Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2575 / 2575
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 18:25 /

Először ellenőrzöd az R110-111 ellenállások lábai között sípol-e a szakadásvizsgáló.
Ha sípol, akkor mérj az ellenállásoktól a Q102 emitter és a kimenet felé. Ebből az egyik valószínűleg szakadás.
A hozzászólás módosítva: Pé, 18:25
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Pé, 18:28 /

Okés, az meglett közben. Újra mértem a Q103 lábain a feszültségeket. Most E=-1,1; B=+1; C=0
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Pé, 18:54 /

Megmértem közben az egyik segéd ellenálláson eső feszültséget. 1,23-1,06V között változik a trimmert forgatva.
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 18:59 /

A trimmert állítsd abba a végállásba, ahol az alacsonyabb feszültséget adja és mehetnek be a végtranzisztorok. A segédellenállások eltávolítása után C107 is visszaültethető.
A TP102 mérőponton 1-3 mV-ot állíts be a VR102-vel.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Pé, 19:02 /

Idézet:
„A TP102 mérőponton 1-3 mV-ot állíts be a VR102-vel.”

Ja igen! Ezt el is felejtettem kifejteni. A VR102 és a TP102 az SR fokozathoz tartozik valójában. Ezzel sikerült kinyírnom az SR fokozat végtranzisztorait. Az FR fokozathoz valójában a VR105 és a TP105 tartozik.

Úgyhogy a segéd ellenállásokat át is teszem az SR oldalra, hogy ott tudjam folytatni a vizsgálatot.
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:05
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Pé, 20:51 /

Elszállt a két végfok, az két 0R22 és a 4R7.
Hát lehet megint balf@sz voltam és a TP105 mérése közben véletlenül összeért a két mérőcsúcs. Ez lehetett a kiváltó ok?

Kivettem a végtranzisztorokat és a zobel tagot, kicseréltem az ellenállásokat, visszaraktam a segéd ellenállásokat. Most megint az 1V körüli feszültség esést lehet mérni rajtuk. Ugyanez az SR fokozaton is. Így beültethetőek az új végtranzisztorok vagy még el kell végezni valamilyen vizsgálatot, hogy ne menjen megint tönkre? Elég drágák ezek és már 6-ot "elhasználtam"
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 21:29 /

A TP105 mérőpontok összezárása akkor árthat a végtranzisztoroknak, ha nagyon magasra van állítva a nyugalmi áram, mert az kb. megduplázza.
A segédellenállások feszültsége mellett a kimeneti 0 V is ellenőrizendő a végtranzisztorok beültetése előtt.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Pé, 21:43 /

Idézet:
„A segédellenállások feszültsége mellett a kimeneti 0 V is ellenőrizendő a végtranzisztorok beültetése előtt.”

Azt hol tudom ellenőrizni?
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 22:03 /

A teszthez készített ábrára ráírtam a 0 V-ot.
Az a kimenet, amit a testhez képest méred kell.
Akár a TP mérőpont is használhatod.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Szo, 8:03 /

Idézet:
„A TP105 mérőpontok összezárása akkor árthat a végtranzisztoroknak, ha nagyon magasra van állítva a nyugalmi áram, mert az kb. megduplázza.”
Az teljesen le volt tekerve, ahogy javasoltad.
Idézet:
„A segédellenállások feszültsége mellett a kimeneti 0 V is ellenőrizendő a végtranzisztorok beültetése előtt.”
A bekapcsolás pillanatában felugrik néhány voltára, aztán lemegy -12,5mV-ra.
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Szo, 15:36 /

A -12,5 mV kimeneti feszültség megfelelő. A kimeneti feszültség általános tűrése ±200 mV.
Ha lenne hibás alkatrész a preamp részben, akkor volt nagyságrendű lenne a kimeneti feszültség, akár a tápfeszültség is megjelenne a kimeneten. Ebbe sem volna szerencsés a végtranzisztorokkal belefutnunk.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») Szo, 16:10 /

Akkor most már mehetnek majd vissza a végtranzisztorok vagy tehetünk még valamit, hogy biztosra menjünk?
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») Szo, 19:18 /

Természetesen.
Hobbi körülmények között ennyit tehetünk.
Ha megbontottad a Zobel-tagot (esetedben C107 kiemelése), akkor azt építsd vissza.
Következő: »»   2575 / 2575
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem