Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópáka hőmérséklet szabályozása
Lapozás: OK   2 / 20
(#) StefuPeti válasza Higgins hozzászólására (») Júl 19, 2006 /
 
Megépítettem egy PIC-kes höfokszabályzót, de PT100-as höelemes. Hogyan lehetne a bemenetét áttervezni hogy vas/konstanstán-os höelem jó legyen hozzá?

lm_and_pt.zip
    
(#) _JANI_ válasza StefuPeti hozzászólására (») Aug 13, 2006 /
 
Egy kis OPA-s áramkör kell elkészíteni és úgy dekötni mintha az LM35 lenne. Úgy az áramkört sem kell módosítanod...
(#) StefuPeti válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 15, 2006 /
 
Egy kicsit bövebben tudnál irni esetleg rajzot küldeni?
(#) AtomCity válasza StefuPeti hozzászólására (») Szept 10, 2006 /
 
hello!

vki tudna segíteni abban, hogy ezen a kapcsoláson: http://www.tar.hu/sse/paka1.pdf az "U 106 BS" típusú ic-t mivel lehetne helyettesíteni, mert asszem nem lehet kapni, vagy kb olyan ritka mint a fehér holló ???!!!
1ébként ez marha jó kapcsolás...:yes:
(#) dbase hozzászólása Jan 3, 2007 /
 
http://www.google.hu/search?hl=hu&q=fahrenheit%2028020&lr=lang_hu&i...tab=iw
Van valakinek ien típusu állomása?
Ajánlom figyelmetekbe az árakat.
Van 5000ré és 3500-ért is ugyan az.Nem mindegy hol vásárol az ember.
Csak egy példát még megemlítek.Tavaj vettem egy samsung mp3 lejáccót.Neten rendelve 10eFt ba megjött.Szomszéd városba 17 eFt.Neten sok helyen 15.És egy Pc boltba meg 10.Nem semmi.
(#) PiperR hozzászólása Jan 6, 2007 /
 
Szevasztok
Nemrég vettem egy 230V 40W pákát, nincs benne semmi szabályzó rendszer. Valami hőfokszabályzót tudtok hozzá? Az is megfelel hogy egy bizonyos hőmérséklet elérésekor kikapcsoljon. Én valami olyasmire gondoltam mint egy 230-as fényerő szabályzó (triakos), csatolok egy rajzot hátha lehet kezdeni valamit belőle.
(#) PiperR hozzászólása Jan 7, 2007 /
 
Valaki, HELP
(#) m.joco hozzászólása Márc 27, 2007 /
 
A forrasztópákám hegye eléggé tönkre ment. Sajnos ahol lakom nem tudok venni hozzá új hegyet (4mm-es). Arra gondoltam hogy megcsiszolom, hogy hegyesebb legyen.
Mit szóltok hozzá? A dobozára mondjuk az volt írva, hogy nem szabad megcsiszolni. Gondoltam arra is, hogy egy 4mm-es szöget rakok be helyette. Ez jobb megoldás lenne?
Egyébként az eredeti hegy az krómozva van? Mert még ez újkorában nagyon csillogott?
(#) bbatka válasza m.joco hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Nikkelezve. És ha megcsiszolod akkor nemcsak a hegye fog oldódni.
(#) gulyi88 hozzászólása Júl 9, 2007 /
 
hy
mostanában akarok egy jobb pákát beújítani, pontosan ezt
megnéztem 2 állomásrajzot és mindkettő triakos volt...
a kérdésem az lenne, hogy ehez a pákához építhetek PWM es szabályzót? (PL: 50-200Hz es frekin?vagy nagyobbon lenne érdemes?)
vagy jobb a triakos kapcsolgatós módszer??
előre is kössz
(#) MaSTeRFoXX válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 9, 2007 /
 
A PWM-nél bármi jobb ennél. Amúgy az optotriakos verzió az jó. Én is majd átalakítom arra a sajátomat
(#) vzoole válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 9, 2007 /
 
Van valami még a PWM-nél is rosszabb...
pl. egy fázishasításos fesz.szab. a trafó előtt.

Ezek hátrányai, hogy lassabban fűtenek fel, és ha hegeszteni kezdesz akkor nem pótolja az elvont hőt a pákába, így ingadozik a hőmérséklet.

De mivel váltóáramot kap a páka... igy PWM-nél is triakot kéne használni.

Sőőőőt…
Most jut eszembe… ez a kapcsolás is PWM…
(www.underspeed.xte.hu)
Mert 100%-os kitöltéssel elkezd fűteni, majd ha eléri a kívánt hőfokot, akkor úgy állítja a kitöltési tényezőt, hogy pótolja az elveszett hőt.
(#) beppy hozzászólása Júl 25, 2007 /
 
Sziasztok!

Nem tudom hogy kihez is forduljak a válaszért, de úgy gondoltam hogy hozzátok!

Van egy pic progi és az istenért sem akar elindulni!

Be tudom írni a picbe minden gond nélkül de a visszaolvasásnál nincs benne semmi!

Mi lehet a gond!

Csatolom a kapcsolást és minden adatot róla!

Remélem nem okozok ezzel nektek gondot de Én sajnos nem látom át a bajt!

Válaszotokat előre is köszönöm!


Paka.zip
    
(#) Attila86 válasza beppy hozzászólására (») Júl 25, 2007 /
 
Ha jól olvastam a leírást, ez a kapcsolás csak a pákára jutó delej kitöltési tényezőjét állítja, annak beálltásától függően. Tehát itt nincs visszacsatolás (hőérzékelő).
Ez a kapcsolás csak vezérel és nem szabályoz. Értelmét nem látom.

Idézet:
„Sőőőőt…
Most jut eszembe… ez a kapcsolás is PWM…
(www.underspeed.xte.hu)
Mert 100%-os kitöltéssel elkezd fűteni, majd ha eléri a kívánt hőfokot, akkor úgy állítja a kitöltési tényezőt, hogy pótolja az elveszett hőt.”

Ez nem igaz. Nem PWM-el szabályoz! Amúgy én is ezt építettem meg csak átterveztem.
(#) sanyo hozzászólása Szept 1, 2007 /
 
Sziasztok! Szeretném megépíteni a hobbielektronika kapcsolásai között szereplő hőfokszabályzós forrasztóállomást, de lenne 1 gondom, mégpedig az hogy, a hőmérő modulban nemtudom hogy közös anodú, vagy katodú a kijelző. Válaszaitok előre is kössz!
(#) GrandF válasza sanyo hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
Helló
Közös anodú!
Ezzel az állomással egyébként nekem gondjaim akadtak, mégpedig:
-Hőfokszabályzás nem akarodzik működni, hőmérő modul csak kb. 0-és 80 között akar mérni (furcsa volt, hogy a páka simán olvasztgatta az ónt, de a kijelző csak 80 egynéhány fokot mutatott )...
Méricskéltem, tesztelgettem, de szinte semmit se találtam . Pontosabban csak annyit, hogy az első fokozat mintha nem erősítené eléggé a delejt, vagy egyáltalán nincs is mit erősítenie (ettől ilyen jó a hőmérő), amitől a második fokozatra nem a megfelelő feszültségek kerülnek, ezért állandóan megy a fűtés . Az ellenállatoknak az értéke jó, elkók dettó, műv erősítő is biztos jó ( a soksok db.-ból az egyiknek biztos jónak kell lennie) már csak az illesztő rész maradt, meg a páka (de a páka zsír új, szóval őt nemhiszem), illesztő részhez meg hülye vagyok (még , ja és este van ).
Már egy teljes napja szívok vele
Ha valaki tudna rajtam segíteni, azt megköszönném!
Üdv, GrandF
(#) fongab válasza GrandF hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
Ha jól emlékszem K típusú hőelem van a forrasztó pákába. Hőelemnek tulajdonsága a két vége közötti hőmérsékletet alakítja mV –á ha pontos hőmérőt akarsz készíteni mérni, kell a csatlakozási pontnak a hőmérséklete, és hozzá kell adni. Tehát ha a vezeték mind a két azonos hőmérsékleten van, a kiadott fesz 0mV. A környezet, ettől még lehet, akár 30°C.
Állítsd be az első műveleti erősítőt ugy hogy a bemenetet rövidre zárod, 0mV legyen a kimeneten. Utána 40,023mV a bemenetre, a mért érték 968mV kell mérned. Ha több méréspont kell a táblázatot itt találod:
http://www.muszeroldal.hu/assistance/Type_K_ThermoCouple_H.pdf

Utána, a potikkal már csak azt kell elérni, hogy ott kapcsoljon ahol te szeretnéd.
A kijelzőt is be kell állítani, ha nem azt műtatja.
üdv.
(#) GrandF válasza fongab hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
Aha... Méricskéltem egy sort, meg állítgattam, ahogy mondtad, de a problémám ott kezdődött, hogy az istenért se akart lekapcsolni a fűtés (még akkor se, amikor potival teljesen lehúztam nullára a ref. feszt). Mivel a visszacsatoló ellenállást 130 valahány kilo nak mértem, és ez kicsit (nagyon) furcsa volt (150k van benne), jött egy kósza gondoltatom, miszerint szedjem le a hőmérő modult, hátha az miatt van. Leszedtem, és láss csodát! ellenállatot rendesen 150nek mértem, első fokozat is normálisan erősített, és tökéletesen működött a dolog (igaz még kalibrálni kell, de a lényeg, hogy most normálisan működik).
Csak azt nem tudom, hogy akkor mi baja lehetett a hőmérőnek (a beállítást is megnéztem, az eredmény kiábrándító: a pákával simán tudok forrasztani, azaz bőven 200 fok fölött van, de még a 15 fordulatos helipotival se tudom 87 fok fölé emelni a mutatott értéket). (az számít, hogy sárga színü pákám van, és nem a kék?). érdekes, hogy most megvan a 200mV az első erősítő kimenetén, amikor meg rajta volt a hőmérő, akkor csak 25mV volt ott. Lehet, hogy ezt a visszacsatolásnál mért hülyeség okozta?
Szerk:Vagy még arra gondoltam, hogy lehet, hogy amiatt csinálja, hogy nem 7905L stabkockát tettem bele, hanem 79L05-öt (csak ez volt a boltban) ennyit fogyasztana ez az IC, hogy nagyobb stabilizátor kellene bele?
Üdv GrandF
(#) Attila86 válasza GrandF hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
Üdv. GrandF!

A hőmérő modulnál az EZEN az oldalon szereplő rajzon lévő R5 és R6 pozícióban mekkora értékű ellenállások vannak? (R5-nek 1M-nak, R6-nak pedig 150k-nak kell lennie.)

A forrasztóállomás panelján az R3 pozícióban lévő 22k-s trimmer kb milyen állásban van? (Legyen maxon.)

A 79L05 helyett jó a 7905L, ezek ugyan azok, csak máshová írtál az L-betűt. A kapcsolásban a rá eső terhelés szinte elhanyagolható.

Nem baj hogy neked sárga a pákád és nem kék mint az enyém, a különbség a színen kívül csak annyi, hogy a kék RoHS, a sárga pedig nem.

Üdv.: Attila
(#) GrandF válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
Üdv!
Igen-igen R5 az 1M, R6 meg 150K, R3-as trimmer meg maxon van. (magát az állomást működésre tudtam bírni, de a baj a hőmérővel van, mármint ha az állomáshoz kapcsolom a hőmérőt, akkor az állomás meghülyül )
Nem az L betüben van a különbség, mert a 7905L az tudja az 1ampert míg a 79L05 az csak 100mA tud.
RoHs? enyém is RoHs-es (legalábbis van rajta matrica ) A hőmérőre visszatérve neked milyen érték van C4 helyén? (én adatlap alapján raktam oda 220nF-et lehet, hogy ez a baj? )
Üdv GrandF
(#) Attila86 válasza GrandF hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
C4 helyén? Ami a 27-es lábra csatlakozik? 100p.

Azt, hogy a forrasztóállomás meghülyül ha hozzákötöd a hőmérőt, csak úgy tudom elképzelni hogyha R5 helyén kissebb ellenállás lenne, de az 1M elég nagy, az nem terhel be.

Próbáld ki a hőmérő modullal együtt a forrasztóállomást, de R5 egyik lábát forraszt ki a panelból! Így a hőmérő csak tápot fog kapni. Így működik a forrasztóállomás?

Üdv.: Attila
(#) Attila86 hozzászólása Szept 2, 2007 /
 
Egyáltalán nem biztos hogy ez a hiba oka, de ha ICL71xx-ről van szó akkor automatikusan meg szotam kérdezni; a hőmérő panelját lemostad denaturált szesszel?
(#) GrandF válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
hmm... lehet, hogy valami nem kerek.... csak tápot adtam neki, és máris meghülyült az állomás...
Amúgy igen lemostam denszesszel...
Nem tudod véletlenül, hogy ez a ICL7107 mennyi -V-t kajál? azt a C4-et akkor mindjárt cserélem és úgy is meglesem.
(#) GrandF válasza GrandF hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
A csere se segített... ugyanaz
bár nem tudom, hogy mit változtathat...
(#) Attila86 válasza GrandF hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
Az ICL7107-nek +5V és -5V kell. Maximum pedig +6V és -9V.

Ha csak tápot kapott és úgy is meghülyült, akkor valami tényleg nem kerek.
Ha megkérhetlek kipróbálnád azt, hogy visszakötöd az R5-öt rendesen, viszont kiveszed az ICL7107-et (feltételezem hogy tokban ül)? Így működik a forrasztóállomás rendesen?
(#) GrandF válasza GrandF hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
áááááá b*meg ilyen nincs egy hajszálvékony rézdarab ottmaradt a panelon, és összekötötte a negatív tápot az IC 19-es lábával, és szerintem emiatt meghalt ez a ... (úgyis tudjátok) :violent: :rinya: .
Szerk: ha kiveszem akkor megy normálisan akkor mehetek szerezni egy újjat
(#) Imre hozzászólása Szept 19, 2007 /
 
Sziasztok!

Megépítettem a forrasztó állomást! Működik minden, kivéve a kijelzést! 0-53 ig mutat!!! Ezt is csak akkor ha a heli teljesen ki van tekerve! Ha a másik irányba tekerem, akkor a kijelző a 0 hoz közelít! Mi lehet a baj? Hogyan tudom pontossá varázsolni az értéket? 53 fokon nem létezik, hogy olvadjon az ón Köszi mindenki!
(#) Imre hozzászólása Szept 19, 2007 /
 
Rájöttem a hibámra! Az IC-n minél nagyobb potenciál különbség van a 31 és 36 láb között, annál nagyobb értéket mutat! Az R3as potin kellett állítanom, hogy nagyobb bemenő jelet adjon a műveleti erősítőnek, így az nagyobb jelet küld a 7107 31es lábára!
(#) Imre hozzászólása Szept 19, 2007 /
 
Sikerült beálllítanom! Már csak az a baj vele, hogy nagyon "bizonytalanúl" mér! KB. fél másodpercenként más-más értéket jelez ki! Ha pl. 170 fokos a páka, akkor 165 és 173 között számol oda vissza! Erre valami megoldás?
(#) GrandF válasza Imre hozzászólására (») Szept 19, 2007 /
 
Ahogy Attila86 is mondta alaposan mosd le a hőmérőpanelt denszesszel.
Elvileg utána jónak kell lennie.
Következő: »»   2 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem