Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 52
(#) bankimajki hozzászólása Máj 6, 2009 /
 
Egy olyan témát szeretnék indítani, ahol az életvédelemmel kapcsolatos dolgokat lehet megtárgyalni, illetve szeretnék egy FI relét is építeni, szeretnék ebben segítséget kérni
(#) kendre256 válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 6, 2009 1 /
 
A FI relé építéséről én lebeszélnélek! Gondolj bele, ha nem sikerül olyan biztonságosra megépíteni, mint amit profi cégek évek alatt kikíséreteztek, és emiatt meghal egy családtagod! Azon túl, hogy akár börtönbe is zárhatnak emiatt, hogyan élnél utána a lelkiismeretfurdalással?
(#) potyo válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 6, 2009 1 /
 
Szerintem nem egy nagy kaland a FI relé építése, de én sem ajánlom, hogy otthon valaki ilyet építsen az általad említett balesetveszély miatt.
(#) kendre256 válasza potyo hozzászólására (») Máj 6, 2009 / 5
 
Elvileg nem nagy kaland, én is tudnék működő kapcsolást kitalálni, akár félóra alatt is.
Csak van egy csomó olyan dolog, amire nem is gondol az, aki nincs ilyen dolgok közelében.
Én sem gondoltam volna, hogy mire kell ügyelni egy gyújtószikramentes rádió építésekor, amíg a cégnél nem kellett ilyet építenünk, és a bányaműszaki felügyelőség szakembereivel nem kezdtünk el beszélgetni. (És a gyújtószikramentes még csak nem is robbanásbiztos, arra sokkal szigorúbb előírások érvényesek.)
Az életvédelem az olyan terület szerintem, amiben az egyéni megoldások megengedhetlenek, szigorúan a szabványokat, ajánlásokat kell betartani.
Azt szokták mondani, hogy a balesetvédelmi, érintésvédelmi szabályokat vérrel írták, sok ember halála után kristályosodtak ki, azokat be kell tartani, és hozzáértés nélkül felelőtlenség próbálkozni egyedi megoldásokkal.
(#) damkodav válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 7, 2009 1 /
 
Teljesen egyetértek, nincs értelme és nem is szabad ilyesmivel barkácsolni.
Majd amikor próbaként megfogná valaki a fázist és meghalna csak egész véletlenül,akkor biztos elmenne a kedved a barkácsolástól.
Nem egy fi relé kókányolásából hanem egy nem megfelelő földelés kiépítéséből is lehetnek gondok.
Egyértelműen nem szabad ilyenekkel szenvedni.
(#) bankimajki hozzászólása Máj 7, 2009 /
 
mivel mindenki elkezdett egyből oltani hogy nem szabad, akkor megkérdezem hogy mennyibe is kerül egy ilyesmi szerkezet. És a másik nem azért akarok építeni, mert a fázist ill. a nulla vezetőt akarom nyalogatni, hanem azért mert elektronikával foglalkozom, és ha a körbe be van téve +ba egy kismegszakító + egy FI relé meg egy gyorsleállító gomb akkor egy esetleges balesetkor legalább esélyt adtam a baleset gyors elhárítására. Ha meg ezek nincsenek akkor esély sincs. Építeni azért akarok, mert nem a legolcsóbb mulatság egy ilyen szerkezet. A szabványokat én is betartom egyébként, de nagyon sok dolgot javítottam már aminek nemsok köze volt a szabványokhoz.
(#) watt válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Kb. 10ezer forint. Szerintem ez nem drága egy emberélethez viszonyítva. Az biztos, hogy nem bíznék az általad barkácsolt FÍ relében, miután saját kútfőből elképzelésed sincs a megvalósítására, ami abból kiderül, hogy ilyen fórumon kérdezed meg, hogyan is kéne! Nekem eszembe se jutna ilyet építeni, pedig nem okozna gondot az elv. Csakhogy ez nem tisztán elvi probléma!
(#) Cavalier válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Vaterán 2-6000 huf egy FI relé, boltban 5-10000.
Ha kalkulálsz, hogy mi olcsó, mi nem, számold bele azt az időt is, amit ráfordítanál, szorozd be mondjuk óránként egy ezressel. Persze, ha hobbi, akkor mindegy, de akkor se lesz egy gyárival egyenértékű a produktum, vagy ha igen, akkor jelentősen többe kerül, mintha venne az ember pár darabot.
Ja, és ha a fázist, meg a nullát egyszerre nyalod meg, akkor az FI se ér semmit.
(ha közben a földön állsz, akkor lehet, hogy megy arra elég hibaáram, hogy leoldjon)
(#) frrrrr hozzászólása Máj 7, 2009 /
 
Talán a címet ki kellene egészíteni a FI relé kifejezéssel, hogy 2 év múlva is könnyen megtalálja az, akinek hasonló ötlete támad. Nem baj, ha jönnek az ötletek, csak körültekintően kell kérdezgetni, mint bankimajki. Az előttem szólók írásai meg maradjanak meg útbaigazításként örök mementónak.

Módosítva. Sebi
(#) Inhouse válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Ez után a hozzászólásod után én is csatlakozom azokhoz, akik oltanak, NE próbálkozz!
Azon kívül, hogy esetleg hamis biztonságérzetet adhat egy házi "tákolmány", más problémák is előjöhetnek még; tűzveszély, pl. nullaszakadás és annak nem kellemes mellékhatásai...

Írtad, hogy drágállod azt a pár ezer Ft-ot...akkor gondolom van olyan reléd/mágneskapcsolód otthon elfekvőben, ami a ház teljes áramát kapcsolni tudja...ha nincs, akkor miről beszélünk?

Hagyd a francba, csinálj valami más hasznosat, ami nem kapcsolódik közvetlenül a 230V-os hálózatra...

Üdv
Inhouse
(#) hegman válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 7, 2009 / 4
 
Szia!

Ha építeni akarsz akkor 90-es évek közepén jelent meg cikksorozat az RT-ben vagy a HE-ben ahol egy hibaáramra működő kapcsolásnak volt leírása. Emlékeim szerint a kapcsolásban szereplő alkatrészek árát saccolva többszöröse mintha vennél egy biztosan jól működő áramvédő kapcsolót. Anyagi spórolás mellett időt is megtakarítasz.
Nem mellesleg ha netán az általad készített kapcsoláson keresztül lesz valakinek komoly baja téged is felelőssé tehetnek.
hegman
(#) bankimajki hozzászólása Máj 7, 2009 /
 
ha 10000 alatt lehet gyárit kapni akkor veszek egyet én több tízezerre gondoltam az árát, de legalább van egy ilyen fórum is a hasonló gondolkodásuaknak, mint én.
(#) kendre256 válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
A gugli első oldalán találtam:
Fi relé árak címszóra keresve
(#) Action2K válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 7, 2009 / 4
 
Szia!

A FI relé működési elve: a szerkezet figyeli a fázis és a nulla vezetéken folyó áramerősséget és ha a kettő nem azonos (azaz valahová máshová folyik az áram) akkor a biztosíték lekapcsol. A relé olyan gyors és érzékeny, hogy jó esetben az áramütött nem is érzi, hogy majdnem meghalt!

Az árát illetően: Bőven kapható 6000Ft alatt: Link Sőt még 4000 alatt is: Link

A kétpólusú tökéletesen megfelel az egyfázisos lakásokba, műhelyekbe.
Egyébként még a leválasztó transzformátor is közelebb visz a biztonsághoz. Ott már csak a két pólus egyidejű megérintése a veszélyes.

Eddig én is csak jóval 10000 feletti árakat tudtam, de most hogy így szóba került, s utána néztem, én is beszerzek egyet.
(#) zolee1209 válasza Action2K hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Idézet:
„A relé olyan gyors és érzékeny”

Ez az, amit én két személyes esettel is megcáfolnék! Mindkettő azonos, 30mA-es hibaáramnál lekapcsoló FI reléről volt szó. Mindkét esetben úgy megvágott a villany (föld-fázis!), hogy az nem igaz! És a relé le sem kapcsolt, pedig felszerelés után azonnal teszteltük és működött! Vagy csak én lennék érzékenyebb az áramütésre?!
(#) bankimajki válasza Action2K hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
a Fi relé működési elvét tudtam, nembaj aki nemtudja most elolvashatja, de egy olyan kérdésem lenne még hogy ha csak műhelybe szertném (tehát nem az egész lakásba) akkor milyen hibaáramú FI relét válasszak?
(#) zolee1209 válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Szerintem logikus, hogy miél kisebbet! Persze oda kell figyelni, hogy hosszú vezetékek esetén, ami a FI után megy, létrejöhet akkora szivárgó áram, ami miatt leold a relé! Bár én még 30mA-es en kívül más értékűt (hibaáramot nézve) nem láttam.

Más: Ahogy írtam, történt már velem, hogy FI relével ellátott hálózatban kaptam áramütést. Többnyire ezek a relék 30mA-es hibaárammal dolgoznak. Nem lehetne mondjuk, hogy "előfeszítem" a relét, vagyis pl. 15mA kapásból elmegy a föld felé... Ezekután, ha még valami bekerül a körbe (véletlenül én...), akkor már csak 15mA-es hibaáramot kell létrehoznom , hogy lekapcsoljon a relé. Nekem többet ér az életem, mint az a 4W plusz terhelés... Szerintetek működőképes az elképzelésem?
(#) Action2K válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Idézet:
„Vagy csak én lennék érzékenyebb az áramütésre?!”

Közel állsz a valósághoz. Nagyban hozzájárul a bőrfelület vezetőképessége is ehhez. Pl. izzadt kéznél jobban megcsap, mintha valakinek száraz, "kérkesebb" a keze. Emellett az is számít, hogy kinek mekkora a fájdalomküszöbe, illetve a testében lévő sótartalom is.
Anno a volt ÉDÁSZ-nál kandellábereket (utcai lámpákat - kép) javítottunk áram alatt lévő hálózaton. Mászóvassal a fa oszlopon, védőkesztyű a kézen és bizsergett, ahogy fogtam a fázist. Nyár, 1000 fok kánikula, csonttá száradt faoszlop és mégis átment valahol az áram. A kezem persze jól beizzadva a kesztyűbe.
(#) pucuka válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Üdv!
Az előtem szólókhoz csatlakozva, én is azt mondom, hogy inkább vegyél egy FI relét üzletben.
Azt írod:
Idézet:
„a Fi relé működési elvét tudtam,”

de a kérdésedből kiderül, hogy mégsem. Az a bizonyos 30 mA onnan származik, hogy a szíven átfolyó huszonvalahány mA szívmegállásos halált okoz. Feltételezvve, hogy nem csak a szíveden keresztül folyik az áram, így került a szabványba a 30 mA. ( ez nem jelenti azt, hogyha megfogod, nem ráz meg rendesen, csak nem halsz bele)
A FI relé működésének elvi ismerete szükséges, de nem elégséges feltétel ahhoz, hogy meg is építs egyet, pláne nem elég ahhoz, hogy üzemszerűen használd is.
Van még egy csomó más paraméter amit a FI relének teljesíteni kell. Pl a névleges áram üzembiztos kikapcsolása, ívkioltás, kapcsolási zavarsugárzás szigetelési ellenállás, stb. (mindez különböző környezeti viszonyok között, hőmérséklet, páratartalom hogy csak néhányat említsek) Mikor esetleg sikerül is az előírásoknak megfelelő relét gyártanod, akkor jön a megfelelőség bizonyítása, amit csak hitelesített, és akkreditált mérőlaboratórium adhat meg. Ha ezt nem teszed, és pl. a barátod életveszélyes áramütést szenved a műhelyedben, vagy a gyereked (ha van), akkor Te állsz bíróség elé, munkakörben elkövetett gondatlan (szándékos) veszélyeztetés miatt.
Nem véletlenül nem filléres árú egy ilyen szerkezet, mert biz mindez a macera sokba kerül. Ha mindezt a saját építésű reléddel végig akarod csinálni, sokszorosan többe fog kerülni mint a bolti.
Javaslom, jól gondold át mit teszel.
(#) frrrrr válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Szerintem mindem OK bankimajki! Azzal, hogy megnyitottad a témát, már tanultam, pedig már vagy 8-10x vizsgáztam érintésvédelemből. Itt igazán érvényes, hogy a jó pap holtig tanul. Az érintésvédelemnek se vége, se hossza.
(#) inborn hozzászólása Máj 7, 2009 /
 
Mi van, ha anyósának szánja az „életvédelmi” kapcsolást?
(#) hegman válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Nem érdemes "előfeszíteni" mivel az áramvédő kapcsoló helyes működésünek tekinthető ha a névleges hibaáramánál 50% és 100% között leold hiba hatására.
Tehát ha 30mA-es áramvédő kapcsoló 20mA-re leold az szabvány szerint jó. Akkor rossz ha 31mA-re sem old le.
Lehet venni 10mA-es áramvédő kapcsolókat is, tehát nem érdemes ezért "előfeszíteni".
Egyébként az áramvédő kapcsolók feladata nem az hogy ha megérinted a fázist leoldjon, ez csak egy szerencsés mellékhatása. Fő feladatuk a testzárlatos berendezés lekapcsolása a hálózatról ha a szigetelésük értéke leromlik és a szivárgó áram az áramvédő kapcsoló névleges hibaáram értékét eléri.
(#) kotec hozzászólása Máj 8, 2009 /
 
Helló!

Napokban történt, sövénynyírás közben véletlenül el lett vágva az elektromos sövénynyíró hálózati vezetéke is!

Szerencsére nem lett senkinek baja!

Megyek a villanyórához - mert az automatát lenyomta -, hát látom a FI relé meg nem. :eek2:
Próbáltam a teszt vagy próba nyomógombot nyomogatni rajta de azzal se oldott le! Ha kézzel lenyomom akkor viszont megszakítja az áramot.

Kérdésem, hogy ennél az esetnél le kellett volna oldania?
Ha a tesztgombra se old le akkor csere?

Köszi
(#) Dudus válasza kotec hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Cserélni kell! Előírás szerint 30 naponként a teszt gombbal ellenőrizni kell a működőképességét! Ne olcsó kínait vegyél hanem rendes gyártó kínában gyártott termékét!

(#) Action2K válasza kotec hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Szia! ez esetben nem kellene leoldania, mert nem keletkezik szivárgó áram. Itt rövidzárlat keletkezett, ami túláramot eredményezett, s erre reagált helyesen a kismegszakító.
Viszont a teszt gombra le kellene oldania. Emiatt már valóban csere érett lehet. A használatiban javasolják, hogy félévente tegyünk egy tesztelést.
Az lehet, hogy a hatalmas túláramtól elszállhat. Érdemes minden ilyen (kismegszakító visszakapcsolás) esetnél letesztelni, ahogy Te is tetted.
(#) kotec hozzászólása Máj 8, 2009 /
 
Köszi a gyors választ!

Felteszek egy képet róla ami most van és egy linket hogy egy ilyen jó lenne e helyett.

Nem tudom mennyire olvasható a képen az írás....
Bővebben: Link

Köszi


Link javítva, tessék a LINK gombot használni hivatkozásokhoz.
-- kobold

ABCD0002.JPG
    
(#) Action2K válasza kotec hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Hát, ez egy 1000 éves német (DDR) gyártmányú, négy pólusú 500mA-es. Amit kinéztél az viszont csak kettő pólusú. Ha nincs három fázisod, csak egy, akkor jó az amit kinéztél. Egyébként ezekből válasz!
(#) kotec válasza Action2K hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Nincs 3 fázis azért gondoltam a 2 pólusúra.

Még egyszer köszi!
(#) Action2K válasza kotec hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Szívesen! Balesetmentes kertészkedést!
(#) oldman válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
A hibaáram védőkapcsolóról (FI relé) elterjedt tévhit hogy megvéd az áramütéstől véletlen érintés esetén.
A tévhit alapja az hogy 30mA még általában nem életveszélyes.

A valóság azonban az, hogy a hibaáram védőkapcsoló ( FI relé) nem korlátozza a földzárlati áramot! Annak mértékét csak az áramkör impedanciája korlátozza!
Szerencsétlen esetben (fürdőben, zuhany alatt..) az emberen átfolyó földzárlati áram akár az A nagyságrendet is elérheti, de teljesen átlagos helyzetben is 100 mA nagyságrendű lehet!
Az igaz hogy megszakítja az áramkört, de ehhez időre van szüksége, bár viszonylag kevésre, de lehet akár halálos áramütést elszenvedni mire a védelem leold!

Természetesen itt az egyéni érzékenység is számít, de volt olyan eset hogy valaki leesett a magasból egy egyébként nem életveszélyes áramütéstől és abba halt bele.
Következő: »»   1 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem