Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   694 / 727
(#) Ge Lee válasza Fidel hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
A HA31-gyel nem tudsz mit csinálni mert nagyot szórnak, hiába nézed az adatlapot, pláne mivel ezek már nem mai darabok, meg kell mérni az adott darabot. Csatlakozom az előttem szólóhoz, reflex dobozban ez a hangszóró nem lesz jó (a gyári sem volt jó), zárt doboz kell neki. Illetve konkrétan ezzel a hangszóróval vigyázni is kell, néha (2-3 évente) nem árt 180 fokkal átfordítani mert meg szokott nyúlni (lógni) a pille és elmegy a központ, elkezd reszelni a hangszóró.
Videoton és utódai semmilyen szempontból nem jó választás de erre majd rájössz magadtól is jó sok kísérletezés árán.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Én kb. 20 éve beszélgettem a H2000 egyik cégvezetőjével, hogy mi lenne ha gyártanának végre egy értelmes mélynyomót, mert az bizony nincs a termékpalettában! Az volt a válasz, hogy nem foglalkoznak termékfejlesztéssel, csak a régi modellek utángyártása a profiljuk..Meg kérdezték, hogy tudom e mennyibe kerül egy présszerszám illetve milyen költségeket sejtek egy termékfejlesztés mögött. Szóval beszélgettünk..
Akkoriban pár kisebb hangszórója volt ígéretes reflexbe, de azok egy kis Hi-Fi-hez elegendőek maximum!
Pázmándi sokat foglalkozott a hangszóróival, de neki sincs igazi mélynyomója!!

Nálam a mélynyomó 30 centitől kezdődik!!
Van itthon 12" 2/5kW nyomó, egy halom Orion 30-as, 15" JBL nyomó, 18" PA nyomó..
Ezekből a legígéretesebbek most a 15" JBL, ha a paramétereik nem hazudnak!
Én régebben rengeteget autóhifiztem, tonnányi hulladékkal találkoztam, de volt szerencsém pár húb@+ projektel is!! Ott volt mély, és mégis megvolt az egyensúly! Igaz az 2000 környékén több millás beépítés volt...
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2022
(#) Fidel válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Rendben, ezt elfogadom!
Sajnos már megvettem mire kiderült, hogy nem úgy készül a hangláda, hogy egy dobozba berakunk három hagszórót, ket tekerccsel, két kondival, és kitömjük vattával.

Kéne valami 12"-os alternatíva, amivel lehet javítani rajta.

Mivel lenne érdemes kiváltani?
Mindegyik hangszóró, amit néztem, le lett sza ozva.
(#) deebo válasza Fidel hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Hangszóróválasztás szempontjából együtérzek, mivel mostanában én is próbálok hangszórót keresni, de egyszerűen nem nagyon találok értelmeset, vagy nem lehet európában kapni és nem szálítanak ide.

Esetleg itt válogathatsz, ez volt régen a loudspeakerfreaks.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2022
(#) Fidel válasza deebo hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Ezt találnám ott az egyetlen alternatívának, VAS értéke érzékenysége és a frekvencia menete jobbnak tűnik nekem, mint a mostani. Árban is ebbe a játékba ez tűnik értelmesnek.
Kérdés, hogy befér e és, hogy lenne e érdemi javulás tőle!?
https://europe-audio.com/Product.asp?mfr=Peerless%20by%20Tymphany&part=830669&Product_ID=4296
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2022
(#) deebo válasza Fidel hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Beüttöttem gyorsan a WINISD-be, a válasz nem.
(#) Ge Lee válasza Fidel hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Pont ugyanaz van a hangszóróval mint egy erősítővel, sőt a hangszóró még rosszabb mert jóval nagyobb torzítása van, és épp ezért nem tudok javasolni semmit. A sz@rból nem lehet várat építeni mondás itt is érvényes, de nem elégséges szempont. Pl. a Scan Speak egy nagyon jó márka, nem is olcsó, de annak is van olyan mélynyomója ami meghallgatva borzalom.
Itt is csak az működik ami az erősítőknél is, hogy el kell menni valahova és meg kell hallgatni egy adott típust, anélkül csak sötétben tapogatózás van, zsákbamacska az egész. Az, hogy mit mutat az adatlapja az csak egy dolog. Jó példa a csöves SE, műszakilag a legrosszabb, mégis azok alkotják a csúcsot, hangra is meg árban is.
(#) Fidel válasza deebo hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
És mit vizsgálsz ilyenkor rajta?
Milyen paramétere nem jó, meg miket nézel meg?
A mostani is ugyanazt tudja?
(#) Fidel válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Ezt mondjuk, nem tudom, elképzelni magamról, hogy elkezdjem megszervezni a külföldi utazást egy hangszóró meghallgatásához!
Azt sm tudom, mit, hol lehetne meghallgatni?
És az sem biztos, hogy ki tudnám szűrni a hibát.
Én ennyire nem vagyok megszállott!
Csináltam régen egy dobozt, mindent elbasztam amit lehetett!
Eltelt húsz év, és a közben olvasottak alapján feljavítottam.
Ismerősöm pár napon belül hallotta így is, úgy is, és nem mondtam neki, hogy történt bármi is vele, azt mondta, hogy sokkal jobban szól, mint múltkor.
Én is úgy éreztem, de ilyenkor mindig a placebó hatásra gyanakszom!
Most készült el nemrég ez a doboz, kicsit kell még rajta alakítani, mert nagyon szól a 4 ohm-os magas, a mély, meg olyan amilyen a grafikon az adatlapon.
Alacsony hangerő. Kevés a mély, nagy hangerőn meg nem sok!
Nem annyira vészes, de nem az igazi.
(#) Ge Lee válasza Fidel hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Nem is kell külföldre menni, itthon kell keresni olyat aki árul/hirdet ilyesmit vagy tudod róla hogy jobb cucca van, és el kell menni hozzá meghallgatni. Nem megy máshogy, nekem sem ment. A műszaki maszlag/marketing kizárólag arra jó, hogy megvegyék a cégek áruit. Egy villamos mérnök mondta régebben ezt a szöveget és nagyon igaza volt: a műszaki (torzítás, stb.) reklám kizárólag arra volt jó az elmúlt 40 évben, hogy a rengeteg silány hifi terméket el lehessen adni a piacon. El is adták.
Az a baj, hogy ugye a dobozod mérete már adott. Mert szoktak úgy trükközni ha nem a teljesítmény hanem a hangzás a cél, vagyis néhány W-nál többel úgysem lesz küldve a doboz, hogy az impulzus rovására jócskán megnövelik a doboztérfogatot. Mivel nagy a membrán felület, kicsi a kitérés, a hangszóró torzítása alacsony szinten marad, az impulzusválasza sem igazán romlik, cserébe brutális mélyeket fog adni kis hangerőn. Nálam van 8db 25 centis mély úgy 360 liter össztérfogatban, és nem kell 100W ahhoz hogy remegjen alattam az ágy, 5W is elég. És nem torzít, nem kopog, nem hupog, nincs dobozhangja, a membránok alig mozdulnak meg.
(#) dB_Thunder válasza Fidel hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Mi régen SAL, Vidi(H2000), M.N.C, monacor hangszórókkal szórakoztunk. Akkoriban is alig lehetett jó nyomót fogni, ebben a kategóriában!
Ennek az ügynek okán megint kerestem valamit, de gyakorlatilag eltűntek!!
SAL-nak egy szériája maradt: SPA -> kuka,
M.N.C megszűnt létezni is
Monacor-t csak itt találtam :https://www.hifisound.de/Do-it-yourself-Products/Speaker-Drivers/Woofer/_/Overall+Dimensions_300--400/Price_76--202/

Én nem találtam Hi-Fi kategóriájú olcsó nyomót gyakorlatilag!! Maradt a PA és az autós kaszt...
Tényleg ennyire kihalt a felhozatal??
(#) veroka válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Ez színtiszta ködösítés. A meghallgatás arra jó, hogy eldönthesd: az adott helyen, adott zenével neked tetszik-e amit hallasz, másra nem. A mesebeli villamosmérnök pedig adja vissza a diplomáját ugyanis a "műszaki maszlag" arra jó, hogy objektíven összehasonlíthasd a két cég termékét, majd ezen paraméterek alapján megtervezhesd a saját DIY hangládádat. Olyanok szoktak ilyesmiket mondogatni, akik nem képesek értelmezni az adatokat, ezért szerintük az úgyis felesleges...
Az már egészen más tészta, hogy a cégek minden zöldséget felírnak az adatlapokra, mert azok valóban semmire sem jók. Ezért méri meg a DIYer a hangszórót saját maga.

Magyarázd már el nekem légy szíves, hogy mi remegteti alattad az ágyat, ha nem fektetsz bele energiát (azaz wattokat)! Van 8 db. 25 centis mélyed 360 liter térfogatban, de a membránok alig mozdulnak. Akkor mi az ami remegteti a levegőt, ami aztán alattad az ágyat remegteti? Abban viszont igazad van, hogy kis kitérésen sokkal kisebb lesz a torzítás is, bár a dobozhang és a huppogás nincs összefüggésben a kitéréssel - ami nagy hangerőn rosszul szól, az kis hangerőn is rosszul fog szólni.
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Ezen az oldalon maszlagnak hívni a műszaki adatokat, ismereteket, szempontokat már kezd elmebaj kategória lenni, tűnj el innen légyszíves.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2022
(#) deebo válasza Fidel hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
A megadott TS paramétereket írtam be a WinISD nevű szoftverbe, ami le tudja modellezni, hogy mi várható a hangszórótól X méretű dobozban. De már százszor leírtuk itt, hogy mit, hogy lehetne használni, csak nem nagyon érdekel téged.
(#) Fidel válasza deebo hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Ennyire nem volt érthető a kérdésem?
Beírom a Winisd-be, és utána, mire kell odafigyelnem, ez lett volna a kérdésem, mik azok a sarokpontok, amin áll vagy bukik, hogy jó e egy hangszóró, vagy nem?
Én gondolok valamit erről, de lehet az is teljesen tévút!
Mi az elvárás, egy mélynomónál, hány db lehet a hullámzás, kb milyen frekvencia tartományban kellene ezt tudnia?
Szóval ilyenek érdekelnének!
(#) deebo válasza Fidel hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
A WinISD-ben azt látod, hogy megadott dobozméret mellett, milyen lesz a frekvenciamenet. A cél, hogy legyet egyenes, kiemelések nélkül, a te célod pedig az, hogy menjen minél mélyebbre. A csoportkésés és hasonlókkal talán nem is kell foglalkoznod egyelőre. A másik, amit mérés híján adatlapból tudsz meg, az a teljes frekvenciamenet, mert sajnos elég sok hangszóró van, ami középtartományban borzalmas értsd: nem egyenes.
(#) Fidel válasza deebo hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Megtaláltam ezt a peerless hangszórót az adatbázisban.
Mint ha ikertestvérek lennének a HA31-el, alig van eltérés a két görbe közt!
Ezeknek a mélye hány Hz-től van az értékelhető tartományban?

perless.JPG
    
(#) segítő válasza Fidel hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Három mondat.
Három ostobaság...
(#) segítő válasza Fidel hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Érdekelne az "értékelhető tartomány " megfogalmazása..
(#) dB_Thunder válasza Fidel hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Zárt doboz jóságát (Qtc) 0,707-re szoktuk beállítani! Ekkor leglaposabb az átviteli görbe, és más paramétereknek is "jót tesz"
Amit most beállítottál kisebb térfogattal, még simán jó, én volt hogy 1-ig elmentem, mert az akkori speciális tervezési koncepciónak az jobban megfelelt.
Tehát a Qtc értékével 0,5-1 között lehet, célszerű játszani, ezzel a hangkép is változik a lágyabbtól a keményig!

Hogy engem is meg lehessen dobálni egy kis sárral:
Ezt a WinISD-t mielőtt megszokod, gyorsan felejtsd el!! Nálam 2x számolt durván mellé... Ez úgy derült ki, hogy én több programon is leszimulálom a tervezett dobozt.

[quote]értékelhető tartomány /quote]
Általában a jelleggörbe -3dB pontjától "számítjuk" az átvitelt. Ez alapján ez a doboz 42-3Hz környékétől megszólal. A görbén látszik hogy alatta is szól, de pl: 35Hz-en már csak fél hangerőn.
Ez a jó a zárt dobozban, hogy a törésponti freki (-3dB) alatt is szól, csak egyre halkabban.
Ellenben a reflex, a töréspont alatti frekvenciákon nem szól (akusztikus rövidzár lép fel)!! És még tönkre is mehet, mert a hangszórót nem "fogja" a doboz!
(#) bbb válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Idézet:
„Ezt a WinISD-t mielőtt megszokod, gyorsan felejtsd el!!”
Mit ajánlasz helyette?
(#) dB_Thunder válasza bbb hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Ha kicsit visszaolvasol, leírtam két komolyabb szoftver nevét is.
Azonkívül használok speciális feladatra szánt exceles számolót is.
(#) Ge Lee válasza veroka hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Lövésetek sincs az egészről... A tényeket meg a történelmet ködösítésnek nevezni na az a ködösítés. A nevezett mérnöknek nem kell visszaadni a diplomáját, épp ellenkezőleg, ő volt az egyik aki a diplomája ellenére belátta, sőt le is merte írni, hogy a műszaki reklámmal/maszlaggal csapták be a vásárlók tömegét, és adtak el nekik szemetet ami ugyan műszakilag nagyon jó, amúgy pedig tucattermék.

Ha már a tényeket is magyarázni kell akkor baj van. Ha egyszer az életben kipróbáltad volna hogy hogyan szól tízszer akkora membrán felület akkor nem értetlenkednél itt. Ugyanis, az aprócska membránodnak hiába csinálsz 2 centis kitérést, az akkor is csak az előtte lévő levegőmolekulákat fogja tudni megmozgatni, ami ugye épp tizedannyi lesz mint esetemben. Ha van olyan helyiséged a lakásban ahol van befele nyíló ajtó és vele szemben kisebb méretű ablak (spájz, fürdő, akármi) akkor próbáld ki azt, hogy résnyire nyitod mindkettőt, majd hirtelen kinyitod az egyiket, hogy mi fog történni. Egyik esetben ugye semmi (az a kis membrán).
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Úgy van, winisd kb. semmire nem való, főleg reflex méretezésnél fatális hibákat csinál.
A zárt azért is jobb a reflexnél amit írsz, mert az bizony az egész hangképre is hatással van, hallható, nem is egyszerű normális hangú reflexet építeni (nem hallottam még olyat ami nekem jobban tetszett volna mint a zárt).
(#) Fidel válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
A hangszóró melyik paramétere viszi el a grafikont a leg inkább?
Próbáltam pár értéket drasztikusan átírni a hangszóró lapján, a winisd-ben, de nem láttam változást a grafikonon.
Lehet, ezek nem érvényesülnek menet közben?
Csak a doboz méret változás látszik jelentősen!
Próbáltam membrán tömeget, engedékenységet, indukciót, de nem láttam változást!?
(#) dB_Thunder válasza Fidel hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Idézet:
„Próbáltam pár értéket drasztikusan átírni a hangszóró lapján, a winisd-ben”

Nah! Pl ezért is rossz a WinISD! A paraméterek függenek egymástól, tehát ha az egyik változik, el fogja vinni a másikat is! Jobb programok szólnak azért ha "hamis" adatot kapnak!

3 fontos, pontosabban mérvadó adata van egy mélynek, ami meghatározza hol lesz a kész doboz alsó törésponti frekije! Tehát honnan fog szólni!
Első a szabadtéri rezonancia (Fs): minél alacsonyabb annál jobb!! Zárt ládában ez csak felfelé módosul.
Qts, azaz összesített jóság: ha ez 0,6 feletti akkor abból már mélynyomó nem lesz 0,4-0,5 közöttiből lehet jó zárt, és 0,35 és ez alatti lehet jó reflex. Ezt a jóságot fogjuk "felhúzni" a ládával 0,707-re.. Ez is csak felfelé módosulhat a beépítés során!

Vas: ez fogja megmondani, hogy arányaiban mekkora láda kell neki, nem jó a sok 100 liter mert nagyon nagy láda kell, de túl alacsony se jó, mert akkor annyira kicsi láda kell (értsd a 0,707 jósághoz tartozó optimális térfogat), ami miatt a törésponti freki is magas lesz, akár 3-4 szerese az Fs-nek!
(#) Fidel válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Ezek a paraméterek már származtatva vannak valamiből, számolt értékek.
Amikor kézbe vesz az ember egy hangszórót, megnyomja a habszélt, megmozgatja kézzel a membránt, látja annak a súlyát, merevségét.
Ezekből lehet következtetni, hogy mire lehet képes?
Nekem valami olyan kőrvonalazódik, hogy könnyű merev membrán, lágy habszél, engedékeny pille, ezek lennének mérvadóak egy jó hangszórónál.
De lehet, hogy ezek is téveszmék csak!?
(#) bbb válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Idézet:
„Tényleg ennyire kihalt a felhozatal??”
Igen, ennyire.
Nekem nincs nagy tapasztalatom a témában, és igen, WinISD-t használtam a méretezéshez, mert azt láttam isteníteni akkoriban, aztán meg ez volt feltelepítve már... Az első zárt mélydobozomat autóba építettem 17cm-es HA17-582 hangszóróval, oda az ülés alá jó volt, szebben szólt, mint jó pár gyári (ezt úgy 15-17 éve).
A mostani szintén hangszóró2000-es, ez a szobámban szól a 30cm-es hangképzőjükkel (HA31-422). Meg is kapta a maga 40*50*60cm-es dobozát, fából (ha emlékeim nem csalnak, akkor 23mm-es pozdorja, előlap pedig két réteg belőle), "természetesen" szövettel (padlószőnyeg) burkolva. Én meg vagyok elégedve a hangjával, még akkor is, ha eretnekségnek számító D osztályú végfokot raktam bele, egy jelentősen túlméretezett kapcsolóüzemű táppal, mert aktív dobozra volt szükségem a házimozis erősítő mellé. A táp ventilátorát persze egy NTC-vel meg kellett birizgálnom, hogy ne menjen állandóan, csak ha már melegszik a borda - még egyszer se kapcsolt be az elmúlt talán 6-8 év alatt.
Viszont ami buktatója az egésznek, hogy az erősítést is jól kell beállítani, különben akármi lehet. Ha túl nagyra vesszük, akkor vígan elmehet torzítógépbe, ha túl kicsire, akkor meg semmit nem ér... Bevallom, hogy mindkét hangdobozom esetében az erősítővel is "játszani" kellett, az erre a célra rajtuk lévő potival be kellett őket állítani, nem csak összedugom azt kész. Cserébe bátran fel merem vállalni a munkám eredményét. Szatellitnek már kis visaton 8cm-esek szólnak 19mm-es vastagságú MDF-ből készült dobozkákban, azoknak a hangjára sincs panaszom.

Szóval a felhozatalra visszatérve... Az "olcsó", mint fogalom már nem létezik. Ha nem valami kommersz vackot akarsz a boltból leakasztani, akkor sajnos zsebbe kell nyúlni minden téren. Ahogy néztem, a faanyag ára is elszaladt rendesen, nem csak a hangsugárzóké.
(#) Epu2 válasza Fidel hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Minél nagyobb átmérővel a mély hangszórók jellemzője. A kemény membrán nem feltétlenül. Az már a közép és magas jellemzője.
(#) dB_Thunder válasza Fidel hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Idézet:
„könnyű merev membrán, lágy habszél, engedékeny pille, ezek lennének mérvadóak egy jó hangszórónál.”

Nem ezek nagyjából jó gondolatok, de hogy jó mélynyomó legyen egymásnak ellentmondó feltételeknek kell(ene) megfelelni!
Pl a nagyon könnyű membrán miatt magasabb az Fs...
Vagy ha megnézel egy "durva" dBDrag nyomót, annak olyan kemény a felfüggesztése....

Idézet:
„Ezekből lehet következtetni, hogy mire lehet képes?”

Idézet:
„megmozgatja kézzel a membránt, látja annak a súlyát”

Megeszem a kalapom, ha te kézzel kitapintod a mozgó tömeget!!
Én szemrevételezéskor inkább az anyaghasználatra koncentrálok, minden másra ott a mérés, vagy az adatlap!!
Következő: »»   694 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem