Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szerintem bőven elég hisz a "hangfalacska" 8W-osde azért majd rákérdezek remélem nem szívom meg mert már sikerült feltornázni 841.760uH-re 215 menettel
![]() üdv!
A lemerült akku. kapocsfeszültségét vond le A töltőd feszültségéből és a maradékot oszd el az árammal. De tudnod kell, hogy egy áramgenerátor jobb lenne, ha korlátozod a max feszültségét is a töltőnek, mert így ahogy töltődik az akkumulátorod úgy csökken az árama és ezáltal a kapocsfeszültség túlságosan megemelkedik, ami nem tesz jót az akkunak és a töltési idő sem fog stimmelni.
Igazából ez egy TTL óra számlálójának és az órajelgenerátorának a tápellátását biztosítaná áramszünet esetén, hogy ne kelljen mindig állítgatni. Ezért nem is gondoltam túlbonyolítani az akksis részét. A lemerült akksi kapocsfeszültsége csökken? Én azt hittem az nem változik. Esetleg még még mivel kéne kiegészítenem a kapcsolást?
Hello!
Hiba lehetőségek. - R8 szakadt, vagy nagyobb értékű - Tranyó bekötése nem egyezik meg az eredetivel, vagy rosszul tetted be, vagy nem NPN. - A reléd nem 12V-os, vagy a tápfeszültség nincs meg 12V. -Szakadás van a nyákon a tranyó körében. üdv! proli007
Ahogy merül úgy csökken a kapocsfeszültség.
Hello!
Kezdjük hátulról. Bár ide egy szkóp lenne az igazi. - Az természetes, amit a 2. lábon mérsz, mert azt az R4 felhúzza a tápra, és csak egy tüske indítja a monostabilt a C5-ön keresztül. - Lehet, hogy a 3V feszültség nem elegendő T1 nyitásához, így a T1 kollektorában nem alakul ki a megfelelő felfutású négyszögjel, és a 47nF nem differenciálja kellőképpen. Mérd meg a T1 kollektor feszültségét, valahol féltáp közelében kell lennie. (négyszögesít) Adj nagyobb feszültséget a bemenetre. Nézd meg a D3 bekötését, nincs-e fordítva. Cseréld ki ideiglenesen R8-at 1kohm-ra. De közben mérd a kollektor feszültséget. üdv! proli007
köszi proli, megoldódott, a nyákon volt szakadás.
Maverick
Köszi a segítséget, kipróbálom amit írtál.
Mi a különbség, ha van, a feszültségesés, és a potenciálkülönbség között?
Konkrétan, egy áramkörben, legyen egy 6V -os egyenáramú áramforrás, egy 220 Ohm -os ellenállás, és egy voltméter, amely méri az ellenállás kettő lábát. Ez esetben a voltméter mit mér: feszültségesést, vagy potenciálkülönbséget, vagy mindkettőt (szerintem), mert a kettő azonos fogalom? ![]()
Ebben az esetben mindkettőt, mert az ellenálláson létrejövő potenciálkülönbség az, ami az áramot létrehozza az ellenálláson.
Azonban gondolj két - egymással párhuzamosan kötött, de különböző osztásarányú, terheletlen - feszültségosztóra. Ezek osztáspontjai között nem feszültségesés van, hanem potenciálkülönbség. Idézet: „Ebben az esetben mindkettőt, mert az ellenálláson létrejövő potenciálkülönbség az, ami az áramot létrehozza az ellenálláson.” Vagyis, az ellenállásban nehezebben haladnak az elektronok, s az ellenállás egyik végén torlódnak, a másik végén meg kevesen vannak, s ez a potenciálkülönbség, azaz az ellenállásban létrejövő elektrosztatikus tér két pontja közötti potenciál különbsége? Helyesen gondolkodom-e?
Miben nyilvanul meg a kulonbseg egy 4 ohm-os es egy 8 ohm-os, hangszoro kozott?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Az ilyen egyszerű elektromos dolgokat - ritkán - szokták modellezni folyadékáramlással. Itt azt kell elképzelni, hogy egy magasabban elhelyezkedő tartályból egy alsóba áramlik a víz, miközben a csövön van egy meghatározott hosszúságú elvékonyított rész (ellenállás). Ezen, adott nyomáson - feszültségen - egységnyi idő alatt, adott mennyiségű folyadék - töltés - áramlik át. (Ideális esetben a felső tartálynak nem csökken a vízszintje, tehát a nyomás állandó!) Ugyanez a helyzet az elektronokkal is. Az ellenállás teljes hosszán eloszlik a feszültség (ezért is lehet pl. bilincses ellenállással változtatható feszosztót létrehozni), igazából az elektronok nem torlódnak, hanem az azonos potenciálú részen (az ellenállás lábain, a hozzávezetéseken) egyenletesen megoszlik. A másik oldalon meg egyenletes hiány van. De, nagyjából helyes amit gondoltál.
Van a kezemben egy kerámia kondi. Az egyik oldalára 104 van írva, a másik oldalára, meg ez K5M. Akkor ez milyen értékű kondi és honnan lehet megtudni? Köszi! googa
100nF-os kondi, K5M talán a dielektrikum típusa. Egyébként meg itt...
Szia!
100nF A két első szám az érték a harmadik a szorzó, az érték pedig pF-ben lesz! 10*10^4
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy az SMD kapacitás értékét honnan tudom megállapítani? A multiméterekben van ilyen funkció de sajnos az enyém régebbi gép(MAS830), ebben nincs ilyen funkció. Köszönöm!
Kapacitásmérővel.
Például.
Üdv!
Szükségem lenne egy kis segitségre, remélem jó helyre írok. Most tanulom az elektronikát és szeretnék egy kapcsolást megépíteni, de nem tudom milyen tranzisztor kellene hozzá. A kapcsolás: egy egyszerű erősítőt kellene méretezni. NPN tranzisztoros, 30Wattos teljesítménnyel. 16ohm-os hangszórót kell "elviselnie" ![]() Ez elé kell egy középfrekvenciás szűrőt tennem(ezt a részét már méreteztem). Tápfesz max 80V áll rendelkezésre. Aki tudna segíteni tranyó típusban és esetleg kapcsolási rajzban, annak hálás lennék. ![]()
Lenne egy kérdésem ami a téllel, és autóval kapcsolatos! Hogyan lehetne valami elektronikával megoldani azt, hogy jelezze nekem, ha le van fagyva az út?
1, Tehát az út vizes 2, A hőmérséklet 0 fok alatt van 3, A víz ráfagyott az útra (nem sós víz) Én ezt manuálisan úgy oldom meg, hogy ha vizes az út, akkor figyelem a hőmérőt, és ha 0 fok alatt van, akkor figyelem az előző autók kerekeit, és ha a kerekek már nem verik fel a vizet, akkor biza le van fagyva, és óvatosra veszem. Na ezt hogyan lehetne elektronikusan megoldani? Üdv -xakk ui.: a pihenő pákásoktól bocsi, hogy az a fórum másról szól :alien2:
Azért olyan pontosan nem kellene előre látni
![]() ![]() Akkor már csak meg kell csinálnom ![]()
Hello!
Idézet: „Akkor már csak meg kell csinálnom” És akkor már becsukott szemmel is vezethetsz! ![]() üdv! proli007
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem. Van egy HDD motorom amihez nincs vezérlés és szeretném használni. Nem kéne valami bonyolúlt vezérlés, pl: fordulatszám vezérlés nélkül is jó lenne. Csak olyan kéne ami ha megkapja a megfelelő feszt. akkor rendesen megy a motor. Ez egy 4 kivezetéses gondolom 3 fázisú motor. (Egy tápveti vezérlőjének megvan a kapcsolási rajza, már ahogy, mert én rajzoltam. Sajnos az 3 kivezetésű motorhoz való.) Már nézegettem a témákat és voltak hasonló dolgok, de nekem az túl bonyolúlt volt. Lehet rossz topikba írtam most ezt? ![]() Remélem nem.
Sziasztok!
Azt szeretném megkérezni, hogy az autóban lévő pl.: motorhőfok érzékelőről hogyan lehet megállapítani, hogy elromlott! Állítólag ki kell mérni, csak az lenne a kérdésem, hogy mivel kell kimérni? Multiméterrel lehet? Fontos lenne! Köszönöm szépen! G.
Multiméterrel lehet, legtöbbször ellenállás-hőmérők vannak benne. Ha megmondod a típust, évjáratot, esetleg motorkódot, akkor talán meg is tudom neked mondani, milyen értékeket kellene mérned különböző hőmérsékleteknél.
Mármint a HDD = Hard Disk Drive, azaz merevlemez-meghajtó? Mert annak a motorja - legjobb tudomásom szerint, bár nem vagyok informatikus - léptetőmotor, tehát simán, egyenfeszültséggel, mint a normál motorokat, nem fogod tudni vezérelni, forgásra bírni.
Kobold!
Köszönöm kedvességed, de az a baj, hogy nekem nincs hőfokmérőm a kocsiba, csak egy kontroll lámpa! Egyébként egy 2006-os Opel Astra H -ról van szó! G. |
Bejelentkezés
Hirdetés |