Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM Adó és Vevő fülmonitorozáshoz
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Novak válasza edgar hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
A legegyszerűbb megoldás tényleg a tápfeszültség csökkentése. Nem áll semmiből, és nagyon hatásos.
5-6 V-ról még működőképes a kapcsolás (6-ról biztosan, mert 6 V-os táppal már többet is építettem).
De ezenkívül még az R9 növelése is csökkenti a teljesítményt. Mondjuk 470 ohmra növelve.
Vagy esetleg C13-at lehetne elhagyni. Elméletileg C13 nélkül az RF jeleknek is az R10-en kéne átcammogniuk, így kisbb lenne a kimenő teljesítmény is. De ez utóbbi megoldást még nem próbáltam.
(#) Hanem válasza Novak hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
Nos... lassan énis aktivizálom magam... amit felvázoltál megoldásként az tetszik... az Adó tekercseiről tudsz valamit mondani plusszba, mert azokról nem tudom hogy pontosan milyenek... (Nem vagyok biztos hogy jól fordítom e angolról amit az oldalon írnak...) Meg valamit a felélesztéséről is légy oly kedves mert igen csak kezdő vagyok ilyen téren (melyik potival melyik dolgot szabályzom meg ilyen dolgok, jam és hogy milyen antennát javasolsz hozzá... a vevőnél én egy szál drótra gondoltam ami kilóg a farzsebemből, de nem tudom hogy elég e az avagy elmászik é tőle a frekije vagy hasonló)
(#) Novak válasza Hanem hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
Szia,
R1-es trimerrel állítod a frekvenciáját az adónak, az R2-essel pedig a hangerőt tudod szabályozni. Antennának ide is bőven elég egy 75 cm-es vezetékdarab (lehet rövidebb is, a hatótáv rovására).
A tekercseknél ami mindegyikhez külön meg van adva az a menetszám. Ami közös: 0,7 mm átmérőjű rézhuzalból kell őket elkészíteni, 6 mm-es belső átmérővel.
Hát élesztésről sokmindent nem tudok írni. Ha figylmesen rakod össze, akkor pöccre indulnia kell. Mondjuk a hangolással el lehet azért játszani, de ha van hozzá türelmed, akkor azzal sem lesz gond.
(#) Hanem válasza Novak hozzászólására (») Nov 13, 2008 /
 
Türelmem az lenne... időm nincs... de már dolgozom az ügyön, alkatrészek beszerzés alatt =)
Akkor jól sejtettem, hogy valami ilyesmiről van szó a szövegben, csak gondoltam megkérdezem, biztos ami biztos =)
(#) Hanem válasza Hanem hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Már elkezdtem tervezni a panelt (panelmaróval tervezem kimarni...) bár még lehet hogy lesznek változások, attól függ milyen alkatrészeket lehet kapni
Vajon badarság lenne teljesen SMD-re áttervezni az egészet?
(#) edgar hozzászólása Nov 15, 2008 /
 
Macsot MR-700 High Quality wireless microphone schematics:
Bővebben: Link
Kulonben innen szedtem le:
Bővebben: Link

mr700.png
    
(#) edgar válasza Novak hozzászólására (») Nov 21, 2008 /
 
Nem lenne erdemes a varikap elofesziteset egy kis stabilizatoron keresztul taplalni?
Igy elkerulheto lenne az elhangolodas amikor a telepfeszultseg leesik hasznalat kozben.
Teszem fel , hogy ha elemrol mukodtetik a kis adot.
(#) edgar hozzászólása Nov 21, 2008 /
 
Rectifier diodes as varicaps.
Kép: Hivatkozás
Bővebben: Link
A oldal:
Bővebben: Link

(#) Novak válasza edgar hozzászólására (») Nov 21, 2008 /
 
Igazad van teljesen, ha valaki elemről használja az adót, akkor érdemes lenne mondjuk egy Zéner-diódával megfogna a feszültséget, hogy ne nagyon mászkáljon a frekvencia, ha merül az elem. Vagy mondjuk az egészet fix 6 V-ról kell táplálni...
A mellékelt kis táblázatod érdekes. Nagyon tetszik. Főleg, hogy az 1N4007-nek ilyen jó tulajdonságai vannak. Egy ugyan ilyen varikap ára kb. 10X20X magasabb
Viszont az 1N4148-nál szemet szúrt, hogy mindkét kapacitás 0,9 pF, viszont a Ratio 1,09! Hogy ezt hogyan sikerült kiszámolniuk?!
(#) edgar válasza Novak hozzászólására (») Nov 21, 2008 /
 
Keresgeles kozben egy kis adora lettem figyelmes ahol varikap helyett egy kozonseges diodat alkalmazott.
Bővebben: Link
Erdekesnek talaltam, rakerestem a dolgokra es megkaptam az oldalt ahol tragyalja a kulonbozo diodak kapacitasait.
(#) steady hozzászólása Jún 2, 2009 /
 
Átolvastam a fórum tartalmát, hasonló feladat előtt állok: fülmonitor rendszert szeretnék építeni. Eddig autóba való (bolti) FM transmitterrel próbálkoztam, de kicsinek tűnik a dinamikája.
Bár elég régi itt az utolsó bejegyzés, de ha van rá mód, szeretném megtudni, milyen tapasztalatok vannak a fent leírt áramkörökből használatáról, vagy kérek segítséget, hol találok friss "tudományt".
Köszi előre is!
(#) bringas2 válasza steady hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
A bolti transmitter nemsokra jó,kicsi a hatótávja kb.8-10M gyenge a minősége a frekvenciája műsorszorósávba esik,ez sok zavart+bosszúságot okoz.Javaslom inkább 174MHZ en 3Voltról működő 25mW.teljesítményű kvarcos adó +építését.Nekem bevált 4tranzisztoros stabil kb.40alkatrész,zene átvitelére is jó igaz én mikrofonhoz használtam.50HZ-14kHZ es átvitelt tud 70KHZ es moduláció érhető el.
(#) bringas2 válasza steady hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Nos az általam épített adó házak közt is tud 150Métert bármikor szaggatás mentesen.A kinai gagyi vevők amelyek még poloskához is gyengék,érzékenységük minőségük miatt én fetes tunerral,Ic.s kf.erősitővel felépített zajzáras 1-2mikrovolt érzékenységű vevőt használtam 9Voltról működik.Antenna adónál 13cm.vevőnél 18cm.gumibevonatú.
(#) Novak válasza steady hozzászólására (») Jún 2, 2009 / 2
 
ferzoo-val ellentétben én azért támogatnálak a bolti FM adó továbbfejlesztésében. Igazából nem sok gond van velük, legalábbis olyan szinten biztosan használható, mint amilyenre szánod (színpadi hangosításhoz nyilván nem jó). 8-10 méteres hatótávval szerintem már bárki boldog lenne, a legtöbb esetben ezek még annyit sem tudnak. Viszont borzasztó nagy előnyük, hogy 3-4ezer Ft-ért bennük van egy abszolút használható PLL szintézer, és egy kis teljesítményű oszcillátor is (ráadásul mindezek mellett ott pihen a panelen a sztereókóder is), és most már egyre több olyan adót kapni ami SD kártyát, illetve pendrive-ot is tud olvasni!
Ha van kedved és affinitásod egy kicsit bütykölni rajta, én mindenképp azt mondom, hogy megéri szétbontani a gyári adót, és vagy egy kis erősítőt (5-10 mW már bőven elég, és mégsem zavarsz vele senkit), vagy egy rendesen méretezett antennát rákötni. Bármelyiket is csinálod, egyből elfogadható nagyságú hatótávod lesz (túlzásokba persze ne ess, mert azzal sok mindenkit bosszanthatsz, de ésszerű határokon belül ezzel nem lesz gond).
A nem megfelelő hangminőséget pedig általában az okozza, hogy a sztereókódolás miatt és egyéb okokból a hang "alja" és "teteje" le van vágva. A felső vágással nem tudsz mit csinálni, az jó, hogy benne van, mert a 19 kHz-es pilotjelet nem illik megzavarni (általában 15 kHz környékén csapják le). De ez még elfogadható kompromisszum. A mélyeket viszont durván levágják. Viszont szerencsére az esetek túlnyomó többségében csak egy sima RC tagról van szó, amit ha módosítasz, máris átmennek a mélyebb hangok is.
Tehát ha van egy ilyen transzmittered, akkor egy nagyon elegáns megoldás lehet a fent említett dolog, főleg ha esetleg egy új dobozt is fabrikálsz neki, új nyomógombokkal (a sokszor kontaktos gyári helyett), új külsővel
(#) Nagy Tamás hozzászólása Jún 2, 2009 /
 
Üdv Mindenkinek. Én pár évvel ezelőtt készítettem egy 3 tranzisztoros urh fm adót. A kimenő teljesítménye 300mW körül mozoghat. elég kis pénzből kijött. Zenét is kötöttem rá cd játszóról. A hatótáv egy drótdarabbal is kívül volt a kertesházunk bármely pontján. Elég stabil volt ,az elhangolódása 0,1MHz-belül volt.De a vevőn volt AFC így soha nem "mászott el a hangja.Természetesen mono volt a cucc de elfogadható volt a hangminősége. természetesen egy szintézeres sztereo adó azért lényegesen jobb. A lehetőségek tárháza hatalmas.
(#) bringas2 válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Már bocs hogy +kérdem 300mW az áramfelvétele,mert az elég sok ha csak nem 1,5km hosszú telketek házatok van.Ugyanis 100mW RF.out.kimenőjű adó +rővid drótantennával is tud 900-1500M hatótávot,ha csak 65% a megy ki a jelnek akkor is. Szerintem 300mW jóval többre megy.Egyébiránt felesleges sztereoadót gyártani mert,senki nem fog a kertben műhelyben fülhallgatóval szaladgálni,arra ott vannak az Mp.3as cuccok.Igaz közepes minőségben viszont elérhető áron.Szintézeres adó+vevőt profik és a tapasztalt rádióamatőrök használják ők +is tudják venni a márkás mindentudó készülékeket.
(#) Novak válasza bringas2 hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
A tizenX éves szakmai tapasztalatod ismét megvillant a "300 mW-os áramfelvétellel"
Egyébként olyan nincsen, hogy 300 mW teljesítmény milyen hatótávra elég. Attól, hogy 300 mW az adó teljesítménye, attól a hatótáv lehet 10 vagy 2000 méter is. Eszméletlen sok dolgon múlik. Tehát Tamás adója egész könnyedén adhat 300 mW-os teljesítménnyel. Arról nem is beszélve, hogy a konkrét hatóótávot nem említette, csak azt, hogy a telken belül mindenhol tudta venni az adást. Akár 1 km-es is lehetne ettől még a hatótávja.
Sztereóadót pedig miért lenne felesleges építeni? Nem mindenki a "lehallgató kvarccal" mániában nőtt fel, hanem sokan szeretnék például a PC-t kihangosítani, vagy mondjuk az mp3 lejátszót az autórádión hallgatni. Ilyen és hasonló célokra azt hiszem butaság lenne kvarcos, mono rendszerű adókkal játszani. Értelemszerűen szükség van a sztereó adóra, a szintézerről nem is beszélve. PLL egyébként nem feltétlen azért kell, hogy oly stabil legyen egy adó, mint a kvarcos kicsikéid, hanem azért, hogy igény esetén rugalmasan és pontosan lehessen frekvenciát váltani (autós mp3 kihangosításnál a folytonos utazás miatt erre bizony nagy szükség lehet).
Bele kell sajnos törődni, hogy a világ nem ér véget a 3-4 tranzisztoros atomstabil és FM sávon kívül üzemelő lehallgatóknál...
Aki zenét szeretne sugározni (neadjisten egy kisebb közösség számára), ott bizony kell a sztereókódolás, és a szintézer is a kellő minőség miatt.
(#) bringas2 válasza Novak hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Honnét tudod hogy Tamás adója 300mW os,talán megmérted láttad szerintem nem.Sztereo szintézeres adót 4-5ez.ft.ért lehet kapni sok helyen a gagyi mp3.mp4.lejátszókhoz,ezt te magad leírtad istenitetted a másik topicban.Nem tudod mit írsz csak okoskodsz állandóan.Nekem a 3tranzisztoros +felel arra amire kell,sokan örülnének ha ilyen stabil egyszerű jó minőségű adópanelt építhetnének.Az oldaladon reklámozott sztereóadód sem kell a kutyának se.Megveszik a boltban és kész.
(#) Novak válasza bringas2 hozzászólására (») Jún 3, 2009 / 1
 
Nyugodjál már meg egy kicsit. Nincsen semmi baj! Csak megint hirtelen felhúztad magad, amiért valaki érdemileg hozzá tudott szólni a témához, a szokásos "építettem 3 tranzisztoros kvarcos, húdejó stabil rádiót, hejjdeügyes vagyok" szinten túl.
Kicsit magadba nézhetnél már igazán. Bárki, bármit kérdez és benne van az "adó" vagy az "FM" szócska, egyből leírod, hogy milyen kis ügyes vagy, mit építettél. Ez mind szép és jó, csak lassan a kutyát sem érdekli. Tudod, mikor az ember száztizedjére olvassa ugyanazt, közben pedig alap dolgokkal nem vagy tisztában, és a témát nem tudod érdemlegesen segíteni, akkor az egy kicsit már unalmas. Mindegy, szidd csak az embereket, előbb vagy utóbb ilyen hozzáállással ismételten ki leszel tiltva, és regisztrálhatod immáron a negyedik nickedet is. Hajrá, így tovább!
Válaszolva a hozzászólásodra pedig: egy betűvel nem mondtam, hogy hány mW-os Tamás adója. Azt írtam, hogy miért ne lehetne akár 300 mW-os is?! Azért mert neked megáll a tudományod 30 mW-nál? Ne nevettess.
Egyébként meglepődnél, ha tudnád, hogy milyen sokan tartanak igényt sztereó rádiókra. Az értelmesebb emberek már kinőttek a poloska korszakukból. Az a legtöbb embernek először jó poén, aztán hamar unalmassá válik, mert a legtöbb esetben igazán nincs is szükség lehallgatókra.
Az autóban való mp3 lejátszó kihangosítására, vagy kisebb közösségek számára való sugárzás esetén pedig alapvetően csak a szintézeres, sztereó adók jönnek számításba. Sokan alternatív megoldást keresnek a bolti, csekély teljesítményű adókra, így kénytelenek megépíteni/megépíttetni egy párszor 100 mW-os sztereó adót, adott esetben akár PLL vezérléssel is. Kinek mi jön be, és ki mire esküszik. Most ezen nem kell itt háborogni, hogy valaki nem egy mikrofon jelét szeretné 1-2 száz méterre továbbítani, hanem zenét szeretne minőségileg eljuttatni akár nagyobb távolságokra is. A törvényesség most más kérdés, az mindenkinek a lelkiismeretén múlik. Ha bukik, akkor büntetik, ezzel nyilván mindenki tisztában van, aki érintett.
A bolti sztereó adókat most sem húztam le úgy mellesleg! Látom a szövegértés sem az erősséged, de ebbe kár belemenni, már jópár kört lefutottunk a témában, reménytelen a helyzet. De nem adom fel;
Attól, hogy egy rádióadónak az oszcillátora és/vagy sztereókóder része bolti, de az utána lévő fokozatok, dobozolás saját munka, attól azt az adót igenis te építetted. Tehát nálam ezen kategória is a sztereó adó építése alá tartozik. Ettől függetlenül persze sokkal nagyobb öröm, amikor a rádióban egy teljes egészében általad épített áramkör hangja szólal meg. Ezt misem bizonyítja jobban, minthogy a HQvideóban lassan havonta rendelnek több tucat sztereó adó építéséhez fejlesztett IC-t, mert egyszerűen elfogy nekik pár nap alatt. Ebből nekem egész logikusan következik, hogy azért vagyunk még egy jópáran, akik veszik a fáradságot saját, sztereó adó építésére. És ez így is van rendjén, abból tanul az ember, ha maga hozza össze a dolgokat.
Én pucuka kollégához hasonlóan nem kívánok veled tovább kardoskodni, egyszerűen kiborító a stílusod és a "szakértelmed", valamint a lekezelő, fölényes hangvételed. Nyugodtan puffogd ki magad itt a topikban, és szokásodhoz hűen akár privát üzenetben is szidhatsz engem egy rossz környéken nevelkedett kamasz által is megirigyelt hangnemben... nem kívánok rá a továbbiakban reagálni.
Ezzel szemben ha bárkinek segíteni tudok, esetleg valakinek olyan ötlete van, melyhez segítséget vár vagy véleményre kíváncsi, akkor ugyan úgy itt leszek, mint eddig.
(#) steady válasza Novak hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Köszönöm az eddigi ötleteket és támogatást a kérdésemre! Tekintettel arra, hogy használni szeretném a berendezést és nem önmagában az "építés" a cél egyszerűbbnek látom a bolti FM transmitter átalakítását. Így a vevő sem okoz túl sok problémát, lévén bolti rádióvevővel megoldható.
A kereskedelmi frekvenciasáv várhatóan nem okoz problémát, mert színpadon, illetve annak közelében esélytelen, hogy valaki rádiót hallgasson, várhatóan nem lesz frekvencia-bitorlásért reklamáló.
A dobozolás ötlete is jó, megfontolandó, bár a jelenlegi kis méret igencsak előnyös a csomagolásnál, szállításnál. Esetleg egy antennakivezetéssel meg lehet toldani a mostani tokozást.
A "mély" hangok vágását a leítak szerint elvileg ki tudom iktatni az ezt végző RC tag módosításával. Ez nem fog gondot okozni valamilyen más tulajdonságnál? (Elvégre valamiért beletették a mély-vágást.) Esetleg a mély-vágás kiiktatása a hiányolt dinamikát is javítani fogja?
(#) pucuka válasza steady hozzászólására (») Jún 4, 2009 / 1
 
Üdv!
Teljesen egyetértek Novak kolléga hozzászólásával, nem kell mindjárt illegális megoldásokhoz nyúlni, mikor a feladat legálisan is megoldható.
A "mély vágás" kiiktatása helyett inkább a " magas kiemelést" írnám. Ti. az FM modulációnál 75 ms preemfázist alkalmaznak (kiemelést) amit a vevő oldalon ugyanilyen időállandójú magasvágással hoznak helyre. Ez pontosan a dinamika növelés érdekében történik, (és persze a löket korlátozás, (modulációs sávszélesség korlátozás) miatt.
Ha ebből eredően gondod van, akkor meg kell nézni hogy ezek az áramkör részletek (egyszerű RC allul-, fellül áteresztő szűrő) egyáltalán léteznek-e, vagy uyanaz az időállandó van-e az adóban és vevőben is.
(#) bringas2 válasza Novak hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
Én smd.adópanelt írtam és nem /lehallgatót kvarccal/sőt +saját magamat sem dicsértem,pl.milyen ügyes vagyok stb.Hogy van az hogy bármelyik topicba írok egyből te lököd a választ+kritikát.Tán valami titkos kereső programod van erre a célra?Mindegy.Azért írtam mert ez az adó mást is érdekelhet esetleg,és én reagálok rá.Különben nem építgetek poloskát,mert nincs eziránt kereslet.A legutóbb készített 162MHz kb.80mW-ost beltérihez van,igy RCA-csatlakozón keresztül lehet beadni a jelet ill.van 3,5mm.jack bemenet,ide mikrofont lehet bedugni.Ekkor átkapcsol TLC272cp előerősítő bemenetére és vezeték nélküli mic.ként működik,az egész ák.fémkapszulába van építve.Akit érdekel annak leírom + a hatótávolságot sík terepen,város szélen mértem adó 2M magasan volt elhelyezve.Vevő 1.kinai áthangolt zsebrádió,2.vevő általam készített fetes bemenetű frekimérős tuner,3.vevő Kenwood kézi szkenner volt,utóbbi 0,4mikrovolt érzékenységű.A kisrádióval 300-450M,a rádió szkennerrel 900M,sűrűn lakott részen,1300M ritkán lakott részen tesztelve,ami 8-10házat jelent ezután a mező következett.Ez elfogadható jó érték 13cm drót antennához képest.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Jún 4, 2009 / 1
 
Igazad van, a mély hangokkal mondjuk általában nincs probléma, inkább valóban a magasakat vágják, legtöbbször már 14-15 kHz környékén, hogy nehogy beleszóljon a 19 kHz-es pilotjelbe.
Az említett RC tagok pedig tényleg kérdéses, hogy léteznek-e? Illetve ez önmagában szerintem nem kérdéses, inkább az, hogy hozzáférhető helyen, vagy esetleg már egy IC-be integrálva vannak-e jelen. Ez gondolom konstrukciótól függ.
Steady: számodra tényleg az tűnik a legjobb megoldásnak, ha kicsit átalakítod a bolti, szintézeres adót. Főleg akkor, ha ez már meg is van.
Ha szükséged van rá, akkor tudok adni egy egyszerű erősítő áramkörről rajzot, amivel nagyjából 100-150 mW-ra tudod erősíteni az adót. Persze, ha egyáltalán szükséges. Mindenek előtt szerintem próbáld ki azt, hogy a gyári adóra rákötsz egy lambda/4-es vezetéket, mint antenna (75-80 cm). Könnyen lehet, hogy ezzel a megoldással már bőven elégedett leszel a hatótávval.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem