Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromágneses rázóasztal
Lapozás: OK   1 / 1
(#) unicorn hozzászólása Jún 28, 2010 /
 
Kedves fórumozók!

Szeretnék vezérelni egy rázóasztalt. Az asztal úgy van kialakítva, hogy a rázást egy elektromágnes ki-be kapcsolása oldja meg.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan szokás a 230V-os váltóáramot (ezzel működnek a mágnesek) ki-be kacsolgatni.
Első ötletem az volt, hogy egy mikrokontroller fogja az egészet vezérelni és egy relét nyit és zár. Magamban azonnal el is vetettem ezt az ötletet, mert úgy gondolom, hogy ez nagyon sok lenne egy relének üzemszerűen.

Hogyan szokás ezt a rázó működést elérni?
(#) vilmosd válasza unicorn hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Hali
Ha jol tevedek ezeket egy kozonseges tirisztoros fazishasito(nem triacos !!) aramkorrel lehet vezerelni. Valamikor a 70-es evekben csinaltam par vezerlest, de ugye ez regen volt. Az IFE vezerlo is egy nagy tirisztorral volt megcsinalva. A mai napig ilyen vezerlovel gyartjak : IFE
Udv Vili
(#) ize_gull válasza unicorn hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
A váltóáram már eleve "rezeg" 50 Hz-es frekvencián!
Ezt a jelenséget is ki lehet használni rázásra!
A tekercset gerjeszted váltóárammal, ezzel váltakozó polaritású mágneses teret hozol létre, és egy állandó mágnest kell "összeereszteni". Amíg az egyik rögzített, a másik hozzá képest rezegni fog. Ez nagyon könnyen kivitelezhető megoldás. Közvetlenül az erőműből kapja a vezérlést.
Bár a frekvencia nem változtatható, de az ereje azáltal igen, hogy növeled a távolságot a mágnes, és a tekercs között

De egy villanymotorral hajtott excentrikus súly is lehet megoldás, de ez zabálja a csapágyakat.
(#) mex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Igazad van. Régebben volt szerencsém javitani kukacosztályozó rostákat, ezek mind motoros, a tengelyen excentrikus módon rögzített súlyokkal működő cuccok voltak. A freki változtatásával hatalmas kitéréseket is el lehetett érni, de be lehetett állítani a mechanikai önfrekvencia többszörösét is. Mindehez nemtudom mit szóltak a kukacok, mert többet voltak a levegőbe mint a rostán.
(#) Marko Ramiusz válasza unicorn hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Szia unicorn!
Lehet, hogy egy mechanikus rázóasztallal jobban járnál, persze attól függ, hogy mire szeretnéd alkalmazni. Nálunk melóban van egy, ami műanyag gyűrűket visz felfelé. Képzelj el egy hengert, ami kb. 25cm magas és 50cm átmérőjű, a henger belső palástján van egy kb. 2cm széles, korláttal ellátott lemezpálya, amin a rezgés hatására a gyűrűk felfelé mennek. Az egész hengert egy mechanikus rezgető, jó nagy frekvenciával mozgat. A rezgést egy motorral működtetett excenteres hajtómű állítja elő, a motort egy Omron frekvenciaváltó vezérli. Remélem a leírás alapján el tudod képzelni az egészet. Persze, olvasom, hogy egy elketromágnessel van megoldva. Nem biztos, hogy ilyenre van szükséged, de talán ötlettel tudok Neked segíteni!
Üdv.: Yoe
Ui.: Most nézem, hogy a korábbi hozzászólók is a mechanikus megoldást részesítik előnyben.
(#) proli007 válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Hello!
"Valamikor a 70-es evekben csinaltam par vezerlest"
Te is? Én is..
üdv! proli007
(#) vilmosd válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Hali
Csinaltunk a gepesz kollegaval egy keverot uveg alapanyag keveresere. Volt benne 12 vibros adagolo.
De sok mas helyen is alkalmaztuk a vibrokat adagolasra.
Udv Vili
(#) proli007 válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Hello!
Én a dorogi és tatabányai erőmű, szénportüzelésű kazánok szénadagolóját készítettem az ominózus években ezekkel a tálcákkal. De hogy még ezek működnek-e?...
üdv! proli007
(#) vilmosd válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Hali
En is dolgoztam arra. A tokodi brikettgyarban szereltunk szalagmerlegeket. Ott is volt minden silo alatt egy-egy nagy vibro. Ezek eredeti IFE peldanyok voltak. Lehet hogy meg meg vannak. Az biztos, hogy ezek a vibrok sokat kibirtak szinte karbantartas nelkul. A motorosokkal allandoan foglalkozni kellett.
Udv Vili
(#) skero válasza unicorn hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Szia! Valami olyan dolog segíthetne mint a fénytechnikában az ütemre villogó lámpa csak itt az izzó helyére az elektro mágnes lenne kötve a bemenőjel helyett egy pl. 555 -össel felépített szabályoható multivibrátor lenne melyel tudnád a frekvenciát szabájozni és ami eredetileg villogás érzékenységét szabályzó potméter volt az itt az elektromágnes intenzitását állítaná. Így hirtelen jutott eszembe azért így magyaráztam. Kérd ki erről mások véleményét. És a megfelelő teljesítményre oda kell figyelni.
(#) SzalaiGyörgy válasza unicorn hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Jó sok minden elhangzott itt. Most már biztosan képben vagy.
A hálózati feszültség nulla átmenetekor kapcsoló szilárdtest reléket ajánlom figyelmedbe.
Áruk hatalmasat zuhant az utóbbi években, használtan is beszerezhetők. A nulla átmeneti kapcsolás hálózati zavaroktól mentes, zavarszűrést sem igen igényel, ellentétben egy triakos fázishasítással. Ez mellett, a LED bemenetükkel, a galvanikus leválasztást is megvalósítják, a vezérlés és a hálózati feszültségen lévő rész között. Ez fontos érintésvédelmi szempont.
Szerintem ide ez az ideális kapcsolóeszköz és egyszerűen egy 555 impulzus generátorról, veszélytelenül üzemeltetheted.
(#) SzalaiGyörgy válasza unicorn hozzászólására (») Jún 30, 2010 / 4
 
Nem tudtam többet írni reggel, mert mennem kellett hasznot hajtani. Most kijjebb fejteném, hogy mire gondoltam.
Tehát: Ha a szilárdtest relé csak a hálózat nulla átmeneteinél kapcsol, akkor az max. 100 kapcsolás lehet másodpercenként, félperiódusonként egy. Amikor a bemeneti LED-jét, egy 555 impulzus generátorral, 100Hz-től alacsonyabb frekvenciával kapcsolgatod, akkor perióduscsomag vezérlést fog megvalósítani.

A generátor H idejét változtatva, változik az elektromágnesedre jutó hálózati fél periódusok száma, elvben akár egyetlen fél periódustól nagyon sokig. Ha a rövid H időszak alatt (Világit a LED) a periódusok száma kevés, akkor a rázó asztalnak nincsen ideje egyik véghelyzetből a másikba eljutni, tehát ezt amplitúdó vezérlésként éli meg. Az L szakaszok idejét változtatva pedig a rángások gyakorisága változtatható, ami az elektromágnesen frekvencia vezérlésként jelentkezik.

Ezzel a módszerrel tehát, lehetőséged van a rázás intenzitását és frekvenciáját is egyszerűen változtatni, kapcsolási zavarok termelése nélkül. Az ugyan igaz, hogy nem teljesen lineáris módon, mint fázishasítás esetén, hanem csak félperiódusonként. De szerintem egy egyszerű rázóasztalnak ez is bőven elég. Nem mellékes, hogy a kezelő elemeket, a hálózati feszültségtől, optikailag, biztonságosan távol tudhatod.

(Ha szélsőségesen precíziós igények vannak, akkor meg egyenáramú táplálás, teljes IGBT H hidas PWM servo szabályzás, valamilyen optikai pozícióérzékelő elemre alapozva, de az már nem hobby.)
(#) vilmosd válasza SzalaiGyörgy hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Hali
A kerdezo kollega igaz nem jelentkezett a kerdes feltevese ota, tehat csak mi vitazunk. A Te altalad vazolt modszer nem jarhato ut. A problema alapja a mechanikus rezonancia. Ezt altalaban a rezges frekvenciajaval es az amplitudojaval tudod beloni a kedvezo szallitasi feltetelekhez. A frekvencia adott (50 Hz), tehet a rezges amplitudojat kell allitani. Erre szolgal a sima tirisztoros fazishasitasos szabalyzo. Viszont ha Te impulzuscsomagokkal probalsz szabalyozni a vibro rangatni fog, mert mondjuk 10 periodus ideig dolgozik, majd a kovetkezo 20 periodusig all. A rajta levo anyag leesik a talca aljara, es ujra fel kell emelni. Igy soha sem fog rendesen szallitani. Sok idot toltottem ilyen adagolok kozott, es sok szabalyzot csinaltam. Az eredeti IFE szabalyzok is tirisztorosak (egyutas) voltak. Szaz szamra hasznaljak az iparban. Meg nem lattam mas tipusu szabalyzot. Mind 50Hz alapfrekvancia fazishasitasaval szabalyzott. A zavarszures pedig egy par alkatresz beepitesevel megoldhato.
Udv Vili
(#) unicorn hozzászólása Júl 2, 2010 /
 
Először is: Elnézést kérek, hogy nem jelentkeztem eddig, de van egy 10 hónapos babám és hihetetlen, hogy mennyi időt foglal le a fogazásos hiszi + nem alvás. Addig nem akartam a válaszokat átnézni, amig nem tudok valóban felfogni
Nagyon köszönöm a sok választ, közben a m unkatársam bekötötte az asztalt: a helyzet az, hogy az asztal alapból ráz, mert van rajta egy csengőhöz hasonló ki-be kapcsolás.
Tehát egy kicsit változott a működés, de egyenlőre még nem tudom, hogyan. Amint látom, jelentkezek.
(#) peterbacsi hozzászólása Feb 12, 2015 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy olyan "rezgő asztalt" készíteni ami keverőlapáttal is el van látva! Tehát rezgés közben keverje az anyagot! Úgy szeretném megvalósítani ahogy egy 12v-os tápról üzemeljen ezt néztem ki magamnak Bővebben: Link! Mind a 2db motor erről üzemelne! Plusz hogy állítható legyen mindegyik motor potméterrel ezt néztem ki:Bővebben: Link! Az egyik motor amelyik keverné az anyagot egy jobb forgás irányú dc motor lenne ami 0-tól 250 rpm-es fordulatig kéne szabályozni! Ehhez talán jó lenne egy ablaktörlő motor?? (25 watt körülinek kéne lennie) A másik ami rezegtetné az "asztalt" annak a dc motornak a fordulata 0 to 8500 rpm-ig kéne lennie! (kb 45 watt)! Talán jó ide egy akkus csavarhúzó motor?

Abban kérném a segítségeteket hogy ez így működhetne-e illetve a 12v dc motorokra is várnék ötleteket! Ezt persze ha lehet akkor a legkisebb költségvetéssel!

Előre is köszönöm a segítségeiteket!
(#) kaqkk válasza peterbacsi hozzászólására (») Feb 12, 2015 /
 
A motorok teljesítménye nagyon függ az asztal méretétől ,súlyától, mechanikai kivitelétől, a keverendő anyag mennyiségétől ,sűrűségétől ,súlyától , tehát a kérdésed kicsit kevés infót ad így nem igazán tudunk érdemleges választ adni .
(#) peterbacsi hozzászólása Feb 13, 2015 /
 
Szia köszi!

Akkor úgy mondom hogy az eredetiben ez a jobb forgású motor van ezt kellene kiválatani http://www.bodinedirect.com/product.sc;jsessionid=2D0657DA2D5784647...: Link a másik motor pedig ez: Bodine 24A4BEPM 2500 Rpm :[/url]http://www.bodine-electric.com/Catalog/FDCcontrolSelectionTable.asp kéne kiváltania!

Köszönöm!
(#) kaqkk válasza peterbacsi hozzászólására (») Feb 13, 2015 /
 
Akkor úgy mondom , ha trabant kell akkor elég két hengeres motor, ha teherautó akkor hathengeres ha kamion akkor 12 henger a cél ... Honnan a fenéből tudnánk mit és mennyit akarsz rázatni kevergetni ???? meg hogy mekkora az asztal ? Itt minden a mozgatott tömegről szól ha azt mondjuk hogy elég lesz az ablaktörlő motor meg a tápegység aztán megveszed összerakod és leég mindkettő akkor minket szidsz pedig csak kevés információt adtál ahhoz hogy tanácsot adhassunk
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
(#) peterbacsi hozzászólása Feb 14, 2015 /
 
Szia kaqkk!

Köszönöm a választ! Értem kevés az információ amit adtam elnézést! Szóval a lényeg , hogy ez egy hobbi gipszöntéshez lenne! Az asztal az 300x300x100 mm-es lenne lemezből vagy alumíniumból nemtudom pontosan a súlyát sajna max 1 kg! Amit keverni szeretnék az gipsz kb olyan sűrűség mint a kenyér tészta... súlya max 1 kg! Az asztal rezgése átmenő tengelyen keresztül lenne meghajtva bordás szíjjal áttételesen!

Köszi a választ!
(#) kaqkk válasza peterbacsi hozzászólására (») Feb 14, 2015 /
 
A gipszhez ha elég híg akkor keverőnek tuti elég az ablaktörlő motor , a rázó részhez ha nem szorul nem kotyog a mechanika akkor egy 40w os motor szintén elég lehet. A tápegység meg csak a motorok áramához méretezhető tehát csak az ő adataik a mérvadók (kb 20-30!% al méretezd túl a tápáramát, de akár 100% is tudhat többet az sosem árt ) a motorok indulóáramát kell figyelembe venni a áp méretezésénél , az üzemi áram jóval alacsonyabb mint az induló ezért ha csak üzemi áramra tervezed a tápot akkor bekapcsolásnál rögtön "lefullad" és nem indul el a motor .
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015
(#) peterbacsi hozzászólása Feb 14, 2015 /
 
Köszönöm kaqkk!

Körülnézek akkor a motoroknál! Majd még bizit lesz kérdésem!
(#) kaqkk válasza peterbacsi hozzászólására (») Feb 14, 2015 /
 
Azért számold át azt a gipsz menyiséget mert szerintem több lesz egy kilónál 30*30*10cm .....ha jól számolom 9 dm3 az vízzel keverve legalább 8-9kg ! De az is lehet hogy eltoltam a tizedes vesszőt?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem