Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   265 / 584
(#) granpa válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Azért >7×109-nek a fele is sok! Mármint maradéknak.
(#) kameleon2 válasza granpa hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Pénzben igen
(#) Skori válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Annak idején amikor az első mobil telefonok megjelentek, az volt a szakma hozzáállása, hogy minél magasabb a frekvencia, annál kisebb az a térerősség ami már káros. Az akkori mobilok, sokszorosan túlhaladták az elfogadható térerősség szintet, ezért aztán megállapították, hogy rosszul voltak meghatározva az egészségügyi határértékek, és megemelték azokat...

Akkoriban rövidhullámon pl. 10V/m térerősség esetén már előírták, hogy árnyékolni kell a dolgozók munkahelyét, hogy mindenhol ahol tartósan tartózkodnak 1V/m alatt legyen a térerősség. A műszer amivel mértek a kollégák 100kHz-től néhány GHz-ig képes volt hiteles mérésre, ezért kölcsönkértem és lemértem, hogy a mobiltelefonom mekkora térerőt produkál... Meglepő volt. Néhány méterről már egész kicsi volt a térerősség, de a telefon közelében, impulzus szerűen, időnként 100V/m-t is mértem... Azóta több mint 20 év eltelt, még élek, de azért azóta igyekszem nem egész nap mobilozni... Kimentem a 314m-es szivar torony közelébe is a műszerrel, a torony körüli kerítés teteje környékén 1kV/m körülit mértem, itt már világított a fénycső is a kezemben. Ennél közelebbre nem merészkedtünk
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2019
(#) sany válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
A mobilok és egyéb más rádiós eszközök mellett a magasfeszültségű távvezetékek által létrehozott térerősségről is megoszlanak a vélemények. Nem tudom mennyire igaz, de biztos van alapja...
(#) pucuka válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Azt nem állítottam soha, hogy nincs hatással az élő szervezetekre. Már hogyne lenne, de nem tudjuk, hogy mi mennyi, és főleg, mi a következménye. Ahogy az egyik tanárom mondta elektromágneses sugárzás nélkül, nem is lenne élet. Gondolj csak a napsugárzásra, a fényre. Az is elektromágneses sugárzás, és igen rövid hullámhosszú. Ahhoz a dózishoz képest, ami a napsugárzásból ér minket, a mesterségesen előállított elektromágneses sugárzás kismiska. Persze ha a napsugárzásból túl sok ér, meghalsz, de akkor is, ha túl kevés.
Amúgy pedig a kisugárzott EMC teljesítményekre van előírás, szabvány a nemkívánatos sugárzásokra és ezek elég kis szintet engednek. Ha nem így lenne, mindenki zavarna mindenkit. Tudni természetesen nem tudom, de erősen gyanítom hogy ezeknek nincs jelentősebb élettani hatása, már csak a kis dózisa miatt. Rádiós sávokba kisugárzott nemkívánatos (mellékhullámú) sugárzás 0,25 μW, ebből gondolom, hogy igen sok ilyen teljesítménynek kellene összejönni, hogy problémát okozzon. Ha már gond, akkor a bázisállomások által kisugárzott 1 - 100 W ami gondot okozhatna, viszont az legközelebb 20 - 30 m -re van. (a mobilokról nem is beszélve, ahol a távolság 1 - 2 cm)
(#) Skori válasza sany hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Igazából senki sem tudja, hogy mennyire veszélyes vagy sem, mert nincsenek hiteles adatok, ill. teszteredmények.
(#) Skori válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Nálunk a háztetőre akartak mobil állomást telepíteni. Nem mentünk bele. Aztán szerencsére találtak jobb helyet erre a célra, így nem is kerestek meg később újra ezzel kapcsolatban.
(#) pucuka válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Azért van egy olyan fogalom, hogy skin hatás, (behatolási mélység) Ezért működik a csőtápvonal, mert nem a vezetőben terjed a jel, hanem a közrezárt közegben, ami levegő.
Hogy az élő szervezetben mi történik, azt láthatjuk, ha túl sokat napozol.
(#) Hp41C válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Esetleg a nagyobb mennyiségről is lehet fogalmunk: Itt látható.
(#) pucuka válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2019 / 1
 
Kár volt nem belemenni. Ha az antenna alatt vagy, az irányhatás, az antenna tulajdonságai miatt pont ott a legkisebb a térerő. Ha a szembe ház belement, ti kapjátok a jóval nagyobb a besugárzást.
(#) pucuka válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Szezon, fazon. A képen egy áram okozta égési sérülés, látható. MC -től nem nagyon lesz ilyen, viszont ha a közeledben lecsap egy villám, annak elektromágneses terétől lehetnek károsodások.
(#) Skori válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Nekem úgy tanították, hogy a csőtápvonalban elektromágneses hullám formájában megy az energia. Tehát pl. van egy antenna ami kisugározza a jelet, a cső másik végén meg egy vevőantenna ami visszaalakítja. Mivel az EM hullám nem tud kilépni a csőből, ezért szinte az egész (a veszteségeket leszámítva) megjelenik a kimeneten. A cső méretei és a hullámhossz közötti összefüggésre persze vannak szabályok... De egy érdekesség: egy idősebb volt kollégám, még a nem hivatalos AM mikrózás kezdetén, amikor csak a szállodáknak sugározták a jelet, otthon mondhatni bicskával hangolt át, külföldről behozott műholdvevő fejeket az AM mikró sávra. Hogyan? Feltett a tetőre egy parabolát, a fókuszba egy alu fűtéscső cső vége került, amit levezetett a munkaasztaláig. Az asztal felett ért véget a cső, ott elérakta a szétnyitott műholdvevő fejet, és mérte a fejből kimenő jelet (egy átlalakított ruszki kistévé AGC-jét mérte egy deprez műszer). A fej helyi oszcillátorában levő rezonátort addig faragta, amíg megfelelő jelszintet ért el, és bekerült a jel a TV által vehető sávba. Barbár megoldás volt, de hatékony, és másképp nem lehetett akkoriban iléyesmihez hozzájutni. A könyéken ő szerelt először AM mikrót.
(#) Skori válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Nem volt kár. Állandó bejutást kellett volna biztosítani éjjel-nappal. Kábelek, energiaellátás kiépítése, a gerinc, sok GHz-es parabolái... és annyit azért nem fizettek volna érte, hogy ezt elfogadjuk.
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Így most ti nem kaptok semmit, csak a sugárzást...
(#) Gafly hozzászólása Márc 2, 2019 /
 
Ez viszont lassan aktuális.
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Ehhez képest sokan az emberiség pusztulásást vízionálják.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
El kell ismerni, tökéletesen illik a cég profiljába.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Átment rajta az úthenger.
(#) sany válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Még szerintem viszonylag elég kevés ideje vannak ezek a dolgok, hogy az élettani hatásukat valóban megismerjük.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Pár más mozdulattal mikulás lesz belőle, a maradék majd másik összerakási útmutatóval miki lesz, ennek a maradéka újra nyúl.
(#) nagym6 válasza sany hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Erősen csökken a népesség. A nők mindig mondják: Hol vannak az igazi férfiak?
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Elestek a háborúkban, nem lettek utódaik.
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Bizony, ez teljesen igaz. Ez bizony a gyorsírás hatása.
(#) Gafly hozzászólása Márc 2, 2019 /
 
A 3G/4G/5G vitához egy kis muníció.
Szerintem nem OFF, mert érdekes (ámbár szakmai és kell hozzá némi alap).
(#) erbe válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Idézet:
„bár már nagyjából 30 éve élünk ebben a rádiótelefonos környezetben,”

A Kossuth adó ~300 kW-os adója már elég régen épült, a solti 2000 kW-os nagyadó is még bőven a mobiltelefonok előtt. Közben és utána sorban a száz kW nagyságrendű TV adók. A technika fejlődésével az adók teljesítménye csökkent. Bár erről talán nincs statisztika, de a légtérben jelen lévő emberi eredetű sugárzás összenergiája szerintem inkább csökken, mint nő. Az élettani hatás meg eléggé bizonytalan. Korábban csak állandó mágneses eszközöket használtak gyógykezelésre, már sok év óta egyre erősebb impulzusos kütyüket próbálnak rásózni a gyanútlan vásárlókra. Miközben azt akarják elhitetni, hogy azért betegszünk meg, mert a Föld mágneses tere a múlt század elejétől negyedével csökkent. Néhány éve találtam egy mérési listát, miszerint a Dunaújvárosban 1952-ben megkezdett földmágnesesség mérés szerint azon a ponton azóta a Föld mágneses tere nagyon lassan, de folyamatosan emelkedik. ???
Adótorony
(#) kameleon2 válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Az a baj, mindenki a telefonok teljesítményével példálózik. Én részt vettem az adótornyok karbantartásában is. 2860 adótornya volt a Vo..nak. Mellette Tele.. és Tele.. tornyok ugyanazon a tornyon, csak arrébb felszerelve és másik konténerhez csatlakoztatva. Mindegyik mellett egy izmos 3 fázisú betáp. Szerintetek - hová "tűnik" el az a rengeteg betáplált energia? Hát nem fűtenek vele, bár egy része hővé alakul. Azaz a tornyok is szépen szórnak. Emellett ott vannak a műholdak stb. Azok talán nem minket bombáznak? Nem beszéltem a TV, Rádióadásokról a teljes frekvenciasávban, a CB rádiókról, a honvédségi, rendőrségi és taxis frekvenciákról, A Wifi, Bluetooth és egyéb vezetéknélküli eszközök által keltett elektroszmog kakofóniáról. Ezek így együtt még a sok kicsi elvén is jócskán meghaladhatnak egészségügyi határértékeket. Nem beszélve a rosszul bemért (vagy be nem mért) eszközökről, amiről lenyilatkozza a gyártó, hogy megfelelő, de még a minimális EMC követelményeket sem teljesíti. Szintén nem beszéltem az űrhajózáshoz, repülésirányítás kommunikációjához tartozó speciális adókról stb. Be lehet fogni az ember szemét és fülét. Homokba is lehet dugni a fejünket - de attól ezek mind léteznek és működnek. Mindig eszembe jut egy volt tanárom mondása. Kérdeztük tőle, hogy a vonatvezetők nem szenvednek egészségügyi károsodást attól, hogy állandóan a 25000V alatt dolgoznak? Erre azt válaszolta: "Kizárt! Bár az tény, hogy a vonatvezetők zömének lánya születik... Azaz a kromoszómákra van valamilyen hatása a felsővezetéknek."
(#) tbarath válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Skori, adblock plus helyett javaslom inkább a ublock origin-t.
(#) tbarath válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Idézet:
„Bár az tény, hogy a vonatvezetők zömének lánya születik...”


Nem hiszem, hogy erre létezne statisztika...
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Akkor a kalauzoknál is.
(#) tbarath válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Valamint a rendszeresen vonattal ingázóknál is kimutatható lenne _valamennyire_.
Következő: »»   265 / 584
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem