Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos vízkőmentesítő
 
Témaindító: onorbert, idő: Jan 12, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 28
(#) lgyk válasza PCB hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Hi!

Őszintén szólva én még nem láttam a csap közelében vízkövet, pedig semmilyen vízkőoldót nem használok. Ez inkább a helyi vízminőség és a csap kialakításának függvénye, nem pedig a "vízkőmentesítőé".
(#) Norberto válasza lgyk hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
PCB eme mondatából (én) azt merem leszűrni:

Idézet:
„2 hónapja mióta feltettem a csöre ezt a nem működhető lógódrótos valamit, azóta nem kellett a csap száját és a mosogatót vízkőoldoval lemosni.”


hogy mielőtt ezt a bigyót használni kezdte volna, előtte mindig mosták lefelé a csap környékéről a vízkövet. Vagy csak számomra ilyen egyértelmű PCB mondatából ez a következtetés?!? :eek2:
(#) lgyk válasza Norberto hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
A víz minősége nem állandó. Időről időre változik. Elképzelhető, hogy emiatt tapasztalható javulás. Ha pl. fertőzésveszély miatt növelik a klórtartalmat, akkor a hidrogénkarbonát helyett kialakuló jól oldódó hipokloritok és kloridok nem okoznak vízkövesedést.

És nem mellesleg a Ca és Mg hidrokarbonátok jól oldódnak vízben, egyszerű áztatással/öblítéssel eltávolíthatók (nem úgy, mint a karbonátos vízkő, ami fűtőszálon, kazánban jelenik meg). Ha csak a vízkőoldó viszi, akkor valami más anyag is lehet abban a vízben, vagy telített Ca(HCO3)2 és Mg(HCO3)2-ra nézve, ami elég valószínűtlen...
(#) Kispajtás hozzászólása Feb 17, 2008 /
 
Sziasztok!

Az egyszerűbbet próbáltam szimulálni EWB-be, nekem nem sikerült elérnem, hogy négyszög legyen a jel.
Lehet, hogy a program hibás?Vagy én voltam amatőr?
Esetlegesen megépítette már valaki, ha igen vélemény?

Köszi!
(#) 925 hozzászólása Júl 8, 2008 /
 
Sziasztok
Kb. 5 éve van egy elektromos vízkőmentesítő készülékem a vízvezetéken, előírás szerint felrakva, a leírásban benne van hogy nem engedi lerakódni a vízkövet, és 1-2 év alatt még a rendszerbe lévőt is kioldja!
NA EZ EGY BAROMSÁG!!!!!!!!!!!!!!!!
Van egy 120 literes bojlerem ami kb szintén 5 éves lehet tegnap meghalt, kimértem a fütőszál halott! Ma szétszedtem a bojlert és mit találok benne 2 vödör vízkövet, ami a fűtőszálat szétnyomta.
Szóval ez az elektromos vízkömentesítő készülék egy nagy átvágás, én saját tapasztalatom alapján mondom!!!
(#) mraulajos hozzászólása Okt 19, 2008 /
 
Vízkőmentesítő, (vízlágyító) rajzot keresek! Tud e valaki segíteni? Konkrét bevált, kipróbált áramkörre gondolok. Köszi. Lali :
(#) vicsys válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 19, 2008 / 1
 
Látom a második oldalig sem jutottál el...
Bővebben: Link
(#) otto54 válasza 925 hozzászólására (») Okt 19, 2008 /
 
Hello!
A nem működő vízkőmentesítő kapcsolási rajzát el tudnád nekem küldeni. Illetve ha nincs rajzod róla,akkor olyan fényképet, ahol jól láthatók az alkatrészek.
(#) eia hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Helló

Nem vagyok egy nagy elektronikás de ha ezt a kapcsolási rajzot beviszem mondjuk a Lomexhez ők tudják milyen alkatrészek kellenek?

még az össze forrasztás megy

Ja és vajon menni fog?
(#) tbence3 válasza eia hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Szia!

Amennyiben akarnak akkor biztos fognak segíteni. Bár azért szerintem egy kis utánaolvasással neked is fog sikerülni. Ha valamit nem tudsz akkor nyugodtan szólj!
(#) frissadam hozzászólása Jan 19, 2009 /
 
Csak 2 kérdés. Ez a "vizko_sch.pdf" fájl a működő képes kapcsolás a topikban? Mennyi ennek a max áramfelvétele? Elég hozzá egy 3,5W-os trafó?
Kösz!
(#) leono válasza frissadam hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Elvileg elég. Az enyém a hálózatból kb. 7mA-et vesz csak fel. A peiródikus működés miatt ez egy kicsit ingadozik. Az egyszerűség kedvéért számolj 10mA-el. Ez a 230V-os hálózati fesz mellett P= U x I képlettel csak 1.61W. A folyamatos üzem mellett is marad még kb. ugyanennyi tartalékod.
(#) Meetal hozzászólása Feb 5, 2009 /
 
Udv!

Beleolvasgattam a forumba.
En vizvezetek szerelessel foglalkozom, s eleg sok vizkomentesito termekkel talalkozom!

Nehany tapasztalatot leirnek, hatha valakinek ez is segit.

Annyi biztos, h az elektromos, vagy magneses keszulekek nem viz lagyitasra, hanem kezelesre alkalmasak.
Ennek annyi hatasa van, hogy pl: ha egy vilany boylert eddig 2 evente kellett vizkoveznunk akkor most majd 5 evente kell.
Ezek a keszulekek nem akadalyozzak meg a vizko lerakodasat, de lenyegesen lassitjak azt. S emellett a lerakodott vizko sem oly kemeny, agressziv anyag.

Legnagyobb elonye ennek talan azoknal van, akik atfolyos vizmelegitoket hasznalnak. Ezek hocserelojenek savazasat el lehet huzni akar 3 szoros ideig is. Ami ugye nem keves koltseg megtakaritassal jar.

Bocs h csak igy beleirogatok a forumba, de egyket regebbi hozzaszolast elolvasva talan lesz akinek ez is segit!

Jahh!! megvalami.: egy regebbi hozzaszolo emlitette h a boylerben a vizko megette az anod rudat....
hmm... nem a vizko ette meg, es annak az a adolga hogy elfogyjon. hasznalattol fuggoen 1-5 evente ujat kell beepitemni. (a viztarolo palastjanak oxidalodasat akadalyozza meg, semmi koze a vizkohoz)

Szep napot!


(#) xerox66 hozzászólása Márc 31, 2009 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni,hogy a vezeték átmérője mennyire fontos,mi történik ha nagyobb átmérőjű vezetéket tekerek a csőre 0,75nmm-re gondoltam,ilyen van itthon.
Köszi!
(#) leono válasza xerox66 hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szerintem nem kritikus az átmérő. Én is olyannal csináltam, ami éppen itthon volt.
(#) xerox66 válasza leono hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Szia!

Köszönöm a válaszodat akkor 0.75nmm-ből csinálom.
(#) Banana válasza oldorca hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
A következő gondom van.
Megépítettem az Általad leírt vízkőmentesítőt, de sajnos össz-vissz csak egyszer fut le a folyamat és marad magas frekvencián. Mi lehet a gondja?
Bár az lehet a fő gond, hogy full-kezdő vagyok...
(#) frissadam hozzászólása Jún 28, 2009 /
 
Hi!
Megépítettem a topikban található mentesítőt. Az a baj hogy mind a 2 led világít, és nem hallom a freki változást ha hangszórót teszek a kimenetére.
Raktam fel képet és kapcsolást is.

kösz!
(#) zolika60 válasza frissadam hozzászólására (») Jún 30, 2009 /
 
Milyen frekvencián kellene mennie? Egyáltalán hallhatónak kell-e lenni a különbségnek? Lehet, hogy csak én voltam figyelmetlen, de nem láttam leírást róla a rajzból meg nem tudom megállapítani a frekvenciákat.
(#) leono válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 30, 2009 /
 
Másodpercenként 1Hz-től 20KHz-ig kell változni a frekinek. Az értékek tájékoztató adatok, amelyek az alkatrész értékszórások miatt változhatnak. Abban az áramkörben, amelyet "fissadam" tett fel, frekisávot az R2-es ellenállással és a C4-es kondival lehet variálni. A folyamatos változást azonban a T2 vezérlése határozza meg.
(#) zolika60 válasza leono hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Ha ez így van ahogy leírtad ne csodálkozz azon, hogy nem hallod a különbséget. Hiszen egy másodperc alatt ekkora frekvenciaváltozás nem hallható. A 16-20KHz tartományt meg az emberek többsége nem is hallja. Vizsgáld szkóppal nincs más megoldás.
(#) geniusgenie hozzászólása Szept 17, 2009 /
 
Üdvözlöm a fórumozótársakat!
Elkészítettem az oldorca által publikált változatot.Valóban működik, ami abban nyilvánul meg, hogy a csaptelepre rászáradó vízkőfoltokat (melyeket eddig csak vegyszeresen lehetett eltávolítani) könnyűszerrel le lehet törölni.
Elektromos fáradozásaim során a következőket tapasztaltam:
nálam az első tranyó (az ominózus"fordított") BC238C, a másik (a PNP) BC327-25. A SCOPE programmal nézegettem a kimenőjelet, a triggert a modulátor kimeneti LED-ről vettem.
Az R2 ellenállás kritikusnak bizonyult, végül kb. 5,4k-ra adódott, kisebb érték esetén megszűnt a moduláció, nagyobb érték esetén pedig fokozatosan szélesedő magas frekvenciás rezgés jelent meg a minimumfrekvencia helyén.
4,7k és 1k trimmer sorbakötésével állítottam be a kívánatos jelalakot. A max freki kb 11kHz lett. A tekercsek 0,5-ös sodrott vezetékből vannak 11,5 cm-re.
(#) Vacok válasza oldorca hozzászólására (») Szept 27, 2009 /
 
Szia!
Megépítettem az általad csatolt, és tesztelt vízkőmentesítő kapcsolást.
Az a probléma vele, hogy a kimenet állandóan H szintem van, ezt szkóppal mértem.
A két led az úgy működik, ahogy kell, a zöld folyamatosan világít, a sárga pedig villog. Úgy tűnik, mintha az IC1B nem rezegne be, ugyanis már ott sincs jel, csak folyamatos H szint.
Mi lehet vajon a probléma? Azt a nyákrajzot használtam, amelyet csatoltál az egyik hozzászólásodban.
(#) Vacok hozzászólása Szept 28, 2009 /
 
Ennél a kapcsolásnál ha rákötöm a kimenetre a hangszórót, akkor nem hallani sweepelést, csak olyan periódusokban egy sistergést, mint amilyen periódusokat a IC1A előállít.
Biztos, hogy azt a tranzisztort nem kell megfordítani? Mert így nem igazán akar működni. Legalábbis skópon csak egy kis feszültségingadozást láttam, nem pedig sweepelést.

vizko_sch.pdf
    
(#) mex válasza Vacok hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Igen, a T1 emitterét fel kell cserélni a kollektorával, mert igy nem működhet. Ugyanis a kollektora a négy sorbakötött dióda nyitófeszültségének potenciálján van, ami ~2.5-2.6V, az emitter pedig a tápfeszültségen. A bázisátmenet már lehet, hogy halott, mivel záróirányban a letörési feszültségnél több került rá. Bár a 470k nagy áramot nem tesz lehetővé. Mindenesetre kiépités után érdemes ellenőrizni.
(#) Inhouse válasza mex hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Ha kicsit utána nézel, láthatod, hogy direkt van így a tranzisztor, a fordított bekötés itt feltétele a helyes működésnek...

Üdv
Inhouse
(#) zsema válasza ferkopa hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Sziasztok!

Nem kevés idő alatt az összes hozzászólást végigolvastam. Sok ember értetlenül áll a "nyitott tekercsen nem is folyik áram => nincs is mágneses tér" kérdéskör felett.

Nézzenek meg egy képet: (sehol nincs galvanikusan összekötve a két "vége")

Bővebben: Link

Akit bővebben érdekel a téma, utánaolvashat dipól antenna témakörben. (és itt az antenna a kulcsszó, nem pedig a tekercs)

Kellemes napot mindenkinek!
(#) Tom Lord válasza zsema hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Teljesen igazad van, jó apélda.
Csak:
A forgalmazó szerint mindegy milyen csőre van feltercselve az "antenna".
Ferromágneses, de bármilyen fém esetén erősen szkeptikus vagyok.
(#) Vacok válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Hát... ez az, én is furcsállottam a dolgot, de végigolvastam az egész topicot, és több hozzászólásban is olvastam, hogy a tranzisztornak így kell lennie, de mégse működik.
Addig jut el a dolog, hogy a T2 bázisán, és az IC 8-as és 12-es lábán van egy háromszög jel, de mégse akar működni.
Kipróbáltam azt is, hogy az IC 8-az és 12-es lábát egy 5,6kohmos ellenállással tápra kötöttem, a C4-et pedig 10mikrora cseréltem, az se vezetett eredményre, pedig ott számításaim szerint az oszcillátornak be kellett volna rezegnie a hallható tartományon.
Az esetleg lehet gond, hogy a C4 az egy ősrégi videomagnóból lett kibontva?
(#) Inhouse válasza Vacok hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Én még nem építettem meg, gyakorlati tanácsom annyi lenne, hogy próbálj másik tranzisztort. Ez a fordított bekötésű működés elég érzékeny, nem működik mindennel...
Anno egy teljesen más kapcsolásban sikerült véletlenül fordítva bekötnöm egy NPN tranyót a "megszokotthoz" képest , de működött. Ugyanolyan alkatrészekkel utánépítve szóltak, hogy nem megy, nem lehet, hogy fordítva kellene az a tranzisztor? Akkor vettem észre.

Üdv
Inhouse
Következő: »»   7 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem