Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   283 / 292
(#) bundibacsi válasza Thewreck hozzászólására (») Júl 9, 2023 /
 
Szia!
Gondolom Ariston. Én is kipróbáltam mindenféle csoda módszert. Kondik cseréje, forrasztás, elektróda..... A legútóbbi szezont hiba nélkül teljesítette. Megpucoltam az elektródát és a paraméterekben megemeltem a minimum és maximum teljesítményt. Szerintem egyszerűen képtelen alacsony modulációva rendesen adagolni a gázt. 1,5 évet végig kínlódtam és ennyivel sikerült hibamentessé tennem teljesen.
Ami még előfordulhat, hogy a primer hőcserélő alja ereszti a kondenzvizet és az pont a gáz szelep csatlakozóra csepeg.
(#) Inhouse válasza Thewreck hozzászólására (») Júl 9, 2023 /
 
Rákerestem, mert emlékeztem, hogy később megírtam...de nem találom én sem.
Végülis nem is sajátomat javítottam ebből a fajtából, hanem egy idegent, de beigazolódott a sejtésem, valóban elektrolit kondenzátorok voltak rosszak. Azóta volt egy másik fajta (mindig variálnak), azon több darab is rossz volt, messzebb a lángőr résztől (mindet kivettem és megmértem), a cserék után újra üzemelt.
A cserélt új panel üzemel azóta, úgyhogy nem voltam rákényszerülve a saját tartalék panelem javítására...vagy már kicseréltem? Nem is emlékszem már, az is lehet, hogy egyszer elővettem és már cseréltem őket.
Ez még az a verzió, ahol külön van a lángőr rész a gyújtástól. Azokból, ahol együtt van még szerencsére nem kellett javítani.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2023
(#) store92 hozzászólása Júl 17, 2023 /
 
Sziasztok!

Van egy computherm q7rf termosztátom, aminek a termisztorja vagy valami ami ezen áramkörön van alkatrész meghibásodott, mert "LO" felirat van ami az alacsony hőmérsékletet jelzi asszem +4 fok alatt. Viszont 28 fok van. Ha kézzel melegítem a termisztort mutatja hogy ha 5-6 fok fölé megy, de az már nyilván valóságban a 30 fok feletti érték. Ezt úgy értelmezem hogy a munkapintja valahogy eltolódott. Ezt mi okozhatja esetleg valaki találkozott-e ilyennel? Kiforrasztva a termisztort, milyen értéket kellene mérnem, hogy tudom meg az alkatrészről hogy milyen típus, hogy datasheetet tudjak keresni hozzá?
(#) Régi motoros válasza store92 hozzászólására (») Júl 17, 2023 /
 
Szerintem inkább a termisztort fényképezd le és tedd fel az ez milyen alkatrész topikba, azt hátha hamarabb felismeri valaki.
(#) store92 válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 17, 2023 /
 
Szóval, ez milyen termisztor lehet?
(#) proli007 válasza store92 hozzászólására (») Júl 17, 2023 /
 
Hello! Nekem van egy tartalékom, de az már az újabb, mert belül nem így néz ki. A termisztor 10k lehet, mert kivett elem mellett egyik irányban 5,3k körül, míg fordított polaritás mellett 9,3k ellenállást mutatott, ahol előzőleg 25,7 fokot jelzett. Ki nem vettem belőle, mert elég masszívan van benne rögzítve. Feszültséget nem lehet rajta mérni, mert várhatólag az elem kímélése céljából, csak hébe-hóba néz rá a proci.
(#) store92 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 17, 2023 /
 
Én mind a két irányból mérve 77K mérek rajta, ha megfogom kézmelegre csökken szépen az érték 65K ig ekkor kiírja hogy 9 fok van, majd ha elengedem nő az ellenállás és ismét LO felirat jelenik meg, próbáltam párhuzamosan ellenállással lehúztam 65K ig de akkor is "LO" és ha megint megfogtam ismér 9 fok volt, majd ha elengedtem LO szóval az ellenállás érték akármi is lehet a termisztor hibásan mér.
(#) proli007 válasza store92 hozzászólására (») Júl 17, 2023 /
 
tegyél be helyette egy 10k ellenállást és nézd meg mit mutat. Ha 10k-s a termisztor, akkor 25 fokot kellene mutatni. (Amúgy ha jól emlékszem programból kalibrálható. Persze nem ekkora tartományban.)
(#) store92 válasza store92 hozzászólására (») Júl 17, 2023 / 2
 
MEGVAN!!! egy oxidos vezetősáv volt a hibás.
(#) lajbi81 hozzászólása Júl 19, 2023 /
 
Sziasztok!
A képen szereplő kazánvezérlőn eldurrant a varisztor, túlfesz miatt.Sajna nem nagyon látszik a felirat rajta.Ami Látszik az K27? alatta 08 22.Valaki megtudná nekem mondani milyen feszültségű lehet?
(#) JZoli válasza lajbi81 hozzászólására (») Júl 20, 2023 /
 
A kazánvezérlő panelok 90%-ában 275V-os varisztor van. Szerintem ebben is az lesz.
(#) lajbi81 válasza JZoli hozzászólására (») Júl 20, 2023 / 1
 
Köszönöm! Akkora kellett bele.Szerencsére meg menekült a vezérlő.
(#) Feri65 hozzászólása Júl 24, 2023 /
 
Üdvözlök mindenkit.

Westen Pulsar D24F, kb. 8 éves kombi cirkóval kapcsolatban kérnék segítséget.

Jelenség: Melegvíz csap kinyit, gyújtás nagy lánggal indul, majd 5-8 másodperc múlva visszavesz a nagyobb lángból egy keveset és alacsonyabb fokozaton ég tovább. HMV víz hőmérséklete emelkedik, ezt kijelzi az LCD-én is, ám a beállított hőfokot elérve (legyen az 40, 50 fok) tovább már nem veszi kisebbre a lángot és a csapvizet folyamatosan tovább melegíti 65-70 fokra, ahol aztán ki-be kapcsolva a fűtést (vészkapcsoló?) tartja az immár forró vizet.
Szerviz HMV NTC szondát cserélte, panel szakember szerint bemérve, ott se szabályozta a lángot, szerinte hibátlanul működik.
A radiátor fűtést télen még vezérelte, a vezérlőpanel a teszten a fűtés hőfokát tartotta.
Vezérlőpanel típusa: Honeywell SM11470A
Ha ötlete lenne -e valakinek , köszönettel fogadnám.
Kérdés: Ez a típusú kazán tudja-e a HMV előállításakor a fűtés gázláng erősségét modulálni a beállított melegvíz hőmérsékleti értéke megtartása végett ? Ha nem akkor hogyan tartja meg a beállított hőfokot? Illetve mit érdemes kipróbálni, hogyan tovább?

Köszönettel: Feri65
(#) VIM válasza Feri65 hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Szia! A csapnyitás után a fűtési előremenő nem melegszik véletlenül? Talán a motoros szelep nem zár megfelelően?
(#) JZoli válasza Feri65 hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Ne felejtsd el, hogy télen a bejövő hideg víz hőmérséklete sokkal alacsonyabb, így nagy valószínűséggel azért ég folyamatosan a láng mert szükség van arra a hőre. ilyenkor meg nincs. A fűtővíz előállításakor a moduláció sokkal korlátozottabb mint a fűtési üzemmódban!
(#) Feri65 válasza VIM hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Sziasztok

Köszönöm a választ, a probléma az hogy nem látom hogy visszavenné a lángot, és jelentősen túlfűti a beállított értéken a használati meleg vizet, ami egy idő után így forró lesz. Mintha nem lenne moduláció. Megnéztem, a fűtés előremenő ága ez alatt végig hideg marad, nem melegszik.

Köszönettel: Feri65
(#) VIM válasza Feri65 hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Mindkét évszakban (téli ill. nyári módban) fennáll a hiba? Nincs más hőtermelő a rendszerben (pl. vegyestüzelésű kazán)?
(#) Feri65 válasza VIM hozzászólására (») Júl 25, 2023 /
 
Sziasztok

A kazánra csak a radiátorok vannak kötve, önmagában csak erre és a hmv-re dolgozik. Nincs rajta más hőtermelő, vagy tároló. Kipróbáltuk ha be van kapcsolva a téli üzemmóddal a fűtés is, a hibajelenségen ez nem változtat.
Hagy kérdezzem meg hogy hány fokozatú, vagy folyamatos modulációnak kellene lennie a hmv előállításakor, a beállított hőmérsékleten való fenntartáshoz Westen Pulsar D24F típusnál. A betekintő ablakon az égőtérben látható-e lángmagasság változásával a szabályzás folyamata? A begyújtás után láthatóan lejjebb veszi a lángot, de utána változást függetlenül a csapvíz hőmérsékletétől én már nem tapasztaltam.

Köszönettel: Feri65
(#) robis01 válasza Feri65 hozzászólására (») Júl 25, 2023 /
 
Ha a végpontig fűti fel a HMV vizet amit tart is az lehet hiányzó (nullának érzékelt) hőmérséklet adat is.
Csak egy tipp. Nem lehet hogy a kazán HMV tartály fűtés módra van állítva, és így a nem létező HMV tartályból várja a hőmérséklet adatokat?
(#) VIM válasza Feri65 hozzászólására (») Júl 25, 2023 /
 
Nézd meg ezt a videót a 7. perctől a HMV áramlás érzékelőt mutatja be a hall szenzoros érzékelő és a szűrőbe épített forgólapátos impulzusadót. Ezt kellene még megvizsgálnod, hogy ez a forgólapátos adó az akadálytalanul tud e forogni a helyén, mert szerintem ez is befolyásolhatja a moduláció ill. a HMV hőmérsékletét. A szűrőt sem ártana kitisztítani. Olyan tiszta legyen mint a képen (fehér). Használhatsz vízkőoldót vagy citromsavat de tőményet. Csak a hálózati vízet kell kizárnod és nyomásmentesítened, hogy kiszedd ezt szűrőházat a helyéről ahogy a videóban is látod.
(#) Feri65 válasza VIM hozzászólására (») Júl 26, 2023 /
 
Sziasztok

Köszönöm a válaszokat, akkor most én következem, tehát fohász és csavarhúzó. A videó hasznos, most sajnálom igazán hogy oroszból kettes voltam... Megpróbálom megnézni a szűrőket, de nagyon óvatosan. Jelentkezem ha megvagyok vele, így-vagy úgy.
Robis01-nek válasz, gépkönyv paraméterezés szerint a kazán azonnali melegvíz beállításra van állítva.
Addig is köszönettel mindenkinek: Feri65
(#) Feri65 hozzászólása Júl 29, 2023 /
 
Sziasztok

A tanácsotok szerint Westen Pulsar D24F kazán videó és gépkönyv alapján víz leeresztve, karbantartva, meglepően tiszta volt, vízkő sehol. Forgólapátos hall adó tiszta, pörög szépen. Alkatrészek visszarakva, tömítések rendben, víz feltöltve 1,2 bar-ra. Csap kinyit, használati melegvíz indul, majd pár perc múlva túllépi a beállított 45 fokot és egy idő után 68-70 foknál ki-be kapcsolgatja a gázlángot. Fűtés kőr kipróbálva, beállított 55 foknál elveszi a lángot, majd kapcsolgatva tartja az értéket, ahogy eddig is tette. Fűtésnél a beállított értéket figyelembe veszi. A kazán működése a tisztítás után nem változott meg, a HMV-ét továbbra is túlfűti.
Használati melegvíz max. teljesítmény paramétert 100%-ról 75-re, majd 60%-ra levettük, így mintha lassabban melegedne fel és érné el a 70-fokot ahol aztán kapcsolgatni kezd.

Köszönettel: Feri65
(#) Hutty válasza Feri65 hozzászólására (») Júl 29, 2023 /
 
Nem érzed az ellentmondást: 45 fok beállított, de 70 fokon szabályoz. (Működik a szabályzás!)
Vagy a panel 70-nek számolja a 45-öt, vagy az NTC hazudja a panelnek a 70-nél, hogy 45.
Én az NTC-re tippelek, nem jó az értéke ( kb. a duplája ), nem jó a kapcsolat a melegvízzel esetleg. Nem tudom az értékét, de valaki aki tudja, majd megmondja, esetleg.
(#) VIM válasza Hutty hozzászólására (») Júl 29, 2023 /
 
Szia!
Idézet:
„Szerviz HMV NTC szondát cserélte, panel szakember szerint bemérve, ott se szabályozta a lángot, szerinte hibátlanul működik.”
Most erre mit mondjak? Fel sem meren tételezni, hogy nem jót tett bele vagy használtat és felvette érte a pénzt. Hát most már mérni kellene "Feri65"-nek, hogy mennyi is az annyi.
(#) Feri65 válasza VIM hozzászólására (») Júl 29, 2023 /
 
Sziasztok

A szerviz akit kihívtam Westen szervíznek hirdette magát a neten, szervízkocsival, alkatrészekkel, szakemberekkel. Mivel ismerőstől nem kaptam ajánlatot megbízható megfelelő szakemberre, a netről kellett kinéznem egyet. Ötvenezerért jöttek, karbantartást és javítást vállalva. Karbantartás nem volt (én már kitisztítottam a kazánt), NTC-szondáért elmentek, vásároltak, zacskós origit cserélték előttem tizenhatezerért. Helyzet nem javult, el akarták vinni a vezérlő panelt 80 és 160 ezer közötti javításra. Ekkor megköszöntem a ténykedésüket. Igen, tisztába vagyok vele hogy nem voltak korrektek. Újpesten 20 ezerért megnézték a vezérlő panelt, kapcsolgatott végezte a dolgát, de a melegvizet ott sem szabályozta a beadott érték szerint, igaz egy másik ugyan ilyen panel sem amit előttem szintén kipróbáltak. Azt a választ kaptam hogy ez a típus a HMV felmelegítésekor nem modulál, nem szabályozza a lángot. Ez van, 85 ezernél járok a használati melegvíz még mindig túl meleg és nem vagyok boldog. Nem vagyok kazán szakember, azért fordultam ehhez a fórumhoz. Viszont tisztában vagyok azzal ahogy mennyi az annyi, nem is ez volt a kérdésem...
Hanem például az, és erre még sajnos senki se adott választ , hogy ez a kazántípus Westen Pulsar D24F milyen módszerrel, kapcsolgatás vagy láng moduláció tartja meg a beállított HMV hőmérsékletet. Várhatom-e a vezérlő paneltől hogy leszabályozza a lángot vagy csak ki-be kapcsolgatja a lángot a beállított hőfok környékén. Az NTC szonda meg szerintem működik mert a panel kijelzőjén növekszik a kijelzett hőmérséklet ahogy nő a csapvíz hőmérséklete. Tehát a panel korrekt adatokat kap a vízhőfokról, tehát szerintem a HMV szonda működik.
Itt tartok, tudom hogy át..asztak, ez van, tudomásul vettem. A fórumban volt még reményem, kaptam is pár hasznos tanácsot amit a készüléken meg is néztem és ezúttal is köszönök.
Üdv: Feri65
(#) qut88 válasza Feri65 hozzászólására (») Júl 29, 2023 /
 
"Fűtés kőr kipróbálva, beállított 55 foknál elveszi a lángot, majd kapcsolgatva tartja az értéket, ahogy eddig is tette."

Ez is rég rossz már... Nem tudom, hogy sigma vagy honeywell gázszeleppel van szerelve, de megkellene nézni, hogy a modulátor stekkert menet közbe lehúzod egy fogóval visszavált-e kisebb (alap) lángra. Innen kellene indulnunk.
(#) VIM válasza Feri65 hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
Idézet:
„Westen gázkészülékek
A Westen márka termékei automatikus égésszabályozási technológiájának hála, folyamatos maximális hatékonysági értékeket produkálnak.”

Idézet:
„Kétkörös modellnél – gyors melegvíz-bekapcsolás a beállított hőmérséklet fenntartásával.
Elektronikus teljesítménymoduláció.”

Ezeket írja a márka az említett kazánjáról, tehát biztosan modulálni kellene a teljesítményt a beállított hőmérséklethez. A kazán használatijában pedig említést tesznek a HMV szonda meghibásodásának esetéről is, hogy akkor mi biztosítja mégis a melegvizet.
Idézet:
„MEGYJEGYZÉS: amennyiben a használati melegvíz kör NTC szondája meghibásodna a használati melegvíz előállítás ez esetben is biztosított.
A hőmérséklet szabályozása ekkor az odairányú szondán keresztül kerül eszközlésre.”

A HMV szonda NTC-je lehet úgyy is hibás, hogy éppen nem szakadt de az értéke eltér a "tól-ig" határtól és hibajelzést nem ad a készülék, csak akkor ha nincs értékelhető érték. Erre gondoltam akkor amikor azt írtam, hogy "mennyi az annyi", hiába vették ki zacskóból, meg kellene mérni az értékét. Amit pedig "gut88" írt már csak az marad ha panelt cseréltek, bemérték és szondát is cseréltek, hogy a gázszelep nem tudja kezelni a nyomásokat a kívánalmaknak megfelelően.
(#) Amiki hozzászólása Aug 7, 2023 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni SC12-40/F02 gázkazán vezérlő javításában.
Hiba: nem kapcsol be a mágnesszelep.
A mágnesszelep vezérlését az OP3 opto triac végzi, de nem kap vezérlést.
Az LM324-n a 12V tápfesz megvan, és a optitriac bemenetén a LED-n a 12V ott van mindkét lábán.
Az LM324 1;2;3 lába felelős a működésért, de nem tudom ez a komparátor mit figyel?
Van valakinek ötlete?
Sajnos kapcs rajzot nem találtam.
Előre is köszönöm.
(#) robis01 válasza Amiki hozzászólására (») Aug 7, 2023 /
 
Talán segít: SC12-40
(#) pözsó hozzászólása Aug 10, 2023 / 1
 
Junkers Euroline kombi kazán. A hibaelhárító gomb két másodpercenként 1-szer villog és a 90 ˚C-LED illetve a 45 ˚C-LED is villog (2. + 5. LED) A hiba lehetséges oka: A füstgáz figyelő szenzor hibás (nem működik).
A ventilátor lapátokat letakarítva, a bejövő levegő rácsát kiporszívózva , az érzékeló csüveit kitisztítva s már jó is lett a kazán.
Következő: »»   283 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem