Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyenáramú motor keltette zavar elleni védelem TTL áramkörben
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Massawa válasza dosandor hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Nehéz ötleteket adni. A motorra mindenképpen kellene egy komolyabb LC szürö ( meg kéne nézni milyen a kefék meg a kommutátir állapota.. Onnan vastag külön vezetékekkel a táp sarkaihoz meg a relé kontaktusaihoz. A TTL egység külön vezetékekkel csillagszerüen menjen a táp sarkaihoz. A külsö kapcsolokrol jövö vezetékekre huzz ferritgyürüket. Lehet, hogy a TTL egységet le is fog kelleni árnyékolni. ( a motos induláskor több ampért is felvenet, nem hiszem, hogy erre egy 78xx stabilizator optimális eszköz.
Minden bemenetet le kellene terhelni 2 ellenállással a GNDhez ill az 5 voltra, hogy minél kisebb legyen a bemeneti ellenállás ( közben természetesen betartani a logikai szinteket. A külso bemeneti jelek ha jol látom kapcsolok, igy akár 1000 Ohm allattiak is lehetnek a terhelö ellenállások. Szoval proba szerencse.
(#) dosandor válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Köszönöm a javaslataidat ! Nem tűnik egyszerűnek a megoldás. A motor nem a 7812-ről megy, hanem egy 2N3055-ös áteresztő tranzisztoros, Zener diódás tápról.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2023
(#) Massawa válasza dosandor hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Ott igyekezni kell a minél kisebb belsö ellenállás elérésére. Félö, hogy a zener meg a 3055 igy siman nem igen kemény táp.
(#) elektrorudi válasza dosandor hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Üdv!
Úgy látom, a mindkét bemenet is L szinten lehet. Nem jól látom? Ha jól látom, akkor ezt olvasd el kérlek.
Bővebben: Link
(#) sany válasza proli007 hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Ez nagyon érdekes téma, hogy viszonylag messziről, hogy valósították (valósítottátok) meg a zavarszűrést, pl. hogy véletlen ne záron vagy nyisson egy szelep, vagy az egyik reaktorfedél ne nyisson ki magától.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2023
(#) dosandor válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Ez a motor erről a tápról már máshol működött korábban, de akkor is rövid időket kellett neki működnie, úgy max 1 percet, nem látszott semmi gond.
(#) dosandor válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 29, 2023 /
 
Elvileg egy időben nem lenne mindkét bemeneten L szint.
(#) proli007 válasza sany hozzászólására (») Jan 29, 2023 / 1
 
Nem idetartozó téma, messzire vezetne és nem is az én asztalom. De itt olvashatsz róla. Azóta az RVR rekonstrukciója megvalósult, jellenleg számítástechnikai eszközök biztosítják. A méréseknél a 3/2-es rendszer van kialakítva. Vagy is ha 3 mérésből kettő jelzésére működik a védelem, egy hibajelzés esetén pedig jelzés van.
A reaktor tetejét vagy a daru tudja megemelni, vagy a nyomás, de villamos beavatkozás aligha. De aktív és passzív biztonsági rendszere van egy reaktornak.
Ha erre vetődsz egyszer, szívesen elmesélem hogy vannak ezek a dolgok, már amennyire a tudásom megengedi. De azért egy szállítóüzem, nem egy atomreaktor, ott elsősorban az emberek és a berendezés biztonságát kell kiépíteni. Minden esetre a bejövő diszkrét jelszintek vagy 24V vagy 48V szinten haladnak. Kritikus berendezéseknél redundáns kialakítással. Mert a biztonságot és az üzembiztonságot is biztosítani kell. Úgy védelmi szinten, mint a technológia kialakításánál. De legyen ennyi elég az off témából.
(#) nemgyuri válasza proli007 hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Szia! Én a 10µF-os kondik helyett csak induktivitásmentes SMD ~220nF-ot használnék. Továbbá mindkét kondit az IC GND lábához kötném. Az esetlegesen a táp felöl jövő zavart ez kizárná. 10 µF ha AL akkor az induktivitása okozhat gondot, tapasztalataim miatt tantált meg nem raknék be. (Nekem már néhányszor okozott gerjedést tantál elkó, ezért kerülöm.) Mi a véleményed erről? Szívesen fogadom.
(#) proli007 válasza nemgyuri hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Hello!
A két kondi azért van ellenkezőleg kötve, hogy bekapcsoláskor a tároló felvegye az alapállapotát.
Az érték azért ennyi, mert egy LS esetén nem használhatsz teteszőleges értékű ellenállást. És jobb ha 20ms időt meghatároz az RC időállandó.
A tápfesz zavarokat a tápfesz szűrőkondinak kell felvenni.
Integráló tagnál lehet tantált alkalmazni, nekem rossz tapasztalatom tápfesz szűrésnél volt vele.
Gerjedés nem ilyen áramkörnél van és az alacsony ESR érték okozza, nem a kondi.

Egyébként a zavarérzékenységet sok minden okozza, nem csak a bemenet szűretlensége.
Tápellátás - földelés - árnyékolás - huzalozás és nyomvonal vezetése - vezetékek elhelyezése és maga a zavarforrás. Ezek ellen mind-mind tenni kell, vagy is átgondolni tervezéskor..
De mikrokontrolleres környezetben, más topikban számtalanszor ki lett ez már tárgyalva.
Olvasgatni kell!..
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem