Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó egy fázisra
Lapozás: OK   2 / 10
(#) Sebi válasza liderces hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
A kapható legtöbb szünetmentes "off-line", azaz semmit sem tesz a bejövő fesszel, csak egy relével kiadja a kimenetre. Ha átkapcsol, akkor a kimenet többnyire négyszögjel, amiről motor nem megy...
(#) grand válasza Sebi hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Köszi a gyors választ Sebi!
Valóban ez a megoldás, (a frekvencia beállitása)ugyanis az aggregátor alapjáratát állítva és bizonyos fogyasztókat bekapcsolva tudom úgy állitani az aggregátort, hogy 48,5 és 51,5 hz között dolgozzon és ekkor ,megy a kazán.Viszont ez egy elméleti állapot,mert a fogyasztók változásával, a motor hidegségével,melegségével,automata gázfröcs,stb változik a motor fordulatszáma és így a frekvencia.Szivesen lövök én ágyúval is verébre, néztem a kb 0.7 kw-os cuccokat (480 wattos a kazán) és nekem még beleférne a nettó kb. 30 000 ft, csak nem voltam biztos a megoldásban.Kérdezném még,hogy a frekiváltón állítani kell,hogy milyen kimeneti frekvenciát akarok,vagy az mindig stabil 50?
(#) liderces válasza grand hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
http://www.vatera.hu/szervorendszeru_tranzitoros_feszultsegstabiliz...0.html

ilyesmire gondoltam enyém is pont igy nézett ki
(#) liderces válasza Sebi hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
igen a motor az nem is menne a szünetmentesről csak az elektronikára gondoltam a motort azt egy relén keresztül az agregátor vinné. A relé akkor kapcsol be ha a kazán amugy inditaná a motort csak nem a motort inditja hanem a relét. Persze ez igy bonyi kicsit elsőre. Valami kis kiegészitő áramkörrel biztos lehetne stabil frekit adni a vezérlésnek.
(#) Sebi válasza liderces hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Ja, ismerem, ez baromi jó a lassú feszváltozások ellen: egy kis szervómotor tekergeti a toroid trafó karját.

grand: a frekiváltót be kell állítani a pontos 50Hz-re, mivel ezek pont a frekvenciát változtatják a motor fordulatszámának állíthatósága érdekében.
Én megnézném/kérdezném az érzékeny áramköri rész fogyasztását és egy sima hangfrekvenciás végfok IC-vel meghajtanék egy trafót, ami kiadja neki a 230V-ot. Az erősítőt pedig egy színuszos 50Hz-es oszci hajtaná.
Nem kellhet oda többszáz watt.

Ja, lidérces amit felvetettél - hogy nem szereti a frekiváltó az aszimmetrikus terhelést - ez tapasztalat?
Amúgy el tudom képzelni, hogy ezt is figyelik...
(#) liderces válasza Sebi hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Sebi nem tudom mit értettél ezen:
"Ja, ismerem, ez baromi jó a lassú feszváltozások ellen: egy kis szervómotor tekergeti a toroid trafó karját."

Ez a készülék teljesen elektronikus vezérlésü mindenféle mozgó szabályozó alktrész nélkül!! Trafók és egy vezérlőáramkör van benne.

Nem tapasztalat olvasgattam a frekiváltók alkalmazásáról és ezekben a leirásokban ajánlották fáromfázisu kimenetre csakis háromfázisu motort kössek! az asszimetrikus terhelést figyeli és kikapcsol. Persze ha ez a frekiváltó dolog létezik egyfázisuban akkor megfelelő lehet, és itt most a frekiváltó kimenetéről beszélek.
(#) grand válasza Sebi hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Én nem értek ennyire a dolgokhoz,hogy készitsek valamit ami beleavatkozik a működésbe. A szünetmentest próbáltam, az aggregátort simán keresztül engedi magán.Hol és mennyiért lehetne venni egy nekem megfelelő feszültségstabilizátort?
(#) Sebi válasza liderces hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
A képen egy szervós feszstab látható, azokban úgy van, ahogy írtam. Nekem ami az asztal stabilitását adja
(mindkét értelemben ) az hasonlóképp néz ki, 1250VA-es és egy takarék(auto)trafót szabályoz transzduktoron keresztül a tranyós elektronika.
(#) liderces válasza grand hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Ott a link és az ár is kb 10000 meg postaköltség, ha nem akarsz belenyulni akkor ez a megoldás vagy hasonló készülék. Kérj kölcsön egy frekiváltót és ha viszi akkor minden ok ha nem akkor meg ugyis leáll. Merre való vagy egyet tudnék adni próbára 12.000 vettem 130 Wos 220Vról megy próbára jó lehet meg szerintem el is vinné a dolgot.
(#) Sebi válasza grand hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Neked - ahogy mondták és tapasztaltad - nem feszstab kell, hanem frekvenciastabilizálás. Ez nem is annyira egyszerű, ha a 3fázisú frekiváltó nem szereti az aszimmetrikus terhelést. Ekkor ugyanis felesleges fogyasztókkal - ugyanakkorákkal, mint a táplálandó vezérlésed/gyújtásod le kell terhelni a másik 2 fázist, ami többletfogyasztást okoz.
Másik járható(?) út lehet az aggregátor vezérlésének finomítása, hogy bent maradjon a kívánt határértékek közt.
(#) liderces válasza Sebi hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
aha akkor itt van a kutya elásva. Ezekből akkor létezik több variávió. Enyém hasonlóan nézett ki de abban nem volt semmi motor egyéb csak vas meg elktronika. Számitógépekhez használták egy TSZ-ben.
(#) Orbán József válasza Ideiglenes hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Üdv!
Hajdanában nagyon érdekelt a téma, de akkor még csak tirisztorok léteztek nagy áramra, feszültségre, elvétve tranyók.
Ehhez különböző áram és feszültségelterelők (snubberkörök) kellettek volna, méretezni és már "csak" a meghajtás kellett volna - kis frekin lejjebb hozni a feszt, nagyobbnál följebb, etc.
Most meg a vaterán 7-12 ezer Ft-ért még új frekiváltót is lehet venni, ami még köszön is, de minimum 100 menüpontban állítható a motorhoz - fék, fel, lefutási idő, zárlat, túláram, hővédelem, legmagasabb feszültség, programozható fix frekik, irányváltás, rezonanciafrekik átugrása, alapjel választás, önteszt, külső tasztatúra, v. saját vezérlés, stb. felsorolni is lehetetlen.
De egyébként jó szórakozás lehet csinálni egyet...
Aki nagyon ráér, és nem gond, ha elfüstöl időnként néhány IGBT hidat - mert ugyanis ezen (frekiváltó bütykölés) régen túlszaladt az idő. Sztem.
Most több hónapos munkával sajnos még a melegvizet se lehet feltalálni az ipari elektronikai ugráshoz képest.
(#) grand válasza liderces hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
debreceni vagyok
(#) Sebi válasza grand hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Első lépésként mindenképp tudakold meg, mekkora fogyasztású a kényes áramkör. Enélkül nehéz lesz továbblépni. Esetleg a net-en rákeresni az adott gyártmányra, mi is a kényeskedés oka valójában...
(#) grand válasza Sebi hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
nem tudom különválasztani a kényes áramkört, összeszámolva a beépített keringetőt és a ventillátort kb 480 watt
(#) liderces válasza grand hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
esetleg próbáld meg másik gyártmányu agregátorral ami komolyabb stabilabb ilyesmi mekkora áramszüneteket kell áthidalni??? veszel egy bazi akksit azt tudod csepptölteni egy szünetmentes meg adja belőle az áramot.
(#) grand válasza liderces hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
1 milliós az aggregátor,14 kw-os, és mindig több óráig tart az áramszünet,egy panzióról van szó a bükkben.
Tuti megoldás kéne,azért van aggregátor mert pl ha nem megy a kazán nincs fűtés
(#) liderces válasza grand hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
holnap lepróbálom a frekiváltómat hajlandó e menni ugy hogy csak egy fázist terhelek, de ha ebben a fórumban visszaolvasol van aki nemrég épitett egyet talán ha megkeresed tud épiteni neked egyet egy fázisra.
(#) Sebi válasza grand hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Ez azért már támpont, mert akkor a fogyasztás legalább 80%-a a keringető és a ventilátor, amik biztosan nem kényesek ennyire a frekire, feszre.
A kényes rész nyilván egy külön (belső) dobozban lakik, ennek a betáplálását kell csak stabillá tenni.
Ha egyáltalán nem értesz hozzá, akkor persze nehéz, de egy helyi kazános ember talán hajlandó a konzultációra, megmutatja a betápot, netán valami rajzzal is segít. Milyen típusú szerkezet ez? Nem található róla valami a net-en?
(#) liderces válasza grand hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
minden képpen először meg kellene nézni ahogy elöttem is mondták azt a vezérlését mi kényeskedik benne, egy kazán tipus egyéb adat biztos segitene felkutatni a neten hozzá rajzot és lehet csak pici változtatás kell hozzá és müködni fog. De ha eggyáltalán nem akarsz belenyulni garancia egyéb miatt akkor meg valami kész készüléket kell keresni. Azért ajánlottam az agregátort nézz körül lehet van hozzá helyette valami stabilab megoldás ezt meg eladod, beszámitják az uj árába stb.
Amit javasoltam és amit elöttem is hogy a nagyob nem kényes fogyasztók a kazánon belül, mehetnek az agregátorról az elektronika meg szünetmetesről de ebben is biztos tudnak segiteni ott is valami szakik.
(#) grand válasza Sebi hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Immergas 75 kw-os a kazán, de szerintem én továbbra is valami külső dolgot szeretnék. Az aggregátor csere-bere pedi több százezres bukó nélkül nem menne.Valószínűleg dizelt kellett volna vennem,nem benzinest mert annak nagyobb a nyomatéka és nehezebb "kizökkenteni" a fordulatból.Köszi nektek a tanácsokat,elköszönök mert megyünk szomszédolni! Kellemes további ünnepeket!
(#) liderces válasza grand hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
hello! lepróbáltam a frekiváltót azt tapasztaltam amit már eddig is olvasgattam a témával kapcsolatban. Miszerint ezeket a mezei frekiváltókat arra találták ki hogy egy háromfázisu asszinkron motort hajtsanak. A felépitése a védelme mind ezt támogatja. Vagyis bármilyen nem szinkron terhelést vagy csak egy két fázison jelentkező terhelést szakadásnak zárlatnak hibának stb. érzékel és leáll a motor védelme érdekében. Biztos van más frekiváltó is a céljaidnak megfelelő annak utánna kell nézni, de amire gondoltál hogy veszel egyet csak ugy az nem fog müködni.
Ami még eszembe jutott hosszutávon elképzelhető hogy más villamos fogyasztók is megsinylik ezt a feszültség frekvencia ingadozást. Volt már rá példa! Ezeken a frekiváltókon és szünetmenteseken keletkező áram sem teljesen szinusz feszültség ami tovább bonyolitja a kérdést.
További ötletem ami még pénzkimélő szerzel egy akksihibás számitógéphez használt szünetmentest. Ha lehet nagyobb teljesitményüt ne határon üzemeljen. Kidobod az akksit, a szünetmentes akksi bemenetére rákötsz egy transzformátort ami egyenirányitás után olyan 12V körül ad le ezt kötöd az akksi helyére a trafót meg a generátorodra. Igy kénytelen a szünetmentes dolgozni és előállitani a feszültséget a kazánnak. Persze megfelelő méretezés számitások stb. szükségesek de ha a teljesitmény megfelelő a kazán átalakitása nélkül menni fog. Arra figyelj a szünetmentest nem rendesen kötöd be a hálózatba hanem csakis az akksibemenetén keresztül a trafóról. Elvileg ennek müködnie kellene, van ez a plusz trafó a rendszerben de hát valamit valamiért, ha a fogyasztást nem nézzük.
Másik kicsit nagyobb beruházás veszel egy frekiváltót egy háromfázisu motort, meg szerzel egy agregátort ami mondjuk benzin-dizelmotor hibás. A generátort és a háromfázisu motort összekötöd. Agregátorról megy a frekiváltó az hajtja a motort, a motor a generátort, és elvileg elég stabil fesznek kell keletkeznie minden szempontból. Ráadásul a frekiváltódat még finomithatod is hogy terhelésfüggően mindig a szükséges teljesitményt adja le.
A kazán adattáblája szerint mi a fogyasztása gyárilag milyen érték van megadva??
(#) KTobi válasza liderces hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
Léteznek monofázisú frekvenciaváltók is tudtommal, csak elég nehéz lehet szerezni ilyen kis teljesítményre. Meg kell tudni, hogy az elektronika a frekvenciaváltozást, vagy a feszültségváltozást nem bírja. Ha nem a hálózatról veszi az órajelet, akkor egy nagyobb szűrőkondi lehet segít rajta. Feltételezve, hogy a szabályzó rész egyenáramról, üzemel. De ehhez már kellene látni a szabályzót, belülről.
(#) lapose válasza grand hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
Szia!

Szerintem legegyszerűbb megoldás számodra, egy ONLINE rendszerű szünetmentes áramforrás!
Ennek frekvenciája, feszültsége független a bejövő feszültségtől, egyetlen gond talán, hogy nem a legolcsóbb kategória(kb. százezer forinttól)!
Magyarországon pl. a POWERCOM termékeivel lehet találkozni, érdemes a forgalmazók segítségét kérni a típus kiválasztásához!
(#) mindenrevalasz válasza Feri hozzászólására (») Márc 13, 2009 /
 

G Single-Phase Induction Motor Speed Control Through a PIC:
.
.
.
www.cae.wisc.edu/~ece734/project/f00/yaorpt.pdf
.
.
(#) Orbán József válasza mindenrevalasz hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Elnézegettem ezt az iménti projektet, PCB-t anyagot, stb. Nem mondom, az a kihívás, amikor a szaki lemegy az ércért a bányába, majd megalkotja a szilíciumvölgyet, de:
Ebből a munkából, amit ebbe fektetni kell - saját időből, nem valahol munkaidőben a máséval verve a csalánt - mint rendkívüli hómunkás, motor, frekiváltó cakk-pakk kijön. És közben legalább friss levegőn van az ember. Sztem. Mindenesetre qrvára irigylem, akinek erre ideje, pénze, energiája van/lesz. Sok szerencsét, illetve "Jó szerencsét"!
(#) netfeco válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Sziasztok, üdv mindenkinek!
Már jó ideje figyelem a fórumot, rengeteg időm ráment, hogy valami használhatót tudjak belőle kiszűrni. Az biztos, hogy az én ismereteim csekélyek a többiekéhez képest. Mindezek ellenére azt látom, hogy a sok tudás sem viszi előbbre a probléma megolását.
Nekem is szükségem lenne egy olyan alkalmatosságra, amivel jól szabályozható egy 10-15 W körüli motor anélkül, hogy elvesztené a nyomatékát. Én csak ilyen kicsiben utazom. A lényeg, hogy minél egyszerűbb és olcsóbb legyen az előállítása, mert a lehetőségeim erősen korlátozottak.
Kérem, hogy ha valaki tud konkrét, megvalósítható ötletet, segítsen!
A motort a szabályzóhoz igazítottan szándékozom megvásárolni. (230V-os aszinkron, v. 12V-os DC.)
Előre is köszi: Netfeco
(#) Orbán József válasza netfeco hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Kedves Barátom!
Mint említettem volt, pl. a vaterán 6-7ezer Ft-ért most is van 100W-os Omron frekiváltó.
Ilyet akkor tudsz csinálni, ha kaptál vagy 30 évet és a jó magaviseletért engednek bütykölni odabent.
Persze vannak hobbisták, tojáspatkolók és egyéb aberrációk, de ha haladni akarsz, akkor nem sz@rozol, rövid az élet. Ilyen kismotort is tudsz használtan párezerből, aztán egy ilyen bóti szutyok frekiváltó 0-400Hz közt eltekeri ahova csak akarod és millió paramétert beállíthatsz - fel-lefutás, fék, túláram, nyomaték és még amire nem is gondol józan ember.
Üdvözöllek!
(#) netfeco válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Köszönöm
(#) Dr.God Man hozzászólása Szept 10, 2009 /
 
ÜDV. mindenkinek!

A segítségeteket kérném egy olyan dologban , hogy én 36W-os fénycőhöz szeretnék készíteni frekvencia váltót , hogy ne vibráljon a fénye.Én legalább olyan 100Hz körüli értékre gondoltam átalakítani a hálózati feszt. És hagyományosan folytótekercsel és gyujtóval meghajtani a fénycsövet. Az a lényeg , hogy tökéletesen működő és strapabíró legyen az elektronika de nagyon egyszerüen és olcsón kis alkatrész mennyiségből áljon!
Esetleg olyan meghajtó elektronika is érdekelne ami ezt a fénycsövet meg tudja hajtani de szint úgy egyszerü és jól működő kellene!

Esetleg lehetséges olyan , hogy nagyfeszt állít elő a hálózatról és a fénycső így legyen meghajtva? Így az élettartama talán jóval hosszabb lenne mert a folfrámszál nem égne el vagy nem befolyásolná a működését a fénycsönek!???
Következő: »»   2 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem