Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   668 / 726
(#) zoka hozzászólása Jan 30, 2021 /
 
Sziasztok! A mellékelt képen egy tervezés alatt álló bluetooth hangfal hangszóró elhelyezése látható. 13 centis mélyközépekkel és 2,5 centis dóm sugárzókkal. Egy dobozban lenne a jobb és bal csatorna, a doboz belsejében elválasztva. Mindkét csatorna dupla mélyközéppel és dupla magassal. Szerintetek jó lehet ez a hangszóró elrendezés? A dómok mélysége csak alig több 2 centinél, így elférnének a berajzolt helyen. Milyen hatással van a hangra, ha duplázzuk a hangszórókat?
Köszi!
(#) Ge Lee válasza zoka hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Ha szeretnél valami térélményt is visszakapni a zenéből akkor 2 külön dobozt kellene csinálni a 2 csatornának. A hangszórók duplázása akár még kedvezne is a mélyhangoknak, de az erősítőnek vagy a teljesítménynek nem fog. Ha párhuzamos kötöd őket akkor az impedancia feleződni fog, ha sorba akkor meg összeadódik. Ezért szoktak (nálam is így van) 4db-ot összekötni, mert akkor a soros/párhuzamos kapcsolás okán megmarad az eredeti impedancia.
(#) zoka válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Ez tudom én is, csak az a baj, hogy ez egy hordozható box lenne, és kénytelen vagyok 1 dobozba tenni a jobb és bal csatornát. Az erősítő teljesítményével nem lesz gond, ki fogja hajtani kényelmesen a hangszórókat, még vissza is kell fognom. Az impedancia 4+4 sorban tehát 8 Ohm lesz mindkét oldalon. Ez ideális lesz az erősítőnek.

Inkább azt nem tudom, hogy nem jelent-e problémát, hogy ugyanaz a magashang, mondjuk egyszerre 2 hangszóróból szól? Nem "vesznek" össze a hangok? Csak simán összeadódik és hangosabb lesz?
(#) bolond6 válasza zoka hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Laikus kérdés: a magasakat valóban szükséges duplázni?

2. laikus kérdés: hangzás szempontjából nem lenne jobb, ha akusztikai helyett elektromosan lenne egybekeverve (monósítva) a jel?
(#) zoka válasza bolond6 hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Első kérdés: abszolút igazad van, nem tudom miért gondolkodtam dupla magasban. A gyári állóhangfalakban is csak 1 magas van általában.

2: még ilyen közel elhelyezett hangszóróknál is van egy minimális tere a hangnak, ha közel van a hangszóró. Kipróbáltam, jobb, mintha csak mono lenne.
(#) Davidd válasza zoka hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Szia! Nézd, baráti tanács: Miért nem próbálkozol meg autós coax hangszórókkal, 4 ohm 13 cm. Ez az en kis összedobott hordozható hangszóróm elég hangos, szobába teljesen elég, és még alja is van, mint egy monitor ládának. Teljesen modulokbol raktam össze, 24 V ról működik, hogy minden csepp teljesítményt szedjek ki. Lehetne szebb, de ez kb egy kétnapos összerakással készült. Lehet kapni elég jó minőségű coaxokat, helytakarékos...
(#) zoka válasza Davidd hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Korábban azon is gondolkodtam, de már megvan ez a 4 egyforma hangszóró. Építtetem már velük korábban bluetooth hangfalat és nagyon komolyan szól. Most a nagy testvérét akarom megépíteni. 2x100W szinusz erősítő teljesítmény lesz 0,5% torzítás mellett. 36-42V-ról fog menni, akkuról is és a nagyobb teljesítményhez tápegység is lesz benn. Coax tényleg jó lenne, de 13 centisbe ilyen tudásút nem találtam elfogadható áron.
(#) zoka hozzászólása Jan 31, 2021 /
 
Tesztelgettem az egymás mellett elhelyezett magas/mélyközép hangszórókat, ha a magast "körbeveszem" 2db mélyközéppel, akkor nagyon furcsa, hogyha elfordítom egy kicsit a fejem, már teljesen máshogy szól, mintha irányított lenne a hang, eléggé zavaró. Arra jutottam, hogy csak 1 magassugárzó lenne csatornánként, és a második mélyközép csak mélyet kapna. Azokat oldalt helyezném el, felülnézetből látszik. Szerintetek ez a megoldás jó lehet?
(#) tothbela válasza zoka hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Szia!
Négy hangszóró + magasok esetében van más út is. Mivel a kis méret és a nagy hangnyomás a fontos, én az alábbiak szerint építeném:
Ha a mélyközép hangszórók T/S paraméterei engedik, reflex dobozt terveznék az erősebb basszus érdekében. Viszont négy hangszóró esetén elég nagyra jöhet ki a doboz térfogat. De ezt közel negyedére lehet csökkenteni, ha a hangszórókat izobár elrendezésben használjuk. Ez hagyományosan egymással szembefordított hangszórókat jelent. Ez 3dB érzékenység csökkenést jelent, de semmi sincs ingyen. A hangszórók szembefordítása miatt van még egy probléma, mégpedig hogy a külső hangszóró a hátát mutatja nekünk. Az, hogy ez nem olyan szép, még nem is gond, mert szubláda esetében eltakarható. Nekünk viszont kell a membrán frontja, mert onnét jön a középmagas. Ezért nem egymással szemben, hanem egymás mögé tenném a mélyközepeket. Mély tartományban monósítanám a jelet, így egy közös kamra, és egy reflex cső lenne csak. 150-200Hz felett már sztereóban szólhat. A hátsó hangszóróknak nem kell csak mélyben szólniuk, a középhangoktól felfele kapna vágást.
A doboz tervezését természetesen a mélyközép hangszórók T/S paramétereiből kell kalkulálni. Saccra épített doboz nem szól jól. Ha nincsenek mev az adatok, néhány órás bejáratást követően meg is lehet mérni.
Ha PC elé kerülök, skiccelek egy rajzot nagy vonalakban.
(#) deebo válasza tothbela hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Ha nem mélyládáról van szó, el is engedném az isobar kialakítást, mivel a középtartomány is fontos része lenne.
(#) tothbela válasza deebo hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Valami ilyenre gondoltam.
Tehát a hátsó hangszórók süllyesztve, az elsők pedig felcsavarozható előlapon.

izobár.png
    
(#) sonny007 hozzászólása Jan 31, 2021 /
 
Sziasztok. Adott 2db ilyen típusú hangfal: Voice Kraft LK-618-15 ezek mellé szeretnék 1db passzív mély ládát készíteni amolyan 2.1-es rendszert kihozni. Ki, milyen hangszórót ajánlana erre a célra? A keret a hangszóróra olyan 20-25eFt ettől többet nem szeretnék rá áldozni és ehhez majd szeretnék dobozt is készíteni ami majd a winISD nevezetű programmal próbálnék ki sakkozni.
(#) bandika válasza sonny007 hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Ezek mellé subot??? 40 cm hangszóró reflex dobozban, kell ennél több??
(#) sonny007 válasza bandika hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Igen
(#) deebo válasza bandika hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Ezek nagy érzékenységű topládák, szépen mutat a 45Hz az adatlapon, de valójában kb 60Hz-nél el is fogynak az ilyesmik.
(#) zoka válasza tothbela hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Szia! Én mindenképp reflex dobozban gondolkodom, csak a képen nem rajzoltam be a csöveket. A hangszórók egy gyári 2 utas hangdobozban voltak, aminek ismerem a térfogatát stb, így csak arra kell törekednem, hogy 5-6 liter jusson egy hangszórónak. Hallottam arról a megoldásról, amit írsz, a fő előnye, hogy csökkenthető vele a dobozméret, viszont nem növeli a hangnyomást, így nekem ez nem jöhet szóba. De köszi az ötletet.
(#) tothbela válasza zoka hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Ebben az esetben lehet mind a négy mélyközép elől egy vonalban. A középső kettő csak mélyet kapna.
Elárulod ezek milyen hangszórók?
(#) zoka válasza tothbela hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Ezek Sony hangszórók, kevlár membránosak, de az átlagos 13 centisekhez képest hosszabb "löketűek" hihetetlen, hogy nyomják a mélyet Ebből 4db nagyobbat szól, mint a 30 centis JBL ládám 250W-ról Egy videót találtam róla (nem saját videó): ITT lenne Annyira a dómokkal nem vagyok megelégedve (mert hogy ezek komplett gyári hangfalak), a finom részleteket nem adják jól vissza és valahogy nem a legszebb a hangzás. Alapvetően az is lehet, hogy csak Sub-ként használom a 4 hangszórót a bluetooth hangfalban és egy jobb fajta gyári hangdobozpárt kibelezek és azt építem még bele 100Hz fölött.
(#) deebo válasza zoka hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Torzan bármi képes nagy kitérésre és a videó alapján ez is csak úgy.
(#) tothbela válasza zoka hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Tetszenek ezek a hangszórók, majd még rákeresek.
(#) zoka válasza deebo hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Hát én bele sem hallgattam a videóba, lehet, hogy nagyon torz a hang, viszont az igaz, hogy az átlagnál "combosabb" hangszórók ezek. Nekem ebből 2 van benn egy 10 literes fadobozba, és volt már olyan, hogy keresték hol a mélynyomó. . Szó szerint üt rendesen tőle 1 méterre vagy a szoba ellentétes sarkában... Nyilván szabadtéren elveszik, de ez nem az a kategória
(#) zoka válasza tothbela hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
A típusát tudom: 1-825-760-11. A mágnes 2cm magas + "gerjesztő" mágnese is van.
Még ezt találtam róla, bár nem tudom elolvasni Sony hangfal
Itt látszik amúgy a komplett doboz a magassal, ebből van nekem 4.
(#) deebo válasza zoka hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Ismerem az ilyesmiket, nekem is van hasonló, csak a kitérést vitatom, mert bár tényleg nagy kitérésre képesek, de az már nem esik jól nekik, sem a fülnek, a líneáris kitérésük sanos nem sok, de persze teljesen jól használhatók.
(#) zoka válasza deebo hozzászólására (») Feb 1, 2021 /
 
Persze hát nyilván ez nem egy Focal Utopia BE 13 WS, de úgy gondolom, azért abból kevesen engedhetik meg, hogy építkezzenek, viszont ár/érték arányban teljesen jó és egy jól hangolt dobozban meglepő mélyhangokra képes.
(#) Profisixx hozzászólása Feb 1, 2021 /
 
Jó estét mindenkinek! Kérdezem, milyen ragasztó anyag a legmegfelelőbb a hangszóró perem ragasztására?
(#) fery45 válasza Profisixx hozzászólására (») Feb 2, 2021 /
 
Kedves Profisixx!
Lényeges, hogy milyen anyagból van a perem. Textil, papír, habszivacs, gumi, gumival impregnált textil ragasztására a palmatex, vagy technokol is megfelel.
Tisztelettel:H.F.
(#) Cinema válasza zoka hozzászólására (») Feb 2, 2021 /
 
Az a "kompenzáló mágnes" a szórt mágneses erővonalakat próbálja visszakényszeríteni a vasmagba azért, hogy esetleges képcsöves készülékek mellett használva, ne színezze és torzítsa el azok képét a mágnes.

Üdv!
(#) tothbela válasza zoka hozzászólására (») Feb 2, 2021 /
 
Köszönöm. Kellemes kis hangszórónak látszik. Jól mutatna 2X4 darab belőle szobai 26l-es oszlop hangsugárzóban.
(#) andras99 válasza sonny007 hozzászólására (») Feb 2, 2021 /
 
Én mindenképp 18" hangszóróban gondolkodnék, Master Audio LSN18 szerintem passzolna a ládáidhoz, ennél olcsóbban nem is nagyon kapsz ekkora méretben. (max. használtan)

Itt találsz hozzá ládatervet is.
(#) zoka válasza Cinema hozzászólására (») Feb 2, 2021 /
 
Pedig már azt gondoltam az még rátesz egy lapáttal...
De köszi az infót!
Következő: »»   668 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem