Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó 1-ről 3 fázisra
Lapozás: OK   19 / 26
(#) elektroton válasza robinred hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Kérdés, egy időben kell a két motort?
Mert szokásos alkalmazás az is, hogy egy mágneskapcsolóval előre ki van választva a kívánt motor, hajtás és azután van futtatva.
Pl. a Lenze 8200 sorozata 4 motor paramétereit tudja fogadni, és így 4 kölönböző méretű motort tud kezelni külön külön.
(#) robinred hozzászólása Jan 9, 2017 /
 
igaz
(#) c27 hozzászólása Márc 16, 2017 /
 
Sziasztok!

Valaki el tudná nekem mondani, hogy működik a frekiváltókon a JOG vagyis ha már egy forgó motort indítunk frekiváltóval. Inkább az elve érdekelne, hogy lehet megállapítani, ha egy aszinkron motor forog arra mekkora frekvenciájú jelet kell kapcsolni, hogy ne rántson. Hálózat nélkül ugyebár a tekercsek nem indukálnak feszültséget. Jeladót pedig nem használnak a frekiváltók.

A másik ami érdekelne, ha valami már épített frekvenciaváltót és készített hozzá valamilyen túláram/túlterhelés védelmet, azt milyen módon tette. Pl.P bemeneti áram figyelése, kimeneti fázisáramok figyelése fázisonként, valamilyen ellenállás alapú komparátoros vagy speciális áramszenzorral galvanikus leválasztással vagy nélküle? Minden megoldás érdekel.
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Közbe rájöttem, hogy elírtam a catch on the fly-t akartam írni a jog helyett, ennyit javítanék.
(#) Gafly válasza c27 hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Idézet:
„ha valami már épített frekvenciaváltót”

RT évkönyvekben értelmes cikksorozat van róla...
Élvezettel olvastam
(#) c27 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Értem, nem sikerült megtalálnom a cikket, de ha meg is lesz attól függetlenül kíváncsi vagyok mások tapasztalatára és véleményére.
Nem beszélve arról, hogy az a cikk szerintem már elég régi, így elavult is. Azóta vannak friss, olcsóbb és ötletesebb megoldások is.
(#) c27 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
A 1995/8-as cikket megtaláltam, de ez az 555-ös megoldás elég távol áll tőlem.
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Szia!
Hálózat nélkül is van indukált feszültség és ilyenkor a inverter-teljesítményfokozat visszafutási diódáin keresztül szépen feltölti a DC-busz pufferelkóit.
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Helló!
Értem, bár én úgy tudtam, hogy hálózat nélkül nincs generátoros üzem, csak ha hálózaton vagy virtuális hálózaton (kondenzátorok) van. Eddig egy olyan módszert találtam, hogy a frekvenciaváltó maximális frekvenciáról indulva minimális amplitúdóval elkezdi kiadni a 3f szinuszt és közbe méri az áramot, ha felette van akkor pozitív áram folyik, amikor eléri az adott fordulatot (szinkronban van) nincs áramfelvétel, ha alatta akkor negatív az áram. Konkrétan nem találtam részletes leírást csak ilyen minimalista leírást.
De biztos van más megoldás is, ez elég lassúnak tűnik, persze biztos pár ms alatt simán lefut, de BLDC-nél a pozícióérzékelésre a fázisáramot mérve kalkulálnak valahogy, de arról sem találtam kokrét leírást.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2017
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Én azt feltételezem, hogy a motor állandó galvanikus kapcsolatban van a kondenzátorokkal és ilyenkor természetesen a generátoros üzem miatt van visszatáplálás. A mai modern frekiváltók trükkös üzemmódjairól nincs információm.
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Nem véletlenül, úgy titkolják ahogy csak tudják, tegnap elég sokat kerestem a neten, de egy pár rövidke cikknél többre nem jutottam. Sehol sem tárják fel a lényeget, sajnos érthető okokból.
Egyébként mi a jellemzőbb vagy melyik jobb megoldás, ha a frekiváltó áramát a 3 fázis kimenetén vizsgálom, vagy csak a bemeneten a DC sínen? Például egy túlterhelés elleni védelem esetén.
Talán kicsit jobban lehet trükközni ha a kimeneteken vannak az áramszenzorok, de elvileg, ha a bemenetet figyelem és ott egy max áram hatására kapcsolom le a 6 IGBT-t az is célravezető. Már csak azért is kérdezem, mert az sem mindegy hogy 3 vagy 1 szenzor kell.
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
A DC-busz áramát érdemes figyelni egy soros ellenálláson eső feszültséggel. Egyszerű és hatásos.
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Ok, kösz, ha van még valami infód szívesen várom.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2017
(#) bojtorlaszlo hozzászólása Ápr 5, 2017 /
 
Tisztelt fórumtársak.Van nekem egy Delta három fázisú bemenetű frekvenciaváltóm.Az lenne a kérdésem , hogy egy fázisról , hogyan tudnám használni?Az elképzelésem az lenne, hogy bekötném úgy mint a 380/220 v -s villanymotort tehát fázis, nulla, köndenzátor.Életképes lehet ez?Próbáltam csak fázis nulla de kiírta, hogy lo, tehát fázishiány vagy kevés feszültség.Segitséget előre is köszönöm
(#) pont válasza bojtorlaszlo hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
Mivel a fázis és a nulla közt csak 230v van neki meg 400 kellene, ez így nem fog menni.
(#) uniman válasza bojtorlaszlo hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
Hello! A frekvenciaváltód típusát nem ártott volna megadnod...
Van L1 L2 L3 bemenete... Valahol ezt olvastam: 3×230V-osnál összekötötték az L1 L2-t, erre ment a fázis. Az L3-ra meg a nulla. ...meg ezt: "L1-L3 bemenetére simán a 230v".
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2017
(#) bojtorlaszlo válasza uniman hozzászólására (») Ápr 7, 2017 /
 
Helo.A típusa delta vfd037el43a.A 3*230v bemenetűvel nem lenne gondom mert csak az L1 ,L2 +földet kellene használnom olvastam a gyári leírását.Ez ami van tökéletesen működik 3 fázisról(400V) csak jelenlegi helyemen nincs 3 fázis, 3 éves készülék most nem tudok újba beruházni azért keresek megoldást.
(#) Peter65 válasza bojtorlaszlo hozzászólására (») Ápr 7, 2017 /
 
Szerintem nincs egyszerű megoldás.
Egyik lehetőség, hogy a 230V-t feltranszformálod egy trafóval (lehet autó trafó is) 400V-ra, és azt bekötöd valamelyik vonalbemenetre. De mivel csak egy vonali feszültséged van, elvileg meg kellene tripláznod a kondenzátor bank kapacitását, hogy a DC feszültség hullámosságát a 3x400V-hoz hasonló értéken tartsd. Ehhez valószínűleg a diódás hídat és a betöltő kört is módosítani kell. Szóval nem egyszerű.
Másik lehetőség, hogy készítesz egy prekonvertert, ami a 230Vac-ból kb. 560Vdc-t készít. Ezt bekötheted a frekvenciaváltó bemenetére. A prekonverterrel elérhető, hogy ohmos terhelésnek lássa a hálózat a terhelést. Ez talán reálisabb megoldás mint az első, de egy ilyen konverter készítése sem egyszerű.
(#) bojtorlaszlo válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /
 
Köszönöm a válaszokat.A prekonverterről tudnál kapcsolási rajzot mellékelni?Az autotrafó közel annyiba kerül mint a frekiváltó, tehát ez kilőve.Transzformátorral hogyan működik a feltranszformálás, vagyis milyen trafóra lenne szükségem?
(#) pont válasza bojtorlaszlo hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /
 
Olyan trafóra ami tud 3.7 Kw-ot....ugyan elindulhat, de akkor még csak két fázis helyed lesz bekötve, ennek minden hátrányával. Ilyenkor azt szokták inkább csinálni, hogy a 3 fázisút eladják és vesznek egy egyfázisút, más is járt már így, nincs más korrekt, érintésvédelmi szempontból is jó megoldás. És gondolj arra is, hogy a frekiváltó összes védelmi funkciója a szabályszerű bekötéssel működik helyesen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
(#) Peter65 válasza bojtorlaszlo hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /
 
Itt egy cikk a pre-konverterekről:
Bővebben: Link
Neked elég lehetne az 5. ábra a, részletében lerajzolt boost átalakító. Nem feltétlenül fontos az aktív PFC vezérlés, egy UC384X-el is szabályozhatod a kimenő DC feszültséget. Ehhez nem kell transzformátor, a fojtó tekercs emeli meg a feszültséget. Az viszont nem lesz egyszerű. Ha magasra mész a vivővel, akkor csak ferritmagos lehet, ami ilyen teljesítmény szinten biztosan egyedi minden szempontból. Talán ésszerűbb lenne 1kHz körül maradni, és hiperszil vasra elkészíteni a fojtót.
Szerintem is meg kellene fontolnod, amit Pont írt. Nem ismerem a frekvenciaváltódat annyira, hogy akárcsak a bemeneti feszültség figyelés módját tudnám, ezért egy ilyen átalakításnak mindenképpen van kockázata.
(#) c27 válasza bojtorlaszlo hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Helló!

Olvastam a problémád, a prekonverterhez csak annyit fűznék, hogy én is tervezem a közeljövőben egy PFC-s boost áramkör építését 3-3,5kW-ra, de már csak az anyagköltség is elég jelentős, nem beszélve, hogy csak 400V-ra boostolnél 1 fázisról. Egy ilyen konverter építése ehhez a problémához szerintem felejtős, nem beszélve, hogy 560V-ra boostolni nem semmi.
Esetleg meg kellene keresni hol "nézi" a betáp feszültséget és úgy módosítani, hogy 560-nak lássa, Peter65 is erre akart kilyukadni. Nem tudom milyen elven érzékeli a bemeneti feszültséget, de ha van valamilyen ellenállásos feszültségosztás akkor ez megoldható.
A további gond az, hogy a pufferkondik méretét meg kellene növelni úgy 4700µF-ra minimum, de talán még ez is kevés. Ehhez kellene lágyindító stb. Ha csinálnál egy külön áramkört ami csak egy lágyindítót tartalmaz diódahíddal és a pufferkondikkal és ezzel rá kellene csatlakozik a dc sínre (de akár simán bekötheted a bemenetre is), talán összejönne.
Ha van módod rá inkább cseréld el egy 1 fázisúra, tényleg jobb nem belepiszkálni a gyári frekiváltóba, főleg, ha olyan feladatra kell ahol különösen fontos a biztonság (bár hol ne lenne az). Ha nem megoldható, akkor marad a keresgélés, hogy hol nézi a bemeneti feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2017
(#) otvenkilenc válasza c27 hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
A feszültség figyelésére zéner és optó leválasztás.
(#) c27 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
De ennél a fajtánál konkrétan állandóan méri a bemeneti feszültséget és arányos jelet küld, vagy zéner és komparátor ha megfelelő az érték akkor az opto ad egy jelet? Minden esetre a bemeneti jelszintet biztos valami ellenállásról akaszthatja le ott lehet trükközni, ha mégis más megoldás akkor valami mást kell kitalálni. Sajnos mostanában nem volt szerencsém korszerű frekiváltóhoz legalább is a belsejét még nem láttam közelről. (Eddig is csak egy ATV71-hez volt szerencsém, de annak sem láttam a belsejét.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2017
(#) bojtorlaszlo válasza c27 hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat, azt hiszem tényleg a csere lesz a legegyszerűbb megoldás.Azt gondoltam ennél egyszerűbben is meglehet oldani ,de úgy látom sajnos mindig ugyanaz jön ki ,vagy csere, vagy építek(építtetek) valamit nem kevés pénzért.Nyilván a gyári ezköz a legegyszerűbb de abban nincs kihívás.Sajnos nincs időm és energiám úgyhogy csere, de azért köszönöm mindenkinek.
(#) dara hozzászólása Ápr 26, 2017 /
 
Sziasztok.Megépítette már valaki ezt a frekiváltót?Nem tudom felprogramozni cimzés hibával 0x00000.
Egyéként most alakítottam át egy ABB 3x400V 1x230V ra.Az egyen kondik sorba voltak kötve,fesz kétszerezővel felnyomtam 580V ra és működik.Csak két diódát kell belerakni ami legalább 800V os mert 400V próbáltam az nem bírta.Ja meg a dióda amperja legyen meg.
(#) weend válasza dara hozzászólására (») Máj 26, 2017 /
 
Szia!
Megkérdezhetem, hogy milyen diódákat, és mekkora kondenzátorokat (esetleg bent hagytad a gyáriakat?) használtál a feszültségkétszerezőben? Hasonló cipőben járok én is, be szeretnék indítani egy 3 fázisú frekiváltót egy fázisról. Feltérképeztem a bementet, a három fázis diódahídon keresztül két 270µF 400 Voltos kondenzátort tölt, (1,5 KW a frekvenciaváltó teljesítménye) ami sorosan van kapcsolva a bemeneten. Arra gondoltam, hogy ide kétszerezett feszültséget adva nálam is működhet a dolog. Nincs szükségem a teljes teljesítményre, kb. 750 Watt elég lenne. Bővebben: Frequenzumrichter
(#) dara válasza weend hozzászólására (») Máj 26, 2017 /
 
Mint irtam,800V legyen és a terhelésed kétszerese áramban.Az én frekiváltom 7KW,nem mondom hogy rakj bele egy,vagyis két 35A diodát.A kondit persze hogy bennkell hagyni ha van üres hely,még rakhatsz bele.Igen,kb a fele teljesitményt illik kivenni belöle.
(#) weend válasza dara hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Köszönöm!
(#) Bubu54 hozzászólása Dec 14, 2017 /
 
Sziasztok,

Került hozzám egy 3 fázisú freki váltó és ezt 1 fázisról szeretném üzemeltetni, ugyanis nálam nincsen 3 fázis bekötve. Hogyan tudom ezt megvalósítani?
Következő: »»   19 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem