Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Hát igen, értem. Az az MJ tranyókkal csak az a bajom, hogy darabja kb 1 ezres, nekem meg kellene akkor 2X8 darab. Sokkal jobblenne, ha TIP142/147-el megtudnám csinálni, mert annak darabja max 300FT. Sokkal olcsóbb lenne. Nemtudom, hogy a TIP-es fog-e úgy produkálni, mint az MJ, de lehet, hogy nem.. Akkoris olcsóbb, ha elrontom, akkor nemfő annyira a fejem, meg lehet, hogy szebben szól az MJ, de minek ekkora hangerőre? Ilyen hangerőnél szerintem a TIP is megteszi, hiába kicsit csúnyábbis a hangja, nemlehet észrevenni a küldönbséget szerintem. Ha az eredeti kapcsival (nem raknék bele plussz tranyókat) késziteném a kapcsolást akkor jönne ki belőle 2x250W? Bírná a 8ohm-ot hidalva?
Az MJ-kből nem kell csak egyet-egyet rakni.
Azért
![]() Ettől függetlenül hozzál ki belőle 250W-t.. próbáld meg.. én tudom, mit tud az ic.. három tda és 6 pár tip tranyó ment oda,.. +-45V-on 8 ohm-s hangfal mellet.. Nikon86 gyári erősítőjébe ez a 2*130W-os van és az is ugyan úgy csinált, hiába, ez NEM PA erősítő... próbálkozni persze, mondom, lehet, csak megéri-e ![]()
Szia!
Idézet: „próbálkozni persze, mondom, lehet, csak megéri-e” Gyári adatlap(!) 9. oldal 4 ohm-ra!
Aha, csak nem erről volt szó.. ez amúgy is 30 + 130 azaz 160W lenne, de a két MJ mellet ott a két BD tranyó :yes:
2*130W-is rajzon csak egy pár végtranyó van oldalanként.. ![]()
Szia!
Idézet: „Aha, csak nem erről volt szó.. ez amúgy is 30 + 130 azaz 160W lenne, de a két MJ mellet ott a két BD tranyó” Ezt nem értem, kifejtenéd mire gondolsz? Idézet: „2*130W-is rajzon csak egy pár végtranyó van oldalanként..” Nem is kell több, mert az MJ-k 30A 200W-osak, ami elég 35-40V-ra.
ÁÁ? már tényleg nemtudom, hogy mitcsináljak :eeknoes:. Esetleg valaki nemtud ajánlani +-43V-os tápfeszemhez egy jólbevált kapcsolást, ami bírja a hidalást, és hidalás után a 8ohm-ot. minimum 200W maximum 300W-ot szeretnék hidaltan! Légyszives segitsetek
![]() ![]()
Közben találtam másik kapcsilást +-45V-ra Tip-es tranyókkal, csak van egy kis bibi a beültetési és a kapcsolási rajz között. Eltáér egy picit. A beültetésin a jel bementetén a gnd és a jel közzé párhuzamosan a 27K-s ellenllással van egy 100pF-os kondi, meg a tip 41-es B és C lába között is van 1. Találtam egy másik kapcsolást is, de ott ne Tip 41-est használnak, hanem Tip42-est. Olvazsgattam és láttam, hogy aztmondják, gerjedékeny, meg kihozza nagyon az alapzajokat. Nem azért van benne a két 100pF-os kondi, hogy szűrjék a hangot?
![]()
Jó tanács! Azt is felejtsd el hogy ezt a rajzot láttad valaha! Ha kérdezik tagadd le.
Szia! Nézd át ezt, már többen próbálták.
Hát köszike, de ez nemlesszjó, mert fet-es. Többet fet-essel nemfoglalkozom!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Nem értelek miért akarsz te hidalni bármi áron? Az általad megadott +-65V-os tápfeszültséggel már 250W /8Ohm-ot hidalás nélkül elérsz. Ráadásul ahogy írod nem vagy járatos az erősítéstechnikában. Nem kellene valami egyszerűbbel kezdeni, nem rögtön nekiugrani egy több száz wattos monstrumnak? A türelmetlenséged akár balesetet is okozhat.
De szerintem minden tranyós,FETes végfokon állitani kell ezt-azt,az Ic et nem kell állítgatni,ilyen teljesítményben az stk otthon van meg még hidalható is,azt meg ,hogy 4vagy8ohm-ot bírjon csak a tápvesz megválasztásán múlik.nézd meg ezeket,egy tranyós és egy stk.
Ez az Elektoros tipikusan kezdőknek való, akiknek sem tapasztalatuk, sem műszerezettségünk nincs. :no:
Már épitettem több végfokot, igaz, hogy csak IC-sek voltak. STK4048; TDA7294 STK4050, de ezektől nemigazán lepődtem meg. Házibuliba meg sokkal jobb egy tranyós, mint egy IC-s :S mert az ic-s biztos megadná magát. Azért, mert nincs oszciloszkópom, még épitehetek végfokot, szerintem
![]() ![]() Csak azt nemteljesen értem : "A nyugalmi áramot azért kell beállítani, mert a "B" osztályú ellenütemű erősítőknek van egy úgynevezett keresztezési torzítása, ami abból adódik hogy a tranzisztoroknak van egy kb 0.6Vos nyitófeszültsége, és amikor szinuszjelet visz át az erősítő, a null átmenetnél, mikor az egyik tranzisztor lezár és a másiknak ki kéne nyiti, nem fog azonnal kinyitni, hanem csak 0.6V felett, ezért a kimenő jel torzított lesz. Ezt oldják meg úgy, hogy a végtranzisztorok kapnak egy előfeszítést. Ez az előfesztíés, kb 0.6V környékén van, és azt eredményezi, hogy tranzisztotok már eleve nyitott állapotban lesznek, így amikor vezérlést kapnak, nem vonódik le a vezérlő jelből a nyitófeszültségük. Emiatt az előfeszítés miatt folyik rajtuk egy nyugalmi áram. Ha ez a nyugalmi áram nem elég nagy akkor a jel valamennyire torzított marad, minnél magasabb értékre teszed, annál inkább rákerül a munkapontja a tranzisztornak a lineáris szakaszára a kimeneti karakterisztikának. Ez pedig alacsonyabb torzítást eredményez, de csak egy határig. Nyílván ennek az az "ára" hogy nagyobb lesz a disszipáció. Érdemes ezt a beállítást oszcilloszkóppal elvégezni, mert ott látod igazán hogy milyen lesz a kimenő jel, és azért is fontos ez, mert nagy frekvencián nagyobb nyugalmi áram kell a keresztezési torzítás kiküszöböléséhez, mint alacsonyabb frekvencián, így érdemes ezzel eljátszogatni egy hanggenerátor és egy oszcilloszkóp segítségével. Ez után természetesen nem fog az erősítő tiszta B osztályban üzemelni. Hozzátenném ha már a kérdés felmerült, hogy van olyan megoldás is (itt is vannak olyan erősítők), ahol egyszerőbben oldják meg a dolgot: simán két diódával eltolják a bemenő jelszintet a két tranzisztor között, de a legprofibb megoldás ez, hiszen itt úgy állítod be a nyugalmi áramot, ahogy te a legjobbnak látod, és az alkatrész szórás, és egyéb fent említett tényezők nem rontják le az erősítő tulajdonságait. "
Az csak egy "elrettentés",ha megnézed,én végig az stk-t ajálngattam az ezelőtti hsz-ben,azt meg kell tudnia építeni.200W8ohm hidalás állítgatás nélkül.Amúgy igazad van,ilyennel csak az próbálkozzon akinek már van rutinja a végfok építésben,de én úgy gondoltam,képes eldönteni,hogy a tapasztalata melyik végfokhoz lesz elegendő.Szamóca,legközelebb egyértelműbb leszek.
![]()
A Fet-k milyen rosz tapasztalataid vannak?
Nekem az a nagy bajom a fet-ekkel, hogy gerjedékenyek. Rendeltem kit-et, összeraktam, beállítottuk, és mégis nyomta a dc-t a kimenetre :S Na szóval ezvan. Azóta nemszeretem a nyugalmi áram beállítását. Nemlehet, hogy amiatt volt?
Tudjátok, hogy az embernek is tapasztalatot kell szerezni, tanulnia kell, hogy tudjon. Már egy pár ic-s erősitő épitésén tulvagyok, most térnék rá a tranyósra és visszabeszéltek? na nemár, légyszi. A feteset meg nemkomálom!
Egyébként meg nem kell túlbonyolítani a dolgot!
>>>> KATT <<<< Nem tudom mi bajod a fet-es végekkel. Nekem volt egy pár én csináltam és kifogástalanul működött! Nem lehet az pl.: nem a fet-es véggel van hiba hanem a készítővel?? Csak úgy megjegyzésképp! 2*100 Watt elég egy házibuliba! Sőt még 2*70 is csak jó hangfal kell hozzá. Meglepődnél ha hallanád a TDA7294-es végfokomat szólni. Pedig csak +- 30V-rol járatom ![]()
Ugyan azvan nekem megépitve +-35V-ról TIP142 és 147 kopmlementerpárral, rávan kötve egy pár reflex! Veri a melkhasomat, ha kijajtom, de nekem többkell! Nagyobb hang!
Ott se a FET-ekkel volt baj szerintem. Vagy a kit volt hibás vagy építési hiba. Elég ha egy kondi nem helyes polaritással van berakva. Ja és vigyázni kell a beültetési rajzzal is mert szeretik hibásan kiadni. Én mindig végigkövetem, hogy egy adott alkatrésznek hova-melyik alkatrész melyik lábához kell csatlakozni. Sok bosszúságtól megóv!
![]()
Biztos nem az árambeállítás volt a gond!!Ott bizony vagy hibás konstukció,v rossz összeszerelés,v hibás alkatrész stb...
Értem, akkor nem azvolt a hiba, hogy rosszvolt a nyugalmi áram beállítása? Mert ha nem azvolt a baj akkor egészen más szemszögből tekintek arra a kis 100K-s potira Lehet, hogy még olyat is fogok merni épiteni. Csak a nyugalmi áram terén még szinte semmi tapasztalatom sincs. "Egyszer elkell kezdeni"
Bipolárisba talán van a kapcsolások közt is.
De ha te úgy gondolod hogy vagy olyan szinten, akkor az ajánlott PA 300-as egy kiváló erősítő. Én nem beszéllek le róla. Építsd meg.
Azért gondoltam még hidalásra, mert ahoz kell négy kisebb erősitő, nem olyan nehéz megépiteni, mint egy nagy teljesitményüt. Szerintem a PA300 al még nemboldogulnék
![]()
Kellő körültekintés kell ahhoz a végfokhoz, és pöcc-röff megy, szuper jó kis cucc, minden van rajta ami kell egy ekkora erősítőhöz, kell neki egy minimum 600VA-es trafó és a sztereohoz minimum 40.000µF puffer.
Ha az alkatrészeket helyesen ülteted be, alkatrészeket megfelelően szigeteled, és a gyári nyákot használod, akkor hiba nem lehet. Ezt veheted egy voksnak az mellett.
Az IC.s STK....végfokok elég sokat bírnak,de a frekvenciaátvitelük +teljesítmény sávszélességük igencsak korlátozott.Főleg mély+magas átvitel silány nagyobb hangerőnél meg siralmas.Szerintem nincs jobb 1egyszerű kis zajú műv.erősítő +darlington 2+2BD.végtranzisztoros végfoknál +-táppal.Most javítottam Sony F470 végfokot 400W 2X35V trafóval szerelve,+-48Volt-Dc.ről ment.A tápot egekig emelték de minek,a végtranyok SC3856,SA1492,csak 130Wattosak gyári adatlap szerint,és fűlre sem szól 2X70W-nál többet.A hangminőség mélyebb frekvenciákon elég karcsú kevésnek bizonyult,a tartalékokról ne is beszéljünk.Valamikor ez az erősítő csúcsnak számított és 1vagyonba került odakinn.
Annó engem eltérítettek az elektronikától /azt mondták pályaválasztáskor,hogy színtévesztő vagyok/,pedig mindig is ez érdekelt,letettem a faipari technikumot,és a hivatásos jogsit,itt már nem voltam színtévesztő!Eltolták,de nem doptam el magamtól,hobbi lett belőle,az első végfok amit megcsináltam a tda7294 hidalt verzió,azelőtt semmilyen végfokkal nem foglalkoztam,ha megakadtam segítséget kértem,szóval,ha akarsz valamit,ami nem lehetetlen, - ebben a témában biztos nincs - ,az csak hozzáállás kérdése.Ez egy elég részletes leírás,ha végig követed,biztos nem lesz gond!
Mármint gondolom a PA300-ra mondjátok
![]() ![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |