Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   353 / 585
(#) Gafly hozzászólása Júl 6, 2020 /
 
Direkt felvettem.
Madzagos és TAttila kedvéért.
Bár nem hiszem, hogy tényleg ilyenek eszek arra.
Ámbár az a birka számomra verhetetlen volt Zsákán.
(#) Gromit válasza Massawa hozzászólására (») Júl 8, 2020 /
 
Én viszont rengeteg hamis alkatrésszel, találkoztam, természetesen Kínából.
Egy csomagban jött 20db AtMega328-nál 4 különböző feliratozás volt. De mindegyik működik (az kérdés meddig?).
(#) vargham válasza Massawa hozzászólására (») Júl 8, 2020 /
 
Idézet:
„Gondolod, hogy érdekel?”

Pedig nem ártana.
Példa: Hivatalosan STM32F100-ban nincs, STM32F103-ban van USB periféria. Szintén van olyan eltérés a variánsok között, hogy az egyikben 64, a másikban 128 kB a flash. Az a feltételezés, hogy eredetileg mindegyik ugyanolyannak készül, csak amelyik megbukik a gyártói minőségellenőrzésen, az más típusszám alatt kerül forgalomba.
Magad is kipróbálhatod, ha egy STM32F103-ra írt, USB-t használó programot felöltesz egy F100-ra. Működni fog. Ugyanígy eléred mind a 128 kB flasht az összes eszközön. Kérdés, hogy meddig. Az ST-Link klónokat szerelik Kínában F103 helyett F100 MCUval. 10/4 db idővel meghal. Működik az MCU, csak az USB része döglik meg.
A kínai levakarja az eredeti IC jelölést, és ráírja a másikét. Te pedig megveszed drágábban.
Másik tipikus átverés, hogy lassabb memóriát gyorsabbként adnak el neked.
(#) Massawa válasza Gromit hozzászólására (») Júl 8, 2020 /
 
Én meg most jöttem káromkodva egy márkás ( sárga) szervizböl, ahol egy nagynyomásu tisztitoberendezést akartam javittatni mert, egy kicsit ereszt a pumpa. Az egész gép 3 fö alkatrészböl áll. A gyár még azt sem tudja gépröl kivülröl megállapitani, milyen a belsö felépitése, állitolag 3 verzioban gyártották, de azt csak a szétszedés után lehet eldönteni melyik alkatrész van benne. ("Kitünö" logisztika meg áttekintés mi is történik ebben a globális világcégben ).
S hogy a vevönek "kedve" is legyen az eredeti márkás berendezés javittatására, valamennyi kulcsfontosságu berendezés ( motor meg a pumpa) egyenként és munka nélkül az egész uj gép 130%- ba kerül. ( számszerint ujonnan a gépet 70-100 értékben árulják ÁFAval együtt, valamennyi fö alkatrész ára egyenkét 100, ado és munka nélkül). Egy ugyanilyen képességü másolat ( Aldi, Lidl) 60 pénzbe kerül, és az embernek eszébe sem jut esetleg javittatni. Ahogy a márkás gépet sem fogom javittatni, mert nem vagyok hülye, és a sötétzöldek meg a politikusok majd gondoskodjanak a veszélyes hulladékrol.).
Amugy tudták, hogy mi okozza a bajt, a motor felmelegszik és a rászerelt nagynyomásu pumpa müanyagbol van és vetemedik!!!!
És hidd el a te állitolag hamis processzoraid is ugyanugy fognak müködni, mint az eredeti.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2020
(#) Massawa válasza vargham hozzászólására (») Júl 8, 2020 /
 
Nem használok STM-ket egyáltalán....
(#) Massawa válasza vargham hozzászólására (») Júl 8, 2020 /
 
Meg az is felettébb érdekes ki és miért vesz valaki olyan alkatrészt ami állitolag nincs STM32F100, illetve miért csodálkozik, ha hamisat kap? Ezen kellene elgondolkodnod. Ha jol értettem az irásodat.
Ha igény van a hamis alkatrészekre, akkor lesz gyártás is!
De az ilyesmi mindig volt, a régebbi évjáratu kollégák talán emlékeznek a házi számitogép egyik öset, a Sinclairre. . Az majdnem egészben B osztalyu alkatrészekböl készült ( 64 k memoriaknak csak a fele müködött és ilyen memoriát senki nem árult csak jot, a Sinclair meg a mai napig müködik a 32 k-s memoriával is meg a 64 k-ra cseréltekkel is!!!).
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 8, 2020 / 1
 
A Sinclair azért egy kicsit más...
Ők megvették a gyártási selejtet (milyen zöld gondolat...), letesztelték (ez gondolom még mindig kevesebbe került, a selejt felvásárlásával, mint a jót megvenni), hogy melyik fele jó az IC-nek és aszerint építették be. (Bizonyára volt olyan is, aminek egyik fele sem ment, de azt nem építették be.)
És ebben nem volt átverés... A cég azt mondta, van benne 32k RAM és annyi működött is.

És arra is emlékeztek, hogy egy időben voltak olyan videókártyák, amiken át kellett forrasztani valamit és akkor nagyobb tudású lett? (Amit egyébként jelentős felárral szintén árultak...)
Meg processzoroknál volt olyan, hogy ceruzával (!) át lehetett írni a szorzóját, hogy magasabb frekvencián működjön...
(#) Hp41C válasza lazsi hozzászólására (») Júl 8, 2020 / 1
 
Idézet:
„Ők megvették a gyártási selejtet (milyen zöld gondolat...), letesztelték (ez gondolom még mindig kevesebbe került, a selejt felvásárlásával, mint a jót megvenni), hogy melyik fele jó az IC-nek és aszerint építették be.”

Addig igaz, hogy megvettek egy nagy tétel selejtet. De a tokozáson olvasható a jelölés, hogy az "alsó" vagy a "felső" fele használható. A tesztelés maga a gyártó végezte, a jelölést ők vitték rá...
Spectrum 48k Issue 3B
A két sorban elhelyezett TI ram -okról vagy szó. Nézd meg a jack aljzatok mellett 6 jumpert. Ezekkel lehetett beállítani a gyártót (TI/OKI) és hogy melyik felét (L/H) használja.
(#) nagym6 válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 8, 2020 /
 
Így lett 80K Spectrum, ha a 16K utólag lett bővítve hibátlan 64K memóriákkal.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 8, 2020 /
 
Igy van!
(#) vargham válasza Massawa hozzászólására (») Júl 8, 2020 /
 
Ha gyanúsan olcsó helyről vásárolsz, akkor nem csak az STM lesz hamis.
(#) Massawa válasza vargham hozzászólására (») Júl 8, 2020 /
 
A mai áraknál még ez is kérdés? Valamikor 8-9 dolcsit fizettem 1 darab uA709-ert vagy 1,5-2 dolcsi volt egy darab piros LED-ert - más szinü akkor nem is igen volt stb.
Ilyen olcso az elektronika még soha nem volt igy szerintem abszolut nem idevalo az ilyen megjegyzés.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2020
(#) Epu2 válasza vargham hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Ez érdekes. μA709-et 180 Ft-ért vettem 75-körül. Ez akkor tényleg 8-9 dolcsi volt. De ez nem összehasonlítási alap az áfolyamok miatt. Szerintem most drága, de csak mert ritka.
A valódiság? Egy magyar cég gyártotta a nyolcvanas évek elején, eredeti licenccel. Eredeti gépekkel eredeti technológiával. Akkor ez is hamis, mert az eredeti μA volt a magyar uA.
(#) GPeti1977 hozzászólása Júl 9, 2020 / 4
 
Helikoptert is hamisítanak és nem kínai:
Bővebben: Hamis Kamov
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2020 / 1
 
Egyet kell értsek. Sokan lehurrogják a "hamis"-nak definiált chipeket, paneleket, kínai telefonokat, de el kell ismernem, a legmodernebb technológiával gyártják és néha jobb az eredetinek mondottnál is. Az más kérdés, hogy nagy cégek háborúznak velük, hogy szoftveresen használhatatlanná tegyék. Volt ilyen az FTDI chipeknél, a Microsoft oldaláról, vagy akár éppen az Android oldaláról, de mindig találtak jó, jobb kibúvót. Az FTDI esetén is kiderült, hogy jobb mint az eredeti, a Microsoft is önmagának ártott a legtöbbet és az Arduinó korlátozásokra is született egy Flame oprendszer, ami jobban sikerült, mint az eredeti. Én nem ítélkezem, addig, amíg nem engem hamisítanak.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Egyetértek és ami a legkinosabb gyakran használják a hamisitás szot pontosan azok akiknek leginkább kellene kussolnia. A médiában egyfolytában terjesztik azt a hamisitási propagandát, holott mindenki ugyanabbol a piacbol akar megélni, és persze sokkal könnyebb valakire rámutatni, hogy hamisit, és igy probálni kiszoritani a piacrol, mint valoban kideriteni, hogy mi a hamis meg mi az eredeti, vagy melyik jobb az eredeti vagy a hibákon tanult utánnagyártott valami. Hogy is mondják sok helyen, csak a buta hisz a propagandának, amivel föleg a propagandát járatják le, mert sajnos ma már senkinek nem lehet nagyon hinni, a szinte korlátlan propaganda és piaci háboru miatt. Ma minden korlát nélkül bárki minden következmény nélkül bármire mondhatja, hogy hamis. Vajon akkor ki és mi alapon tudja eldönteni kinek van igaza?
Hogy az elektronikánál maradjuk, el tudja valaki képzelni, hogy létezik valahol valamilyen garázsban vagy pajtában egy gyárto gépsor amin hamis processzorokat stb lehet gyártani. Az elöfordulhat, hogy onnan B termék kerül ki ami nem teljesen hozza a maximális minöséget. Ez hamis? Nem csak nem 100%-san jo, de sok esetben kizárt, hogy amatör körülmények között ez bárkit is zavarhat. Az olcso árnak meg mindenki csak örülni tud.
(#) nagym6 hozzászólása Júl 9, 2020 /
 
Valójában mi a hamisítás? Nem értek jogilag semmihez, sőt még ahhoz sem, de szerintem amikor x márkanév alatt gyárt más(!) valaki lemásolással, x márkanéven árusítva. Van amikor lemásolja x termékét, és saját y neve alatt forgalmazza. A másolás is tág eset, mi is úgy születtünk, hogy semmit sem tudtunk, csak szopni meg oázni. Minden ennél több tudásunk másolás lenne, illetve másolás továbbfejlesztése.
Megtervezünk egy saját elektronikát, ebben benne van a pld.: elektronikai szaktudás mások által kidolgozva, tranzisztor mások általi feltalálása, stb.
(#) tbarath válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 9, 2020 / 1
 
Idézet:
„Sokan lehurrogják a "hamis"-nak definiált chipeket, paneleket, kínai telefonokat, de el kell ismernem, a legmodernebb technológiával gyártják és néha jobb az eredetinek mondottnál is. Az más kérdés, hogy nagy cégek háborúznak velük, hogy szoftveresen használhatatlanná tegyék.”
Ne keverjük a dolgokat, itt 3 dolog van:
1. gyárt egy terméket, ami nem más termék koppintása, és árulja a saját márkájával - ilyen pl. a Xiaomi, Oneplus, Huawei, stb., ezzel nyilván semmi baj nincs.
2. egyértelműen lekoppint valamit, amit aztán a saját nevén árul - ilyen pl. a Landwind X7 néven lekoppintott Range Rover Evoque, de az adibas és a recebok cipő is hasonló kategória sztem
3. egyértelműen lekoppint valamit, amit aztán az eredeti nevén árul, erre volt jó példa az FTDI story. Ez annyival durvább az előbbinél, hogy ha silány minőségű a másolat, akkor még arra is alkalmas, hogy az eredeti gyártó hírnevét rontsa.
Utóbbi két esetben teljes joggal lépnek fel az eredeti gyártók. Azzal persze semmi baj nics, ha valaki csinál egy "normális" saját terméket, lásd ugye Xiaomi, aminek baromi jó és ahhoz képest olcsó termékei vannak, vagy pl. a CH340 vagy PL2303 usbserial adapterek.

Idézet:
„Az FTDI esetén is kiderült, hogy jobb mint az eredeti”
Ezt nem igazán tudom értelmezni. Az adott terméknek vagy egy specifikációja, ami annak megfelel az jó, ami pedig nem az nem jó.

Idézet:
„az Arduinó korlátozásokra is született egy Flame oprendszer”
Erről még nem is hallottam, de még a gugli se volt barátom.
(#) bbb válasza tbarath hozzászólására (») Júl 9, 2020 / 1
 
A pl2303 a prolific terméke, amit szintén hamisítanak és szintén volt vele hasonló esemény, mint az ftdi illesztőjével (driverből csak a régi működik, az új meg nem, de ők legalább nem nyírták ki az eszközöket a driverrel).


Idézet:
„Idézet:
„az Arduinó korlátozásokra is született egy Flame oprendszer”
Erről még nem is hallottam, de még a gugli se volt barátom.”

Mert nem arduino, hanem android és nem flame, hanem flyme: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2020
(#) Massawa válasza tbarath hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Idézet:
„3. egyértelműen lekoppint valamit, amit aztán az eredeti nevén árul, erre volt jó példa az FTDI story. Ez annyival durvább az előbbinél, hogy ha silány minőségű a másolat, akkor még arra is alkalmas, hogy az eredeti gyártó hírnevét rontsa.”


S mi van akkor, ha a lekoppintott termék jobb mint az eredeti, mert a koppintok pontosan látták az eredeti határait? Mert ilyen is van rengeteg. S akkor mi tevök legyünk? Amugy az ilyen koppintás elvben nem a mi dolgunk, hanem az eredeti jogtulajdonosé.
Ezért sántit nagyon, amikor a vámos elkobozza a hamis terméket. Honnan tudja a vevö, hogy az hamis amikor a boltban (e-shopban) megveszi?

Amugy régen is voltak ilyen dolgok ( még Kina elött) amikor pl. a 2N3055-s tranyok az egyik gyártol utcahosszal jobbak voltak mint a többi. Ilyenkor mi van?
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2020
(#) tbarath válasza bbb hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
A PL2303 hamisításról nem tudtam.
A Flyme-t pedig már értem, hogy miért nem találtam meg De alapvetően az is egy android fork, mint a LineageOS vagy a FireOS. Az android (OS) ugyanis nyílt forrású, arra bárki szabadon építhet rendszert. De az androidban nem az OS a leglényegesebb, hanem a play framework, ami zárt, és a google - elvileg - kontrollálja, hogy milyen rendszereken/készülékeken futhat.
(#) tbarath válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Idézet:
„S mi van akkor, ha a lekoppintott termék jobb mint az eredeti”

De mi az, hogy jobb, mint az eredeti? Miben jobb, és miért jobb?
Mert én úgy látom, hogy az FTDI gyárt egy FT232RL nevű terméket, ami megfelel az FTDI által kiadott specifikációknak. Aki erre a chip-re épít terméket, az erre a specifikációra tervez.
Szóval ha valaki egy hamisított FT232RL terméket vesz, akkor ott két dolog lehetséges: vagy megfelel a speckónak, vagy nem, ez egy bináris kérdés.
(#) bitmixer válasza tbarath hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Nos, ehhez én is hozzá tudok szólni...
Régóta használom (kezdetben az eredeti) FTDI FT232RL-t, eléggé kiismertem minden csínját-bínját. Ehhez képest 2 éve nagyon bevásároltam egy sorozattal (Ali-ról). Nem tudtam úgy konfigurálni, hogy az RX/TX inverz legyen. Lehet, hogy ezt valaki továbbfejlesztésnek tekinti, de én nem, mert nekem invertálva kellett volna .
Egy tavalyi szériában pedig nem lehetett átírni a sorozatszámot. A konformancia bináris értéke tehát mindkét esetben 0 volt
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2020
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Idézet:
„Hogy az elektronikánál maradjuk, el tudja valaki képzelni, hogy létezik valahol valamilyen garázsban vagy pajtában egy gyárto gépsor amin hamis processzorokat stb lehet gyártani. Az elöfordulhat, hogy onnan B termék kerül ki ami nem teljesen hozza a maximális minöséget. Ez hamis? Nem csak nem 100%-san jo, de sok esetben kizárt, hogy amatör körülmények között ez bárkit is zavarhat. Az olcso árnak meg mindenki csak örülni tud.”

Én inkább azt tudom elképzelni, hogy egy (nem kínai) cég megrendeli a kínai gyártótól a 200.000 db. processzort. A kínaiak legyártanak 300.000-et, a különbséget meg eladják az eredeti árának töredékéért. Ebben az esetben az eredeti és a hamis pontosan megegyezik egymással, csak éppen a tulajdonos céget meglopták, a hamisító jól keres rajta. A vevő nem veszi észre a különbséget, csak nem érti, hogy a jól működő, ismert cég miért nem fejleszt, és miért megy szép lassan csődbe... A 200.000 prociból el tud adni 100e-t, a másik 100e a nyakán marad, mert ahelyett megvették a kínait. A megvásárolt 200e legyártásának a költsége talán bejön az eladott 100e eladási árán, de a fejlesztés költségét a másik 100e hozta volna be... Így elkönyvelik bukásnak a terméket, de fejlesztésre meg már nincs pénz...
"Az olcso árnak meg mindenki csak örülni tud." - kivéve rövid távon az eredeti termék fejlesztője/gyártója, hosszú távon meg a felhasználó. De az tény, hogy a hamisító meg a konkurencia örül...

Valahol hallottam, hogy amikor Kínába ment a Forma-1, a nagy cégek képviselői is kimentek. A Ferrari cég magas pozíciójú embere egyszer csak meglepve látta az utcán a legújabb luxusmodelljüket, amiről tudta, hogy limitált számban gyártották, és a vásárlók között senki sem volt kínai (mert mondjuk személyesen ismerte mind az 5 vevőt)...
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2020
(#) szalamandra válasza lazsi hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Egy autót el is lehet adni, lehet, hogy szimpla nyerészkedés történt, mint régen a Merkuros Ladákkal.
(#) Inhouse válasza lazsi hozzászólására (») Júl 9, 2020 / 1
 
Meg esetleg a 200.000-nél végigmegy az ellenőrzés, és az mind tökéletes, a plusz 100.000 meg ahogy esik úgy puffan, vagy éppen a selejteket is direkt közé keverik...
(#) pucuka válasza lazsi hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Idézet:
„A Ferrari cég magas pozíciójú embere egyszer csak meglepve látta az utcán a legújabb luxusmodelljüket, amiről tudta, hogy limitált számban gyártották, és a vásárlók között senki sem volt kínai (mert mondjuk személyesen ismerte mind az 5 vevőt)...

Na ez a színtiszta hamisítás. Ha jogvédett terméket valaki eredeti, vagy ahhoz nagyon hasonló formában előállít, a termék jogainak birtokosa engedélye, hozzájárulása nélkül. Attól még akár jobb is lehet, de az nem a hamisítás ismérve, ha gyengébb, az sem.
(#) proba válasza lazsi hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Nem tudom, nekem már jött egy csomagban két dióda, eltérő záróirányú átvezetésel, az egyikkel jó lett a TV, 5 IC ohm mérő szerint eltérő értékekkel a lábak között, 1 működött úgy ahogy, jött fet is katalógus szerint 75V valójában 74V-nál már átvezet....Lehet ezek nem voltak hamisak, de nekem mindegy minek hívják, nem működtek jól. Talán még modulokban nem csalódtam.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Júl 9, 2020 / 1
 
Ki vesz már 74 V-ra 75 V-s alkatrészt?
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2020 /
 
Egy elektromos kerékpár vezérlőjében volt (48V). csak azért kezdtem nézegetni, mert csere után ismét ugyan az romlott el. ( kettő volt párhuzamosan ) Az eredetileg benne lévő maradék 110V-ig bírta, tovább nem néztem , az új ami a csomagban együtt jött a másikkal csak 74V-ig, az utólagos teszt szerint. Tovább nem keresgéltem. Az áramot már meg sem mértem ( 75A-t nem tud a tápom) Kapott új vezérlőt, nem kísérleteztem tovább. A két fet cseréje magyarországi boltira, már nem lett volna kifizetődő.
Következő: »»   353 / 585
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem