Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus előtét fénycsőhöz
A téma hozzászólásai áthelyezésre kerültek ide » Elektronikus előtét fénycsőhöz
Lapozás: OK   3 / 13
(#) milan88 hozzászólása Márc 4, 2012 /
 
Sziasztok!
Szeretnék 4 db 24W-os T5ös fénycsövet meghajtani.
http://bolthely.hu/tungsram/id/01005_Helvar_elektronikus_T5_fenycso...2x49W_
Ezzel a 2x49W-os elektronikus előtéttel megtudom?
Köszi előre is,
Milan
(#) belatichy válasza zack88 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Szia!

Igazából senki se tudja, hogy jó lesz-e vagy sem. A gyártó nem ehhez készítette. Elvileg a 18w-os kompakt fénycső kis elektronikája nem jó a 36-40 w-os fénycsövekhez, de gyakorlatilag működik, hogy meddig az persze kérdés.
Ha gondolod próbáld ki csak vigyázz, mert veszélyes tud lenni. Meg ne rázzon az áram.
(#) belatichy válasza belatichy hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Szia Milan!

Szerintem nem jó ötlet túlhajtani a csöveket. A nagyobb teljesítményű csöveket más árammal hajtják meg mint a kisebbeket. Én nem javallom.
Üdv.
(#) zavorgy hozzászólása Márc 8, 2012 /
 
Sziasztok!
Még teljesen az elején állok a dolgoknak ilyen fénycsöves világítások terén, de szeretnék az akváriumom tetejére egy egy kis dobozt készíteni ami fedlapként és világításként szolgálna egyben. A doboz már készen van, de ebbe szeretnék beleszerkeszteni valahogy 2 darab fénycsövet, egy hagyományos fehérte és egy uv csövet. Ehez szeretnék segítséget kérni egy pár kérdés erejéig) Először is, már olvastam, hogy kell egy elektromos előtét, viszont ehez kell a gyújtó is vagy az már benne van? És egy előtéttel amire 2*18 watt van írva, azzal a 2 darab fejenként 15 wattos csövet megtudom hajtani? (erősebb csövet azért nem akarok mert indokolatlan az akvárium méreteihez, és nem utolsó sorban nem fér el) lényegében ennyit szeretnék megtudni, hogy akkor csak kell egy elektromos előtét gyújtókkal vagy nélküle, és hogy 2*18 wattos előtét mehet e a 2*15 wattos csővel? és még, hogy egy csőhöz egy gyújtó kell, ha kell? vagy kell mind 2 végéhez?
Válaszokat előre is köszönöm
(#) flaca1 válasza zavorgy hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Szia!Miért nem veszel 2x15w-s előtétet és akkor biztos,hogy jó lesz.Vagy kompakt fénycsövet az sokkal kisebb mint az egyenes cső és jobb is ,abból is van uv szerintem!De egyébként azt mondják működne vele csak nem tesz jót,bármennyivel is kisebb a cső túl lesz hajtva.Szerintem azért az a3w-t jelentéktelen.Gyújtó pedig ezekhez már nem kell.Remélem segítettem.Jó munkát.
(#) zavorgy hozzászólása Márc 8, 2012 /
 
Köszönöm szépen a gyors választ és a segítséget! Kompakt fénycsövet azért nem szeretnék, mert (tudomásom szerint de nembiztos, hogy így van) nem lehet páramentesíteni, a csőhöz meg van páramentes foglalat. Előtét a dobozon kívűl fog elhelyezkedni ugyhogy őt a pára veszély nem fenyegeti az előtét gondot pedig szerintem 2*15össel fogom megoldani csak sajnos 2*18asnál kissebbet még nem találtam, de keresgélek még. Mégegyszer köszönöm a segítséget!
(#) flaca1 válasza zavorgy hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
A foglalattal kapcsolatban igazad van bár már én találtam víz illetve páramentest de csak valami külföldi oldalon és akitől érdeklődtem itthon csak nézet rám.Viszont miért nem teszel üveget az aki tetejére a halak úgyis szeretnek ugrálni,bár azt nem írtad milyen aki lesz vagy van,halas vagy növényes mert az utóbbiak nem ugrálnak tehát oda valóban nem kell üveg.Szóval szerintem csináld nyugodtan a 2x18w-s előtéttel.Sok sikert.
(#) zavorgy válasza flaca1 hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Köszönöm a gyors választ! A mai nap folyamán sikerült beszereznem a foglalatokat, előtét, csövek viszont mivel még nincs meg az aki ami halas lesz, és lesz rajta üvegtető is természetesen, csak inkább biztosra mennék a párával kacsolatban, nincs kedvem "megrázó" élményben részesülni De most jön a lénye, mivel még nincs meg az akvárium ezért módosíthattam a dolgokon, végülis elférnek a 18 wattos csövek bőven mert 59 hosszú és a tető pedig az eredetinél 10 centivel hosszabb lett így most 70 centi úgyhogy ez kipipálva, és menet közben eszembejutott egy olyan ötlet hogy az előtétet nem a dobozban helyezném el hanem ak aki alatti álványban. erről viszont több helyen olvastam már, hogy az előtét és a fénycső foglalata között ne lehet nagy hosszúságú (nekem kb 70- 80 centi lenne ez a darab) kábelt betenni:S ez igaz? vagy megtudom így csinálni? és akkor a pára végképp elfelejtve
(#) flaca1 válasza zavorgy hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Igen van ilyen feltétel,hogy a vezetékezés nem lehet túl hosszú,általában megjelölik az előtéten az enyémen egy csillaggal melyik zsinórnak kell rövidnek lennie.Legtöbb esetben az 1-2-s amit rövidre kell fogni.De a másik kettő sem lehet túl hosszú viszont ez centiméterben nem tudom mennyi.Igazából úgy is rajzolják rá a bekötést,hogy melyik rövid és melyik a hosszú.Itt valahol olvastam már róla de igazán miután engem nem érintett ezért nagyon nem figyeltem rá.Ettől sokkal többet és valós infót nem tudok és félre vezetni sem szeretnék senkit ezért azt mondom keres rá a fórumban,vagy kérdezz meg valami hozzá értő villanyszerelőt.Ha megtudtad tedd közzé lehet másnak is kell majd.Szia.
(#) belatichy válasza zavorgy hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Szia! Általában kb. 1 méter számít rövidnek.Véleményem szerint, ha a minimálisra szorítkozol a vezetékelésnél, nem lesz gond. Egyébként a nagy freki miatt kell röviden tartani.
Jó munkát!
(#) klimás56 válasza klimás56 hozzászólására (») Márc 10, 2012 /
 
Sziasztok ! A kérdésem még mindig aktuális...
(#) lac08 válasza belatichy hozzászólására (») Márc 13, 2012 /
 
Nem csak elvileg nem jó, de gyakorlatilag sem.
A 18 W-os elektronikával legfeljebb 18 W-os csövet vagy "lejjebb az agarakkal" - egy 12-15 W-os valamit még lehetséges meghajtani, na de azért mindjárt egy 36-40 W-osat - azt sehogyan sem.
Az már be se gyújt szerintem, vagy rögtön elszállnak benne a tranyók. Ha egyszer 18 W-osra tervezték, akkor az annyit is tud! (Talán lehet határeset a 20 W, de az már eléggé borotvaél ...)

*
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Márc 31, 2012 /
 
Sziasztok.

Egy 9" -os LCD panel háttérvilágítását, ami hidegkatódos fénycső próbálnám beéleszteni.

A képen látható, hogy van egyszer a GND, + táp, és egy harmadik ami feltételezésem szerint egy egyszerű engedélyező láb. Erre a lábra mekkora feszültséget adhatok maximum?

Köszönöm a segítséget.

DSCN 016.jpg
    
(#) szabics válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Egy kb 1 KOhm ellenálláson keresztül adj +5 V-t. Általában ennyi szokott jönni a logikáktól. Ritka esetben +12 V, ha nem reagál rá. De szerintem előbb mérd meg mekkora feszültség van azon a bemeneten. Mert lehet, hogy testre kell lehúzni és nem + feszültséget vár.
(#) megaohm hozzászólása Jún 24, 2012 /
 
Üdvözlet!

Kérdésem, hogy ha pl egy 36W-os elektronikus előtétről hajtok meg 1 db 18W-os fénycsövet, akkor a fénycső "túlhajtott" lesz? Vagy akkor sem fogja a fénycső leterhelni 18W-nál nagyobb teljesítménnyel az előtétet? Tehát az előtét határozza meg, hogy milyen teljesítmény fog jutni a fénycsőre vagy a cső maga?
Köszi! Magyarán szakszerű-e a kisebb wattszámú fénycső a nagyobb wattszámú előtéttel?
(#) didyman válasza megaohm hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Ha szakszerű lenne, akkor nem lehetne kapni külön a 18W-os csőhöz előtétet..
Nem, nem az. Az előtét áramgenerátoros, és adott csőtípusokhoz képes megfelelő üzemi körülményeket teremteni, generálisan csak ahhoz, ami rá van írva. Minden más csövet nem fog jól kezelni, amitől vagy stresszesebb lesz a léte, vagy a cső élettartama mindenképpen rövidül.
(#) didyman válasza belatichy hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Előző oldalon is volt téma... 40cm példának okán létező adat a szerintem 1m-rel szemben .
(#) didyman válasza lac08 hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
20W-os T8 és T12 meghajtás ügyében teljesen kompatibilis a 18W-os T8-cal. De egyébként ezt is leírjuk már százhuszonharmadszorra, hogy ha egy előtéten nem szerepel a ráírthoz képest 1-2W-tal eltérő cső, az nem azért van, mert spóroltak a téntával, hanem azért, mert nem optimális hozzá.
(#) megaohm válasza didyman hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Így már világos (mint a fénycső), köszönöm szépen a választ.
(#) didyman válasza megaohm hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Bonyolult dolog egyébként, mivel a csőnek elég szélsőséges élete lenne előtét nélkül, tehát valamelyest az előtét határozza meg a cső ritmusát. De ugyanakkor az előtét egy egyszerű áramgenerátor, a csövön múlik, hogy az áram hatására mekkora feszültség alakul ki rajta s így mekkora teljesítmény, az előtét csak a szélsőségekbe szól bele.
(#) szunyog hozzászólása Júl 17, 2012 /
 
sziasztok!

az elektromos fénycsőelőtétek élettartamáról milyen tapasztalatokkal bírtok? egy villamossági üzletben lebeszéltek az átalakításról (2x18W akvárium feletti armatúráról van szó). a szakik szerint a gyáriak kb egy évet bírnak csak, míg a hagyományos vasmagos az időtálló.

mit szóltok ehhez?
(#) belatichy válasza szunyog hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Szia!

Az igaz, hogy a vasmag az "örök élet", de a gyújtó ott sem. Az mondjuk pár száz forint...
Az elektronikus előtétek nyilván nem bírják örökké, de villogás mentesen indít, nem vibrál 50 Hz-en. A márkásabbak jobbak -talán.
Egyébként meg 1 év garinak kellene lennie rá.
Ha új szerelésről van szó és megengedheted azt az 4-5000 pluszt akkor megéri. Talán a halaknak is jobb.
Én mindent elektronikussal csináltam, pedig van vagy 20 vasmagom...
Van olyan gyártó, aki 2-3 év garit ad, mert olyan helyre szerelik, amit nem lehet minden héten nyitogatni, az persze egy kicsit drágább is.
Nálam eddig mind bírja pedig használtan építettem be kb. 1 éve.
(#) szunyog válasza belatichy hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
köszi. csak nem akarok évente cserélni, mert többe kerül a leves mint a hús. bár, ha mondjuk 40 wattra kerekítem a mostani fogyasztást az 17ezer éves költség. ha 25%-al kevesebbet fogyaszt, az ki is adja egy olcsóbb előtét árát. vagyis ha a gyujtóköltséget megspórolom már jó, plussz tovább bírják a csövek is, és nem villog egyáltalán. szóval ha tovább megy mint egy év, akkor megérheti.

hol tévedek?
(#) szunyog válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
köszi. :S
(#) lac08 válasza szunyog hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
Ha meghajtónak nem valami * veszel, hanem valami nevesebbet (és drágábbat) - vagy te magad csinálsz egy valóban profit, az tovább bírja, mint gondolnád.
Nálam a fürdőszobai armatura hagyományos "vasas" fojtóit cseréltem ki két éve a gyárban az elektromos (villanyszerelő) műhely által kikukázott rossz elektronikára, amit még előtte otthon alaposan megjavítottam. Ami melegszik, arra bizony hűtőborda kell, s akkor elmegy 100 évig.
Amit nyerni lehet vele:
- megszűnik a villogva, nyögvenyelősen történő begyújtás, ( szinte úgy indul, mint a hagyományos villanykörte, .... felkapcsolom ... és máris ég),
megszünik az állandó 50 Hz-es vibrálás, amit nem - de azért néha mégiscsak észre lehet venni (míg ezek az újak már többnyire 30-40 kHz-el mennek)
Nem kell évente, kétévente fénycsövet vagy gyújtót (starter) cserélgetni.
És nem feketednek le a csővégek se már 1-2 éves üzem után ....

De lényeges még, hogy kevesebb vele a fogyasztás, mert nincs akkora hőveszteség, ami eddig általában a vason ment el, és sokkal jobb a hatásfoka (cos fi és a többiek)
(#) lac08 válasza szunyog hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
Mondjuk a fénycsőgyújtó elektronikát nem a víz felőli oldalra kellene felszerelni. Merthogy a cső vagy csövek ott vannak, az egy másik dolog. Lefelé kell világítsanak ....
de ha mondjuk az egész armatura le van fedve "vízoldalról" egy opálüvegggel vagy "tejplexivel", az egészen más.
Egyrészről
felfreccsenés-mentes lesz a cucc,
másrészről
homogénebb szórt fényt kapnak a halak ...
(#) maszek94 hozzászólása Aug 4, 2012 /
 
Sziasztok!
Olvasgattam a neten olyat hogy a fojtó-tekercs helyett használnak elektronikus előtétet,kipróbáltam már ilyet de csak boltit,de az drága!és találtak ki olyat hogy rossz (törött,kiégett)kompakt fénycsőből kiszedik az elektronikát,és azt teszik be a fojtó helyett (T8-as fénycsövekhez)!állítólag jó!merjem ezt kipróbálni?várom ötleteiteket!
(#) mugab válasza maszek94 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
Csak arra kell ügyelni, hogy ne legyen nagyobb teljesítményre az előtét mint a cső.
(#) maszek94 válasza mugab hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
És mennyire kellene pontosan betartani a teljesítmény határt?pl:ha van egy 23w-os elektronikám azt tudom egy 18w-os csőhöz használni?
(#) belatichy válasza maszek94 hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Szia!

Én kipróbáltam! a tízen valahány W-os kompakt elektronika szépen begyújtotta még a 40W-os régi csövet is. Nem állítom, hogy ez minden tekintetben jó, szabványos megoldás, de működött. 24 órán át teszteltem is egyet és semmi baja nem volt. Szerintem otthonra mindenféleképpen megfelelő lehet.
Másfelöl mi lehet? Hazavágod a kigubizott elektronikát...
Vigyázz, hogy az áram meg ne rázzon!
Következő: »»   3 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem