Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3352 / 3945
(#) Legoleg válasza Kékróka hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Szétszedném ha lenne rá időm, így viszont csak felajánlani tudom "betekintésre" 3500 Ft-ért.szép darab, lehet hogy érdemes vele foglalkozni. a Bell & Howell nagy márka volt mindig
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2019

Bell.jpg
    
(#) kendre256 válasza Legoleg hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
A teljesítmények alapján valami 16 vagy 35 mm-es vetítőnek gondoltam... De ez egy 8 és Super8-as "házi" vetítőgép. Nekem is van ilyesmi, jófajta szovjet típus.
Ezt vagy eredeti állapotában meg kell őrizni, ha valaki szereti a muzeális dolgokat, vagy fájó szívvel ki kell dobni. (Nekem mindig fáj a szívem, ha régi, szakértelemmel gyártott, nagy műgonddal az "örök életnek tervezett" gépek az enyészeté lesznek... )
Ebayen van most éppen eladó is...
(#) Legoleg válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 20, 2019 /
 
Nem kell elrohanni az Ebay-ig 35.000-ért, itt most a tizedéért elérhető .
Eredeti állapotában használhatatlan, de biztosan vannak itt néhányan akik percek alatt átalakítják használhatóra
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2019
(#) Legoleg válasza Kékróka hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
Ezt mondjuk nem nagyon értem, különösen azért, mert már nem kezdő vagy. A 110-es trafót hogyan lehetne 220-ra cserélni úgy hogy beférjen a vetítő házba,arra a helyre ahová a kb. kétszer akkora trafó kerülne, hiszen a 110/24 trafóhoz képest a 220/24 kb. kétszer akkora, hogy a megfelelő teljesítményt leadja...vagy nem ?? Nem jól érzékelem?
(#) Kékróka válasza Legoleg hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
A 120/230-as biztosan kívülre kerülne.
(#) proli007 válasza Legoleg hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
Hello! "vagy nem ??" Bizony, nem ám!
(#) nagym6 válasza Legoleg hozzászólására (») Aug 21, 2019 / 1
 
A vas ugyanakkora, a primer tekercs kétszer akkora menetszám, de fele keresztmetszet, durván kb. azonos térfogat. Tehát a trafó méret kb. ugyanakkora.
(#) vladcepes válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
Köszi! Úgy lesz,csatlakozóval megoldom,hogy cserélhető legyen és külső töltővel tölthető legyen.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2019
(#) gazspe hozzászólása Aug 21, 2019 /
 
Sziasztok!
CC PSU-t hogy tudok dimmelni? .6A, 100 VDC LED szalagról vezérléséről van szó. A táp jelenleg bépítve, egyenlőre nem bontanám ki, de ha jól emlékszem 36-110 VDC .6A a kimenete.
Két változatot olvastam: direkt PWM-mel meghajtani egy soros FET-et vagy a fogyasztóval párhuzamos PWM vezérelt FET rövidrezárja a tápot és a nullát. A problémám, hogy 30 volt alá nem fog menni a kimenet (ha jól értelmezem), az a 20W meg gyorsan megfüstöli a kapcsoló FET-emet, az első verziót meg nem tudom, hogy működik e.
Válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2019
(#) tbarath válasza gazspe hozzászólására (») Aug 21, 2019 /
 
A rövidzáras dolgot szerintem el kell felejteni, a labortápokon kívül kb. sehol se tervezési feltétel a kimeneti rövidzár, pláne nem üzemszerűen, másodpercenként többszázszor.

A 20W disszipáció amúgy semmi egy FET-nek, ha van normális hűtése. Egy IRF540 pl. 100 Volt, 20+ Amper, 100+ Watt, de 100V esetén azért javasolt ettől nagyobb feszültségtűrésű FET (ennek kéznél volt az adatlapja, mást nem akarok keresni).
A FET egyébként is a bekapcsolás/kikapcsolás alatt disszipál igazán, ezt célszerű valamilyen push-pull megoldással minimálisra csökkenteni, aztán jóidő. Az már más kérdés, hogy "az eredeti" táp ezt mennyire fogja tolerálni...
(#) vargham válasza gazspe hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Szerintem sokkal jobb megoldás lenne a táp áramgenerátorát állíthatóra átépíteni.
(#) rettung hozzászólása Aug 22, 2019 /
 
Sziasztok!
Kezembe akadt egy baratom asztali lampaja.12vos halogen izzo, es kulon csatlakozoval van melle egy 12v os trafo, amit a naratom megbarkalcsolt. A villasdugoja egyszer kitort, es a kivezeteseket kifortasztotta a egy lengo villasdugos vezetekre.
A baratom azzal jott, hogy bedugj a lampat, es par masodperc utan elkezd ki-be kapcsolni a lampa, teljesen hektikusan. Megneztem szakadas nincs benne sehol, multimetertel kimertem, de roppant erdekes modon a trafo kivezetesen nem mertem feszultseget, pedig ugyan oda begugva a lampat mukodik, de villog.........
Mi lehet az oka? Koszonom a valaszokat!
(#) bbalazs_ válasza rettung hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
A trafó váltófeszültséget ad. Olyan állasban mérted?
A trafón belül is lehet szakadás, ami bimetallként viselkedik. Hidegen érintkezik, felmelegszik ès szètkapcsol. Erre lehül ès előlről kezdődik a ciklus.
(#) rettung válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
DC mertem. Ohhhhhh! Fatalis tevédés!
Tehat akkor kuka......
Koszonom a valaszt!
(#) gazspe válasza vargham hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Köszönöm a válaszokat.
Az átépítés alatt egy végfokozatot kell érteni, vagy valamelyik visszacsatolását megbuherálni?
A visszacsatoláshoz azért nem nyúlnék, mert az egészet egy "felhő" kezelné és egy arduino lenne a jelformálóm, nem nagyon látom, hogy digitálisan hogy tudnám állítgatni a visszacsatolást (eléggé a kínai kategória a táp, gyanítom egy ellenállást figyel az elektronika).
Idézet:
„A 20W disszipáció amúgy semmi egy FET-nek”

Az egész egy álmenyezetbe van és közvetlen felette szigetelés. Ha nem muszáj nem fűtenék be a kettő közé. Ettől függetlenül köszönöm a választ.
Ha minden kötélszakad, akkor kuka a LED szalag és a táp is, csak egyenlőre körbejárom a lehetőségeket.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2019
(#) kendre256 válasza gazspe hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Valószínűleg tényleg egy ellenálláson múlik a kimenő áram. Ha azt megtalálod, valószínűleg lehet elektronikusan is szabályozni (galvanikusan, például optocsatolóval leválasztva), aztán már azt csinálsz vele amit akarsz.
Nemrég én is csináltam hasonlót. Van egy napelemes töltésvezérlő, ami az akkut egészen 15V-ig engedte volna tölteni. PWM-es szabályzó, nem mikrovezérlős, tele diszkrét elemekkel. Persze kapcsolási rajz sehol a világon... Vagy két óra munkával megtaláltam azt az egy ellenállást, ami a kimenő feszültséget befolyásolja, és kicseréltem olyanra, hogy ne engedje feljebb a feszültséget 14,2V-nál.
(#) Jocas hozzászólása Aug 22, 2019 /
 
Valaki tudna-e segíteni, hogyan tudnám elérni, hogy az ifjúság által 'üzemeltetett center kevesebb decibelt juttasson a dobhártyánk irányába? A "kérem szépen" -t már próbáltam, nem működik. Szétszedni darabokra illetve elrontani nem szeretném, mert amúgy szépen szól. Csak a maximum decibellel van probléma. Az egyszerű és könnyen kivitelezhető ötleteket ötleteket előre is köszönöm.
(#) jani1987 hozzászólása Aug 22, 2019 /
 
Adódik a kérdés, hogy amikor már a technika ilyen szinten van mint ahol hogy lehet az, hogy (jelen esetbe) egy potméter mérésekor az eredeti értéktől eltérően kilo ohmos nagyságrenű az eltérés? Mostani eredmény: az 50k-s potméter 52,9k. És ez csak egy példa. Vagy alacsonyabb hőfokon kellene mérni hogy pontosabb legyen?
(#) vladcepes hozzászólása Aug 22, 2019 /
 
Sziasztok! Nylon-on nyákszakadásokat mivel lehet javítani? Mivel a forrasztás ugye itt felejtős. Alufóliával kisérletezgettem, csak maceráns és sok szál van amit javítani kellene. Régebb olvastam valami nyákjavíto toll-rol ez létezik?, ha igen milyen néven?,itthon kapható valahol? Válaszokat köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2019
(#) kendre256 válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Úgy lehet, hogy a potmétereknek ritkán kell nagyon pontosnak lenniük. Ez az eltérés 6% körül van, bőven belefér 10%-os tűrésbe. De a potméterek sokszor 20%-osak, mert úgyis állíthatók. A maximális érték meg sokszor nem lényeges, mert azt meg más alkatrészekkel kompenzálni lehet. A hőmérséklet kicsit változtat az értéken, a gyártási szórás miatt van ez az eltérés.
Ez a pontosság teljesen jó legtöbb alkalmazáshoz.
(#) Kékróka válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Szia!
Haerre gondolsz, másnak sikerült. Neked is fog.

Egy erős nagyítás, meg normális páka persze nem árt. (bár ez mindig jól jön)
(#) dB_Thunder válasza Jocas hozzászólására (») Aug 22, 2019 / 1
 
Nevelési tanácsadást javasolnám, és a papucs levételét..
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2019
(#) vladcepes válasza Kékróka hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Szia! Köszönöm de nem,ez amit küldtél ez forrasztható,amit én írtam az egy vastagabb nylon fólián fut végig ilyen grafitszál,(vagy mi az) itt nem lehetne forrasztani mert össze is zsugorodna, én olyasmi videót láttam valahol hogy ilyeneket javít valami tollal ami olyan mint a fikc toll csak amit rajzol vele az vezeti is az áramot. Hogy ez most létezik e,és ha igen kapható e,ilyen javítási célra.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2019

darts.jpg
    
(#) pipi válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
(#) Bakman válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Google-be: elektromosan vezető toll. Annó javítottunk ilyen darts fóliákat több típusú elektromosan vezető festékkel, egyik sem volt tartós. Igaz, azok játéktermi gépek voltak, ott kapták az igénybevételt alaposan. Hosszútávon csak a fóliacsere volt megoldás.

A fólia nem ismerős, ha házi használatra szánt gépről van szó akkor egy próbát érhet, igaz, ezek a festékek finoman szólva nem olcsók.
(#) vladcepes válasza Bakman hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Köszönöm! Igen,otthoni használatra van csak. Keresem,köszönöm!
(#) vladcepes válasza pipi hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Ilyet végig bogarásztam,de konkrétat még nem találtam,nyáktoll néven igen,de az maratást álló filc toll,olyanom van. Azért köszönöm!
(#) pipi válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Esetleg kereshetsz szélvédőfűtés javító löttyöt. Régebben láttam benzinkútnál, csak már 1 éve lejárt volt...
Esetleg még Bővebben: Link
(#) vladcepes válasza pipi hozzászólására (») Aug 22, 2019 /
 
Köszönöm a válaszokat! Megpróbálom ,rendelek egyet.
(#) vladcepes hozzászólása Aug 23, 2019 /
 
Sziasztok! Cserélnem kellene a darts-ba ezt a 3x7 es kijelzésű Led-et és nem tudom milyen néven keressem,mert ami rá van írva az alapján nem találom. Ez a felírat szerepel rajta: HS5631AS Felül 6 láb alól 5 láb. Válaszokat köszönöm!
Következő: »»   3352 / 3945
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem