Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   669 / 727
(#) zoka válasza tothbela hozzászólására (») Feb 2, 2021 /
 
Az biztos, csak nehéz beszerezni
Van egy olyan változata, ami csak abban tér el, hogy a membrán kapott egy lakkréteget így sokkal csillogób, ugyebár a bluetooth hangafalakat divat manapság úgy kivilágítani, mint egy karácsonyfát. Nagyon szépen szórja vissza a LEDszalag fényét
(#) deebo válasza zoka hozzászólására (») Feb 2, 2021 /
 
Az impregnálás célja nem a tükröződés javítása szokott lenni...
(#) zoka válasza deebo hozzászólására (») Feb 2, 2021 /
 
De a kevlár membránt is szokták impregnálni? Nekem mindegy, csak jobban néz ki
Egyébként így még stabilabb, merevebb lesz a membrán?
(#) sonny007 válasza andras99 hozzászólására (») Feb 3, 2021 /
 
Szia. Ezen a márkán már én is gondolkodtam, viszont a közel 40eFt 1db hangszóróért számomra nagyon drága, annyit itthoni "döngetésért" nem fogok kiadni. Plusz nincs is ekkora helyem ahova 1db ilyen mélynyomót be tudnék rakni
Viszont a Master Audio PA15 már árban is elérhetőbb és a láda mérete se olyan nagy így ezt már barátibbnak gondolom. Erről a hangszóróról esetleg valakinek/neked van tapasztalatod? Master Audio PA15
Köszönöm a segítséget.
(#) tothbela válasza zoka hozzászólására (») Feb 3, 2021 /
 
A kevlár membrán gyakorlatilag szövet. Ennek köszönhetően átereszti a levegőt. Ennek elkerülése érdekében vagy több rétegű ahol a belső réteg légzáró, vagy impregnálással tömített. A Somogyi gyártmányok közt van natúr egy rétegű, az sziszeg is.
(#) andras99 válasza sonny007 hozzászólására (») Feb 5, 2021 /
 
15" hangszóróval nem lennél sokkal előrébb, picit ugyan hangosabb lenne a mélytartomány, de szerintem nem éri meg a befektetést. (komolyabb 15" hangszóróval persze más lenne a helyzet, de az megint túllépi a keretet)
Ha csak otthonra kell, legjobb ár/érték arányú megoldás ha EQ-val ráemelsz a mélytartományra.
(Ha mindenképp kísérletezni szeretnél, egy próbát megér ez a hangszóró, de mindenképp a 8Ω-os verziót válaszd, a 4Ω-os változat kb. egyenértékű a ládádban lévővel)
(#) Kurcy hozzászólása Feb 7, 2021 /
 
Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni ! A projekt úgy indult hogy a műhely rádió tönkrement.
Mindenki hozta ami van ... Szeretnénk építeni egy egy műhely rádiót fellelt anyagokból.

Ehhez kellene egy doboz tervrajz vagy méret vagy valami képes leírás.

Van 2 db pioneer 3 utas 13 cm átmérőjű hangszórónk ami 30 ezres autó rádióhoz adtak szettbe de nem lett beépítve elvileg 50 wattos ...
Van egy bluetoot 2x 50 w erősítő
van egy 24 w led tápegységünk 5 amperes
van 2 m2 bútorlapunk
Van 3 méter hangfal vagy is audió kábelünk
Van 2 m2 carbon fólia és sok fekete csavarunk
illetve szerzünk vatelint a hangfalba

Ebből szeretnénk építeni egy hangfalat hogy ha meghajtjuk telefonról vagy bármi külső forrásból akkor tudjunk hallgatni valami zenét ami legalább jól is szól és nem ez a műanyag teljfölös doboz zörög..

Aki tud segítsen ki egy mérettel hogy mekkora dobozt kreáljunk neki meg kellene szub csövet rakni vagy sem ...

Köszönöm !
(#) veroka válasza Kurcy hozzászólására (») Feb 8, 2021 /
 
A méretezéshez jó lenne tudni a hangszóró T-S paramétereit, de legalább a tipusát. Nagyon hasraütés szerűen kb. 10-15 literes doboz fog kelleni neki, vatelinnel bélelve, reflex nélkül. De abban biztos lehetsz, hogy nem lesz egy hűha minőség.
(#) tothbela válasza Kurcy hozzászólására (») Feb 8, 2021 /
 
(#) dB_Thunder válasza Kurcy hozzászólására (») Feb 8, 2021 / 1
 
Ez az az árkategóriájú hangszóró, ami szerintem 1 hozzászólást sem ér. Kár lenne a paramétereit kutatni! De ahogy mondták pártíz liter, cső nélkül! Az 50w erővel vigyázz! kb 10 wattánál ki fog jönni az éltető füst a hangszóróból!
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2021
(#) fery45 válasza Kurcy hozzászólására (») Feb 8, 2021 /
 
Kedves Kurczy!
Az interneten gyakran találkozunk olyan kérésekkel, melyek jelentős ismeret hiányában keletkeznek, és úgy látszik, hogy a kérdező azt hiszi, hogy néhány mondatos válaszokkal mindent meg fog tudni a probléma megoldásához. Bocsáss meg, nem akarlak bántani, de engedd meg, hogy egy kicsit részletesen foglalkozzak a témával.
Először: az ötven watt az valószínű, hogy "marketing teljesítmény", valótlan adat is lehet. Felhívom a figyelmedet, hogy az ötvenes és hatvanas években 300-350 fős nézőterű mozikban a 25 W RSM teljesítménnyel robbanást, ágyú lövést, villámlás fülsüketítő hangját közvetítették! Ezek után neked a 13 cm-s hangszóród 50 W ? ( Korábban, ezen az oldalon is, rengeteget vitatkoztunk az erősítők és hangszórók teljesítmény megadásán.) Vigyázz, mert helytelen teljesítmények esetén valóban tekercs égés lehet a vége!
Másodszor: a Földkerekség nagy hangszóró gyártói a mai napig nem tudtak gyártani olyan hangszórót, mely egyedül lesugározta volna az emberi füllel hallható teljes frekvencia sávot, és önrezonancia nélkül. Lásd a több utas hangrendszereket! Tehát vannak mély-, közép-, és magas hangot sugárzók. Ezeknek mind van rezonanciájuk. A mélyeknél 20-100 Hz- sávban, a közepeknél ez több száz Hz-n, a magasak meg több kHz-n van egy elég pontos frekvencián. Ezek után, ha megnézted a "tothbela" ajánlását, akkor a T/S paraméterekkel méretezel egy mély hangú dobozt, de hogyan méretezed a közép és magas hangú részt? Megjegyzem a gyárak se méreteznek! Ettől szólnak úgy dobozaik, ahogy. Gondold végíg, hogy hogyan szól az a három utas doboz, mely közepe például 547 Hz-n és csipogója 8,56 kHz rezonál.
Harmadszor: a T/S paraméterek nem tájékoztatnak arról, hogy milyen textil vagy habszivacs borítást kíván a hangládánk. Pedig ez a hangzás szempontjából lényeges. A habszivacs hangvezető, a textil hangszigetelő anyag. Másképp szól a doboz az egyik vagy másik anyaggal! Nem szabad a dobozt teljesen teletömni ezekkel az anyagokkal! A tapasztalatom szerint a teljes doboz térfogat 10-20 % arányában jó hangzást biztosít. A belső párhuzamos felületeket be kell borítani.
Útóljára:a T/S paraméterek felfedezése előtt rengeteg cég gyártott kiváló minőségű hangdobozokat az akkori világvevő rádiók és zeneszekrények számára. Lehet jó minőségű hangdobozokat készíteni T/S paraméterek teljes mellőzésével is.
Tisztelettel: H.F.
(#) Kurcy hozzászólása Feb 8, 2021 /
 
Sziasztok !

Nem akusztikus zenére egy A kategóriás Canton hangfalat szeretnék építeni hanem egy egyszerű műhely hangfalat ami szól egész nap és ha már lehet valamit javítani a hangon a méretezéssel akkor miért ne ...
Nos egy körülbelüléi mértet légyszi írjatok hogy mit javasoltok doboznak!

A hangszóról semmi információ nincsen sima lemezkosaras kerek autó hangszoró még egy felirat sincs a hátsó részen 1 cm magas és 7 cm átmérőjű mágnes van a hátsó részen ennyi ..
Az erősítő ilyen : Bővebben: Link

Üdv: Kurcy
(#) fery45 válasza Kurcy hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
Kedves Kurczy!
A linkedet megnézve kevés információhoz jutottam. Az biztos, hogy az IEC 263-5 és az SI mértékegység szerint ez az erősítő kimenő teljesítménye NEM 50 watt! A gyártó valamilyen teljesítménye szerinti " marketing" adat lehet. Sajnos sok ilyen készülékkel találkozunk.
A hangszóród mágnes adatai sem árulkodnak hangszóró terhelhetőségről. Lásd a mellékelt képet, mely egyenlő adatú hangszórókat mutat!
Az autórádiók hangszóróit olyanra tervezik, hogy nem kényes a doboz alakjára. Ezek különböző gépkocsik ajtajaiban, műszerfaliban, kalaptartóiban működnek sokak megelégedésére. Javaslom, hogy próbáld ki először negyed-, majd fél-, végül teljes hangerőn. Azt szoktuk mondani, hogy próbálgatási alapon meglátjuk az életképességét.
Bármilyen zárt, téglatest alakú dobozt készíthetsz, a belső oldalait legalább 2 cm vastag textil bevonattal. Amikor hallgatod, teljes hangerőn, akkor a doboz elején, a hangszórótól távolabbi helyén egy nagyobb lyukat fúrhatsz. Ettől a mély hangja jobb lesz.
Ez az én javaslatom. Várj, hátha mások jobb véleményt írnak.
Tisztelettel: H.F.

sas71.JPG
    
(#) Gafly válasza Kurcy hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
Mekkora az a bútorlap?
Én a hasraütéses méretezésnél törekedni szoktam az 1/2/1.41 arányok közelében maradni.
Próbáld meg az anyagvastagságot is figyelembe véve felvázolni, magadnak, hogy abból az anyagból, mekkora az a két legnagyobb és egyforma doboz, amit minél kevesebb maradékkal ki tudsz hozni.
Az eredményt majd ird meg.
(#) dB_Thunder válasza fery45 hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
Idézet:
„Sajnos sok ilyen készülékkel találkozunk.”
Szerintem CSAK kozmetikázott adatokkal találkozunk az audió termékeknél!
(#) fery45 hozzászólása Feb 10, 2021 /
 
Kedves Gafly és dB Thunder!
Igazatok van! Kösz az egyetértést.
Tisztelettel:H.F.
(#) Szazbolha válasza Kurcy hozzászólására (») Feb 13, 2021 /
 
Szia Kurcy!
Új vagyok ez a fórumon, bár többször beleolvastam már infókért. Nem vagyok szakértő, de több olyan projektet is barkácsoltam, amilyet te szeretnél. Értsd: autós hangszóró + TPA3116 alapú erősítő szobai használatra.
Nem lehetetlen amit szeretnél, de a meglévő eszközeiddel túl jó eredmény nem várható

Hangszóró: Ha nincs rajta típus jelölés sem, akkor valószínűleg valamilyen belépő szintű OEM Pioneer (átcimkézett) hangszóró lehet. Az ár nem feltétlen releváns ebben a kategóriában, mert 3-20K között lehet venni használható koax autós hangfalakat. 2 utas a legjobb.
99% hogy ezekhez a hangszórókhoz nem lesz T/S paraméter, megmérni lehet ha levágod a koax részt (magasakat), de valószínűleg a Qts paramétere 1 fölött lesz. Megoldás? Ezek 13cm-s koax hangszórók nem kalaptartóba, hanem kocsi ajtóba készültek. Vagyis a tervező úgy készítette, hogy kicsi zárt térrel (2-15L) számolt és a kocsiszekrénnyel, amely a mélyeket sokkal jobban erősíti mint a szoba vagy főleg egy 40-50m2 műhely.
A 3-4 utas olcsó koax hangszórók a legrosszabbak... általában csak 2 utasok a pici csipogó be sincs kötve., de ha igen akkor is csak a baj van vele. Valószínű a közép hangszóró 4-10Khz között jelenti a magasat. Ezen nem tudsz változtatni. Lehet hogy még hangváltója sincs, ekkor talán segít egy egyszerű 6db szűrő (1 kondi, 1 tekercs), de ennek költsége meghaladhatja a hangszóró árát, ezért nem is foglalkoznak vele a gyártok, jobb esetben egy kondit tesznek a magas elé.
A mély szekciónak (nagy kosár) kéne egyenletesen működnie legalább 100Hz-4Khz tartományban, de ebben a kategóriában ez csak kompromisszumokkal lehetséges.

Doboz Tervrajz: Nem lehet tervezni, próbálgatni kell mekkora doboza legyen. Alapvetően zárt doboz kéne, de Basreflexben mélyebbre megy. Ha szerencséd van épp hogy elég lesz a mély, de ezt kétlem, szóval egy mélynyomó kéne mellé 2.1 rendszerben. Ezt döntsd el,mert további költség, bár egy használt 6x9-esből könnyen lehetne ide megfelelő mélynyomót barkácsolni. Ismeretlen hangszórónál butaság lenne doboz tervet ajánlani, én csak annyit javaslok, hogy próbáld ki egy 4-5L zártban (ne kocka alakú legyen, várható alsó frekvencia 80-150Hz) meg egy 10-12L BassReflexben - cső sem kell hozzá, a dobozt kell/lehet úgy alakítani hogy egy téglalap alakú nyílása legyen a reflex nyílás. Kb. 50-80 Hz-re hangolva. Ha kell adok tippet.

Erősítő: A legnépszerűbb és legjobban használható erősítőt(chippet) választottad, amit nagyon sok barkácsoló használ. A TPA3116-ra sok kínai D osztályú erősítő variáns épül, sajnos a többsége nem üti meg mércét tervezési hibák miatt (értsd amit a TPA3116 köré építenek) - külön fórumok szakosodtak arra, hogyan kell feljavítani HiFi vagy magasabb szintre. Amit választotál az a középkategória, előnye a BT. ehhez a hangszóróhoz bőven megfelel A gyártója ismert, ajánlható. Ennél jobb lett volna, ha dobozos verziót választasz nem sokkal drágábban, de ha már ez van használd, nem ez a projekt gyenge pontja. A fő probléma a hűtés lesz, ha melegszik a panel, a BT szakadozni fog. Torzítás alig növekszik.

Teljesítmény és táp Erről sokat lehet vitatkozni, meg találgatni, hogy a gyártók melyiket írják rá, meg mennyire túloznak. Fogadjuk el hogy a TPA3116 gyártója nem hazudik (TI link), ez a chip valóban tud 2x50W-ot, és a kínai gyártó is ezt rávési a termékre - hogy megvedd. Csakhogy azt nem írják oda, hogy ehhez 24V táp szükséges, és hogy magas lesz a torzítás teljes kivezérlésen. Az ideális táp feszültség 18-19V ekkor még elérhető 25-30W minimális torzítással - laptop tápok megfelelőek. A te LED-es tápod valószínűleg 12V-os, ezzel 12-15W csiholható ki az erősítőből, amihez bőven elég az 5A. A 12-15W meg elég egy szobai hallgatáshoz - sok is, de műhelyben, főleg ha zaj is van, talán már kevés. Ezt ki kell próbálni. Ha kevés akkor kell venni egy nagyobb kapcsoló üzemű tápot (kínai megfelel) Pl. 20V-osat. Szinte biztos hogy az így elérhető 2x30W-al nem fogod kinyírni az ismeretlen autós hangszóródat.

Sok sikert a barkácsoláshoz.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2021
(#) Zoltan.ms hozzászólása Feb 20, 2021 /
 
Sziasztok, szeretnék választ kapni egy régen vitatott kérdésre amire még a hozzáértők is csak bizonytalanul szoktak nekem hümmögni valamit...
Adott két egyforma 4 Ohmos szélessávú vagy magassugárzó hangszóró, amikor sorbakötöm őket fog-e változni a magas hangtartomány lesugárzásuk.
Egészen pontosan arra gondolok, hogy a hangszórók lengőtekercsének van induktivitása (nem is olyan elhanyagolható mértékű) és tudjuk azt, hogy a hangszóróval sorba kötött induktivitás (mértékétől függően) 6dB/oktávos vágást eredményez.
Tehát ha két hangszórót sorba kötünk egymással mindkettő induktivitáson keresztül kapja meg az erősítőből kijövő jelet.
Mi történik valójában ilyenkor?
(#) pucuka válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Igen, van a hangszóróknak induktivitásuk, de nem olyan nagy, mint gondolnád. Ha megnézel egy középsugárzó 4 Ω impedanciájú hangszóró egyenáramú ellenállását, akkor nagyjából 3,5 - 3,6 Ω -ot fogsz mérni. Nem mértem soha, de szerintem egy magassugárzónak is hasonlóak az elektromos paraméterei.
De egy hangszórónak csak az egyik jellemzője a statikus elektromos jellemzője, a másik (mechanikai) oldali jellemzői is visszahatnak az elektromos jellemzőkre, ezért nehéz általánosságban a kérdésedre válaszolni. A hangszórók konkrét paramétereinek ismeretében lehetne válaszolni kérdésedre, mondjuk egy jó szimulátorban.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2021
(#) deebo válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Változhat a frekvenciamenet az impedanciának megfelelően, de csak akkor, ha nem egyformák a hangszórók.

A mellékelt képen egy Vifa BC25TG-04 impedanciáját látod. Ha például kettő ilyet sorbakötsz mindkettő ugyanúgy fog szólni mint szimpla felállásban, mert egyforma impedancia mellett a feszültség is egyformán oszlik el a kettő között. Itt mindkettő 5.5Ohm 20Khz-en és 3.5ohm 3KHz-en. Ha két különbözőt kötsz sorba, amiből egy egyik 3ohm, a másik 6 ugyanazon a frekvenián, akkor a 3ohm-os hangszóró halkabb lesz, ezáltal a frekvenciamenete is változik.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2021

bc25imp.png
    
(#) reloop válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Szia! Nincs ezen vita, hangszórót nem kötünk sorba! Ezért nem találsz irodalmat ezzel kapcsolatban. Elsősorban mechanikai problémák állnak a háttérben.
Ha sorba kötsz két egyforma induktivitás, azokon egyforma feszültség esik a frekvenciától függetlenül.
(#) deebo válasza reloop hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Ezt fejtsd már ki bővebben légyszíves, mert a hangszórók sorbakötése egyáltalán nem ördögtől való dolog, sőt eléggé gyakori jelenség. Milyen mechanikai problémát okozhat két magassugárzó sorbakötése például?
(#) reloop válasza deebo hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Ezt megadom, a jó magassugárzók és a gitárhangszórók üdítő kivételt képeznek.
Próbálkoztam azzal ami a kollégát is foglalkoztatja. A hangszórók egyike mindig hangosabbnak bizonyult és a járatás tovább növelte a különbséget. Az elfogadhatóság határát úgy értem le, hogy párhuzamosított hangszórócsoportokat kötöttem sorba Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2021
(#) Szazbolha válasza reloop hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Ez 3x3 Visaton R 10 S szélessávú hangszóró. Nem értem a bekötést. Szerintem itt nincs meg a 3 párhuzamosított szekció sorbakötése.
(#) Zoltan.ms válasza deebo hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Rendben, köszönöm a válaszotokat bár azt látom most is megoszlanak a vélemények, van aki szerint nem változik, van aki azt mondja nem szabad sorba kötni van aki szerint meg nem számottevő a változás...picit megint kétségek közt maradtam...
Azért köszönöm a véleményeket. üdv.
(#) deebo válasza Szazbolha hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Pedig eléggé egyértelműen látszik a bekötés, még a kábelek színei is világosan jelölik, hogy mi micsoda, nagyon is pedáns módon szemlélteti a kötést a kép.
(#) Szazbolha válasza deebo hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Köszi, megnéztem ismét, elsőre valamit benéztem.
(#) Cinema válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Feb 21, 2021 / 1
 
Profi hangtechnikai ismereteim és tapasztalataim azt mondják, hogy sorosan nem kapcsolunk hangszórókat, semmilyen esetben sem, mert ha egyik elhallgat, megszakad, akkor az egész elhallgatott és nincs hang.
Ez az egyik ok.
A másik ok az, hogy a sorosan kapcsolt hangszórók sohasem egyformák, ezért eltérően fognak szólni a hangszórók, aminek az a vége, hogy valamelyik hamarabb megy tönkre és akkor lásd az első okot.
Harmadik ok: "A Show-nak mennie kell szinte bármi áron", - tehát nem megengedhető, hogy valamelyik hangsugárzónk a sorbakötött hangszórói miatt elhallgasson, mert akkor vége a bulinak. Ezért is használnak több azonos hangsugárzót koncerteken, hangosításokon, rendezvényeken, külön erősítőkkel hajtva.
-
Előnyösebb a párhuzamosan kötött hangszórók használata, még ha egy-két tankönyv mást állít, akkor is. Ma bármilyen impedanciájú hangszórót le tudnak gyártani, a vevő kérésére és fizetésére, igény szerint.
Ha 4db hangszórót kell egy dobozban összekapcsolni, akkor is célszerűbb két-két darab párhuzamos kötése és a párhuzamos csoportok sorosan már köthetők. Ha egy hangszóró megszakad, akkor még három(!) szól és a megnövekedett impedancia miatt nem mennek tönkre ugyanakkora teljesítményű végfokkal hajtva sem. Persze ez az állapot a végtelenségig nem tartható, de a buli lezajlik rendben.

Üdv!
(#) Cinema válasza Szazbolha hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
A képen nagyon jól látható, hogy három-három darab párhuzamosan van kötve és a három csoport pedig sorba kapcsolódik.
Ha 8Ohm-os egyenként minden hangszóró, az eredő impedancia is kb. marad a 8Ohm a 9db. hangszóró összekapcsolásával.
Valószínűleg olyan gyatrák ezek a kis hangszórók, hogy a 9db. összekötése, a megnövelt sugárzó felülettel adja azt a hangzást, ami elfogadható.

Üdv!
(#) deebo válasza Cinema hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Már megbocsáss, de ez a válasz a kérdés lényegét tekintve tökletesen irreleváns, mert 90%-ban a hangosításon való megbízhatóság szempontjából nézed a dolgot és szerintem itt most egyáltalán nem ez volt a kérdés.
Idézet:
„A másik ok az, hogy a sorosan kapcsolt hangszórók sohasem egyformák, ezért eltérően fognak szólni a hangszórók”

A nem egyforma hangszórók párhuzamosan kötve sem szólnak egyformán, azon egyszerű okból, hogy nem egyformák.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2021
Következő: »»   669 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem