Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   599 / 2552
(#) tarimate hozzászólása Aug 29, 2010 /

Hello megint megnéztem és úgy néz ki csak 1 megy hozzá a legszélén van. Szerintem melegszik nagyon ő mert szokatlanul forró szokott lenni a borda. Holnap veszek és kicserélem utána megnézem mi történik.
Köszönöm a választ
(#) gery1212 válasza tarimate hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Szia
Képeket nem tudnál felrakni(ic-k röl is, a nyák oldaláról is?)
(#) tarimate válasza gery1212 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Hello
Itt vannak a képek remélem megfelelő a minőség mert telefonnal csináltam.
A trafót elfelejtettem mondani hogy az 2*700mA tud leadni de viszont nem az a baj mert max hangerőn is minden hangfallal nem eszik többet 400-500mA-nél.
(#) vikipapa válasza tarimate hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Hellő. Ez véletlenül nem egy Orion 5.1es hangrendszer? Mert nekem egy olyanba szált el a bal első végfok, és hasonlóan néz ki a panel. Előre is köszönöm.
(#) tarimate válasza vikipapa hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Hello.
De egy orion ht550 es nekem eleinte leégett a trafó és a dióda hídból kiment az egyik dióda cseréltem mind a 4 et.
És működik csak még mindég van egy kis probléma vele.

Helló. Köszönöm. Teljesen ugyan ilyen 5.1-em van. Nekem szerintem egy (vagy kettö) TDA2030A szállt el. A többi csatorna működik, csak a bal első szállt el, meg a mély kicsit halk, de nekem is gyanúsan melegszik az egyik mély-erősítő IC. Lehet hogy szétkapom aztán kicserélem a döglött IC-ket.
(#) gery1212 válasza tarimate hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Köszi
A puffer kondik mögötti ic-k vannak benne hídba kötve.
Az áramfelvétel nem gond mert így nincs annyira használva a trafó
(#) kadarist válasza vikipapa hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Szia!
Azt, amelyik tönkrement cseréld TDA2040-re. Strapabíróbb, bár hűtés ennek is kell.
(#) tarimate hozzászólása Aug 30, 2010 /

Ajánlatos nekem is TDA2040 re cserélnem vagy maradjak a gyárinál és ha 2 őt cserélem akkor már cseréljem a többit is?
(gery1212)
A trafót lemértem üresjáratban majdnem 14v-ot ad le egy oldalt.
Szerinted ez okozhat problémát ?
(vikipapa)
Neked gyárilag nem pattogott a mély?
Választ köszi előre is.

A pattogás az nem olyan pattogás (legalábbis nekem). Elöl a hangerőszabályzó gombja rezgett, meg a szalagkábel pattogott, és ettől volt recsegés. Lehet hogy nálad is ez volt. Kadarist: Ha lesz a boltban akkor inkább azt kérek, mert jó hogyha strapabíróbb (bátyám nem kíméli). Köszönöm a tanácsot.
(#) tarimate válasza vikipapa hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Nem olyan jellegű a pattogás és most már külön dobozba vannak mert új ládát csináltam a mélynek és az erősítőnek is Hanem pukkan inkább vagy nem is tudom hogy írjam le mintha azt a frekvenciájú mélyet pl nem tudná leadni. És külön ládába is pattog még.
(#) gery1212 válasza tarimate hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Hello
Akkor lenne érdemes kicserélni őket ha nagyobb trafót raknál bele(+/-32v a tda2040 üzemi feszültsége)
Amúgy a te ic-d 18W a TDA2040 20w-os szóval nem nagy a különbség

Az enyémnek üzemi feszültsége 22V holnap kicserélem a 2 őt megnézzük mi történik köszönöm a segítségeket holnap még írok hogy mi történt.
bb
(#) kadarist válasza gery1212 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Nem is azért érdemes 2040-re cserélni, hogy nagyobb teljesítményt hozzunk ki az erősítőből, hanem azért, hogy jobban bírja az igénybevételt. Egyébként nem árt pót-hűtőbordát felszerelni a már meglévőre. Meleg környezetben jó szolgálatot tesz.
(#) szamóca válasza gery1212 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Tehetsz TDA2050-est, ráadásul olcsóbb is.

Értem és érdemes mind a 7 et kicserélnem vagy elég csak azt a 2 őt?
(#) kadarist válasza szamóca hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

TDA2050-et már nem is mertem ajánlani, nehogy megkövezzenek
(#) gery1212 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Igaz
Annak legalább 32w-os a szinuszos kimenő teljesítménye
Szerintem is inkább cseréld TDA2050-eskre
(#) kadarist válasza tarimate hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

A sub-hoz tartozókat mindenképpen cseréld. De a többit sem árt.

Oké. Holnap délután körül írok hogy mi történt.
Köszönöm a segítségeket
(#) ThomAce hozzászólása Aug 30, 2010 /

Kedves Pákatársak!

Tervezem egy kisméretű, relatíve kevés alkatrészből álló stereo erősítő megépítését. Első választásom a TA2022 lett volna, de nem vagyok meggyőzve a hangminőségéről. A lényeg annyi volna, hogy kb. 2 x 50Watt teljesítményt nyújtson, 4Ohm terhelés mellett a hangminősége legyen megfelelő.
Második választásom a TDA2030 + BD249 / BD250-es erősítő volt. Ez szintén nagyon kevés alkatrészből épül fel.

A kérdésem annyi, hogy tudtok-e hasonló felépítésű és árú erősítőt, mint az utóbb említett végfokozat? Esetleg jobb tulajdonságokkal rendelkezőt, ami hasonló méretekkel megépíthető?

Van több 100Wattos erősítőm, van Quad-om agyontuningolva. Most nem a házbontás volna a lényeg, hanem a kompakt méret, jó hangminőséggel párosítva.

(#) lamalas válasza ThomAce hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Udv,

Szerintem az emlitett konfig - "TDA2030 + BD249 / BD250-es erősítő" - helyett sokkal jobb lenne egy TDA7294 v. LM3886 erosito. Meg egyszerubb es szerintem jobb is lesz mint a taparamvezerelt TDA2030.

A tapfeszultseg nagysagaval a szukseges max. kimeno teljesitmeny beallithato mindket javasolt erositonel, raadasul vedelem is van bennuk. Mindenkepp a fent emlitett erositok kozul ajanlanam valamelyiket.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Aug 30, 2010 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy kb. min. 40W-os (de nem baj ha több ) erősítőt BD249C tranzisztorral, ésetleg még van egy BD246A is. A legfontosabb hogy nagyon nagyon egyszerű legyen, első erősítőm, nem kell bele mindenféle szűrés mert akksiről üzemeltetném ez egyszerűség kedvéért, lehet 12 vagy 24V-os is. Tudtok készíteni valami jó kapcsolási rajzot (fő az egyszerűség, de működőképesség)
(#) zoly15 válasza Puklee hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Szia! Pontosítsuk a fogalmakat! Az nem meghajtó tranzisztor hanem végtranzisztor! Ha meg sem makkant az erősítő, (gondolom a védelem bontva maradt) majd kivetted és a másik csatorna szól, akkor csak az a hibás. Ellenállás nagyon nem szokott megszakadni, de meg kell mérni! Szerintem elég ha a végtranzisztorokat kicseréled és már megy is. Valamint egyik oldal nem szól bele a másik oldal működésébe. Ha megnézed alaposan, azt látod hogy 2 ugyan olyan kapcsolás van megépítve. Ami teljesen független egymástól. Csak a GND +Táp és a -Táp ami közös a 2 végfokban. Feltéve ha nem Dual-mono. A képen 4 puffer knodit látni. Viszont csak egy graetz hidat. De ha 2 graetz híd van, akkor Dual mono.
(#) lamalas válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Udv,

Idézet:
„...De ha 2 graetz híd van, akkor Dual mono....”

Pontositsunk akkor tovabb. A 2 Graetz hid onmagaban nem jelent dual-mono kialakitast, ugyanis ha kettos tapegyseg van az erositoben akkor a foldhoz kepest a pozitiv es a negativ tapot is lehet kulon egyeniranyitani, azaz maris 2db Graetz hidunk lesz az erositoben.
(#) lapose válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Szia!

TDA2030A+BD249+BD250(246) Bővebben: Link
Van topikja is: Bővebben: Link
(#) (Felhasználó 54221) válasza lapose hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Köszi, kicsit egyszerűbb nincs amibe nem kell ez a háromszögletű TDA dolog?

Hello sajnos ma nem tudom tesztelni a hangfalakat mert ahol tudtam volna venni ic-t ott 850ft volt 1 db.
Rendeltem őket netről kb 1 hét mire megjönnek.
(#) Jaffry hozzászólása Aug 30, 2010 /

Sziasztok! kellene Építenem egy erősitőt.Jó lenne valami féle kapcsolási rajz. amik megvannak hozzá van 5db npn tipusu 2n3442 10A-es tranyi. és van még 2db pnp tipusú bd317-es tranzisztor ez talán 16A-es.
Van egy kis combos 2x63,5VDc feszültségű vas hozzá.Ehhez kellene valami kapcsolási rajz nekem.
(igazság szerint a gyárilag 6db 2n3442es volt benne de nem győzöm javitgatni és valami össze kellene lökni az alkatrészekből)

Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Puklee válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Üdv!
1 graetz van viszont van mellé diódákból is egyenirányítás, a toroid 2x 30 v ot ad le meg 2x 11-et gondolom a nagy graetz a 30 v nak van ott van 2 puffer és utána 3 stab. ic. a hűtésen. a két végtranyó pár 2sd1047 és 2sb817 ezek kimentek
biztos mert bemértem. vitt magával egy 10 ohmos ellenállást biztos vagyokk benne mert az izzott vörösen és a másik 2 db 150 es füstölt ezeket is eltávolítottam
előtte közvetlen a 10 ohmos előtt szerintem látszik is volt egy tranzisztorpár 2sd 669a és 2sb649a nos szóval kezdtem a végtranyókkal kivettem bekapcsoltam az erősítőt, az ellenállások izzanak ugyan úgy, ezután távolítottam el a 2 kisebb tranzisztort és az ellenállásokat is bemértem azokat a tranzisztorokat is totál zárlatos mindkettő és a végfok tranyó is. sőt azóta kiderült hogy a két 0.25 ohmos 5w os 2db ellenállás szakadt. am a két végfok igen egyforma de sztereó az erősítő gyári papírján is ez szerepel 4 ohmon 2x 60 w 8 ohmon 2x40. Csak nekem érthetetlen hogy hogy tudta az előző gazdája így kinyírni
Következő: »»   599 / 2552
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem