Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4036 / 4036
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 22:13 /

Olcsó 3db. AAA elemes lámpámban nincs led előtétellenállás, egyből elemre vannak kötve. Nem értem hogyan de talán az a magyarázat, hogy két led sorba kötve kissé önszabályozós a led karakterisztkáját nézve. Ahol növekvő áramnál nő a nyitófeszültség, a táp meg fix.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Kedd, 22:37 /

Ott bele van "számolva" az elemek belső ellenállása. LED-eket direkt párhuzamosan kötni, majd azokra egy darab előtét ellenállást számolni nem túl jövőbelátó dolog, lévén a gyártási szórások miatt biztos, hogy az áram nem egyeneletesen fog eloszlani a LED-ek között.
(#) Suba53 válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 23:29 /

Nemrég szétkaptam egy a Lidl-ben árult napelemes led lámpát. 1db 18650-es Li-Ion celláról mennek a ledek. 30db fehér led, tízesével párhuzamosítva, blokkonként 1db előtét ellenállással gond nélkül működik. A gyártási szórásból fakadó nyitófeszültség eltérés valószínűleg olyan kicsi, hogy gond nélkül kiszabályozza az árammal növekvő nyitófeszültség. Egyenletesen fénylik mind.
(#) Suba53 válasza 73 Gábor hozzászólására (») Kedd, 23:37 /

Nyugodtan kösd párhuzamosan a ledeket. Ha lesz is egy csöppnyi különbség a fényükben, azt nem fogod észrevenni. De minimum 1W-os, vagy nagyobb ellenállás kell.
Következő: »»   4036 / 4036
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem