Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Lemértem a feszültségeket a mellékletben a tranzisztorok nevei és hozzá tartozó feszültségek.1:tokozás,2:felső láb,3:alsó láb.
Meg itt van egy plusz kép hátha így valakinek könyebb felismerni a kapcsolást.
A mérések és a tranzisztorok felirata alapján egy komplementer végfok. Öt darab tranzisztorból áll a kapcsolás.
A kimeneten a féltáp elég pontosan megvan, ami azt jelenti, a tranzisztorok valószínűleg nem hibásak. A kapcsolást próbálom fejben összerakni. A búgás mindenképpen hálózati eredetű, a táp szűretlenségéből adódhat. Nem feltétlen a fő pufferek okolhatók, hanem a kapcsolás belső pontjainak nem megfelelő szűrése is. A végtranzisztorok emitterein nincs a szokásos ellenállás, ezért a nyugalmi áram mérését másként kell majd megoldani. Ha az túl magas, az is okozhat búgást. Néhány perc bekapcsolt állapot után mennyire melegszik fel a hűtőprofil? Közben jött a kép, ezt szerettem volna még kérni. Így már vissza lehet fejteni a kapcsolást. Kicsit tanulmányozom, utána jelentkezek.
A kék színű 1000µF/63V és a barna 10 Ohm körüli ellenállás takarásában mi van? Mint ha egy dióda lenne, vagy kettő. Éppen nem látszik.
Valami ilyen a kapcsolás. A világoskék 22µF/63V elkó ha kiszárad, akkor búghat. Ha van kéznél mondjuk egy hasonló értékű legalább 40V-os elkó, azt rá lehet forrasztani az eredeti lábaira. Ha a búgás mérséklődik jó az irány.
Egy dióda van ott.Ha adok jelet az erősítőnek hallásra normálisan szól,nem torz a hang vagy ilyesmi,csak letekert hangnál zavaró a búgás.
Kötöttem a kondira párhuzamosan egy másik 22uf 50v-st ugyanaz a helyzet
Az 500µF-os kondik felől megy egy kék vezeték az előfok panel felé, az a táp. Azt a vezetéket ideiglenesen forraszd le, de óvatosan, ne érjen a testhez. A végét szigeteld le. Így most az előfok nem kap áramot, de az most nem is kell. Csak a végfok maradjon egyelőre. Mivel a táp földjét az előfok az árnyékolt kábel harisnyáján keresztül kapja, annak elrohadása is okozhat búgást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |