Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   620 / 727
(#) newDesigner válasza bolond6 hozzászólására (») Okt 18, 2017 / 1
 
Nem. A Vas érték az az adott levegő térfogathoz tartozó ekvivalens rugóerő, ami a membránt nyugalmi helyzetbe mozdítja vissza.
Viszont amit kishazánkban nemigen közölnek a gyártók - de a tengeren túl igen - az az optimális, általában Butterworth karakterű ládaméret mind portal rendelkező, mind zárt ládakialakítás mellett. Ezt dobozméretező szoftverrel ki lehet számolni a megadott egyéb paraméterekkel. A WinISD nagyon hasznos kis program. Itt tudsz utána nézni részletesen a miérteknek és hogyanoknak.
(#) bolond6 válasza newDesigner hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
Milyen alsó határt kellene megcélozni? 50 Hz-nél -3 dB?

Akárhogy variálgatom, számomra úgy tűnik, a membránkitérés kordában tartásához aktív szűrőre lesz szükség. Annál is inkább, mert mérés hiányában sosem lesznek pontos adataim.

Mekkora lehet a maximális membránkitérés? Adatlapon nincs róla semmi. Kívülről valahogy meg lehet mérni vagy saccolni?
(#) newDesigner válasza bolond6 hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
Alsó határ tekintetében akkor kell gondolkozni, ha a doboz portos. Zárt ládánál érdemes a 0.707 Qts-t megcélozni, ami kb. 33l doboztérfogatot (Vas/3) jelent.
A membránkitérés adott fizikai paraméter. Azt az erősítőoldali maximális teljesítmény limitálásával, illetve portos doboz építéssel tudod "kordában tartani". Ha nem léped túl a 25/70W-ot, akkor nem kényszeríted túlzott kitérésre a membránt.
Aktív szűrő? Avagy aktív keresztváltó? ~100 - 500000 ft. A kerámia teljesítményellenállás a 25W elé pont megteszi neked egy max másodrendű (12 dB/oktávos) keresztváltóban.
(#) bolond6 válasza newDesigner hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
Idézet:
„Zárt ládánál érdemes a 0.707 Qts-t megcélozni”


Ez mit jelent? A Qts a hangszóró paramétere, ami adott (a SAL-é 0,7), vagy nem?

Idézet:
„Ha nem léped túl a 25/70W-ot, akkor nem kényszeríted túlzott kitérésre a membránt.”


De ez csak bizonyos doboztérfogatnál (Vas/3 körül) igaz?
(#) newDesigner válasza bolond6 hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
Bocs, a Qts a teljes jósági tényezője a hangszórónak. Qtc-t kellet volna írjak, mert az a dobozba szerelt és a doboz által módosított jósági tényező. Ezt bizonyos határokon belül a doboz méreteivel tudod befolyásolni. Ha a linkelt olvasnivalót ("Itt tudsz utána nézni") végigolvasod, akkor megérted, hogy mi is ez pontosan. Gyakorlatilag azt tudod vele meghatározni, hogy hogyan szóljon a hangszóró a kész dobozban. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy amíg nincs bejáratva egy új hangszóró, addig esetleg köze sem lesz az elvárásokhoz/gyári paraméterekhez. Vagy esetleg pl.: még mélyebbre fog menni, mint az várható volt, még zárt ládában is. Nálam az utóbbi történt kb. 100-150 óra intenzív használat után a subokkal. Azaz a legextrémebb Dum'n'Bass zenémnél "kiegyenesedett" a fülre -6dB-es alsó határfrekvencia görbéje 0dB-re ~30Hz környékén, pedig zárt ládába szerelt Phoenix Goldok ~0,707 Qtc-re optimalizálva.

Nem. Ez a Vas térfogatig bezáróan mindenre. Odáig van meg a ládában/dobozban lévő levegőmennyiség membránvisszahúzó ereje. Portos ládánál ez máshogy alakul. Reflexes kialakítású hangsugárzó kb. feleakkora membránkitérés mellet megszólaltat azonos hangnyomást, mivel a porton keresztül halhatóvá válik a membrán hátsó oldalán keletkező ellentétes fázisú hang az első odali fázishoz késleltetve. Viszont ehez a kialakításhoz alacson Qts.el rendelkező hangszóró való. Illetve nem mentesek az alsó határfrekvencia előtti több dB-es kiemelésektől, mint a zárt dobozok. Azaz; mire hallod a 35Hz-t, addigra a 45Hz felszúrta a füledet

Ha az aktív szűrőnél a subsonic filterre gondoltál, azt passzív áramkörrel is megvalósítható, akár 24dB/oktávos felüláteresztő szűrővel is. De, mivel a hangszóród alsó határfrekvenciája 35 Hz, ami zenei hangban ritka, neked ezzel nem igen kell foglalkoznod, mert nem károsítaná a hangszóródat. Ez olyan esetekben lenne hasznos, ahol egy - pl.: gyengébb Visatron mélyközépnél - az alsó határfrekvencia 65Hz. Itt érdemes szűrni a mélyebb hangokat és subbal kiegészíteni. De akkor már akár 150Hz-es vágási frekvenciával is.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2017
(#) bolond6 válasza newDesigner hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
A program szerint ezzel a hangszóróval 4 köbméteres dobozzal lehetne elérni 0,7-et. Nálam maximum 100 literes lehet a doboz, ekkor a Qtc = 1.

Ha kb. 80 cm magas a doboz (20-as bútorlap, ragasztva+csavarozva), kell valamilyen módon merevíteni? Csillapítóanyag mi legyen, mennyi és hová?
(#) newDesigner válasza bolond6 hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Talán ezért sincs kimondott világhíre a Somogyi termékeknek.

Természetesen néhány U profillal, ami mind a három oldalt merevíti és középen lyukas négyszög profillal csak javítasz a hangzáson. A Kef hangfalak is 80-90%-ban ki vannak tömve akusztikai vattával.
(#) bolond6 válasza newDesigner hozzászólására (») Okt 21, 2017 /
 
Köszönöm a segítséget.
(#) Janoo hozzászólása Okt 22, 2017 /
 
Sziasztok!
Szeretném lecserélni a mély-közép hangszórókat, és érdekelne a véleményetek érdemes -e?
Várható bármiféle javulás?
Ezt cserélném:http://hangszoro.net/adat/326.pdf
Erre:http://loudspeakerfreaks.com/Product.asp?mfr=Ciare&part=HM130&Product_ID=13728
Köszönöm.
(#) newDesigner válasza bolond6 hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Szívesen.
(#) newDesigner válasza Janoo hozzászólására (») Okt 22, 2017 /
 
Szia!

Attól függ, hogy milyen régi az "előd". Mivel a ferrit mágnesek idővel veszítenek a fluxusukból, így gyengül a teljesítményük. De egy rendszerben az összes egyszerre. Így a közép tartomány kiemelhet a csere után. És ha 10000Hz körül van a közép/magas keresztezés, akkor 5000Hz felett lesz egy "süket" sáv, mert az új afölött nemigen működik hatékonyan.
(#) frissadam hozzászólása Okt 23, 2017 /
 
Sziasztok! Meg tudnátok mondani, hogy az alábbi hangszóró milyen típus?
(#) Janoo válasza newDesigner hozzászólására (») Okt 23, 2017 /
 
A közép/magas keresztezés (bár nem mértem) elvileg 4130/4550 között valahol, tehát a régi sem ment 5000Hz felett, hisz az átviteli diagram szerint 5500Hz-nél van egy nagy esése.
(#) Benji94 válasza Janoo hozzászólására (») Okt 24, 2017 /
 
Adatlap alapján nem tűnik olyan rossznak ez a HB 12,5-326. Érezhetően jobbat sokkal drágábban tudnál csak venni. De figyelembe kell venni, hogy a rendszer összes elemét együtt kell vizsgálni, a többi hangszóró megérdemelne egy komolyabb középhangszórót? Egy pár csúcs középbe nem biztos hogy érdemes tízezreket fektetni, ha a mély és magas hangszórók alsóbb minőséget képviselnek.
(#) Janoo válasza Benji94 hozzászólására (») Okt 24, 2017 /
 
Nincs baj vele, de igen, már csak a közép az alacsonyabb minőség. A többit cseréltem. A magasat 3x a mélyet 5x drágábbra,ezért gondoltam cserélni. De zárt hangszóró választék ebben a méretben nincs, a dobozt meg nem faragnám tovább, ezért a dilemma.
(#) Benji94 válasza Janoo hozzászólására (») Okt 25, 2017 /
 
Értelek.
Loudspeakerfreaks-ről nem lebeszélni akarlak, csak azt hogy tudd azt is, épp a múltkor olvastam hogy egy hifi társunk onnan rendelt, és két hónap múlva kapta meg a csomagot, nem is pontosan azt amit rendelt és előre kifizetett.
(#) Lázár Péter válasza frissadam hozzászólására (») Okt 25, 2017 /
 
BEAG lesz ez, mint a mellékelt internetről letöltött képen is van.
(#) Primary hozzászólása Okt 25, 2017 /
 
Elgondolkodtam egy HiVi M4N-nel szerelt kicsi asztali hangsugárzónak a megépítésén. A kérdés az, hogy szerintetek milyen magas hangszóróval érdemes kiegészíteni? Fontos a külcsín, illetve az ár is.
Felmerült bennem a Logotech által forgalmazott olcsó Akai orhodinamikus is, ahhoz gyártanék valami normális keretet.

Adatlap
(#) frissadam válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 25, 2017 /
 
Köszönöm! A párját keresem. Szeretnék készíteni egy párat belőle. Ha esetleg tud valaki segíteni a dologban , szóljon legyen szíves!
(#) Janoo válasza Benji94 hozzászólására (») Okt 25, 2017 /
 
Értem, remélem nem járok így, az idő meg nem probléma. Viszont az alap kérdés jobb e mint a HB 12,5 vagy nem?
(#) flaci76 válasza Primary hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Sajnos nincs konkrét kézzelfogható tapasztalatom ezekkel a hangszórókkal, a Hivi adatlapjából kiindulva viszont azt mondanám, hogy ha a hangminőség lényeges, akkor olyan 4kHz-ig engedném csak fel, mivel fölötte már kezd rezonálni. Ehhez szinte majd minden 25mm-es dóm használható, a Logotech esetében pl. a Tannoy M1 dómot gondolnám hozzá talán. A kis Akai előnye, hogy borzasztóan olcsó, de azzal a 4kHz váltás biztos nem menne, inkább olyan 6-8kHz, úgy meg már kapsz a mélyközép rezonanciájából is a végeredménybe.
Olyan műanyagkeret volt hozzá, ami egybe volt öntve valamilyen HB10-es középhangszóróéval, hasonló, mint az autóbox előlapja. Nem tudni, hogy van-e ilyen még nekik. Szerintem egyszerűbb úgy kimarni a helyét, hogy akár a doboz belseje felül beragasztható legyen. Vagy egy vékony rétegeltlemez takarást csinálni. Utolsó opcióként esztergáltatni hozzá valamit, de az már szerintem kicsit túlzás lenne. Egy másik fórumon Szász László dolgozott ezzel az Akaival, meg az M3-as Hivivel, talán blogot is írt róla a Prohardveren. Érdemes utánakeresni, mérési is vannak és az asztalosmunka is igényes volt.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2017
(#) newDesigner válasza Janoo hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Szerintem; ez egy kicsit olyan, mint ha azt kellene eldönteni, hogy egy régi Tesla vagy egy régi Infinity hangsugárzóból szeded ki a szükséges alkatrészt. A legjelentősebb adatok szerint a te szükségleteid tekintetében talán csak az érzékenység az, amiben gyengébb a poharas verzió. De ha a többi is hasonló, vagy megegyező érzékenységgel bír, akkor semmi probléma. Ha így is magasabb a mélysugárzóénál, akkor ellenállással csillapítható. A keresztváltót pedig aztán mérés után tudod kompenzálni.
Ha az esztétikum is számít, akkor egyértelmű a választás. Mert ez a burkolt katolicista megbukik a kommunizmus, de még a fehér faj is, de addig is ostorozzuk magunkat alaposan neoromantikus design nem túl imponáló.
Egyébként az ilyen 5500Hz körüli árok nagyon sok esetben és rendszerben nem releváns. Láttam sok olyan frekvenciamenetet, ahol ez még jónak számított.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2017
(#) Janoo válasza newDesigner hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Nem egyszerű gondolatmenet
Valóban magas az érzékenység, ezért is nehéz/kevés a választék.De a magassabb kategóriából meg ezzel szemezek.:https://www.beyma.com/getpdf.php?pid=5G40Nd Ő
Itt már melózni kell vele.
(#) konyak6 hozzászólása Okt 26, 2017 /
 
Sziasztok! Ma hozzájutottam két Ross Typhoon hangsugárzóhoz. A gondom az hogy a neten nem találok róla semmit. 12"-os mély van benne(a tipusa ismeretlen. Talán Eminence PRO12 12B05 8Ohm 67-9013 62 nehezen olvasható) és Fostex magas, ami nem jó. Meg lehet-e javítani, illetve mivel lehet helyettesíteni? Az eBay-en nem találtam meg ezt a tipust. Szeretném rendberakni. Tudtok nekem segíteni?
(#) newDesigner válasza Janoo hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Na ezzel már négyutasban is lehet gondolkodni, ha sok pénzed van ilyesmire.
(#) Janoo válasza newDesigner hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Három utas-ba illeszteném.Nem a sok pénz elköltése a cél, hanem egy oda illeszkedő jó hangszóró.Ezek szerint a kicsit jobb( ami nem is annyira jobb csak más) felejtős.
Köszönöm. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2017
(#) newDesigner válasza Janoo hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Akkor nagyvonalakban, ezt berakhatod akármi helyére. Illeszted az érzékenységét a mélyhez, aztán meghallgatod Viszont pótméter is lehet az ellenállás és így okosan szabályozhatod ízlés szerint.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2017
(#) newDesigner válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Itt.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2017
(#) Janoo válasza newDesigner hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Esetleg egy poti fajta vagy link-et megköszönnék, nagy segítség lenne. Másrészt a közép ajánlott Vas értéke sajnos a mely ből-től vesz el pedig az most nagyon jó hangolású. Ha közös térben hagyom őket nagyon beleszól a mely a közép működésébe? Vagy nagyon folytja a közepet ha az ideális 3liter helyett 1,5-2 litert kap? Vagy a mélyet is nagyon elhangolom ezzel? Mérni nincs eszközöm,(ebben ha találnék nem túl drágát) másra lennék utalva.
(#) newDesigner válasza Janoo hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Itt.

Szerintem nagyon megrángatná a membránt a mély. Simán felkobbanna nagyobb beütéseknél. Az ideális térfogat 10/20 liter. Az x ft^3 az köbláb.
Következő: »»   620 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem