némi szintetikus zenebonával:

(kb. 3-4dB / led AN6884-as vezérlővel) A legutolsó vörös led az +12dB (3.084 V).
https://www.youtube.com/watch?v=-bi22ECy7qs
(#) krisz69 válasza ThomAce hozzászólására (») Jún 1, 2019 / 1
 
Jó lett Tomi
(#) ThomAce hozzászólása Jún 11, 2019 / 1
 
Egy kis érdekesség még mindig tőlem:

Az elmúlt két évben kipróbáltam számtalan lehetőséget, megoldást, kapcsolást, kipróbáltam a tanácsokat melyeket itt a fórumon kaptam. Azonban nem mind végződött sikerrel. A legtöbbje azonban totális kudarc volt, vagy nem hozott semmiféle pozitív vagy akár negatív változást sem. Mondhatná / kérdezhetné az ember, hogy akkor mégis minek szenvedek ezzel ennyit és foglalkozom vele majdnem 2 éve?! A kérdés ha úgy vesszük, akkor jogos, hiszen számos már mások által megtervezett és sokak által megépített limiter kapcsolása elérhető. Viszont nekem egyiknek sem jött be a hangja és beállíthatósága. (Vagy éppen ez utóbbinak a hiánya.)

Mivel az eredetileg kipróbált BF245C mondhatni beleharapott a zenébe, addig a 2N5457 egész jól bevált. Ehhez természetesen módosítani kellett az ellenállások értékeit, de a kapcsolás alapvetően ugyanaz maradt. Ezt követően számtalan jFET-el próbálkoztam még, mivel a 2N5457 beszerzése meglehetősen nehézkes és van ennek is egy apró hibája. Képes bele - bele torzítani a zenébe és itt most nem a dinamikáról beszélek, hanem arról, hogy konkrétan hallani lehetett. Ettől függetlenül egy teljesen jól hallgatható rendszer lett belőle, aminek a prototípusát közel két éven át, szinte napi rendszerességgel nyúztam. Ha úgy tetszik, akkor "proof of concept" jelleggel, mivel az első szériát, illetve a BF245-öt sikeresen elküldtem nyugdíjba. (értsd: kiégtek, megpusztultak a nagyon nagy bemenő jel hatására)

Aztán mikor megtaláltam az OnSemi J112-es jFET-jét, jött az áttörés. Ehhez is természetesen módosítanom kellett újfent az ellenállások értékeit, de ennek köszönhetően egy még jobb karakterisztikájú limiter készült el. Pluszként az eredeti aszimmetrikus táplálást lecseréltem szimmetrikusra, ahogy tanácsolták is többen itt a fórumon.

Az alábbi kis videóban - csak azért, hogy minél ocsmányabb hanganyaggal próbáljam megkergetni -, youtube-ról játszottam be némi zenét. Teszteltem már rock, techno, hardstyle, trance, edm és egyéb zenékkel is. Természetesen egy kicsit hallani, hogy "hozzányúl" a zenéhez, de nagyon hirtelen hangerőesés, torzulás, jelentős hullámzás nem hallható. A bejövő zene +3, +6dB-vel magasabb mint a threshold (érzékelési küszöb), azaz a kimenet. (Mivel a végén a kész videót nem normalizáltam, így az halkabb. Ha nagyon zavarja a hallgatóságot és ismét sok szkeptikus hozzáállással találkozom, akkor majd megcsinálom az összehasonlításhoz tökéletesen illő azonos hangszinteket.)

https://youtu.be/gD2reoPE6I0

Ez pedig az eredeti összehasonlítás végett:
https://youtu.be/LTvdo0luPFw?t=1193

Az érdekesség kedvéért csatoltam a technikai dokumentációból pár képet. (Még nem készültem el a teljes doksival, így a kapcsolást sem teszem közzé még, mert még biztos akarok lenni a végeredményekben.)

Pozitív, építő jellegű kritikát - mint mindig - szívesen fogadok.
Következő: »»   11 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu