Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   128 / 191
(#) inf3rno válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Ez hobbi projekt, nem fizetős és meg tudnám oldani úgy is, hogy rendelek egy ugyanolyan nyákot néhány euro-ért. Viszont szeretnék egy kicsit forrasztgatni is, mert már 10 éve nem csináltam. Saját pákám még sosem volt, úgyhogy végülis mondhatjuk, hogy abszolút kezdő vagyok.
(#) tibibalogh520 válasza inf3rno hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Értem.
Kicsit megtévesztő volt az általad megjelölt árkategória, és az elvárási szint.
Szerintem is jó választás, ha veszel egy Solomon pákát. Bár ha a hozzátartozó állomást is készen veszed, akkor bőven felette lesz az általad megjelölt keretnek. De az állomást magad is elkészítheted...
(#) inf3rno válasza kleinie hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Kesztyű, csuklópánt, ecset ami van, köpenyt tudnék szerezni, de szerintem ennyi is elég. A villany földelésére szoktam kötni mindent, nem tudom ez mennyire jó gyakorlat, de gondolom jobb, mint a semmi. Számítógép szereléshez meg programozáshoz értek valamennyire, de ez az elektronika eddig kimaradt. Szeretnék ebbe is egy kicsit beletanulni, ha már kapcsolódik a fenti két témához. Amúgy vegyész karon végeztem, tanultam elektronikát cirka 10 éve, de nem sok minden maradt meg belőle.
Ez a 15-20 körüli összeg nekem sajna most sok rá, max 10-12-ig tudnék elmenni árban, ha nincs semmi értelmes 7 körül. Nem tudom, hogy elektronikai ismeretek hiányában érdemes e belekezdeni állomás készítésbe. Szerintem nem igazán, bár biztos sokat tanulnék belőle. Megnézem, hátha használtan találok valamit, esetleg ZD-set olcsóbban. Köszi!
(#) icserny válasza inf3rno hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Itt is érdemes szétnézni. Bár előfordulhat, hogy a hálózati dugaszt le kell cserélned, ha nincs ausztrál konnektorod kéznél...
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
(#) proba válasza inf3rno hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Az ESD az "rettenetesen" fontos, főleg ha átlagos integráltságú áramkörökkel dolgozol. Azt sem tudom mi az, de még soha nem ment tönkre semmi alkatrész úgy, hogy nagyjából ne tudjam mi az oka. Fontos persze, hogy mindenféle statikusan feltöltődő dolgot ( padló ruha szék ) kerülj ha lehet, de azért nem kell túlzásokba esni. A túlzott földelés sem csodatévő. Egy feltöltött ruha a védőföld felé nagyot tud szikrázni. ( az ic épp útban volt, hát így járt) Lehet ezen a csuklópánt segít, de mindig nem lehet a kezeden. ( véleményem szerint )
(#) inf3rno válasza proba hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Nekem egyik rokonom autóalkatrész gyártásban dolgozik, ott súlyos probléma volt, hogy ESD-től tönkrementek alkatrészek. Most ott tartanak, hogy fullos ESD ruhában van mindenki tetőtől talpig, aki hozzáérhet alkatrészhez. Szóval szerintem nem érdemes elbagatelizálni, ha valaki drága elektronikával dolgozik. Számítógépnél talán annyit kell észben tartani, hogy porszívóval nem érdemes takarítani, mert annak feltöltődik a csöve, illetve az alaplapok egy része már védett ESD-től, de a processzorok még mindig tönkremehetnek, ha valaki feltöltődve ér hozzájuk.
Amire nekem most kell, arra szükségtelen, mert 10k alatti összeget ér az egész, amit próbálok megjavítani, viszont általában hosszú távra veszek szerszámot. Ami nem jött le ezeknél, hogy a pákának van e valami vezetéke, amin földelni lehet vagy a forrasztóállomásra van átvezetve a dolog, illetve hogy hol írják, hogy ESD védett e vagy sem.
Közben találtam egy ilyet kereten belül, erről mi a véleményetek? ZD-929C
szerk:
Most nézem, hogy nettó árat ír ez a szerencsétlen bolt. Mindegy, még ez tűnik így is a legolcsóbbnak, az elfogadható kategóriában.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
(#) Johnny0004 válasza inf3rno hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Igen a pákának van egy külön vezetéke, ami a páka csatlakozóján keresztül van az állomásban egyes esetekben közvetlen, illetve valahol pedig ellenállással, vagy ellenállással és kondenzátorral a védőföldre kötve. Van olyan állomás ahol ki van vezetve egy csatlakozó és egy vezetékkel közös potenciálra hozható a munkadarabbal.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
(#) tibibalogh520 válasza inf3rno hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Ha a Sololon mellett döntesz, abból van ESD-s, és anélküli verzió is a HQ kínálatában.
ESD
Ennél nem említi az ESD-t
(#) Johnny0004 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Igen régebb mikor ilyet használtam így volt a fekete az ESD-s, abban 5 szál vezeték van, és mind az öt bekötve a páka csatlakozójába. A kékbe és sárgába csak 4 szál volt.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Néha pofon egyszerü az ESD védekezés. Beviszed a mühelybe a párásito berendezést - gyakran egy ebédért kapni a raklapos boltokban. Ha benedvesited a mühely levegöjét aligha lesz valaha is gond az ESD-vel meg a orroddal sem - nem fog kiszáradni.
Ha a mühely a pincében van akkor nem is igen van gond a sztatikus villamossággal. Mind tesztnek nagyon jo a ruha, ha az már nem pattog akkor jo a levegö....
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Az alkatrészeknek nem biztos, hogy jó a nedvesség (attól függ minek). Elektronikai gyárban dolgoztam. Úgy emlékszem, hogy szárították a levegőt.
A mostanában divatos műszálas ruhákat én kerülném. Még akkor is nagyon fel tud töltődni, ha csak 5% a műszál benne. Úgyszintén kerülném a műszálas bevonatú széket, párnát. Ha a parketta alatt polifoam van, szintén hajlamos a feltöltődésre. Kell valami testpont, amit időnként meg lehet fogni, radiátor vagy csap például. Illetve nem árt nem fogdosni az alkatrészek lábait közvetlenül kézzel. Szerintem kesztyű használata is sokat segíthet. A páka azért más egy kicsit, mert közvetlenül hozzáér az alkatrészek lábához.
(#) freddyke válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Meg szerettem volna rendelni a 100W-os Cseh pillanatpákát (ETP 3 vagy ETP III). Ez itt három különböző: 1, 2, 3. Az 1-esen CE felirat van és egy csúszka, amíg a 3-ason más felirat és két csúszka. A 2-es teljesen máshogy néz ki. Nem hamisítják? Melyik vehető meg ezek közül? Külföldön lakom, a nemzetközi szállítás miatt a 2-es jobb lenne.
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Az egyes és a hármas ugyanaz, csak az első linken lévő kép tükrözött illetve a páka másik oldalát ábrázolja. Egyik oldalán a CE logó stb. van a másik oldalon az üzemi paraméterek (pl. működési idő). Ezek a régebbi típusok. A második linken lévő a legújabb típus, a GM-ből vannak a sulis pákáink is.
A fekete négyzetek nem csúszkák, hanem az egyetlen szépséghibája a konstrukciónak. Egy hőre lágyuló műanyag bilincs ami a két rézprofilt tartsa össze. Ha túlfűtőd a pákát akkor leolvadnak, de üzemszerű körülmények között nem.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Természetesen nem szaunára gondoltam, de 40-50%-s légnedvesség a mühelyben ( amikor dolgozol), kellemes és biztonságos az ESD szempontjából.

A baj - föleg télen, hogy gyakran alig 10% a nedvesség.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Illetve ha még 1-2 napot ráér akkor holnap belelesek az egyik 2. képen lévő típusú pákába azt ugyanis még nem láttam belülről, aztán tudok pontosabb véleményt mondani. Igaz, hogy nem szabadna, de mivel nincs rajta garancia matrica...és ha nem lát senki...
(#) freddyke válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
A műanyag bilincs csak a legújabb konstrukció szépséghibája vagy mindegyik ilyen?
Abszolút ráér. Hasznos lenne, köszönöm.
(#) pittti válasza freddyke hozzászólására (») Feb 20, 2018 / 1
 
Hát valahogyan meg kellett oldani, hogy a kivezetések végig párhuzamosak maradjanak, ne mozduljanak el. Semmi más szerepe nincs. Mikor az enyémen tönkrement egyszerűen levágtam, szépen lepucoltam és két darab gyorskötöző bilinccsel pótoltam.

És milyen érdekes, a hőt sokkal jobban elviseli - 10 év után is olyan, mint amikor rátettem.
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Feb 21, 2018 / 1
 
Még az enyémen is fehér hőre lágyuló műanyagból van (illetve volt amíg le nem törött egy eséskor), pedig ezt 1983-ban gyártották. De van itthon '79-ből is és azon is látszanak az olvadt bilincsek nyomai. Csak a legelső darabokon volt pertinax szalag és acélbilincs, pl. a baloldali. A jobb oldalin már utángyártott acélbilincs van, nem eredeti.

pajeni-1.jpg
    
(#) inf3rno válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Köszi! Tehát ha jól értem, akkor mindegyik Solomon állomás támogatja az ESD-t, és csak páka függvénye, hogy lesz e ténylegesen. Nekem közben ajánlottak egy ilyet, ami olcsó: Bővebben: Link, bár nincs rajta ESD védelem, úgyhogy nekem kéne beleszerelni. Bármi vélemény, esetleg tapasztalat ezzel?
(#) tibibalogh520 válasza inf3rno hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Szia.
Ebben még tápegység sincs. Külön kell hozzá csatlakoztatni.
Egyébként nem ismerem ezt a pákát.
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Feb 21, 2018 / 1
 
Megcsináltam a fényképeket, a képek magukért beszélnek. A tokozaton kívül szinte semmi változtatás nem történt az elmúlt 40 évben. Annyi, hogy a legújabbnak már LED-es a világítása. Itt megnézheted belülről a régit, a mellékelt képen pedig egymás mellett vannak szétszedve a újabbak.
Meg ha már a kezembe akadt akkor lefotóztam belülről egy "100W"-os bógli pirosat is. A látvány mindent elárul.
(#) freddyke válasza pittti hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Idézet:
„Hát valahogyan meg kellett oldani, hogy a kivezetések végig párhuzamosak maradjanak, ne mozduljanak el. Semmi más szerepe nincs. Mikor az enyémen tönkrement egyszerűen levágtam, szépen lepucoltam és két darab gyorskötöző bilinccsel pótoltam.”
Tudom, hogy erre van de már nem emlékeztem, hogy az enyémen rajta volt-e vagy leolvadt. A kötöző jó ötlet, mindig tartok belőle (csak nem annyira esztétikus).
(#) freddyke válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Nagyon hasznos, köszönöm a fáradozásaid! Elolvastam a blogot is. Szerintem a legújabbat fogom megvenni. Bár jobban szeretem a hagyományos izzó melegebb fényét, de a LED legalább nem ég ki.
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Ez a 100 W-os nagyon bóvli kinézetű.
(#) kleinie válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Ebből a pirosból nekem is volt egy, nagyon hitvány. Apám vette, mert a régi cseh már nagyon le volt rúgva, de kb. 2x használta, egy hosszabb forrasztás után elkezdett füstölni a trafó. Aztán nekem adta játszani, ő meg szerzett egy másik régi cseh darabot.
(#) elektroncso válasza kleinie hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Nekem azzal pirossal egy célom van. Hozzájutottam egy törött dobozos cseh gyártmányú pákához. A működő trafót ebbe az ergonómiailag jó dobozba fogom beépíteni. Megpróbálom az eredeti kapcsolót is beépíteni.
(#) proba válasza kleinie hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Ugyan ilyen piros volt, csak hagyományos kinézetű nekem is. Na az is gyorsan a selejtben végezte, egy tisztességben megöregedett eredeti helyett.
(#) freddyke hozzászólása Feb 22, 2018 /
 
Megrendeltem az ETP III-at a GM-nél. A szállítást sokallom, 7.14 EUR otthonra is.

Az Ersa i-CON nano 80W-os állomás újra elérhető az amazon.de-től közvetlenül 193 EUR-ért (a gyártónál 209.9 EUR). Volt már 167 EUR is. Várjak még vagy úgysem lesz sokkal kevesebb?
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 22, 2018 /
 
Ha nincs rá szükséged várj, hátha lejjeb viszik az árát vagy elfogy.
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Feb 22, 2018 /
 
Most azonnal nem kell, de ez már egy akciós ár és nem mindig akciós.

SMD-hez milyen általános flux-ot, ónt (vastagság, ólmos/ólommentes, fluxos/flux mentes), tisztítószert javasolnátok? (Erős vegyszerekkel, alkohollal nem szívesen dolgozom lakásban.) Flux/tisztító filcek esetleg? Ha 100 lábú TQFP tokot kell forrasztani, milyen pasztát javasoltok? Lehet dolgozni ekkora méretekkel nem nagyító alatt?

TQFP-hez szögben lecsapott (ellipszis végű) hegyekre gondoltam, különböző méretekben érhető el, néhány: 1, 2, 3. Vagy ugyanez a sorozat konkávban, például ez. Megfelelőek ezek a célra? Esetleg a penge?
Általános SMD-hez véső forma megfelelő lenne, milyen szélességben? 2mm-es például.
Következő: »»   128 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem