Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   426 / 586
(#) kameleon2 válasza img hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Egy jól karbantartott, portalanított gép volt. Szerinted miért bírta ilyen sokáig? Ha kifújtam a sűritett levegővel - még a ventillátort is lefogtam, hogy ne termeljen vissza a tápra forgás közben. Szerettem és megbecsültem azt a gépet, mert sokba került és sokat dolgoztam érte. Egy DELL N5010-es volt. Béke poraira. A pasztával sem volt gond. Csak azzal, amikor arra ébredtem egy éjjeli frissítésnél, hogy állandóan újraindulgat. Onnan nem volt megállás. Csak úgy pusztán feltevésként... Ha nekem van igazam és így történt - kihez fordulhatnék kártérítéssel? Senkihez.
(#) img válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Ismerem az N5010-et, páromnak adtam egy olyat, amikor az Asusát leejtette és zárlatos lett a SuperIO vezérlője, aztán azóta is azt használja. Mondjuk annak a Dellnek is van egy története, mert adatmentésre került hozzám úgy, hogy a tulaja beleborított egy bögrényi cukros teát, legyintett egyet és vett egy másik laptopot. Majd egy hét után ráeszmélt, hogy mégis van valami a HDD-jén, ami pótolhatatlan. Amikor kibontottam belőle a HDD-t, még csöpögött a fém háza és az elektronikája közt lévő szivacsból a tea... Végül nem csak az adatokat, de a laptopot is sikerült megmentenem mert félrehallottam a tulajt és úgy értettem, hogy kell neki, de miután már volt új laptopja azt nekem adta, ha már küzdöttem érte...Minden jó, ha a vége jó.

Értelek, akkor te sem gépként tekintesz a számítógépekre és megadsz nekik mindent. Mindemellett egy 9 éves ventilátor már elérhette a nyugdíjas kort és megadhatta magát: csak egy véletlen egybeesés lehetett szerintem. Mindenesetre nem akarom védeni a PiciPuhát mert nekem sem a szívem csücskei, de szvsz ez nem az a helyzet.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2021
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 26, 2021 /
 
De miért?

aksi.jpg
    
(#) img válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Pont egy másik fórumon volt egy srác, aki a tabletjének az akkuját hasonló módon hekkelgeti, bedobom neki oda a képet.
(#) Gafly hozzászólása Okt 26, 2021 /
 
Állat.
Durva...
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 26, 2021 / 1
 
Ezt megerősítem. Én még a DOS-al kezdtem, és azóta a win10 a legjobb. Soha semmi gondom nincs vele, pedig itthon 5 asztali gépen és 2 laptopon fut. Minden frissítést azonnal rátolok, amint lehet.
A cégnél egy szerver 2019-esről kellett egy frissítést visszavonni, mert a szerveren megosztott nyomtatók nem nyomtattak. De a többi szerveren is egyből frissítek, és nincs gond velük.
Rengeteg embernek telepítettem már win10-et, nem panaszkodnak.
Most majd a win11-re lennék kíváncsi, de sajnos egyelőre nincs a környezetemben olyan gép, ami megfelelő számára.
(#) vargham válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 26, 2021 / 1
 
Nekem sincs gondom vele. Pedig a legtöbbet használt gépem lassan 12 éves lesz. Amúgy a munkámhoz használok Linuxot és MacOSt is. Mindegyikkel van szívás, csak máshol.
Linux nem tudja kiváltani, van egy csomó szoftver, ami ott nincs. Főleg beágyazott fejlesztóeszközök, amik a munkámhoz kellenek.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 26, 2021 / 2
 
Nekem is multiboot-os a PC-m, a windows7 mellett van egy XUbuntu linux is telepítve, és beállítgatva rajta minden fontosabb, hogy ha a win7-et végleg kinyírják valahogyan akkor se álljon meg az élet.
Az XUbuntu felülete a régebbi startmenüs windowsokhoz hasonlít, gyakorlatilag nem kell megszokni sem, egyből kézre áll benne minden. Felraktam rá a wine-t, ami eléggé fejlődik, egyre hosszabb azoknak a windows-os programoknak a listája, amik elindíthatók vele linux alatt. Pl. a Tina áramkörszimulátor régebbi verziói elindulnak vele linux alatt (a legfrissebbet nem próbáltam még). Levelezőprogramból pl. hordozható thunderbird-öt használok, ebből a windows-os verzió szépen megy linux alatt is (wine-al).

Magyarul nem kell windows emulátort írni a linuxra, mert sok-sok éve létezik már. Régebben problémásabb volt, de folyamatosan fejlesztik, és egyre jobb lesz.
(#) lazsi hozzászólása Okt 27, 2021 / 1
 
Melyik Windows-t? Egyszerű: amelyiket már muszáj használni... Magyarán, nem akkor lépek, amint kijön a következő szint, hanem akkor, amikor már az előzőt nem lehet használni. Így általában a kezdeti hibákkal teli /verziókat megúszom. Egyébként pedig: w3.11fwg -> 98SE -> XP -> 8.1 -> 10. A 95-ösre nem emlékszem, de biztosan az is volt. A Vista egy katasztrófa volt. Kolléganőm kérte, hogy tegyem fel a gépére. Egy hónapig győzködtem, hogy inkább ne. Végül, miután telepítettem, kb. 2 hét után könyörgött, hogy tegyem vissza neki az XP-t... A 7-essel nagyon mellényúltak asztali gépek esetén, mert mobil eszközökre optimalizálták és túl sok mindent változtattak rajta a korábbihoz képest. A 8-as után szerencsére elég hamar kijött a 8.1, ami azért elég jó volt.
Office-ból is igyekszem minél tovább használni a korábbi változatot. Régebben volt egy kompatibilitási csomag a korábbi változathoz, amivel ki lehetett húzni talán két lépést is. Nekem nagyon nem jött be az a füles rendszer - semmit sem találok meg, mert mindig keresni kell, hogy az a dolog éppen melyik fül alatt van, míg régebben ott voltak fent az ikonok (szerkeszteni is lehetett, hogy mik legyenek ott). Nekem nem kell 20-féle előre beállított stíluslap, amikor én akarom beállítani, hogyan nézzen ki a szöveg.
(És a váltás késleltetése nálam nem anyagi ok: céges gépről beszélek, ahol jogtisztán használható mindegyik változat.)

Van egy gép, amiben két ISA buszos mérőkártyát használunk hallgatói méréshez. A "legújabb" gép nálunk, amibe még beletehető két ilyen kártya az egy AMD K6-450MHz-es procival szerelt. Azon meg még nem fut az XP, tehát 98SE van rajta. Mivel szükség van rajta egy böngészőre is, így egy FF-ot tettem fel rá, de figyelni kell nehogy frissítse magát, mert egy adott verziónál újabb már nem fut 98 alatt...
4-5 éve még használatban volt egy olyan gép is, amin egy itt készített (C-ben írt) program futott, de a készítője az időzítéseket ciklusokkal valósította meg, így nem lehetett használni újabb gépen. Ja, igen, az egy XT volt... (nem, nem elírás, valóban "XT"-t akartam írni és nem "XP"-t... )

A DELL laptopokhoz kapcsolódóan egy érdekesség: Fontos neki a saját eredeti töltő!
És nem csupán annyi a gond az utángyártott töltőkkel, hogy azzal nem tölti az akkut (már önmagában ez is problémás...), hanem határozottan lassítja a gépet! Van egy kollégám, aki hurcolja a Dell laptopját (Latitude E 6500), de a töltőjét nem akarta cipelni, ezért beszerzett egy utángyártottat is másodiknak. Azzal keresett meg, hogy nem érti mi van a gépével, de ugyanazt a műveletet otthon és bent a cégnél jelentősen eltérő idő alatt végzi el. (Konkrétan LaTeX fordítás volt - sok számolás.) A gép bekapcsolása után csak ezt indította el. Otthon kb. 5 másodperc alatt futott le ugyanaz, ami itt bent 13 másodperc alatt. Első körben a hálózatra gondoltam (otthon dhcp-s, itt fix IP címes, wifi-s vagy vezetékes), de letiltott hálózattal sem változott az idő. Azután áthozta a szobámba (hátha a feng-shui... ) és meglepő módon, itt ugyanolyan gyors lett, mint otthon. A különbség csupán az volt, hogy itt akkuról ment. Visszavitte a szobájába és ott még mindig akkuról ugyanúgy 5 mp. Rádugva az utángyártott töltőt 13 mp.
Az még logikus (de igazából nem elfogadható) lett volna, ha akkuról lelassítja a gépet, hogy takarékoskodjon az akkuval. De az, hogy idegen (de Dellhez készített!) töltő esetén lelassítja magát, az szerintem felháborító.
Aki nem hiszi, járjon utána: Kell hozzá
- egy Dell laptop (legyen feltöltve az akkuja)
- egy eredeti Dell töltő
- egy nem eredeti, de Dellhez készült töltő
- egy olyan program, ami sok számolást végez, aminek az ideje másodpercekben mérhető, és nem a winchi használata miatt tart sokáig (hogy valóban a proci sebesség-változását lehessen látni)
Mérd meg az időt az egyik töltővel, a másik töltővel, majd töltő nélkül!
(#) D Wye válasza lazsi hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Én csak és kizárólag azért használok Windows-t (azt is szigorúan céges gépen), mert kötelező. Ugyanis kedves szoftvergyártók, akik a programozói környezeteket megalkották, csak Win alá dolgoznak (PLC, HMI és Java programozások).
De ahol van lehetőség (Pl. Webprogramozás), ott a közelébe sem megyek egy ilyen szutyok rendszernek. Nálam régen elásta már magát. Sajnos a Linux is. Legutóbbi értékelhető példánya még a 13.3 Maya volt, 64Bites alappal. Az Ubuntut meg a lusta Linuxosoknak alkozzák meg
Így már csak egy fő alternatíva maradt. És remekül elvagyok vele, köszönöm!
(#) Inhouse válasza lazsi hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Ezek a gyári töltők 2 feszültséget adnak, a meleg pont ketté van választva. Ha ugyanazt a feszültséget (19V) kapja mindkét ág, akkor belassul. Ha az ID ágon csak 6,5V-ot kap, akkor jó.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
(#) Ge Lee válasza lazsi hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Olyan jelenséggel még nem találkoztam, hasonlóval viszont igen. Régebbi IBM laptop, eredeti töltője persze már nincs meg, után gyártott töltő van hozzá. A laptop olyan mint a mesében, hol megy hol nem. Méregetek mindent és nem értem. Megunván a dolgot, szétbontom a töltőt, ami alig használt, elkók teljesen jók, fesz megvan. Hirtelen ötlettől vezérelve szétberhelem a visszacsatolást, és megemelem kb. 0,4V-tal a kimenő feszt. A probléma eltűnik mintha sohasem létezett volna, a laptop azóta is hiba nélkül megy.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
Némelyik eszköz figyeli a feszültséget, hogy terhelés alatt meddig esik le. Ha sokat esik, abból azt következteti, hogy nem bír nagyobb terhelést a táp, ezért korlátozza a saját teljesítményfelvételét, akár a processzor órajel csökkentésével is. Az a 0,4V (amennyit emeltél a tápon) lehet, hogy pont arra volt elég, hogy így már megfelelő teljesítményűnek detektálja a töltőt.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
(#) lazsi válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
A linkben HP notebookról van szó, ami kétféle feszültséget ad!
Megemlítik a Dell-t, ami a harmadik vezetéken kommunikál. Tehát a laptop megkérdezi a töltőt, hogy kicsoda. A töltő megmondja, hogy ő Dell és adott teljesítményre képes (én kétféle gyári Dell töltővel találkoztam már). A laptop ennek megfelelően cselekszik:
- Dell töltő, de kicsi a teljesítménye -> tölt vagy működik a felhasználó ténykedése szerint
- Dell töltő, nagyobb teljesítménnyel -> tölt és működik rendesen
- nem Dell töltő -> nem tölt és visszafogja a procit.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Okt 31, 2021 /
 
A P*****est ("P" logós) oldalra kissé beszabadultam a héten. Rájöttem, hogy tetszenek az alacsony fényviszonyban fotózott, sok érdekes részletet tartalmazó helyek, főkeg amik Japánban találhatóak, mint például sikátorok és kis utcák.
Ez a kép csak egy kis saját összeállítás a témában.
(#) sonajkniz hozzászólása Okt 31, 2021 /
 
Ezt a bődületes hülyítést!
Bővebben: Link
Ha 90%-ot lehetne szinuszjel formázással megtakarítani, az azt jelentené, hogy minden elektromos eszközünk közel tízszeres túlterheléssel működik. Minden rekordidő alatt égne le. (már amennyiben nem veri le a biztosítékot)
De a legvadabb az a két grafikon a feszültség - áram viszonyáról.
(#) Gafly válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Nincsen igazad, nagyon precizen és megtámadhatatlanul leirják a működését:
Idézet:
„Hogyan működik?
Könnyű csatlakoztatni, egyszerűen be kell dugni a megszakító dobozhoz legközelebbi konnektorba. Semmi más dolga nincs, amint bedugta, egy zöld LED fogja jelezni, hogy áramot kap és működik.
(#) sonajkniz válasza Gafly hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Valószínűleg ennél több nincs is a dobozban.
Zöld LED+ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2021
(#) nagym6 válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Működik ez jól a laposföldön.
(#) Patópali válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Sok évvel ezelőtt volt már ez téma. Volt benne még egy kondenzátor is. ( kibelezve látható volt a tartalom). Igaz, nem ilyen dizájnos dobozba csomagolták.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2021
(#) sargarigo válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Már csak a szövegezés is arra késztet, hogy ne olvassam tovább! Szinte minden mondat elírásos, de minimum magyartalan ameddig jutottam. Nem erőltetem
Jogos a lapos föld, biztosan van ennek is felvevő piaca, ők lesznek a boldog emberek!
(#) kzozo válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 31, 2021 / 1
 
Viccesek a hozzászólások. Pl. "Egy csomót spóroltam már vele, alig várom hogy megérkezzen". Most akkor hogy is van ez?
(#) szs válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Egen. Ha tudsz mutatni élő embert, aki valóban elhiszi, és vásárolt egyet, hát vendégem vagy egy korsó sörre.
(#) Inhouse hozzászólása Okt 31, 2021 /
 
LCD TV a kertben fényes nappal? No problem!
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2021
(#) erbe válasza szs hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Nem sok híja. Szerencséjére megkérdezett vásárlás előtt.
(#) Inhouse válasza szs hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Van egy hölgy az oldalon az elégedett vásárlók között, ő 4-et vett már, minden szobába egyet, lehet, hogy nagyobbak a szobák, mint 100m2...talán már termeli az áramot visszafelé. De ha kellően hatékony a készülék, akkor elég egy és talán még a szomszédok is jól járnak vele valamelyest...
(#) szs válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Jó, de hát mindannyian tudjuk, hogy az egész marhaság. Még az is tudta, aki "erbe"-t megkérdezte.
Boncolunk itt egy viccoldalt.
(#) erbe válasza szs hozzászólására (») Okt 31, 2021 / 1
 
Nem tudta, csak nem volt biztos benne.
De mint egy ősi magyar mondás mondja (talán még a Vereckei szorosban találták ki).:
"Míg lósz.. van, veréb is akad."
(#) szs válasza erbe hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Dehogynem volt, csak megbeszélte veled is.
Nekem ilyesmiről személyes tapasztalatom van. Megbeszéltem egy sráccal, hogy nekem ellenérzéseim vannak egy bizonyos alkatrésszel. Ő egyetértett, és biztatott, hogy a másik fajtát használjam. Azóta úgy emlékszik, hogy ő beszélt le a régiről. Nem rosszindulatból. Csak úgy emlékszik. Elfelejtette, hogy én sem hittem benne, és ezért beszélgettünk róla.
(#) lelkes amatőr válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 31, 2021 / 1
 
Régi történet ez már, de jó volt újra olvasni róla. Remekül szórakoztam.
Következő: »»   426 / 586
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem