Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső-vizsgáló berendezés
Lapozás: OK   29 / 34
(#) Sanyesz5 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 2, 2023 /
 
Attól hogy tudom a fűtés polarítását, még a katódot mérésnél csak az egyik felére tudom rakni. És ott jön a fenti monológom, hogy jó ahogy kompenzálni igyekszem a dolgot?
(#) ferci válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 2, 2023 /
 
Tegyél a fűtés kivezetések közé egy potmétert és a csúszkája menjen a katódra.
A konkrét értékhez számolj pl. ( fűtőáram/10 ) mA-rel, de a katódáramot se vigye nagyon el.
(#) Sanyesz5 válasza ferci hozzászólására (») Júl 2, 2023 /
 
Szia, köszönöm a hozzászólásodat! Nem akartam katód ellenállást belevinni a mérésbe direkt, a fűtésem 10v 3.8 amper ami nem kevés. Az elméletemről mi a véleményed az eredeti hozzászólásban?
Mert mértem a pozitív oldalon, majd a negatív oldalon is, és mint írtam átlagoltam az eredményt, ami lényegében ugyanannyi lett mintha a vezérlőrács feszültséggel kompenzálnám ezt az 5 voltot.
Csak azt vettem észre magam körül kevés embernek van konkrét tapasztalata, nemigen kaptam rendes válaszokat erre, én meg mint lelkes amatőr inkább kérdezek a "'nagyoktól" hogy jó e amit kitaláltam
(#) ferci válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 2, 2023 /
 
Sejtettem, hogy valami extrém témád van..
Azt írtad, hogy átlagolva lenne jó a beállítás - akkor pedig a fűtőfeszt kell "kiközepelni".
Pár tized amper pluszt csak elbír a tápod és nem kell ragaszkodni a "potméteren" átfolyatott áram nagyságához, mert beszól még a csöved relatív nagy katódárama is ( gondolom, nem kevés..)
Azt hozzá kell "számolni" az egyik oldalhoz, tehát lehet, hogy 47+56 ohm lesz a jó érték ( vagy arányosan kisebb ), de ezt neked kell tudnod, mert a konkrét katódáramot te tudod.
Végülis teszt vagy végső kivitelezés, lehet, hogy nem mindegy.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2023
(#) Sanyesz5 válasza ferci hozzászólására (») Júl 2, 2023 /
 
Extrém vagy nem, valakinek segítség lehet a jövőben ha ki van tárgyalva. Mert annyi embert kérdeztem meg eddig erről hogy hihetetlen, értem én a potméteres megoldást, de amit én javasoltam azt kellene elemezni. Magyarul ha a pozitív oldalon van a katód, akkor jelen esetben +5 volton lesz, és ha én mérek egy görbét a karakterisztika szerint ami gyárilag 0 volton megy, de én -5 volton mérem végig, elvileg akkor 0 volton mérem? Mert ha ennyi a megoldás akkor pofon egyszerű
(#) ferci válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 2, 2023 /
 
Talán jobb lenne, ha a rács kört is vázolnád kis skiccen és a fűtést összekapcsolnád a gnd-vel.
De a lényeg az, hogy nem mindegy, a rács fizikailag hogyan és hol áll a katód azon pontjához, ami feszültség szempontjából nem a gnd-n vagy azon van.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2023
(#) Sanyesz5 válasza ferci hozzászólására (») Júl 2, 2023 /
 
Értelek, alapvetően lehet hogy ez a módszer egy csőnél épp jó, de egy másiknál nem. Szerkezeti kialakítás kérdése is, potméter lesz ebből úgy érzem, egyébként a cső amivel küzdök az egy tungsram ot100, délután mérés, köszönöm a választ.
(#) _BiG_ válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 2, 2023 /
 
Ekkora fűtőteljesítménynél már nyugodtan fűtheted váltakozófeszültségről a csövet, a fűtőszál hőtehetetlensége akkora, hogy nem fog jelentős brummot bevinni a mérésbe. A kis fűtőteljesítményű csöveknél volt jelentősége az egyenáramú fűtésnek.

Upd: most látom, hogy OT100 az alany. Adócső, simán fűthető váltakozó feszről.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2023
(#) Sanyesz5 válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 2, 2023 /
 
Szia!

Köszi, tudom hogy fűthető, csak nem nagyon van pillanatnyilag ac forrásom, ellenben labortáp van több is, de majd megoldom a dolgot.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Júl 2, 2023 /
 
Mérések készen, találtam itthon egy nagy dög 6ohm-os huzal potmétert azzal ki tudtam "közepelni" a fűtést 8 század volt szórással mivel nagyon nagyok a huzalok rajta.
Mellékelek két képet, szinte ugyanaz a kétfajta mérés, a képek bal felső sarkában van az hogy milyen cső pl ot100 2p az a kettes cső potméterrel mérve, ugyanazon a rácsfeszültségen lettek mérve a képen ami van nem mérvadó 0 -20 -40 volt.

Képek

Mellékelek pár életképet is
(#) Sanyesz5 hozzászólása Szept 12, 2023 /
 
Sziasztok!

Mellékelek egy adatlap részletet ez egy e88cc adatlapjából van, jól értem azt hogy a római 3-as skála az azt jelenti hogy a cső élete végén, vagy vége felé mérhető minimumok?

Sok ilyen csövet árulnak amit ezeken a munkapontokon mértek, 8-9 közötti meredekséggel és 100%-nak írják, mi a helyzet itt?

e88cc.jpg
    
(#) mohinger válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Az az érdekes, hogy az ECC88-at és az E88CC-t más paraméterekkel kell mérni az adatlapok szerint. Utóbbinál 680Ohm katódellenállást és +9V rácsfeszt írnak, míg az előbbinél -1,3V rácsfeszt, katódellenállás nélkül, ugyanilyen anódfesznél.
Egyes szakirodalmak szerint a cső öregedésével a meredekség is csökken, de sok új csőnél (E88CC) sem sikerült még 12.5-ös meredekséget mérnem.
(#) Sanyesz5 válasza mohinger hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Én mindkettőt 90 voltos anóddal mérek, -1.3 volton, itt 15 mA anódáram és 12.5-ös meredekség a 100%.
Lényegében ugyanaz a két cső ami a mérést illeti.... De a kérdésemre nem lett válasz a fenti táblázatot illetően, tudja valaki?
(#) Gafly válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
- Névleges érték
- Irányadó értékek a tervezéshez
- Élettartam végén tervezett érték

Jó példa erre az anódáram, az adott munkapontban.
Névleges 15 mA, amikor a gyárból kijön akkor lehet 14.2 és 15.8 mA között bármi, de ha 13,5 mA alatt van, akkor illik cserélni, még ha egyébként szól is.
(#) Sanyesz5 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Köszi!

Arra voltam kíváncsi hogy csak én értelmezem e rosszul, viszont az így mért csövek 9-es meredekség alatt még a minimumba sem érnek fel a mellékelt munkapontokon történő mérés alapján, amit a gyártó ajánl. Na itt jön amit nem értek, 100%-nak vannak hirdetve ezek a csövek, nem újak, használtak
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Ezért szajkózom régóta hogy átvágnak, csak kevesen értették meg. Ezért kell emissziót mérni, mert akkor az eladó nem tud átvágni. Egy része ezért nem is méri, a másik részének meg fogalma sincs róla. A már haldokolni készülő cső is simán teljesíti az adatlapi értékeket, nem egy ilyet mértem.
Pár hónapja alkudoztam a vakerán egy E80CC-re, műszerbe kellett volna, szóval új kell nem lestrapált. Eladó szerint tökéletes, bár ezt semmivel nem tudta alátámasztani, és mérni sem akarta, csak higgyem el neki és punktum. Eltekintettem a vásárlástól.
És valóban vannak ilyenek is, hogy használt csövet hirdet, és mutatja a ráírt munkapontot ami egyezik a gyárival 100%-ban. Na de, ebből honnan tudni, hogy abban a csőben 10 üzemóra van vagy netán 710? Sehonnan.
(#) Sanyesz5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Nem veszek én csövet soha, van, csak látom miket árulnak
(#) tufatofu válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
"Külalakra szép", "fűtésre tesztelt"? Mondjuk én többször vettem már rádiócsöveket, mert kellett, és kellemes volt a tapasztalatom.
(#) segítő válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
A táblázat felett ott a III oszlop magyarázata: End of life. Élettartam vége.
Azaz BÁRMELYIK paraméter ez alá esik, kuka. Legalábbis régen így volt/(jobb volt)
Általában ipari csöveknél volt ilyen specifikáció, a gyártó eddig vállalta a felelősségét.
A mai NOS cső kínálat jó része átvágás, MO-on pláne.
3 paramétert kell(ene) közölni egy NOS csőnek mondott cső esetében: Anódáram a munkapontban, meredekség, rácsáram. Szerintem senki nem találkozott még ilyen hirdetéssel
(#) Sanyesz5 válasza segítő hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Én ha eladok ritkán mindent kiírok, milyen munkaponton mértem stb... l3-3 al mérek többségében, nálam reklamáció még nem volt. Ha valami kétes inkább nem adom el, valótlanságot pedig nem állítok az ember becsülete fontosabb.
(#) segítő válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Teljesen egyetértünk. Csak sajnos kissebségben vagyunk.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2023
(#) lefituta válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
A csövek a gyárból 80 és 130% közt jönnek ki. Emisszióilag! Elvileg egy "lestrapált" de 130-al kijött cső, lehet sokkal jobb emissziójú, mint a használatlan de 80%-al kijött. Ha túl jó emissziót mérünk,pl. 200% felettit, az már legtöbbször gázosságra utal és nem arra, hogy a cső emissziója jó! Egyébként az ipari csövek 10000 órás élettartama alatt, szinte végig kifogástalanul működnek. Tehát, amiről írsz egy E80CC ha 10 órát működött vagy 710-et, ugyanolyan jó kell legyen. Ezt támasztod alá avval, hogy a "haldokolni készülő cső is simán teljesíti az adatlapi értékeket" . Pont ez a cél, hogy teljesítse.
(#) Ge Lee válasza lefituta hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Szerinted... Csak egy ilyet mutass, mert én még ilyet életemben nem láttam, pedig végig néztem emisszióra néhány karton csövet. Egyazon típusú új csövek a kartondobozból kiszedve emisszióra 5%-on belül vannak, miközben paraméterre meg 60%-ot szórnak! A többit meg leírtam már hónapokkal ezelőtt, mérésekkel is alátámasztottam csak meg kéne érteni.
(#) Accord válasza lefituta hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Csak szeretném alátámasztani egy ábrával, az általad írtakat. Ezt a statisztikát egy csőválogatással foglalkozó csapat készítette(új gyártású csövekről van szó). A mérések eredménye azt mutatja , hogy mennyiben tér el egy mért cső anódárama a referencia értéktől. Hogy hol húzzák meg a határt, a jó és a rossz("futottak még") között arra nem találtam konkrét utalást, de az általad írt értékek elfogadhatónak tűnnek.
(#) segítő válasza Accord hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Tipikus Gauss görbe. Alapfok. Matematika. Nem elektroncső specifikus találmány. Több száz éve idézik No jó, majdnem.
De azért jól elvitatkozunk.. Igyatok meg egy sört.
(#) tufatofu válasza segítő hozzászólására (») Szept 13, 2023 / 1
 
Idézet:
„3 paramétert kell(ene) közölni egy NOS csőnek mondott cső esetében: Anódáram a munkapontban, meredekség, rácsáram. Szerintem senki nem találkozott még ilyen hirdetéssel”

Remélhetőleg most megmutatod, hogy Te mivel méred a rácsáramot, az eladni szándékozott csöveidnél? Egy fotó is jó lenne! Ezt úgy évente megkérdezem, csupán kíváncsiságból, és általában olyankor eltűnsz máshol "segíteni"
(#) mohinger válasza segítő hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Én már találkoztam ilyen hirdetéssel: E-bayen eladott E88CC
(#) Accord válasza segítő hozzászólására (») Szept 14, 2023 / 1
 
Látom azért megint sikerült elértened amit írtam és becsatoltam, lehet hogy ez a fránya sör volt az oka.
Egyébként egészségedre!
(#) segítő válasza Accord hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Nem elértés volt. Nem is sör. Egy ilyen ábrát bármilyen termék mellé oda lehetne tenni. Szőnyeg, autó, TV, alkatrészek. És a háttérben oda is teszik a gyártók, csak nem kötik az orrodra. Amúgy az általad mutatott ábra zéró infóval rendelkezik. Lehetne bármi, a, b, h, lkaf
(#) segítő válasza tufatofu hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
A rácsáramot nem közvetlenül mérem. A ráccsal soros 100K-n mérem a feszültség változást kapcsolóval rövidre zárva/nyitva. Ebből rácsfeszültség számítható, az anódáram változás mérhető. Ebből számolható sok paraméter.
Természetesen ellőtte meg kell mérni a csövet anódáramra és meredekségre, csak a közel gyári paraméterű csövek esetén alkalmas a mérés/számolás.
Amúgy a soros 100 K nem újdonság, régi csőmérőkben is használták. Meglepően hasznos, egyszerű, és látványos: A gomb benyomásával változik, vagy nem az anódáram. Első körös szűrés
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2023
Következő: »»   29 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem