Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   340 / 4029
(#) zoly15 válasza Dudus hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Szerintem bőven elég hisz a "hangfalacska" 8W-osde azért majd rákérdezek remélem nem szívom meg mert már sikerült feltornázni 841.760uH-re 215 menettel

üdv!
(#) Dudus válasza MolnarG hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

A lemerült akku. kapocsfeszültségét vond le A töltőd feszültségéből és a maradékot oszd el az árammal. De tudnod kell, hogy egy áramgenerátor jobb lenne, ha korlátozod a max feszültségét is a töltőnek, mert így ahogy töltődik az akkumulátorod úgy csökken az árama és ezáltal a kapocsfeszültség túlságosan megemelkedik, ami nem tesz jót az akkunak és a töltési idő sem fog stimmelni.
(#) zoz11 hozzászólása Nov 21, 2008 /

Sziasztok
Erről a szkópról mi a véleményetek? Ilyet érdemes lenne venni?Bővebben: Link
(#) MolnarG válasza Dudus hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Igazából ez egy TTL óra számlálójának és az órajelgenerátorának a tápellátását biztosítaná áramszünet esetén, hogy ne kelljen mindig állítgatni. Ezért nem is gondoltam túlbonyolítani az akksis részét. A lemerült akksi kapocsfeszültsége csökken? Én azt hittem az nem változik. Esetleg még még mivel kéne kiegészítenem a kapcsolást?
(#) proli007 válasza Maverick91 hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Hello!

Hiba lehetőségek.
- R8 szakadt, vagy nagyobb értékű
- Tranyó bekötése nem egyezik meg az eredetivel, vagy rosszul tetted be, vagy nem NPN.
- A reléd nem 12V-os, vagy a tápfeszültség nincs meg 12V.
-Szakadás van a nyákon a tranyó körében.

üdv! proli007
(#) Dudus válasza MolnarG hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Ahogy merül úgy csökken a kapocsfeszültség.
(#) proli007 válasza Vacok hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Hello!

Kezdjük hátulról.
Bár ide egy szkóp lenne az igazi.

- Az természetes, amit a 2. lábon mérsz, mert azt az R4 felhúzza a tápra, és csak egy tüske indítja a monostabilt a C5-ön keresztül.
- Lehet, hogy a 3V feszültség nem elegendő T1 nyitásához, így a T1 kollektorában nem alakul ki a megfelelő felfutású négyszögjel, és a 47nF nem differenciálja kellőképpen.
Mérd meg a T1 kollektor feszültségét, valahol féltáp közelében kell lennie. (négyszögesít)
Adj nagyobb feszültséget a bemenetre.
Nézd meg a D3 bekötését, nincs-e fordítva.
Cseréld ki ideiglenesen R8-at 1kohm-ra.
De közben mérd a kollektor feszültséget.
üdv! proli007
(#) Maverick91 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

köszi proli, megoldódott, a nyákon volt szakadás.

Maverick
(#) Vacok válasza proli007 hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Köszi a segítséget, kipróbálom amit írtál.
(#) csanyipal hozzászólása Nov 23, 2008 /

Mi a különbség, ha van, a feszültségesés, és a potenciálkülönbség között?

Konkrétan, egy áramkörben, legyen egy 6V -os egyenáramú áramforrás, egy 220 Ohm -os ellenállás, és egy voltméter, amely méri az ellenállás kettő lábát.

Ez esetben a voltméter mit mér: feszültségesést, vagy potenciálkülönbséget, vagy mindkettőt (szerintem), mert a kettő azonos fogalom?
(#) Imi65 válasza csanyipal hozzászólására (») Nov 23, 2008 /

Ebben az esetben mindkettőt, mert az ellenálláson létrejövő potenciálkülönbség az, ami az áramot létrehozza az ellenálláson.
Azonban gondolj két - egymással párhuzamosan kötött, de különböző osztásarányú, terheletlen - feszültségosztóra. Ezek osztáspontjai között nem feszültségesés van, hanem potenciálkülönbség.
(#) csanyipal válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 23, 2008 /

Idézet:
„Ebben az esetben mindkettőt, mert az ellenálláson létrejövő potenciálkülönbség az, ami az áramot létrehozza az ellenálláson.”

Vagyis, az ellenállásban nehezebben haladnak az elektronok, s az ellenállás egyik végén torlódnak, a másik végén meg kevesen vannak, s ez a potenciálkülönbség, azaz az ellenállásban létrejövő elektrosztatikus tér két pontja közötti potenciál különbsége?

Helyesen gondolkodom-e?
(#) k-o-v-i hozzászólása Nov 23, 2008 /

Miben nyilvanul meg a kulonbseg egy 4 ohm-os es egy 8 ohm-os, hangszoro kozott?
(#) Imi65 válasza csanyipal hozzászólására (») Nov 23, 2008 /

Az ilyen egyszerű elektromos dolgokat - ritkán - szokták modellezni folyadékáramlással. Itt azt kell elképzelni, hogy egy magasabban elhelyezkedő tartályból egy alsóba áramlik a víz, miközben a csövön van egy meghatározott hosszúságú elvékonyított rész (ellenállás). Ezen, adott nyomáson - feszültségen - egységnyi idő alatt, adott mennyiségű folyadék - töltés - áramlik át. (Ideális esetben a felső tartálynak nem csökken a vízszintje, tehát a nyomás állandó!) Ugyanez a helyzet az elektronokkal is. Az ellenállás teljes hosszán eloszlik a feszültség (ezért is lehet pl. bilincses ellenállással változtatható feszosztót létrehozni), igazából az elektronok nem torlódnak, hanem az azonos potenciálú részen (az ellenállás lábain, a hozzávezetéseken) egyenletesen megoszlik. A másik oldalon meg egyenletes hiány van. De, nagyjából helyes amit gondoltál.
(#) googa hozzászólása Nov 23, 2008 /

Van a kezemben egy kerámia kondi. Az egyik oldalára 104 van írva, a másik oldalára, meg ez K5M. Akkor ez milyen értékű kondi és honnan lehet megtudni? Köszi! googa
(#) MolnarG válasza googa hozzászólására (») Nov 23, 2008 /

100nF-os kondi, K5M talán a dielektrikum típusa. Egyébként meg itt...
(#) lapose válasza googa hozzászólására (») Nov 23, 2008 /

Szia!
100nF
A két első szám az érték a harmadik a szorzó, az érték pedig pF-ben lesz!
10*10^4
(#) googa hozzászólása Nov 23, 2008 /

Köszönöm mindkettőtöknek!
(#) gydanee hozzászólása Nov 23, 2008 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy az SMD kapacitás értékét honnan tudom megállapítani?
A multiméterekben van ilyen funkció de sajnos az enyém régebbi gép(MAS830), ebben nincs ilyen funkció.

Köszönöm!
(#) Sir-Nyeteg válasza gydanee hozzászólására (») Nov 23, 2008 /

Kapacitásmérővel.
Például.
(#) atomrider87 hozzászólása Nov 24, 2008 /

Üdv!

Szükségem lenne egy kis segitségre, remélem jó helyre írok.
Most tanulom az elektronikát és szeretnék egy kapcsolást megépíteni, de nem tudom milyen tranzisztor kellene hozzá.

A kapcsolás:
egy egyszerű erősítőt kellene méretezni. NPN tranzisztoros, 30Wattos teljesítménnyel. 16ohm-os hangszórót kell "elviselnie"
Ez elé kell egy középfrekvenciás szűrőt tennem(ezt a részét már méreteztem). Tápfesz max 80V áll rendelkezésre.

Aki tudna segíteni tranyó típusban és esetleg kapcsolási rajzban, annak hálás lennék.
(#) xakk hozzászólása Nov 24, 2008 /

Lenne egy kérdésem ami a téllel, és autóval kapcsolatos! Hogyan lehetne valami elektronikával megoldani azt, hogy jelezze nekem, ha le van fagyva az út?
1, Tehát az út vizes
2, A hőmérséklet 0 fok alatt van
3, A víz ráfagyott az útra (nem sós víz)
Én ezt manuálisan úgy oldom meg, hogy ha vizes az út, akkor figyelem a hőmérőt, és ha 0 fok alatt van, akkor figyelem az előző autók kerekeit, és ha a kerekek már nem verik fel a vizet, akkor biza le van fagyva, és óvatosra veszem. Na ezt hogyan lehetne elektronikusan megoldani?
Üdv -xakk

ui.: a pihenő pákásoktól bocsi, hogy az a fórum másról szól :alien2:
(#) xakk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Azért olyan pontosan nem kellene előre látni Én olyanra gondoltam azóta, hogy egy infra sorompót tennék a kocsi eleje, és alja alá srégen, és ha vizes az út, akkor a víz áttükrözi az infra fényt a kocsi alatt, tehát ezzel meg lehetne oldani, hogy érzékeljem, ha az út vizes. Esetleg egy másik infra sorompó egymás mellett a hátsó kerék mögött, amik meg akkor látnák egymást, ha a kerékről felcsapódó vízfüggöny visszaveri az infra fényt. Ha mondjuk 0 fok alatt van, és a vizes út áttükrözi az egyik infra sorompót, a másik infra sorompó nem érzékel semmit, akkor az út valszeg lefagyott, és erre egy lámpa figyelmeztet. Hű, de ügyes vok!
Akkor már csak meg kell csinálnom
(#) proli007 válasza xakk hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Hello!

Idézet:
„Akkor már csak meg kell csinálnom”

És akkor már becsukott szemmel is vezethetsz!

üdv! proli007
(#) c27 hozzászólása Nov 25, 2008 /

Sziasztok!
Lenne pár kérdésem. Van egy HDD motorom amihez nincs vezérlés és szeretném használni. Nem kéne valami bonyolúlt vezérlés, pl: fordulatszám vezérlés nélkül is jó lenne. Csak olyan kéne ami ha megkapja a megfelelő feszt. akkor rendesen megy a motor. Ez egy 4 kivezetéses gondolom 3 fázisú motor.
(Egy tápveti vezérlőjének megvan a kapcsolási rajza, már ahogy, mert én rajzoltam. Sajnos az 3 kivezetésű motorhoz való.)
Már nézegettem a témákat és voltak hasonló dolgok, de nekem az túl bonyolúlt volt. Lehet rossz topikba írtam most ezt?
Remélem nem.
(#) huggybear hozzászólása Nov 25, 2008 /

Sziasztok!

Azt szeretném megkérezni, hogy az autóban lévő pl.: motorhőfok érzékelőről hogyan lehet megállapítani, hogy elromlott! Állítólag ki kell mérni, csak az lenne a kérdésem, hogy mivel kell kimérni? Multiméterrel lehet? Fontos lenne! Köszönöm szépen! G.
(#) kobold válasza huggybear hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Multiméterrel lehet, legtöbbször ellenállás-hőmérők vannak benne. Ha megmondod a típust, évjáratot, esetleg motorkódot, akkor talán meg is tudom neked mondani, milyen értékeket kellene mérned különböző hőmérsékleteknél.
(#) Frankye válasza c27 hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Mármint a HDD = Hard Disk Drive, azaz merevlemez-meghajtó? Mert annak a motorja - legjobb tudomásom szerint, bár nem vagyok informatikus - léptetőmotor, tehát simán, egyenfeszültséggel, mint a normál motorokat, nem fogod tudni vezérelni, forgásra bírni.
(#) huggybear hozzászólása Nov 25, 2008 /

Kobold!

Köszönöm kedvességed, de az a baj, hogy nekem nincs hőfokmérőm a kocsiba, csak egy kontroll lámpa! Egyébként egy 2006-os Opel Astra H -ról van szó! G.
(#) moltam válasza Frankye hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Szerintem is léptetőmoci van benne 2 h hiddal lehet vezérelni.
Következő: »»   340 / 4029
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem