Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3486 / 3946
(#) demcar hozzászólása Júl 29, 2020 /
 
Sziasztok.
Egy kis segitségre lenne szükségem. Hogyan tudom megoldani, hogy egy relét tudjak kapcsolni egy hall szenzorral? Van nekem itthon egy A3144-es hall érzékelőm és avval szeretnék egy relét kapcsolni a lehető legegyszerűbb módon. Ez hogyan lehetséges?
A segitséget előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2020
(#) erdgab válasza Andralin hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Tegyél egy egyszerű snubbert,nekem is az van minden kapunyitó motoromon,minden motort relé kapcsol.Ez áll egy 22 ohm /1W ellenállásból és vele sorba kötött 22nF/250V kondenzátorból,majd a két szabad véget kösd párhuzamosan a motorral.

Motor.lay6
    
(#) szalamandra válasza demcar hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Általánosságban:

image.png
    
(#) Bakman válasza szalamandra hozzászólására (») Júl 29, 2020 / 1
 
PNP tranzisztor helyett NPN kell.
(#) demcar válasza szalamandra hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Köszönöm a segitséget ki is próbálom
(#) pucuka válasza Andralin hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
A szupresszor nem dióda, hanem speciális fém szilíciuum kerámia ötvözet. A fő tulajdonsága, hogy egy bizonyos polaritás független feszültség felett rövidzárként viselkedik, és igen nagy áramot képes károsodás nélkül átvezetni. Hátránya, hogy nem túl pontos a határfeszültsége, de az elfüstöléstől megóv.
A zéner(ekből) összeállított védelem pontos feszültség határolást biztosít, de az átvezetett áram jóval kisebb.
Mindkét esetben adatlapokból tájékozódhatsz.
Maga a védelem általában egy soros olvadó, vagy regenerálódó biztosítékkal van kiegészítve, ami a védendő áramkörrel párhuzamosan kapcsolt szupresszor, vagy zéner hoz működésbe.
Szupresszor esetében olyan nagy a szupresszor levezető túlárama, hogy önmagában az áramforrás belső ellenállása is megfelelő korlátozást biztosít.
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Van olyan, hogy szupresszor dióda, tehát egy lavinahatáson alapuló eszköz. Van kis nyitóirányú feszültsége és nagy záróirányú. TVS diode néven található meg.
(#) enree hozzászólása Júl 29, 2020 /
 
Sziasztok!
A csatolt képen egy BASF erősítő trafójának primer oldala látható némi körítéssel. A kérdésem az lenne, hogy a pirossal bekarikázott két (gondolom kerámia) kondenzátor mi célt szolgál? A kapcsoló pogácsáit védi, vagy esetleg nem enged a hálózatra vissza semmilyen tüskét? Ha így van, akkor alkalmazható sima relé záró érintkezőjéhez is 230V-on, ugye? (Mármint csak akkor, ha valami "hagyományos" fogyasztót kapcsol, gondolom egy LED fényforrás például néha felvillanna tőle, mert csak csordogál ott valami...) Ja és a 0,0047 az 47nF?

kondi.jpg
    
(#) kadarist válasza enree hozzászólására (») Júl 29, 2020 / 1
 
Szia!
4,7 nF.
(#) Bakman válasza enree hozzászólására (») Júl 30, 2020 / 1
 
Igen, az érintkezőket védi, relénél is alkalmazható.
(#) enree hozzászólása Júl 30, 2020 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek
(#) macsi01 válasza macsi01 hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Üdv
Még mindig ékszíjcsere
Belt katalógus szerint a szíjak kódjai amire szükségem lenne :
SCX 6.2 0.050 x 0.050
SCQ 6.0 0.050 x 0.050
SCQ 6.7 0.055 x 0.055

Át tudja valaki írni ezeket mm re ?
(#) Bakman válasza macsi01 hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Ha ezek hüvelykben (inch) értendőek, akkor te is át tudod számolni. 1"=25.4 mm.
(#) macsi01 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
hát én is erre gondoltam csak azért kavarodtam bele mert elküldtem ezeket a kódokat a hq-nak gondolván hogy ott fogják tudni ebből kaptam is méreteket mm -ben de ha átszámolom köszönő viszonyban sincs azzal ha az inch ből konvertálom mm-re .
A 6.0 pl 152.4 mm
a hq a legnagyobb belső átmérőre 47mm et adott

Ezért nem értem ...
(#) Bakman válasza macsi01 hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Mérd le pl. cérnával. Azt viszont nem tudom, hogy a megadott méret átmérő, hossz egy rétegben (kerület) vagy hossz félbehajtva értendő-e.
(#) macsi01 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Hát ja csak ez marad cérna helyett vékony forrasztóón talán .
Elég csücskös lesz mert nem annyira hozzáférhető és mivel a tárcsák nem újak célszerű szűkebbet választani főleg a magnónál ott ráadásul 2 méret van mindkét méretből 2 db ez így 4 a cd az ötödik .
Jó támpont lehetett volna az eredeti méret még abban a pdf-ben is azt írják 5 -10 % lal szűkebbet kell választani nyilván a lehetőségekhez képest .
(#) macsi01 válasza macsi01 hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Négyszög profilról beszélünk érdekes ha a 25.4-et 1 inch megszorzom 0.050 1.27 mm a négyszög az viszont jó lehet .Ezért sem értem .
Feltettem ezt a számomra nem világos kérdést az adott fórumon ahol a pdf megjelent még majdnem lehülyéztek hogy ott van benne .
Ennyi van benne amit ide írtam .
(#) szs válasza macsi01 hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Idézet:
„A 6.0 pl 152.4 mm
a hq a legnagyobb belső átmérőre 47mm et adott

Ezért nem értem ...”

De ha a 6.0" kerületű "ékszíj" az 152.4mm, akkor az nagyjából 48.5 átmérő...
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2020
(#) macsi01 válasza szs hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
ok esetleg 1 a 3 méretből jó lehet visszaszámoltam az inch - ből adódó méreteket átmérőre ha feltételezzük hogy kerület az inch méret de a kínálatban meg sajna nincs nemhogy olyan még közeli sem .
6.2 és 6.7 inch van még .
ezektől csak jóval nagyobbak vannak egy köztes van még 50 mm ha jól emlékszem de a profilméret màr ott sem egyezik .
(#) martin66789 hozzászólása Aug 1, 2020 /
 
Sziasztok

Segítséget szeretnék kérni infra jel problémában.
Az lenne a probléma hogy vettem otthonra projektort és vászont de a szobában a vászont csak úgy tudtam elhelyezni hogy az erősítő a vászon mögött van (Sajnos máshova nem tudom eltenni ez erősítőt.) és az infra jel nem jut át a vásznon és nem tudom vezérelni az erősítőt. Nem tudom hogy a készülékben lévő infa led-től (1 kép) ki lehet-e húzni egy árnyékolt vezetéket és arra tenne egy infra vevőt amit bárhol máshol elhelyezhetnék, vagy másik topikban olvastam egy infra hosszabbítóról, de olyan ic-m nincsen viszont a 2 képen látható komplett vevőm van valami régi tv-ből esetleg azt tudnám-e használni.Remélem érthető hogy mit szeretnék csinálni.

1.jpg

2.jpg
   
(#) nedudgi válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
Nem ártana, ha az infravevő típusát pontosítani tudnád. Vagy a projektor típusa alapján szervízkézikönyvet kereshetnénk, amiben megtalálható.
(#) pipi válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
Szerintem azt a fekete lencsés IR vevőt ki kellene kapni, esetleg fémházastól (bár abban is lehet még valami, és kivezetékezni, 1-2 m kábelt szerintem simán elvisel.
Ha bonyolult, akkor valahogy kikötni, nyákot elvágni, dróton külső vevőt rádrótozni.
Javasolnám a TSOP sorozatból a tsop4838 vagy 4836-ot ,173x próbára, ezek is három lábúak, de eltérés lehet a lábkiosztásban. Az utolsó 2 szám a "vételi" frekvencia (kHz) Amit fotóztál infravevőt, azzal nem foglalkoznék.
A lap tetején a HESTORE-ban is kapható.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2020
(#) martin66789 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
Nem a projektor hanem az erősítő infrát szeretném. Az erősítő szervizkönyvében ezt találtam 1-2 kép.

Pipi:
Ha jól emlékszem az ir vevő két lábú, a fém házban ha jól láttam van elektronika is (de ezt majd holnap pontosítom most nem szeretném szétszedni az erősítőt). Elsősorban nem szeretném kibontani az eredeti ir vevőt hanem ha lehet akkor tennék egy másikat az eredetivel párhuzamosan és azt vezetném ki hátul. Nagy hirtelen találtam pár ir vevőt van egy két lábú is azt esetleg meg lehet próbálni (3. kép)?
(#) pipi válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
A kétlábúkkal ne foglalkozz, az csak egy infra vevő led, a 3 lábúakban van erősítő(lehet bennük zajszűrő), kvázi "digitális" jelkimenetük van. Bár általában openkollektorosak, de ha összekötöd a két kimenetet nem lehet tudni mi történik, zavarhatják egymást, bár u.a veszik, de lehet jel késleltetés ami miatt már torzul a jel, amúgy ezekből van olyan ami a "negált" jelet adja ki, ahhoz meg más dekódoló kell...
Szóval próbálkozni lehet, meg kell nézni az eredeti típusszámát, adatlapját, és valami hasonszőrűt választani frekiben, tápfeszben....
(#) furko válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
Nem lehetne egy IR vevőt és egy infraledet némi elektronikával úgy megcsinálni hogy az ir led az erősítő elé téve pontosan levillogja azt amit távolabb elhelyezett IR vevő érzékel? Igy nem kellene megbontani az erősítőt.
(#) pipi válasza furko hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
Meg lehet csinálni, láttam a neten ilyesmi jelismétlőt, de nem emlékszem már milyen megoldás volt. Talán még kapni is lehet jó pénzért Szerintem nem túl bonyolult, egy "jó" 3 lábú infravevő, ami kapuzza egy 38(36?)khz-en repkedő 555 kimenetét, és ide megy egy infra adó led
De ez nyilván bonyolultabb, táp is kell neki... mint egy darab kanóc + egy jó vevő
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2020
(#) martin66789 válasza furko hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Esetleg ilyenre gondolsz?
Én ilyesmin gondolkodtam az elején, én sem szeretném bontani az erősítőt mert tökéletesen működik pedig már 20 éven felül van.
(#) Bakman válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 2, 2020 / 1
 
Ha a vászon és az erősítő között van egy kis hely, akkor én megpróbálnék két tükörrel IR sugarat terelni az erősítő felé. Annó csináltam hasonlót, működött. Egy hátránya lett a dolognak, irányérzékeny lett a rendszer. Nem volt mindegy, honnan mutattunk a távirányítóval a külső tükör felé.
(#) nedudgi válasza martin66789 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Látom, gondosan titkolod, milyen készüléked van. Ez a személyes adataid közé tartozik, vagy teszteled a találékonyságunkat? Hogy a fenébe segítsünk, ha minimális információt adsz meg? Ráadásul ott a szervízkönyv a kezedben, vagy a gépeden. Lehet, hogy többet találnánk benne, mint Te.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2020
(#) martin66789 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Nem titkolom az erősítő típusát: Onky A-SV420
Következő: »»   3486 / 3946
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem