Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Villamosmérnökként tartom, hogy igénytelenség és tiszteletlenség nyelvünkkel, őseinkkel szemben is magyar nyelven ékezet nélkül írni másoknak - egyetértve például Prefector-ral, Gafly-val, Uniman-nal is, műszaki és sok más kifogásra hivatkozva.
Olvastam csak itt számos ellenérveket, például: kifogás, körülmény, "ok", magyarázat, "kínszenvedés", történelmi "nem illett beleszólni", "nem tudok", "kemény korlátok", "IT", "kénytelen vagyok", "mobileszköz", "szamomra ertelmezhetetlen", "kinszenvedes", "más nyelveken is elhagynak egy csomó jelölést", "más országokban élők", "különben helyet kell szorítani egy csomó új gombnak", "munkahelyi profilban tiltva van", "rettenetesen lassú és idegesítő", "miért pont ez zavarja az embereket, mikor a helyesírásuk általában ... elég egyenetlen", "elérhetőség", "használatának kényelme", "sebesség", satöbbi. Uniman tökéletesen összefoglalta: akinek ez probléma, szóban beszélgessen, írjon más nyelveken, ahol nem gond a magyar helyesírás. Ezen a magyar fórumon bizony ezek gondok és én (sem) vagyok hajlandó a fent felsorolt néhány kifogás miatt megerőszakolni édes anyanyelvünk írásmódját, sőt, olvasását sem. A hozzászólás módosítva: 10:30
Egyetértek.
Ezen a fórumon szerencsére normálisabb posztolók vannak, de máshol találkoztam már olyannal, hogy a problémájához segítséget kérő valaki, végig ékezetek és írásjelek nélkül írt, ráadásul végig kijelentő módban, egyetlen kérdést sem feléve. Biztosan azt hitte, hogy azt is kitalálják neki. ![]() Ez nem csak amiatt mínuszos mert a fórum színvonalát rontja (betéved valaki akinek ez a fétise és rögtön nyomja is a sarokban az X-et), hanem azért is mert másokat is arra bátorít, hogy ha ő megtehette akkor én is miért ne tehetném meg...Manapság egyre többen törekszenek maximális energiatakarékosságra (lustaságra: "minimal effort"), csak ezzel a mindennapi kommunikációt silányítják le, és sok lúd disznót győz alapon ha nem vigyázunk, ez válhat később a sztenderddé. A hozzászólás módosítva: 10:33
Ratalalt a nep arra, amiben felsobbrendunek erezheti magat szemforgato alnaivitassal es magamutogtassal. Ennyi volt.
A hozzászólás módosítva: 10:43
Idézet: „... hogy igénytelenség és tiszteletlenség nyelvünkkel ...” Van egy gyerekkori cimborám, aki Kanadában él több mint 30 éve. Néha Facebook-on szoktunk pár szót váltani. Ő mindig ékezet nélkül ír (egy újabb "kifogás": nincs magyar ékezetes billentyűzete). És nem gondolom róla, hogy igénytelen vagy tiszteletlen lenne bárkivel és bármivel kapcsolatban (amúgy egy visszavonult író és költő, a magyar nyelv helyes használatával és tiszteletével kapcsolatban semmilyen kételyem nincs, mivel ismerem a műveit). Mit gondolsz, meg kéne vele szakítanom a kapcsolatot az ékezetek hiánya miatt? Vagy küldjek neki egy linket, hogy honnan tud rendelni magyar ékezetes billentyűzetet és kérjem meg, hogy velem így kommunikáljon, mert különben nem állok vele szóba? Vagy mit kéne tennem? Te mit tennél a helyemben egy ilyen helyzetben?
Vannak nyilvánvaló kivételek, de itt, a magyar fórumokon, - elvileg - magyarul fórumozó, magyar emberekről van szó, akikhez alkalomadtán magyar-magyar szótár segítségét kell igénybe venni.
A kifogást keresők és angol billentyűzettel rendelkezők meg használhatját például ezt:
Ékezetesítő A végeredményt kell csak bemásolni.
Fantasztikus vagy.
Ez kihagyhatatlan
Az oldal amugy ugyes.
Céges belső levlistán volt:
- Ma esti szinhazjegy nemi ellenszolgaltatasert atado. - Azért néha nem árt az ékezet. ![]() Jól elkalandoztunk a vasárnapi választási eredményektől.
Amihez hozzászóltam, az egy általános megállapítás, mivel nincs semmilyen ráutalás, hogy ezt kizárólag erre a fórumra kell érteni, hiányzik a vonatkoztatás. Külön gondolatként jelenik meg egy másik hozzászólóra való hivatkozással egy vélemény, amiben említve van a fórum, de a legelején tett megállapításra nem található utalás ebben. Úgy gondolom, hogy ha már a magyar nyelv "helyes" használatáról van szó, akkor ez a diskurzus is megpróbálja teljes mértékben használni a nyelvi szabályokat. Márpedig ha a te feltételezésedet vesszük, akkor abban az esetben hiányzik a vonatkozó névmás, ami kapcsolatot teremtene az "igénytelenség, tiszteletlenség" és a fórum használata között.
Nem vitatom, hogy a magyar nyelv nagyon vicces is lehet ASCII 128 alatt
Ez nem megoldás, mert a fokabel lehet főkábel de akár fókabél is. És az AI nem fogja tudni hogy miből van eladó 200 méter.
Tényleg, ezt én is teljesen elfelejtettem hogy aki nem tud vakon gépelni, annak még egy fizikai billentyűzet is kell (vagy matricák) az ékezethasználathoz. De eddig is tudtam, hogy értelmesen végiggondolva tarthatatlan ez az egész követelődzés.
Aztán javítgasd kézzel, amit nem tud kitalálni... meg ami probléma még kiderül. És persze te sem használod, csak találtad gyorsan a Google-ben. Vagy valahol.
Ha ennyire lenézed az itteni társaságot, miért vergődsz ilyen sokat?
Én magyar billentyűzetet használok, nincs rá szükségem. Egyszer kellett, amikor egy ékezet nélküli hosszabb szöveget akartam javítani. Akkor kerestem és találtam ezt. Akkor és ott nekem nagyon hasznos volt.
Véleményt mondani, hogy mennyit kell javítgatni meg teljesen felesleges, amíg nem használtad néhányszor legalább. A kisarkított példáknál mint fókabél biztosan hibázik, csak ezt elektronikai fórumon néhány kötekedőn kívül nem igazán használja senki. A hozzászólásod úgyis vissza olvasod, mielőtt elküldöd, ha ennyi igényesség sincs, akkor semmi sem fog segíteni.
A szándék, ha fontos...
Értékelem mert ötletes alkalmazás. ![]() Még mindig a koszorús / köszörűs lányok példájánál maradva: valamelyiket biztos eltalálja (fifti-fifti alapon), de mi van akkor, ha éppen a másikat helyezné a kontextusba a költő? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Értékelem mert ötletes alkalmazás.