Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1556 / 2558
(#) reloop válasza daneg86 hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Az egy nagyon kockázatos spórolás lenne.
(#) ZSozsóó válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Ha R4 és R5, nomeg R11 rendesen ki lenne számolva, akkor semmi szükség nem lenen rá valóban. Ha nem hidegíti, az sem tragédia, de én sem csinálnék ilyet, az biztos. Szerintem nem ez a legnagyobb baj a kapcsolással. Még mindig inkább a végfokozatot mondanám...A pártízes végtranyó béta a főerősítő kollektorába "transzformál" egy pl 8 ohmos hangszóróból párszáz ohmot. Eléggé beterheli azt a szegény főerősítőt. Ki kellene egészíteni rendes meghajtással, szerény véleményem szerint egy 2 fokozatú meghajtás + végtranyó tisztességes bétájú tranzisztorokkal a minimum, bármilyen erősítőről beszéljünk. Szép napot midnenkinek! Zs.
(#) pucuka válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 9, 2014 1 /

Azt még nem is néztem. A végeket is meg kéne hajtani valamivel, vagy Darlingtont kéne használni. Meglehet nem szimulátorba rajzolással kéne "tervezni".
(#) ZSozsóó válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2014 / 1

Valahogy meg kell tanulni, de az első lépés a tanulás. Legegyszerűbb egy jól bevált sémával próbálkozni, azt már lehet szimulátorban simogatni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Mire rendesen megy szimulátorban, meg is érted a működést. Aztán összerakod a valóságban és nem lehetnek problémák. Ha mégsem megy, akkor elkötötted. De biztosan nagyon kevés problémád lesz az élesztésnél. A szimulátorok elképesztő dolgokra képesek, de csak ha megtanulod a használatukat. Meg persze azt is, hogy mitől működik az áramköröd. A kettő nagyjából együtt megy...
(#) ZSozsóó válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Teljesen világos és ezzel tisztában is vagyok, én mondjuk a Tinát használom már vagy jó 10 éve. De fújhatom a szimulátort, ha nem tudom mit csinálok és mitől működik az áramkör...ördögi kör!
(#) reloop válasza Dev2000 hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Ez így elég haladatlan, fordítsuk meg a dolgot. Úgyis ilyesmi lesz belőle. (Vidi végfok)
Nézd át ezt a rajzot alkatrészről-alkatrészre. Amelyiknek a szerepét, vagy a méretezését nem érted arra kérdezz rá. A szimulációja is tanulságos lehet számodra.
(#) luluzulu hozzászólása Jún 9, 2014 /

Sziasztok!

Milyen műveleti erősítővel lehetne a LM324-et helyetesíteni, vagyis műveleti erősítőre van szükségem amit tudok hang előerősítőnek használni, mivel a LM324 nam nagyon alkalmas hangra...
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) reloop válasza luluzulu hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Szia! Például TL074-gyel, ha lényeges a négy műveleti erősítő egy tokban legyen.
(#) luluzulu válasza reloop hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Az előző hozzá szólásból kifelejtettem, hogy aszimmetrikus tápról kell hogy üzemeljen... Autóba menne aktív low pass filtert akarok készíteni...
(#) Dev2000 hozzászólása Jún 9, 2014 /

Átalakítottam.
Köszönök minden segítséget !!
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2014
(#) BLUER hozzászólása Jún 9, 2014 /

Üdv!
Sok vesződés árán arra jutottam hogy ezt valaki más találja ki helyettem Mert már a hajam hullik ...

Adott ez az Elliott Hi-Fi Preamplifier + Crown DC300-as végfok

Szóval valaki aki igen szaki ebben a témában és szépen megkérem vetne rá egy pillantást?

Hogy ebben a formában hozzá lehet e illeszteni az elő-fokot a DC300-as hoz ha igen mit kell módosítanom a kapcsolásban, vagy ha nem akkor mivel kellene még kiegészítenem ezt az elő-fokot hogy ki tudja hajtani maximumra a DC300-ast.

Mellékeltem a DC300 adatait.

Előre is köszönöm..
(#) Davidd válasza Tiggey hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

De nem a 24Vnak a comjával kötöttem össze, hanem a 2 végfokpanel comját. Mint mondtam már haladtam egy darabig az erősítővel, mert ha mar stereo jel ment nem búgott. Most megint az a helyzet. Már bánom hogy kísérleteztem, de tutod az a vicc hogy előtte rámértem es 0 potenciál különbséget mutatott. Nemtudom hova tenni ezt a dolgot. Megint hétvégén szanaszéjjel szedem. De most amiatt volt ez a kísérlet, mert mikor összeraktam paralelben használtam subnak 2 napig. Ment rendesen, ma bekapcsolom karcogos hang, amit mutattam hangminta. Megvastagítottam a GNDket, meg az átkötést a panelen az A188-A189 között. Segitett picit. Közösítettem a 2 panel gndjet, az is valamit segített. Már ment paralelben megint rendesen, de beőrült megint. Reménykedem hogy a front panel szórja meg most. Mostmár nem a leválasztással van a problémám, vagyis nem az volt, hanem hogy egyik csatorna belereccsentett a másik csatornába, meg olyan hangja volt mint aminek nincs elég nyugalmi árama, de ha magában mennek a csatornák akkor minden oké. Átnéztem a trimmereket, mind a gyári helyen áll. Most hogy a commokkal ezt eljátszottam remélem nem csináltam nagy bajt.
(#) reloop válasza luluzulu hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Arra a célra is tökéletes.
(#) Tiggey válasza Davidd hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Hát, h. mekkora a baj, az kiderül. Ha sztereóban megy rendesen, akkor a két panel között van valami különbség ami paralell módban bukik ki. Hiába vannak a végek rendesen rendbe rakva, ha az egyik javított, a másik meg nem, paralellbe ne várj tőle csodát.
(#) reloop válasza BLUER hozzászólására (») Jún 9, 2014 / 1

Szia! Ez a feladat miért borzolja a frizurádat? Az R114-et és az R214-et addig növeled míg a jelforrásodat (? hány voltot ad ki) 2V-ra nem tudod erősíteni. Tehetsz a helyükre 220k trimmert, vagy akár sztereó potit - mint gain szabályzót.
(#) martin66789 válasza reloop hozzászólására (») Jún 10, 2014 /

Átnéztem a panelt a törésnél többször is de rendellenes esetleg rossz forrasztást nem találtam, véletlenül nem valamelyik alkatrész ment ki ( mondjuk egy kondenzátor vagy ellenállás ) és attól néha sistereg az L kimenet, csak bizonyos magas hangoknál feltűnő.

Még egy olyan meglátásom van hogy kipróbáltam a fülhallgató kimenetet is és elég gyér a hangerő rajta, mitől lehet ez ?
(#) BLUER válasza reloop hozzászólására (») Jún 10, 2014 /

Na hát ezért borzolja, mert pofon egyszerü és mégsem jöttem rá
Köszönöm a segítséget. Még annyi hogy a bemenő impedancia miatt mást nem kell variálnom rajta? Ha OPA2134 el Építem meg akkor is maradhat minden ilyen formában?
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2014
(#) Davidd válasza Tiggey hozzászólására (») Jún 10, 2014 /

Mind a két panel javítva van. Mind a 2-be beletettem az eredeti tranyojából 5 párat. Sajnos csak ment, amig a commal nem játszottam. Hétvégén megint nekiesek hátha összejön szép lassan.
(#) reloop válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /

Az említett zaj jelenség nem lehet a hangszóró hibája?
Az erősítőben az előző, felhevült STK kárt tehetett a hozzá közel eső elektrolit kondenzátorokban, cseréld le őket.
Keresd ki a rajzon mely alkatrészek osztják le a kimenő jelet a fülhallgató számára, és igény szerint módosíts az értékükön.
(#) reloop válasza BLUER hozzászólására (») Jún 10, 2014 / 1

Az OPA2134 nagyon jó lesz hozzá, nem kell semmit módosítani.
(#) luluzulu válasza reloop hozzászólására (») Jún 10, 2014 /

Nem szimmetrikus táp kell a TL074-nek?
Ha jó gondolom akkor be kell állítani a munka pontot, amivel nem lenne gond, de ezt a két kapcsolást már nem nagyon tudom össze gyúrni...
(#) reloop válasza luluzulu hozzászólására (») Jún 10, 2014 /

Parancsolj.

Gyúrás.gif

Hangfal* hibája nem lehet mind a kettő eredetivel és másik sajt hangszóróval kipróbáltam és ugyanúgy van zaj csak azon az egy kimeneten.

Mondtam már, ne falazz! Mod.
(#) Tomi666 hozzászólása Jún 10, 2014 /

Sziasztok!
A barátomnak van egy 5.1es hang(fal)sugárzószettje 200w-os, valamint egy 2.2es szettje szintén 200w-os. Szeretné ezt a kettőt osszekapcsolni és egy erősítőt építeni hozzá. Azt mondta elég lenne ha 2csatornás lenne, tehát csak a subwoofer lenne kulon. Tudnátok valamilyen tippeket mondani hogy, és milyen erősítövel lehetne ezt megoldani?
(#) reloop válasza Tomi666 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /

Szia! Arról lenne szó, hogy egy csatornára 2-3 hangsugárzót is szeretne kötni? Hangsugárzónkénti impedancia és terhelhetőségi adatokra lenne szükség.

Sajnos olyan hibás kondenzátort ( felfújódott, kifolyt) nem látok a kimeneteknél valami sárga cuccok vannak azokat sajna nem tudom mik lehetnek, de mindegyik jól néz ki (mellékeltem róla a képet).

Az erősítő teljes doksiját kapcsolási rajzzal meg mindennel itt találod:Bővebben: Link

nem is biztos hogy a fülhallgató kimenetét meg fogom piszkálni, eddig még csak egyszer hallgattam róla úgyhogy ha nem muszáj akkor inkább hagyom.
(#) reloop válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /

A bal csatornában a C914 és a C903 érintettek.

Elvileg a Front L kimeneten lép fel a zaj, de amit írtál azokat is megnézem.

A C914 50V-os 1mikro F-es külsőre semmi hibát nem látok rajta.
A C903 50V 47mikro F-es külsőre semmi hibát nem látok rajta.
(#) elektros90 hozzászólása Jún 10, 2014 /

Sziasztok!
Felkínáltak nekem egy DENOM AVR-1404 tipusú receivert megvételre, árban olyan 15 ezer huf körül.
Egyetlen hibája, hogy "nemműködik". Ennyit tudok róla. Képen jól néz ki. Szerintetek érdemes foglalkozni vele? Esetleg tudnátok küldeni szerviz manuált hozzá, hogy legalább belenézzek?
Tapasztalatot biztosan sokat adna. Kérdés, hogy megéri-e azt a 15ezret.

38495674.jpg

Következő: »»   1556 / 2558
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem