Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dinamó feszültség szabályzó
Lapozás: OK   4 / 5
(#) proli007 válasza orifab hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Hello!
Most már teljesen eltévedtem, mit is építettél meg, és mi a követelmény. Feszültség ezek szerint 6V, és az áram? Valamint miért is kell áramkorlát? (v. mihez)
Melyik rajzon van a 10--47ohm?
üdv! proli007
(#) orifab válasza proli007 hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Helló!

EZT építettem meg, próbapanelon de 6 V-ról üzemeltetem... az 5,6 V-os zéner helyett 3,3-asat használok, a 470 -ek helyett 330 ohmosakat, és a 47-est kellett megnövelnem, mert 47-el nem akart kapcsolni... igaz most kb 400ohm de ha nagyon felpörög a gép a 12V-os izzó amit meghajtok majd eldurran...

De másik oldalról be sem indítja magát, nekem kell DF-et földelnem egy másodpercre... ezt talán még tudom orvosolni egy ellenállással vagy egy kondival, de a stabil működés is kellene...

Aztán ha stabilan megy majd gondolkozunk az áramkorlátról..
(#) orifab válasza orifab hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Talán pontosításként csak annyit, hogy ha beindul van egy tartomány ahol viszonylag stabil de nagy fordulaton ugrik egyet...
(#) orifab válasza proli007 hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Esetleg valaki tud segíteni?

Én az elektronikákhoz nem nagyon értek, de a dinamó szinte csínnyát bínnyát tudom...

Már az is nagy segítség, ha a pnp helyett egy npn bd 245-öt tudnék használni... abból van "dögivel"
(#) proli007 válasza orifab hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Hello!
Megpróbálok, csak nem otthon vagyok, és ezen a gépen nincs semmi. Minden esetre azt írtad, hogy a gerjesztésedre nem plusz feszültséget kell kiadni, hanem lehúzni a testre. Ez még áll?
üdv! proli007
(#) orifab válasza proli007 hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
igen... ha teljesen negatívra kötöm, akkor a legnagyobb a gerjesztés, és a legnagyobb teljesítményt lehet kivenni belőle (de ha ottmarad akkor akár 20-30 V is kijön, de túlterhelődik és leég... sajna erre volt példa amikor a relé nem húzott be és állandóan a testen maradt..)

A szabályozás abból áll, hogy mekkora a gerjesztőáram, vagyis mennyire földelem...
(#) proli007 válasza orifab hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Hello!
Akkor lerajzolom, kb. mit kellene tenned.
(Szimulálni nem tudom a Demo nem engedi, de majd kipróbálod. BD245 tranyó nem volt benne. A kimeneti diódát is csak hasra ütéssel választottam. Terhelőáramnak megfelelő nagyságú kell. Beállítani a 3,3kohm értékének változtatásával lehet és kell is, mert a 3,3V-os zéner könyöke miatt, nem túl jó választás. Bár ha jól értem, valami izzókhoz kell, akkor meg mindegy.)
Induláskor a dinamó maradék remanenciájának kellene felgerjeszteni a dinamót. Ha túlfutás van, akkor a gerjesztéssel párhuzamos dióda segíthet, vagy rövidre kel zárni a gerjesztést. De ez már egy másik történet.. (Dinamót 40éve láttam utoljára a Trabanton..)
üdv! proli007
(#) orifab válasza proli007 hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Köszi...

Egy párszor nekifutottam hogy értelmezzem... Tehát a 3,3k helyére tegyek egy úgy egy potit, hogy kb 2,5-3,5 k között tudjam változtatni. Gyakorlatilag eltolom a munkapontot... a végtanyó pedig ha jól látom már csak ha fesz van akkor kezd el vezetni, és ha nagy a fesz elkezd kevésbé vezetni...

Egy dolgot viszont amint tapasztalat meg kell hogy osszak... a dinamó igen, remanens úton gerjeszti saját magát, de valamennyire testre kell zárni a gerjesztést hogy beinduljon... Vagy teljesen rövidre, de elég akár pár tíz Ohm-oson keresztül (ezt még nem teszteltem)... viszont a kapcsolás már arra épül, hogy van feszültség... na itt pont az lenne a jó, ha akár 0V vagy 0,1V-nál is testre kötjük a gerjesztést valamennyire... De az is fontos hogy nem lehet nagy a "másfelé szivárgó áram" az elején főként a gerjesztésen kell folnyi

Na ez már olyan pont amit ha neked is megfelel szóban jobban le tudnánk egyeztetni, aztán a fórumra írnánk a lényeget hogy ne maradjon le senki a "jóról".

A 3,3-as zénert nem igazán értettem... mit akartál mondani?

És igazából nem "csak" izzót akarok üzemeltetni róla... Ez egy veterán Dnepr K750 motor, 60W-os dinamóval... Szóval aksitöltés, gyújtás, világítás ami üzemelne róla. Ha kicsit ingadozik a feszültség nem gáz, de azért töltsön és ne ne menjen a fesz 7,2 V fölé
(#) orifab válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Szia!

A teljes cikket RtÉk_1972 el tudod nekem küldeni? Köszi
(#) proli007 válasza orifab hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Hello!
Az hogy valami 0,1V-nál már kapcsoljon, csak egy relé nyugvó kontaktusa lehet. De véleményem szerint szükségtelen is. Ezt arra alapozom, hogy viszáramot itt egy dióda szünteti meg. Vagy is a dióda csak akkor nyit ki, mikor a dinamó feszültsége nagyobb mint az aksié. Vagy is az aksi feszültsége alatt nincs terhelőáram a dinamón, csak a gerjesztéssel terhelődik fel. A tranyó, 2..3V feszültségnél már nyithat, de extrém alacsony fordulatnál úgy sem termel a dinamó. Lehet nincs igazam, de így látom.

A 3,3V-os zéner könyökfeszültsége igen görbe. A jó zéner, a 6,2V körül van.

Bocs, de beszélgetni nem fogunk, mert nincs rá módom, sem kedvem.

üdv! proli007
(#) erbe válasza orifab hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Annak idején a cikk megjelenése előtt ~fél évvel terveztem és készítettem magamnak Simsonhoz (AWO425 Sport) elektronikus szabályzót a relés helyett. Sajnos, az akkori szilícium diódák nyitóirányú feszültsége túlságosan megemelte az induló fordulatszámot. Gen5X-esből meg legalább 2 kellett volna az áramhoz. Az meg a visszárama miatt is megbízhatatlan (lemeríti az akkut).
Valahol még megvan.
Ma már a visszáramdióda helyett talán akadna kis feszültségen is biztonságosan lezáró FET (TTL). A Shottky-nál is jobb lenne.
Az említett 0,1 V-nál nyitott állapotot is FET-re lehetne bízni.
(#) proli007 válasza erbe hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Hello!
"Ma már a visszáramdióda helyett talán akadna kis feszültségen is biztonságosan lezáró FET"
Ebbe a Fet parazita diódája is beleszólna..
üdv! proli007
(#) orifab válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Helló!

Jelenleg számítógéptápból van kivéve két dióda (2x2 ugye) és az egyenirányít... Egyedül téli leállás után érezhető hogy tölteni kell az akkut (ha épp nem indul be, mert mivel berúgókaros csak a szikrát kell biztosítani, arra pedig még szokott elég lenni)

De visszatérve a kapcsoláshoz annyit szerettem volna kérdezni szóban, hogy a pnp tranyók hogy is üzemelnek? A most rajzol kapcsolásodban a pnp-kről írnál pár szót (gondolok itt 3 esetről: beindításkor kicsi a fesz, ez vagy az x feszültség ás áramot vezet, majd ha megemelkedik akkor kiegyenlítik egymást, és ha felpörög a motor akkor melyik mit csinál hogy "csillapítsa a nagyfeszültséget").

Igazából szeretném érteni és tanulni folyamatosan mit csinálok... szeretném önállóan fejleszteni és finomítani, ez pedig csak úgy megy ha tudom mit is csinálok.

(1-2 alapot már tudok, de messze nem azt amit szeretnék)

Számíthatok a segítségetekre?

István
(#) proli007 válasza orifab hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Hello!
- A dinamónál nem kell egyenirányítani, az egyenáramot ad. A dióda azért van, hogy ha megáll a motor, az aksi ne táplálja vissza a dinamót.
- A kapcsolás nagyon egyszerű. A két PNP tranyó, differenciál erősítőt alkot. Ez összehasonlítja a zéner (referencia) feszültségét, a dinamó leosztott feszültségével. Ha a zéner feszültsége magasabb, a baloldali tranyó (T3) vezet, a jobboldali (T4) zárva van. Ha a dinamó feszültsége a magasabb, a T3 zárva, a T4 nyitva van.
A T1-T2 darlington kapcsolást alkot. Azért szükséges, hogy a végfok áramerősítése nagy legyen. Ha T3 vezet, az bázisáramot ad a T2-nek. Ez a T1 végtranyót nyitja, és folyik a gerjesztő áram.
Ha a dinamó feszültsége már magas, a T4 vezetni fog, a T3 lezár, és ezzel lezár a végfok. A gerjesztés megszűnik, csökken a termelt villany.
Valóságban egy egyensúlyi helyzet áll elő, ami állandó értéken tartja a dinamó feszültségét. Apró hiba, hogy a viszáram dióda miatt, a differenciál erősítő nem közvetlenül az aksi feszültségét látja, hanem a dinamóét, a dióda előtt. Viszont így álló motor esetében nem terheli az aksit semmi. Feszültséget beállítani, az R5/R6 feszültségosztóval lehet. Számítani úgy kell, hogy a végfeszültségnél, R5-ön ugyan akkora feszültség legyen, mint a zéneren. Trimmert is az R5.el érdemes sorba kötni, mert szakadása esetén nem fel, hanem leszabályozódik a feszültség.
D2 dióda a kikapcsoláskori feszültséglökéstől védi a végtranyókat.
üdv! proli007
(#) orifab válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Szia!

Köszönöm türelmedet magamfajta amatőrhöz... Így pár dolgot sikerült megértenem... lassan de biztosan... gondolom 556 helyett simán jó 327 (az van...)

Azért nem vagyok teljesen tudatlan, annak idején tanultunk pár moccanatot diódáról és tranzisztorról, de már a pnp-k és tirisztorok meg ilyesmi kimaradt... Esetleg ha tudsz ajánlani egy oldalt vagy pdf-et vagy valamit hogy okulhassak azt megköszönném... Sajna a hobbielektronika lexikon annyira felületes, hogy abból aztán nem tudom meg mire is való a triak meg a tirisztor... (ez utóbbi ha mindenigaz kvázi dióda, amit én kapcsolhatok ki-be.. de hogy azt már nem tudnám megmondani pénzért sem... )

Nem kell rege, csak hogy pár induló infót tudjak, mint a tranzisztornál (Javíts ki ha nem jól tudom: kell a B-E között 0,7 V és minél nagyobb a B áram annál jobban vezet és C-E áram annál nagyobb)

István
(#) orifab válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Hm... javíts ki, de van egy kis gixer... csak furcsa volt, hogy milyen arányokat írtál, de ez a kapcsolás ha jól számolom 15,2V-nál fog leszabályozni... mert a 3,3k és 910-es párosítás esetén a 910-e akkor fog 3,3 V esni (és leszabályozni), ha 15,2V a dinamófesz.... Am I right? Vagyis nekem3,3 k helyett kb 1,2k kell... Vagy hogy is van?
(#) mex válasza orifab hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Vedd figyelembe a visszáramdiódán esik feszültség, ami a terheléstől, (áramerősség) függően 0,8-1V is lehet.
(#) orifab válasza mex hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Helló!

Ha a D1 nevezetűre gondolsz akkor figyelembe vettem.. (azért számoltam 7,9V-al és egész pontosan 1270 ohm jött ki... vagy tévedek?)
(#) orifab válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Humm... az aksi 6V, ami kb 7,2 vel tölthető... vagyis nekem kb 7,9-el kell számolnom.... és már harmadszor számolom ki de mindig 1270 ohm a vége... mit rontok el??? (és igen... ezek elméleti számok... amim kicsit kell tudni korrigálni egy trimmerrel /kb200 ohm/... de elméletben sem jó???)
(#) proli007 válasza orifab hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Hello!
Lehet semmit, csak én számoltam 12V-os aksihoz, mert mintha hol 6V, hol 12V lett volna emlegetve.
üdv!proli007
(#) orifab válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Helló!

A többi az maradhat vagy azokon is kell kicsit korrigálni? Gondolok erre .
(#) proli007 válasza orifab hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Hello! Maradhat. üdv! proli007
(#) bertok hozzászólása Okt 26, 2012 /
 
Üdvözlet mindenkinek!
Látom, elég régi az utolsó hozzászólás. Én is próbálkozom (egyelőre csak elméleti síkon) egy 6 V-os feszültségszabályzó elkészítésével. Ez az eszköz egy Simson AWO 425-höz kellene. Azért a feltételes mód, mert szerencsémre, sikerült szerezni egy 6V-os MZ szabályzót, ami most tökéletesen üzemel.
Miért írok mégis? Azért mert "TINA 8" segítségével szimulálni próbálom a szabályzó működését. Nehézségeim azzal akadtak, hogy a dinamónak megfelelő Spice, Pspice, vagy TINA elem, vagy makró nem áll rendelkezésre, megírni meg nem tudom. Ezért gondoltam hogy ezt kikerülöm. A szabályzó feladatából kiindulva az alábbi feltételezéseket tettem:
A 6 V-os akkumulátor megengedett legnagyobb töltőfeszültsége elméletileg 7,35 V ( cellánként 2,45 V).
A mélykisülés határa 5,94 V helyett cellánként 2 V.
A Dinamót A TINA váltakozóáramú generátor elemével szimulálom.
Itt a beállítás az hogy 7V egyenfeszültségre szuperponálok 1V amplitudójú, 0,1 Hz frekvenciájú Cos függvény szerint lefutó váltófeszültséget. Az alacsony frekvencia azért szükséges, mert a dinamó gerjesztőtekercsének ohmos ellenállása ugyan 2,4 ohm, de az induktivitása, számításaim szerint kb. 860 mH. Igy 0,1 Hz frekvenciánál már beállnak az állandósult értékek.
Készítettem több különböző variációt:
A lényegesebbek:
3 db NPN tranzisztorral
2 db PNP tranzisztorral
2 db pnp 1db NPN tranzisztorral
2 db npn 1 db N csatornás MOSFET
Ez utóbbi lehet PC alaplapból kiremelt kapcsoló fet.

Ha érdekelne valakit, szívesen megírom az eddigi szimulációs eredményeket.
A fizikai megépítésre nem került sor, mivel sikerült szereznem az eredetivel egyező típusú darabot, mint azt fentebb már említettem.

(#) proli007 válasza bertok hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Hello!
"A fizikai megépítésre nem került sor"
Jó módszer! Így nem éri az embert csalódás. Mint tudjuk: "Ha egy kísérlet sikerüt, ne ismételjük meg még egyszer!"
Persze azért érdekel amit alkottál. Bár én még nem láttam Simo dinamót működés közben. Amúgy abban nem generátor van?
Apropó! Miért választottad a koszinusz függvényt? A szinusz elfogyott?
Bocs ha kicsit kötözködésnek tűnik, nem az, csak úgy írom. De hátha kijön belőle valami, szeretnék megtudni dolgokat.
üdv! proli007
(#) erbe válasza bertok hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
1972-ben már készítettem egy ilyent. Egész jól működött. Sajnos, számítógép híján nem tudtam szimulátorral előre ellenőrizni. Végül visszatettem az eredetit, mert az akkori szilícium diódák nyitófeszültség többlete miatt túl későn kezdett tölteni.
Valahol még megvan. !!!
(#) zek99 hozzászólása Jan 13, 2013 /
 
Üdv. Van egy Mz Ts125-öm és a dinamójának a bekötése kéne mert nem tudom hogy hogyan lehetne le venni róla áramot fesszabályzó nélkül?
(#) VIM válasza zek99 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Szia! Ezen az oldalon mindent megtalálsz.
(#) zek99 válasza VIM hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
köszi !
(#) zek99 válasza VIM hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Helló! Tudnál segíteni szerezni nyák tervet : Mz 6v-os feszültség szabályzóhoz ?
(#) nagysasy hozzászólása Márc 23, 2014 /
 
Sziasztok 24V-os fesszabályzóra lenne szükségem tud valaki valamit? Dinamóhoz kellene.
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem