Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó egy fázisra
Lapozás: OK   3 / 10
(#) KTobi válasza Dr.God Man hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Működtesd egyenáramról. Egyszerű, bevált kapcsolás. Nem számít, ha kiég a melegítője, akkor is üzemel. A 12Vról működő kapcsolásra gondoltam. Vibrálás sincs.
(#) Dr.God Man válasza KTobi hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Esetleg jóol működő kapcsolást tudnál ajánlani? ami meg is tudja rendesen hajtani a 36W-os fénycsövet és egyszerü felépítésü! esetleg ha van 48V-os is érdekelne mert van egy kisebb napelemes rendszerem ami 48V-os. Ha a rendes folytótrafót kell használni az sem gond csak ne kelljen tekercselgetni trafót mert eddig soha nem működött nekem az ilyesmi , legalábbis normálisan biztos nem...
(#) iramko válasza Feri hozzászólására (») Szept 11, 2009 /
 
Valóban lehet 1 fázisú motort frekiváltóval hajtani! Sokáig én is úgy tudtam, mint az előttem szóló. De most már a mi cégünk forgalmaz egyfázisú motorhoz frekiváltót. Igaz, drága, de működik! Kipróbáltam. További: www.iramko.com (http://www.iramko.com/ODE-2_Egyfazisu_frekvenciavalto)
(#) FREDDI válasza iramko hozzászólására (») Szept 11, 2009 /
 
Ha szintetizáljuk a hálózati szinuszt, teljesen mindegy, hogy hány fokkal toljuk el egymástól őket, ez csak az elhatározástól/felhasználástól függ. Akár öt fázis is előállítható ha kell. A "szintetikus" két fázis (az egy fázisu motorok két "fázissal" mennek ) jobb, mint a kondenzátoros megoldás, mivel itt a kondenzátor értékének szórása nem számít. Ha már forgalmaztok frekiváltókat, küldhetnél 1 és 3 fázisuakról árat privátban, mert azt nem találtam nálatok. Ezen kívül bordásszíjjakról és kerekekről, valamint aktuátorokról is.
(#) iramko válasza FREDDI hozzászólására (») Szept 11, 2009 /
 
Add meg az email címedet és elküldöm. A többihez pedig pontosan tudni kellene mire van szükség, elég sokféle szíjtárcsa és szíj létezik. Ami az aktuátorokat illeti, nincs standardizált kész termék mint pl. egy kapumozgatáshoz készen kaphatónál, hanem specifikáció után tudom megadni.

E-mail címet nyíltan nem érdemes megadni, a spam-ek miatt.
- Moderátor
(#) FREDDI válasza iramko hozzászólására (») Szept 11, 2009 /
 
Az aktuátor kapunyitásra lenne, tehát a minimum ártól az olcsóbbak kellenének.. A szíjjak és tárcsák kis cnc-hez kellenek, valamint egy meglévő szerszámgép cnc hajtásra átalakításához. Ezekből következik, hogy a bordásszíjjas hajtások érdekelnek (kottyanásmentes, míg ez fogaskerékkel horror áron van ). Frekvenciaváltók a kisebbek érdekelnek 0-3kW-ig. Küldök elérhetőséget, oda írhatsz, feltölthetsz nekem.
(#) kocsma hozzászólása Szept 24, 2009 /
 
Sziasztok!
Rengeteg fórumolvasgatás után sem találtam megoldást az alábbi problémámra. Néhány elvérzett próbálkozást kivéve, sehol nem találtam használható helyettesítését ennek a készüléknek :o
Bővebben: Link
Ez egy 12 voltos váltakozó feszültségű szivattyúmeghajtó. Az első mellékelt képen a hullám szkópképe látható, a második képen a készülék belseje.
A kérdésem a következő, jól gondolom, hogy a készülék kapcsolóüzemű tápról működik, amit egy fet segítségével kapcsolgat egy mikrokontroller, hogy elérje a kívánt sebességet? És ennek megépítése filléres tétel? (a 300 dolláros bolti árhoz képest) Amit még nem tudok, kell e védeni a motor által indukált áramtól a kapcsolóáramköröket?
Ha igen akkor ebbe a fórumba való,mivel ez egy pici testvére, a váltakozó áramú egyfázisú motor fordulatszám szabályozóknak.
(#) drauthev hozzászólása Nov 5, 2009 /
 
Üdv!

Lenne egy olyan kérdésem az itt lévő, Májki-féle frekvenciaváltóval kapcsolatban, hogy a D4-D6 diódákon hogy a francba folyhat áram? Hiszen, ha jól értem, az áramkörben a szűrt, egyenirányított hálózati feszültséget kapcsolgatjuk a fázisokra szinuszosan változó kitöltési tényezőjű négyszögjelek formájában, tehát a szűrőkondik negatív pólusa egyben az áramkör legnegatívabb pontja, szóval nem értem, hogy ha az anód oda van kötve, akkor a katódok ott hogyan kerülhetnének ennél is alacsonyabb potenciálra.

Nézegettem az IR2130 alkalmazási segédletét is, de nem lettem okosabb. A 6. ábra mellett említik, hogy így kerüli ki az áramfigyelő ellenállást a negatív áramkomponensek, de hogy azok honnan jönnének... arról sajnos nem esik szó.

Remélem, valaki érti, hogy hogy működik ez a jószág, és el tudja magyarázni nekem.

Előre is köszönet!

ui: Még az sem világos, hogy hogyan lehetne a kimeneten effektív 3x230V... Hiszen szűrés után van kb. 325 V-os egyenfesz, ebből fog előállni a három fázis feszültsége. Azok tehát, ha a PWM-től eltekintünk, 0 és 325 V által határolt szinuszhullámok, aminek viszont csak pont a fele az amplitúdó, és így az effektív érték is csak 115 V-ra jön ki.
(#) kadarist válasza drauthev hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Szia!

Ha induktív fogyasztón kapcsolgatod ki-be az áramot, akkor bizony keletkeznek negatív feszültségek. Ráadaásul a párhuzamos diódákon vezetődik el a pufferkondenzátorba a motor generátoros üzeménél keletkezett áram is, legalább is más konstrukcióknál így van.
A kimenő effektív kevesebb lesz, mint 230V, a veszteségek miatt, de nem sokkal.
(#) drauthev válasza kadarist hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Köszönöm válaszod!

Az induktív fogyasztós részét értem a dolognak, de az, hogy a 3 kimenő fázis között hogy lesz effektív 230 V, az még mindig nem világos.
A 230V-os hálózati feszültségnél a fázis- és a nullvezeték között +-325V közötti szinuszjel van (vagyis 325 V az amplitúdó), tehát a csúcstól csúcsig feszültség (Vpp) 650 V. Ezzel szemben itt eleve csak 325V marad az egyenirányítás és szűrés után, tehát maximum ekkora lehetne a Vpp, ami pont a fele annak, mint amennyi ahhoz kellene, hogy 230V-os effektív feszültség legyen a kimenő fázisok között.
(#) kadarist válasza drauthev hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Valamit nagyon nem értesz. Miért lenne csúcstól csúcsig 650V? A csúcsfesz 325V és kész. Ez a háromszáz akármennyi egyenfesz alakul vissza a motortekercseken közel 230V effektívre.

Ha másképpen van, akkor javítsatok ki.
(#) drauthev válasza kadarist hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Nem, ez tévedés. A 325 V az a szinuszfeszültség amplitúdója, ami nem ugyanaz, mint a csúcstól csúcsig mért feszültség.

Nézd meg ezt a képet.

Itt az "Umax"-szal jelölt feszültség az amplitúdó, míg a csúcstól csúcsig feszültség a "Maximum" és a "Minimum"-mal jelölt csúcsok közötti érték. Az amplitúdó éppen a fele a Vpp-nek.
(#) kadarist válasza drauthev hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Akkor mi a kérdés? Mindent tudsz.
(#) drauthev válasza kadarist hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Nem egészen.

Szóval most már ezek szerint Te is látod, hogy akkor rendelkezünk 230 V-os effektív feszültséggel, ha van egy olyan szinuszjelünk, aminek a két csúcsa között 650 V a különbség. De ha ennek az áramkörnek a bemenetén csak 325 V van szűrés után, akkor maximum olyan szinuszjelet tud a kimenetén adni, aminek 325 V van a két csúcsa között. Ez viszont csak 115 V-os effektív értéknek felelne meg, és ezt nem értem itt...
(#) kadarist válasza drauthev hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Ha a 325V egyenből szinuszos váltót készítesz, akkor mekkora lesz a keletkezett feszültség effektív értéke.

230V-ból effektív szinuszból 325V egyen, abból újra 230V effektív szinusz.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Nem is értettem ezt a 650V-ot. Köszi a segítséget.
(#) lapose válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Szia!

Nem értette ő félre. Ha egyenirányítod a 230V-ot akkor lesz kb. 325V egyened. Arra kíváncsi, hogy ebből a 325V egyenből, hogy lesz megint 230V váltó, ami ugye 650V csúcstól-csúcsig.
(#) lapose válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Idézet:
„a tisztelt fogyasztó egy hídba van kötve ahol ha az egyik hídpáros nyit akkor megkapja a teljes tápfeszültséget majd”


Pont erre volt kíváncsi! Nem számolt a híddal, hanem ugy képzelte el mint egy sima ellenütemű erősítő kimenetét.
(#) drauthev válasza lapose hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Tyű...

Először is, köszönet mindenkinek a segítségért!

@simpi: A szinuszos feszültség csúcsértéke (magyarán amplitúdója) nem ugyanaz, mint a csúcstól csúcsig feszültség értéke.
De egyébként megválaszoltad a kérdésemet, pontosan az volt a hiba a gondolatmenetemben, amit lapose kolléga is említett itt legutóbb.
(#) drauthev válasza drauthev hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Lenne itt még valami, ami nem világos...
A hidak felső kapcsolótranzisztorának gate-je maximum +15 V-ot kaphat az IR2130-tól.
Na most, én úgy értelmezem, ha a felső tranzisztor elkezd kinyitni, akkor a kimeneten lévő terhelés hatására a source-nél emelkedik a feszültség, vagyis a gate-source feszültség csökken, emiatt zárásnak indul a FET, és előbb-utóbb beállna valami egyensúlyi vezetés, mialatt a kimenetre a +325 V helyett csak valami 10 V körüli feszültség jutna.
Az alsó tranzisztorokkal nincs ilyen probléma, hiszen azoknál a source nullpotenciálon van, nem tud elmászni.
(#) drauthev válasza drauthev hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Sikerült magamnak megválaszolnom a kérdésemet.

Elnézést kérek, legközelebb nem csak 10-szer gondolom meg, hogy kérdezek-e, hanem legalább 15-ször.
(#) sucuka hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
Tisztelt Urak!

A következő lenne a kérdésem:
Adott egy egyfázisú 230V-os állandómágneses forgórészű szinkron! motor. Ilyen motor található többek közt a régi automata mosógépek programkapcsolóiban, vagy a mikrohullámú sütő forgó tányérja alatt, és a lamináló készülékekben is.
Ez utóbbi a kulcs az egészben, mégpedig azért mert egy lamináló motorjának sebességét kellene csökkenteni, hogy ez által alkalmassá váljon nyák-laminálásra (is). Erről bővebben itt olvashattok:
Nyákkészítés lézernyomat laminálással
Szóval tehát a lényeg az, hogy ennek a bizonyos (pár wattos) kis szonkron motornak a fordulatszámát változtatni lehessen. Lehetséges valami frekvenciaváltós megoldásal ez?

Köszi!
(#) cimopata válasza sucuka hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Van megoldás.

Kell egy teljes híd fetekből.
Kell 4 optokapu ezeknek a meghajtására.
Kell egy változtatható fesz generátor 0-320V ig.
Valamint kell egy vezérlés ami ezeket gatyába rázza.

Kérdés megéri e ez neked?
(#) sucuka válasza cimopata hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Ha ennek ilyen kis teljesítmény esetén nem éri meg, akkor marad az alternatív megoldás: motor cseréje.
A belinkelt képen van a motor, remélhetőleg látszik a teljesítménye. Lamináló motorja
(#) sucuka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Ötletnek nem rossz, csak a nyomaték is legyen jó...
(#) Orbán József válasza sucuka hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Az ötlet nem rossz...
Egyfajta keringető szivattyú megoldásnál találkoztam már ezzel, ott egyetlen teljes hullámot "adagoltak" a motornak, hogy ne pörölycsapásszerűen álljon meg a keringetés a gázégő kikapcsolásakor.
Tehát a termosztát lekapcsolta a gázégőt, a "pic"-es kütyü pedig periodikusan egy teljes hullámmal etette a motort még egy kis lassú kifutás erejéig. Egyébként hajlamos a kazán egy kis hangjelzéssel is reagálni a víz felforrására a hőcserélőben...
Másfelől egy mezei zsiguli ablaktörlő motorral évtizedekig tartó megoldás készülhet lamin célra...
(#) Marty McFly hozzászólása Márc 4, 2010 /
 
Üdv a szakiknak!

Én egy 3 fázisú aszinkronmotort szeretnék szabályozni frekvenciaváltóval, ami egy szivattyút hajt! A szabályozás azért szükséges, mert szeretném szabályozni a vízszállítást! A Probléma az hogy csak 1 fázis van, bár tudom ebből simán elő lehet állítani a 3 fázist frekvenciaváltóval, de nekem egyszerűbb lenne mikrokontroller programozás szempontjából, ha csak egyfázisú lenne a kütyü! A motor 1,5kW teljesítményű, és 50Hz en 920 1/min a fordulatszáma! A szabályozást 0 tól 200Hz ig szeretném, vagyis a motor akár több mint 3500 at is fordulhat, véleményem szerint ezt még ki kell bírnia! A szinuszt nagyfrekvenciás négyszögjel kitöltési tényezőjének folyamatos változtatásával szeretném előállítani, és 4db 25A al terhelhető IGBT ből állna a híd! A kérdésem az lenne, hogy ugyebár szükségem lesz üzemi kondenzátorra is mivel 3 fázisú a motor, és ez a kondenzátor menyire fogja értékelni ezt az alkalmazást? Előre is köszönöm a segítséget! Egyéb megoldások is érdekelnének!
(#) kadarist válasza Marty McFly hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Szia!
Itt egy komplett frekvenciaváltó leírása van. Ez alapján építettem meg az enyémet is.Bővebben: Link
(#) Marty McFly válasza kadarist hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Szia! Köszönöm a választ, sajna nem vagyok túl jó angolból! Megtervezni és megépíteni meg tudom én is, ennyire bonyolultat talán nem szeretnék!
(#) vilmosd válasza Marty McFly hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Hali
Lehet csinalni 1 fazisbol 3 fazist. Ha ertesz az elektronikahoz neki lehet fogni sajat frekivalto epitesehez, de nem lesz konnyu. Vannak mintapeldak pl a microchip oldalan is. Pl 18F4431 tipusu csiphez (ez kimondottan motor vezerleshez keszult). De ha csak probalgatod az elektronikat jobban jarsz ha szetnezel a piacon (nem a zoldsegeseknel) valami gyari frekivalto utan. Nem tudom az otthoni arakat, de mar van sok olcso kinai cucc. Nalam jart eleg sok fajta es nem rosszak. Ja ezek a keszulekek 1 vagy 3 fazisu bemenetuek es 3 fazisu kimenetuek, tehat sima 3 fazisu motorokhoz keszulnek. Nem szukseges kondi a motorokhoz.
Udv Vili
Következő: »»   3 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem