Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Keress valami step-downt, egyébként nagy lesz a disszipáció. Akár MC34063 is jó, megfejelve egy tranyóval.
Közbe rájöttem szerintem veszek kittbe egy 3amperest
Úgy kellene megoldjuk, hogy ez a "kapcsoló" egy másik relét zárjon ami zárja a pompa pozitiv vezetékét
Szuper!
Leesett! Megértettem! Ezer köszönet! Ez egyszerű csak kicsit gondolkodni kell! Már csak be kell szereznem a megfelelő cuccokat hozzá! Esetleg van valami tipped, honnan, milyet?
Hello!
Számomra ez a tervezés elég "ehetetlen".. De ha már egy kapcsolási rajz van, akkor a nyákterv is úgy nézzen ki! Tudom, nem az egészet rajzoltad le. Csak lemásolva és kinagyítva láttam meg, hogy a 2. lábtól balra lévő két zöld vezeték, csak keresztezi egymást, de nincs összekapcsolva. Amúgy jó lehet. üdv! proli007
Sziasztok!
Ezt(az alsót) a kapcsolást szeretném megépíteni pnp tranzisztorral. Légyszi segítsetek!
Hello!
Semmi gond, meg kell fordítani a Led-et és a telep polaritását. üdv! proli007
A kollektor a bázis meg az emitter változatlan helyen marad? (csak azért kérdem mert már sok tranyót tettem tönkre)
Bocsi, hogy beleugatok...
Egy tipp: 555 PWM A doksi 104. oldalán. Két 555-el ( vagy egy 556-al ) csinál egy PWM szabályozót. ( Tehát nem egy előre beállított kitöltésű PWM jelet, hanem a kimeneti feszt. szabályozza. ) Aztán hogy hogyan lehet rendesen méretezni...
Sziasztok!
El tudná valaki magyarázni, pontosan mire szolgál a FET? Miben különbözik két FET egymástól? Van egy kapcsolásom, ahol a diódához hasonlóan jelölik, csak a szárán a két végén van egy-egy ellentétes irányba mutató bütyök. Sajnos nem tudom ez alapján milyen típusú FET-et kellene vennem az elektronikai boltban. Köszi a segítséget.
Ha 2 kivezetése van, akkor az nem is FET, hanem Schottky-dióda. Talán egy roajz többet segítene, nem hiszem, hogy bárki is pontosan tudná, mi is az a 2 "bütyök" és pontosan hol is van?!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy mivel lehetne a tranzisztort úgy feltenni a hűtőbordára, hogy az áramot ne vezesse. Mert én csillámlappal meg hűvezető pasztával csináltam és ráz. Valaki ajánlotta a szilikon lapot, de ilyet nálunk az elektro boltban nem árulnak. FBS az jó vagy van valakinek valamilyen ötlete? Előre is kösz! TamásFBS
Hello!
Természetesen a megfelelő lábak maradnak a helyükön. A PNP tranyó gyakorlatilag ugyan úgy működik, mint az NPN csak a tápfeszültsége fordítva van. Ezért az áramok iránya is fordul. A tranyót akkor tudod tönkretenni, ha a lábaira közvetlen kötsz tápfeszültséget, azaz nincs áramkorlátozás. Egy Led közvetlen bekötése is annak számít, mert az áramot a dióda kis belső ellenállása alig korlátozza. üdv! proli007
Nagyon Köszönöm proli007!
Hello!
Lerajzoltam számodra, hogy hogyan kell szerelni. (Nem műszaki rajz, csak egy "szemléltető ábra"!) - A kék, egy T alakú szigetelő és hőálló alátét. - Ez jó esetben átmegy a csillámon és a bordába fúrt süllyesztésbe. De ez nem minden esetben van így, mert a legtöbb esetben az alátét, csak olyan hosszú, mint a tranzisztor fém talpának vastagsága. Ebben az esetben is szigetel, de nem olyan biztosan, mint ahogyan az ábra mutatja. - A Hűtőbordában vagy menet van fúrva, vagy átmenő csavarral csatlakozik a bordához. Tehát a csavar fémes érintkezéssel, a bordához kapcsolódik. Ilyenkor rugós v. koronás alátét alkalmazása javasolt. (Hőtágulásra ne lazuljon ki.) - A zölddel jelölt csillám, mind két oldalát kell hővezető pasztával, lehelet vékonyan bekenni. A paszta, csak olyan vastag legyen, mint az "összekapcsolandó" felületek egyenetlensége. (Azért ne feledjük, a levegő, kb. 200-szor rosszabbul vezeti a hőt, mint bármi más kenőanyag és 1/100mm hézag is légrésnek számít.) - A megmunkálásnál, törekedni kell arra nagyon, hogy sorja ne képződjön, mert átszúrja a csillámot és ugrott a mutatvány. Tehát a furatokat nagyobb és éles fúróval, sorjázni kell. Tapintással mindig ellenőrizzük a felületek simaságát. - Sokszor a szigetelő alátét nem megy be a tranzisztorba. Ilyenkor a tranyót fel kell fúrni. De célszerűbb egy vékony 3mm-es tűreszelővel felbővíteni a furatot, 3,6mm-re. üdv! proli007
Jó a rajz nagyon, de így nem tudod becsavarni a csavart
Hello!
Nem láttál még biztonsági csavart, aminek a közepén horony van? Be kell hozzá fűrészelni a csavarhúzót! üdv! proli007
Hello. Sajnos nem konyitok az elektronikahoz, en vegfelhasznalo vagyok. Kerdesem tulajdonkeppen arajanlat keres... **************
Ennek a hirdetések között a helye, nem itt!
Szép estét mindenkinek....
Egy kérdésem lenne egy kapcsolással szemben, hogy működik-e... A kapcsolás Ez lenne... Előre is köszönöm! Üdv!
maradjon elv?
Én épp ki akartam volna próbálni, mert más nem jut eszembe.. De úgysincs itthon FEt egyenlőre.. Lehet hogy nem is lesz? Azért köszi!
Hellosztok
Remélem tud valaki segíteni...NEM RCA kimenetes fejegységre hogy tudok kötni erősítőt? Előre is köszönöm a segítséget.
Reggelt!
Segítséget kérnék: mi is az a buffer IC? Használható-e optocsatoló helyett? pl sebesség szempontjából megfelelő-e helyette?
hello!
nekem egy feszültség háromszorozó kéne.. egyenlőre csak a lehetőségeket fontolgatom. 21.5V-ot kéne erősíteni 51V-75V közé. az áramát egyenlőre nem tudom (tegyük fel, hogy megfelelő értékű), de egy erősítőhöz kéne (STK 2X100W) találtam egy párat az oldalon. az lenne a kérdésem, hogy megfelel-e ez a megoldás, az erősítő táplálására? magyarul, ingadozik-e az árama/feszültsége?
Ez ekkora terhelés esetén nem járható út.....
Talán ide illik, mert kezdő vagyok benne . hangváltó tekercséről van szó. A gyári tekercselés némileg laza, és nincs rögzítve/impregnálva. Mivel álljak neki, mert gondolom, célszerű lenne. Sima akármilyen lakk is lehet alkalmas?
A buffert jellemzően ott használjuk, ahol az adatot hosszú vezetéken visszük tovább (itt szakaszosan szükséges a jelet kondícionálni), illetve sokfelé osztjuk el, nagyobb terhelést kell kiszolgálni. Nem izolál, tehát ahol optocsatolót ír elő a rajz, oda nem alkalmas.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |