Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 52
(#) elektrorudi válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Műhelybe a 30mA-es megfelelő.
Kültéri dugaljakhoz 100mA-es a megengedett érték, de ezt csak Magyarországnak engedte meg az EU.
A 300mA-es másra való...
(#) bgsf válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Hagyd ki az életedből a fi relé építést! Ha te építed akkor a felelősség is a tiéd! Vannak nagyon neves gyártók akik milliókat költöttek arra hogy kifejlesszék és gyártsák! Nem hiszem hogy amatőr körülmények között szavatolni tudnád az üzembiztonságot. Naponta van dolgom ilyen relékkel és nem bíznám az életem egy barkácsolt dologra!
Ezzel nem azt mondom hogy ilyet nem lehet építeni, hanem azt hogy a hiba akkor derül ki ha valakit megrázott az áram. Ez egy padlós szobában a számítógépet megfogva esetleg csak csíp, de egy búvárszivattyú már ütős lehet. Hidd el nem jó ha azt mondja egy smasszer hogy: 64522-es jöhet a reggeliért! ("foglalkozás körében elkövetett életveszélyt okozó testi sértés...")
(#) bankimajki hozzászólása Máj 9, 2009 /
 
Rendben, üzenem mindenkinek hogy én is inkább vásárolok egyet , és még egy pár fontos dolog Életveszélyes áramütés: ha a szíven 0,02mA áram átfolyik ott már görcsbe rándul. Ill. ha a hálózatnak épp a max. amplitúdójó értékénél szenvedünk áramütést, és az a szíven keresztülhalad, akkor az az illető már többé nem fog elektronikával foglalkozni, mivel végleg görcsberándul a szíve. Tehát jó ha van FI relé de mint már említettem akkor nem sokat ér ha valaki unalmában a fázist nyalogatja:d Ja és még egy dolog utólag esetleg ha valakit érdekel, akkor a testen az áthaladó áram értékét úgy hat. meg hogy egy kar 20Kohm, egy láb 20Kohm, egy test 20Kohm. Tehát aranyszabály ha villanyt szerelsz balkéz a zsebbe, és csak jobbal nyúlkálj. Ilyen esetben az átfolyó áram értéke 162V/50Kohm (1kar+1test+2láb)=3,24mA ha ez a szíven megy keresztül az nem kellemes dolog.

(#) pucuka válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
Üdv!
Van, (volt) áramütés ellen védő relé is, (régen) ÉV relé.
Úgy működött, hogy a segédföld (földelőnyárs) és az üzemi föld között ha 24 V - nál nagyobb feszültséget érzékelt, akkor lekapcsolt a hálózatról. Nem tudom ma létezik-e, jó drága volt.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Máj 24, 2009 /
 
Sziasztok
A Fi relé működési elvét értem.
Adott egy mosógép (zsírúj elég jófajta digitális mindene) működés közben időnként leveri a fí relét, rá lehet fogni tutira, hogy a mosógép hibája? fontos lenne, mivel garanciális, vagy esetleg más, pl a fürdőszobában lecsapódó pára miatt is leoldhat a fí relé, vagy esetleg maga a relé hibás, hol kezdjem ilyenkor a hiba kiszűrését?
választ előre is köszönöm
(#) elektrorudi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Tök jó a kérdésfelvetésed.
Elgondolkodtam rajta, és ki is találtam egy módszert, hogyan lehetne kimérni a hiba forrását.
De tartok tőle, hogy talán "szakmaitalan" lenne, ezért előbb én is várom a hozzáértők válaszát.
Ha semmi okosság nem jön, akkor talán előrukkolok...
(#) zsoltee0001 válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
szia
nyugodtan elmondhatod
Még én se láttam, csak a haverom szólt (náluk van ez a probléma) és telefonon mondta el, hogy mi a gond
Majd csak délután járok arra, azért kérdeztem, hogy ne üres fejjel menjek oda, szóval minden ötletre nyitott vagyok. csak a mosógépbe nem akarok belenyúlni (ez a lényeg)
köszi a segítséget
(#) oldman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Rá lehet fogni, de inkább meg kellene győződni a hiba okáról. A kérdés a hogyan?
Támpontot adhat az a tény hogy "zsírúj elég jófajta" vagyis ha eddíg nem volt probléma akkor elég valószínű hogy az új szerzemény tett valamit.
Tekintve hogy erősáramról van szó kéretik nagyon óvatosnak lenni!
Első lépés lehet az új gépnél egy szigetelésvizsgálat természetesen nem multiméterrel hanem szigetelésvizsgálóval az erősáramú előírásoknak megfelelően. (DC 500 V mérőfesz!) Mivel általában nincs ehhez eszköz meg lehet próbálni fordítva bedugni, ha akkor nem old le a FI relé akkor szerviz. Más lehetőségek is vannak a hiba behatárolására, de ezek nem veszélytelenek.
(#) zsoltee0001 válasza oldman hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
szia
ezt a fordítva bedugásat ki fogom próbálni.
meg lehet kreálok egy ilyen 500 voltos szigetelésvizsgálót is, úgy gondolom ez sem jelent gondot.
köszi
üdv
(#) oldman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Szigetelésvizsgáló adapter lakatfogóhoz kapható cca 5 000 HUF még a madaras áruházban is láttam. Nem érdemes kínlódni vele. (A lakatfogó úgy 2 000 - 5 000 HUF körül van helytől függően. tipus Mastech M 266 )
(#) erniefromh válasza zolee1209 hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
30 mA-tól símán szikrázik a szemed, de el tudod engedni, ez benne a jó.
(#) erniefromh válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Olyan nincs a szabványban hogy mekkora ÉV relét lehet beépíteni. Az áramkörtől függ, nem az EU-tól.
(#) erniefromh válasza kotec hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Előbb ellenőrizd a rákötött áramköröket:

Próbalámpa a fázis és a föld közé. Ha világít, és nem old, még akkor is megnézheted hogy jól van-e bekötve. Ha jó, de csak a teszre nem old, ne ess kétségbe, a próbaellenállásos terhelés ami a belsejében van, az nem jó. Attól még használható.
(#) erniefromh válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Kültér: MAX 30 mA, vagy semmi.
Szabvány.
(#) erniefromh válasza erniefromh hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Kültér: ha betonkeverő, akkor ezen kívül plusz földelőszonda is a betonkeverőn.
(#) elektrorudi válasza erniefromh hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Az öszes hozzászólásodhoz:

Valószínűleg más irodalmat szoktunk olvasni...
Másrészről viszont, Te biztosan értesz hozzá, mert én sajnos nem.

Megtennéd a kedvemért, hogy beidézed ide a fórumra az MSZ HD 60364-4-41:2007
411.1. és
415.1.1. pontokat?
Kb. 25 sorrol van szó összesen.
Előre is köszönöm.
(#) Athlon69 hozzászólása Jún 16, 2009 /
 
Üdv

CHINT FI reléről szeretnék tapasztalatokat. Vásároltam egy ilyet az érdekelne megbízható-e?A honlapon elég jók a ref.-ek.
Bár a -5 fok üzem hőmérséklet aggaszt egy kicsit talán az alatt nem müködik?
(#) llaci56 hozzászólása Jan 20, 2010 /
 
Beleolvastam ebbe a topikba, mert é.v. relét akarok építeni. Lehet, hogy nyitni kéne egy új topikot, ezt pedig átneveztetni a modikkal „Hogy vegyük el a kedvét a fi relé építőknek…” –re?
Egyszerűen nem értem, miért NE lehetne ilyet építeni? Mi az, hogy az építőé a felelősség, és őt büntetik meg, - és még ilyenek. Nem a jogi oldalát vitatnám, és nem is felelősség kérdését, de miért jobb az, ha valahol egyáltalán nincs ilyen relé, mint ha van egy saját készítésű? Természetesen, ha maga a készített relé agyon üt valakit, akkor a készítőé a felelősség. De akkor erősítőt se készítsünk! Az is hálózati feszültséggel üzemel, és ha valamit nem jól csinálunk, agyonvághatja a használóját. (Nálunk baráti összejövetel alkalmával az erősítőt szokták piszkálni, a fi relét pedig még nem fogdosta senki.) Látok néha olyan kérdéseket, hozzászólásokat a „10 000 W-os erősítő” topikban, (a cím csak az agyszüleményem!) hogy a hajam égnek áll. Ott még senki nem kérdezte meg Okos Pistit, hogy milyen feszültséggel akarja működtetni a készülékét, és milyen szigetelési előírásoknak fog megfelelni.
Más lenne a helyzet, ha leszerelném a kötelezően alkalmazott é.v. relét, és helyette valami saját tákolmányt tennék fel. Erről mindenkit lebeszélek én is! De azt, hogy a műhelyembe készítsek egy saját, - az Elmű bevezetésnél elhelyezettől érzékenyebb, - akár 10 mA –es relét, ugyan ki vethetné a szememre? Ha nem működne alkalmasint, (de miért is NE?) akkor az óránál még mindig ott a gyári. Ha pedig működik, akkor lehet, hogy 20 mA –rel kevésbé terheltem magam egy áramütésnél.
Az a helyzet, hogy a ’70-es években már építettem egyet, akkor ugyanis nem lehetett kapni minden sarkon. De még csak Budapesten is igen ritkán! (Mindig mindenért a Bécsi út végére küldték az ember fiát.) Nekem viszont tetszett (volna) a védelem.
Rém egyszerű szerkezet volt. Egy ferritgyűrűn volt egy tekercs, ennek a jelét egy műveleti erősítő dolgozta fel, ami aztán intézte a lekapcsolást. A gyűrűn átment az összes fázis és a nulla vezető is. Amíg minden rendben volt, a ferrit tekercsén áram nem indukálódott, hisz az átfolyó áramok kiegyenlítették egymást, eredőjük 0 volt. De ha valamelyik elektron másfelé tévedt, nem ott jött vissza ahol bement, (azaz nem a gyűrűn át,) felborult az egyensúly, feszültséget indukált a ferrit tekercsén, és elindította a lekapcsolást.
Egy év is volt talán, mire működött, - sokat szenvedtem vele, - és 100 mA –re tudtam érzékennyé tenni. Nem egyedül voltam ilyen „okos”. Ma is hálás szívvel gondolok nálam 15 évvel idősebb elektromérnök barátomra, aki még alkatrészekkel is segített néha.
Egyszer a mosógép hibája miatt kapcsolt le, egyszer a vasaló kábele sérült meg, egyszer pedig egy lengő aljzatba került víz. Szerintem hasznos szerkezet volt.
Ma érzékenyebbet szeretnék építeni, kizárólag egy készülékbe, ami a műhelyemben lesz. Senkit nem tanácsolnék el ilyennek a fejlesztésétől, persze betartva a nagyfeszültség piszkálására vonatkozó előírásokat.
Ha lehet elektronikus biztosítékot építeni, akkor „második” fi relét miért ne?
(#) llaci56 hozzászólása Jan 20, 2010 / 1
 
Nehogy valaki félreértse, az építésre nem azért bíztatok, hogy valaki maga akarja megszerkeszteni az otthoni é.v. reléjét spórolási okokból!
Kizárólag második relé éptését javaslom! (Tehát egy gyári működő darab az óránál el van már helyezve!)
(#) kendre256 válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
(#) llaci56 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Nem hiszem, hogy ez reklám fórum. Nem is a "Mit, hol lehet kapni" rovat. Azt, hogy ma mit hol lehet beszerezni, nem kell elmondanod, mert kereskedelmi céget vezetek, közel 35e cikk tétellel az adatbázisomban. (Többek között ilyen is van benne.)
Ha ilyet keresnék, még lehet, hogy meg is kérdezném itt. De NEM EZT TETTEM!
Szerintem világosan leírtam, hogy építeni akarok, - mint ezen a fórumon a legtöbben...
(#) elektrorudi válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Senki sem kételkedik benne, hogy képes vagy (és voltál) ilyen eszközt készíteni.
Hogy miért akarnak lebeszélni ? Nem tudom.
De gondold át ezt is:

- a 10000W-os erősítő NEM a villamos hálózat része
(villásdugóval feszültség mentesíthető stb.)
De állítom, hogy a 230V-al működő erősítőt barkácsolóknak legalább a fele nincs tisztában azzal, hogy mivel is játszik... ! Ez a kérdéseikből is azonnal kiderül.

- A Fi relé viszont fixen be van építve a villamos hálózatba. Ha esetleg másik lakásba költözöl, akkor lehet, hogy a Fi relédet nem viszed magaddal...
Próbáld meg ezt a szemléletet felvenni !
Ha pl. beépíted egy lengőhosszabbítóba, és NEM írod rá, hogy : "ÉV relével ellátva", akkor szerintem nyugodtan használhatod a saját 10mA-es gyártmányodat is. Nem lesz rosszabb (szabványossági szempontból) mint a 250 Ft-os kínai elosztó, amibe beépítetted.
De a villamos hálózat részeként csak olyan készülék építhető be (szerintem) ami a szabványoknak megfelel !
Pl. Te garantálod, hogy a Fi reléd kibírja a 4,5kA zárlati áramot? Vagy meg lehet küldeni 2,5kV-al ?

És mégegy:
A Fi relének különleges, kitüntetett, ÉLETVÉDELMI célja van. Nem összehasonlítható semmilyen más villamos készülékkel sem!
Persze ezeket nem azért írtam le, mint ha Te nem tudnád... csak nyomatékosítani akartam a dolgot...
(#) kendre256 válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Kösz a figyelmeztetést, ez tényleg nem reklám fórum. Nem reklámozni akartam, de azt írtad, hogy érzékenyebb kellene.
Továbbra is az a véleményem, hogy felelőtlenség pont egy élet védelmére szolgáló berendezést hozzáértés nélkül építeni, de megakadályozni senkit nem tudok.
Sok sikert az építéshez!
(#) llaci56 hozzászólása Jan 20, 2010 /
 
Ezt mind értem. De a topik eredeti nyitója a műhelyét védte volna vele. Kötelező? Nem. (Ha ott mégis igen, akkor fel kell tenni a gyárit, nincs mese!)
Így két eset lehet. Vett egy gyárit, és kétség kívül, ez a legjobb megoldás. De ha nem vett, ott van védtelenül. Ennél az is jobb, ha csinált volna valamit, ami akár jó is lehet. Nem jó? Mi baj lehet? Mitől lehetne nagyobb baj, mint anélkül? Nagyobbat nem fog rázni az áram. Ha meg nem bírta a terhelést, akkor tönkrement és kidobta, vagy csinált másikat. Esetleg beleunt abba, hogy mindig tönkremegy, és ezért vett egy gyárit.
(#) bankimajki válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Szia, én nyitottam ezt a topicot és jól látod én a műhelyemet akartam védeni. (Vagyis magamat a műhelyemen belül.) Ezt megoldottam úgy hogy feltettem egy nagy főkapcsolót és itt a HE apróhirdetésekből vettem egy gyári FI relét, és tökéletesen használható ez így. A Fi relé azt hiszem 30mA-es de gondolkodtam rajta hogy elő kellene terhelni, de még nem volt rá igazán szükség, úgyhogy nem foglalkoztam vele. De én sem vetem el az ötletet hogy még további biztonsági intézkedéseket tegyek.
(#) huba válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Az életvédelmi relé építők sorába én is beállnék. Indoklom is, a szobámban nincs normális védőföld, a műhelyem földelését egy falba beépített vaselemre bíztam (alagsor) , ami jó, de csak néhány milliamperig.
Persze nem vagyok teljesen védetlen, van egy speciálisan gyanús dolgoknak kialakított elosztóm, amibe idegen, javítás alatt álló dolgokat dugok. Ez az elosztó, egyetlen az asztal alatt középen található nagy piros gomb nyomására áramtalanítható, és egy kisebbel áram alá helyezhető, továbbá választhatóan földfüggetleníteni lehet 500W-os leválasztó trafón keresztül, valamint 250w-os nagy izzóval sorba kötni, így zárlatkor nem az automaták repülnek hanem világít az égő. Ha meg biztonságosnak tűnik, előbb lekapcsolom az égőt, ha meg nagy teljesítményű és meghaladja a leválasztó-trafót, akkor direkt is lehet kapcsolni, de ekkor pár centivel nagyobb távolságot tartok.

Akkor térjünk az építési részére. Ha a feritgyüre több szekunder menetet tekerünk akkor azonos áram-kümbségre nagyobb jelet kapunk. Ma már elérhetők modern alkatrészek, a jel egyenirányítására és erősítésére. Gondolok itt arra hogy egy analóg műholdvevő fejet az ember után dobnak, és megtalálható benne a speciális kisjelű dióda, és a nagypontosságú operációs erősítő is. Igaz ezek felülszereltek, de elméletileg nem akadály.
(#) bankimajki válasza huba hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Erre a célra vannak a mérőerősítők, és a mérőegyenirányítók. És még felületszerelt cuccok sem kellenek.
(#) autodidakt hozzászólása Jan 21, 2010 /
 
A témához csak pár mondattal szeretnék hozzászólni, ami talán fontos lehet mindenki számára. Elöljáróban annyit, hogy családi házunk vezetékelése a közelmúltban cserére szorult, egyrészt a megnövekedett fogyasztók, (tűzhely;sütő;bojler;+ a meglévő fogyasztók) másrészt régi elavult alumínium vezetékek, szikrázó kapcsolók és kerámia biztosítékok miatt. Számomra nem volt kérdés, elengedhetetlen volt a fi relé beszerelése, mert a házban és körülötte 3 kiskorú gyermekem portyázik.
Nos most jön a lényeg, van 1 házi vízellátó rendszerem, aminek a szivattyúja 2m mély elméletileg vízhatlan beton aknában van. Azért mondom, hogy csak elméletileg vízhatlan, mert a kátránypapír szigetelést megkapta, de a kőműves technikai kivitelezésével adódtak némi problémák.
Így történhetett meg, hogy az idei esztendő csapadékban gazdag időjárásának köszönhetően 1m magasra emelkedett a talajvíz szintje az aknában. Mondanom sem kell a szivattyú nem vízalatti üzemmódra lett tervezve, max 40 cm vízállást visel el. (állványon van) A házi vízműnek addig nincs is problémája amíg nem történik vízelvétel, de ha kinyitok egy csapot azt követően bekapcsol a nyomáskapcsoló és leold a fi relé. Ezt megelőzvén elhelyeztem egy 2. búvárszivattyút ami bekapcsol mielőtt a víz el nem éri az 1. szivattyút. Ez sem ment azért zökkenőmentesen, mert a rajta lévő kábelt rövidebbre kellet venni, hogy idejében bekapcsoljon. A hideg idő miatt a kábel viszont rideggé vált és visszatartotta az úszókapcsolót a bekapcsolástól, megint bugy.
Hát a fi relé ki lett próbálva nem mondom. A helyzet odáig fajult, hogy hiába a szivattyú kiszárítása a lengőhosszabbító cseréje és végül a szivattyúk teljes üzemen kívül hagyása a fi relé folyamatosan kiold, kisebb-nagyobb időintervallumokat kibírva terhelés alatt. pl: 3 nap; 1,5 óra; 20 perc míg végül csak 1/2 perceket bírt ki bekapcsolt állapotban. "Na most légy okos domonkos" Mellékelten megjegyzem 3*25A került bekötésre + nyillászáró csere. Hát mit ne mondjak, el megy az idő a hiba kereséssel, mire arra a következtetésre jutottam, hogy a fi relé a szar, vagy mégse? Ugyanis megkérdeztem egy helyi értékesítőt aki azon a véleményen volt, hogy ha a fi relé, a test gombra leold akkor semmi baja. Na mindegy, a gyakorlat nem ezt támasztotta alá. + információ aki beszerelte hivatalosan a 3fázist+ a fi relét azt monda, hogy a fi r-re nincs garancia. Ezt biztos csak azért monda mert beszámolt tőlem 2db 1fázisú fi r-ét, és amit ő hozott valószínű korábbi szerelésből marad ki neki, és így nem áll módjában kicserélni. (egyébként 1 évig kicserélik blokk ellenében) Csak azt nem értem miért nem merik ezt az ember szemébe mondani és inkább sumákolnak mint valami óvodások. Na mindegy, a lényeg, hogy a nagy keresgetés közben megmutatta a hiba magát.
A kismegszakító doboz a fi r-vel együtt egy kültérrel határos fal belső oldalán helyezkedik el. Kintről a vezetékek védőcsövön jönnek be, de nincs a ház se leszigetelve se bepucolva, mármint a vésés bejavítva. Ennek köszönhetően a vezeték nem csak az áramot, de a hideget is bevezeti, minek következtében a lakás belső párája (kb. 70-80%) kicsapódott a vezetéken és a fi r-én a dobozban. (falba süllyesztett doboz) A relé belseje fekete füstnyomot tartalmaz, valószínűleg tartom balesetmegelőzés céljára már kevésbé hadrafogható. (Csere)

Hát dióhéjban ennyit szerettem volna elmondani.

Kérdésem pedig az lenne mivel tudnám a páralecsapódást elkerülni, és milyen relét javasoltok? Mondjuk egy 25A/30mA 3fázisú, esetleg milyen gyártmány? Ja igen még valami, az éjszakai áramra is kellene rakni relét ha be lesz kötve?

Bocs a regényért.
(#) llaci56 válasza autodidakt hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
A fi relét hibáztatni azért mert leold, NEM SZABAD! Abból, amit leírtál, szinte biztosra veszem, hogy valahol valamelyik fogyasztód a vétkes. A hibakeresés sokszor nem könnyű feladat, mert a kismegszakítókkal csak akkor lehet behatárolni a hiba pontját, ha a fázis felől van szivárgó áram. A fi relé azonban akkor is leold, ha 0 és föld között van szivárgás, még akkor is, ha ez pillanatnyilag nem okozna életveszélyt. Nehezíti a hibakeresést, ha a hiba mértéke határeset körül mozog, és emiatt nem azonnal old le.
A legrosszabb, ha a fi relét ítéljük hibásnak. Ezt a gondolatot azonnal el kell hessegetni egy teszttel. Ki kell szerelni a helyéről, bemenetére bekötni a fázist (három esetén mind a hármat,) és a nullát, és úgy hagyni addig, amíg el nem hiszed, hogy jó. Meg terhelheted a kimenetét fogyasztóval, de attól nem fog leoldani. (Ha mégis, akkor fi relé hiba.) A teszt gombbal pedig azt tudod bizonyítani, hogy áram szivárgása esetén leold. (Ha nem old le, az is hiba!)
Ha van szigetelésvizsgálód, (nagyfeszültséggel működő, 20 000 MOhm –ig mérő ellenállásmérő) akkor egyszerűbb a feladat. A fi relé kimenetén lekötve az elmenő (lakás felé menő!) vezetékeket, azokon kell ellenállást mérni fázis és föld, illetve 0 és föld között. (Figyeld meg, itt meg fogod találni a hibát!) Ha itt (jó műszerrel!) szakadást mérsz mind két esetben, akkor valóban hibás a fi relé.
(Most hánynom kell havat…)
(#) llaci56 hozzászólása Jan 21, 2010 /
 
Még annyit akartam mondani, - csak rám jött a hányás, - (Tényleg! Miért hány az ember havat?) – hogy szokták páralecsapódással ideologizálni a fi relé leoldását, de tudni kell, hogy sok ezer külső villanyóraszekrényben működik ilyen relé, és nem zavarja őket a mostoha körülmény.
A hálózati feszültség nem játék! Meg kell keresni a hibát, betartva az erre vonatkozó biztonsági előírásokat! (Írhattam volna „munkavédelmi” előírásokat is, de nem a munkától, hanem az áramtól kell védekezni!)
Következő: »»   2 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem