Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   705 / 727
(#) deebo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 3, 2023 /
 
Én is ilyeneket használok 8 ohm hangszóró mellé. L pad sem kell, mert nagyon egyenletes az impedanciája a használt freklvenciákon, ja és kettő darab párhuzamoson kötött 8.2ohm 1W ellenállással dorba kötve, amik üvöltve sem melegednek. Egyáltalán nem kell túlméretezni a hangváltót a magassugárzókhoz, ugyanis zene alatt a csúcsteljesítmény nagyon kis hányadát disszipálják csak el, nézd meg egyszer, hogy egy magashangszóró mennyire hajszálvékony kis lengőtekerccsel dolgozik, néhány W-nál többet nem bírnak el a hangszórók sem tartósan.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2023
(#) tothbela válasza firstman hozzászólására (») Márc 3, 2023 /
 
Elméletileg akkora teljesítményén kellene, ahol használva lesz. De a spectroid nem elég. A reflektált hangok megzavarják a hang mérését. Olyan mérő burst kell, ami olyan rövid ideig tart, hogy mire az első reflektált hang is megérkezne a mikrofonig addig már le is zajlik a mérés. Ellenkező esetben kellene egy óriási süketszoba.
Másik ok, hogy a hangok nem úgy szólalnak meg ahogy a villamos jel változik, hanem minden frekvencián valamilyen szinten rezonáns viselkedésű a membrán. Vagyis mint amikor a hintát lögdössük. Gyakran csak a második-harmadik lendítésre éri el a maximumot a rezgés. Egy ún. vízesés diagram sokkal többet árul el az átvitelről.
(#) dB_Thunder válasza deebo hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Idézet:
„nézd meg egyszer, hogy egy magashangszóró mennyire hajszálvékony kis lengőtekerccsel dolgozik”

Már nem nézem! 20 éve még megtekertem, de ma már nem látom!
(#) firstman válasza tothbela hozzászólására (») Márc 5, 2023 /
 
Van már Holminpulse, olcsó mikrofonnal. A tesztben a Quad606 A-osztálya, meg valami nagyobb teljesítményű (japán?) magas. Ha nem tévedek, akkor ez így túlzottan lapos. Csak a magas volt bekötve a mérés alatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2023
(#) teddysnow hozzászólása Márc 11, 2023 /
 
Sziasztok,
van egy 2 utas, zárt hangsugárzóm 16 centis hangszóróval. Külső méretei: 25 cm széles, 25 cm mély és 47 cm magas. Ez így külső méretek alapján kb 29 Liter, a belseje kb 20 az anyag vastagság és a csillapító anyag miatt. Nincs rá panaszom.
Arra gondoltam, hogy a 25 centis előlapon elférne egy 20 centis hangszóró.
Ezt cserélném erre.
Ár/érték arányban hoz annyit egy ilyen "fejlesztés", hogy megérje vele foglalkozni?
(#) segítő válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 11, 2023 /
 
Holnap esni fog az eső. Milyen színű esernyőt vigyek?
(#) btamas81 válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 12, 2023 /
 
Nem nagyon merültem bele, de ha jól látom, olyan 16-18ezer körül van darabja.
Magánvélemény, add el a mostanit, tedd hozzá a két hangszóró árát, és vegyél egy gyári 20 vagy 25cm méllyel szerelt hangfalat.
(#) uniman válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 12, 2023 /
 
A csillapító anyag nem csökkenti a belső térfogatot.
De ha egy 51 l (Equivalent volume Vas) belső térfogatot igyénylő hangszórót "belenyomorítunk" fele akkora térfogatba...akkor szerinted mit nyersz vele?
(#) elektrorudi válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 12, 2023 /
 
Hangszórók esetében, nem az a lényeg, hogy 3 centivel nagyobb, vagy kisebb.
(#) teddysnow válasza segítő hozzászólására (») Márc 12, 2023 /
 
Amint látod nem mindegy az esernyő színe. A felnőttek abból is megértették volna, hogy neked ehhez lila gőzöd nincs, ha azt írtad volna hogy, a választ nézzem meg a varázsgömbben. Az legalább valamilyen szinten vicces lett volna. Nem mindegy, hogy az ember okosan hülyéskedik vagy hülyén okoskodik.
(#) teddysnow válasza btamas81 hozzászólására (») Márc 12, 2023 /
 
Így van, pont erre irányult a kérdésem, hogy azt a 35 ezret költsem-e másra. Köszz!
(#) teddysnow válasza uniman hozzászólására (») Márc 12, 2023 /
 
Ezt nem tudtam, köszi.
(#) teddysnow válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 12, 2023 /
 
A méret is számít, de nem csak az lényeg.
(#) btamas81 válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 12, 2023 /
 
Szívesen! Egész jó dobozok vannak korrekt áron ,ahogy most a jófogást nézegettem. Bezzeg mikor én venni akartam...
(#) tothbela válasza firstman hozzászólására (») Márc 12, 2023 /
 
Ez szép. Most még kellene a mélyközép is magas nélkül.
(#) firstman válasza tothbela hozzászólására (») Márc 13, 2023 /
 
Ez a mérés már a h2000 saját magasával készült. 2,7mH a mély előtt, illetve 2x2µF fólia párhuzamosan a magas előtt. Meg kell mondjam, hogy fülre azért egy kicsit erőtlennek tűnik ebben a felállásban a magas. (Végre teljes a Quad606, azzal mértem egy oldalt)
(#) veroka válasza firstman hozzászólására (») Márc 13, 2023 /
 
Pedig ez elég szép átvitel, csak hát pont ott nincs skála ahol lekonyul a magas. Mégis, szemre 15k körül esik 3 dB-t, ez bármilyen hifi rendszernek becsületére válik. Én nem is tudom, milyen hangszer felharmonikusainak kellene följebb menni... A füledet a legkönnyebb becsapni.
(#) firstman válasza veroka hozzászólására (») Márc 13, 2023 /
 
Úgy érzem, hogy jobban jártam volna a Vifa magasakkal. Ott legalább valószínűleg csillapítanom kellett volna őket ellenállással. Így most, simán kondival vágva nem hinném, hogy sokáig fogják bírni a max teljesítmény körül.
(#) segítő válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 13, 2023 /
 
A gond az, hogy az internet mindent elbír. Jelenleg szerintem - témától függetlenül - cca 80 % a felesleges, ostoba, hozzászólás. Nem a HE-re értem, csak úgy általában. Mindenki hivatkozik valamire - tudás nélkül. És ez csak rosszabb lesz. Mindenki mindenre hivatkozni fog..
Itt van mellettem egy pár papír. Az van ráírva:
Vented-Box Loudspeaker systems
Part III: Synthesis
RICHARD H. SMALL 2006, Austrália (AES szakirodalom).
Ezek alapján működnek gyakorlatilag a mai mélyszimulátor programok. Tekertem is hangszórókat
(#) msteve válasza segítő hozzászólására (») Márc 13, 2023 /
 
Igazad van, én is leszoktam a hozzászólásokról. Egyesek annyira határozottan jelentenek ki baromságokat, hogy nem látom értelmét leállni vitatkozni. Érezhető a stílusából is hogy észérvekkel sem lehet meggyőzni. A hangdoboz készítés is egy szakma, ráadásul komplexebb mint azt a legtöbben gondolják. Aki az építés öröméért áll neki, az csinálja. De ha valaki azért mert jó hangot szeretne otthon hallgatni, az keresse meg a pénzt azzal a szakmájával amihez ért, és vegyen egy jó minőségű kész dobozt.
(#) dB_Thunder válasza msteve hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Az embereknek 99,99%-a, aki nekilát hangládát csinálni, halvány lila finja sincs az egészről!! Ha lenne, és reálisan gondolkozna, nem is állna neki
Aztán van egy nagyon elenyésző tört százalék, aki valamilyen, már értelmezhető szinten ért hozzá, mert már rászánt pár évet!
Ebből kifolyólag itt, kizárólag értelmetlen kérdéssel fogunk találkozni!

Én se értek hozzá, de ennek a felismeréséhez is tudás kell, idáig is el kell jutni!!
(#) msteve válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Ez így van. Az eddig hallott diy dobozok nagy része csak egy szép famunka, benne drága hangszórókkal, és mögötte rengeteg munkával. De ettől ezek még nem hangfalak. Minőségi zene hallgatására alkalmatlanok. De ha csak az kell hogy zörögjön valami otthon, akkor a rááldozott összeg feléből vehetne egy pár használt Oriont, vagy Vidit. Én 25éve csak hangszórókkal foglalkozom, és így is azt mondom hogy van még mit tanulnom. Heteket töltök agyalással, tervezéssel, mérésekkel, próbálgatásokkal mire elő tudok állítani valamit amihez nyugodtan adhatom a nevemet. Még így is hogy a hangszórókat is magam készítem.
(#) gyuszo válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 14, 2023 / 1
 
Ez egy hobbi fórum. Én azt mondom tegye meg.
Ha nem teszi meg, nem szerez tapasztalatot . Ő fogja meghallgatni, biztos érzi a különbséget az eredeti és a módosított változat között.
Nekem is vannak Videoton , Orion, Beag, Tesla, RFT, Akai, Hitachi és egyéb hangfalaim, sok. De mindnek más a hangja. Egészen más tónusú az európai és a távol keleti japán hangfal hangszínezete.
(#) btamas81 válasza msteve hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Tekercselést nem vállalsz véletlenül?
(#) msteve válasza btamas81 hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Már nem. A javításról átálltam készítésre.
(#) teddysnow válasza segítő hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Így van, ahogy írod. Azt veszem észre, hogy a hangtechnika az elektronika fekete báránya. Egyszerre ért hozzá mindenki és senki sem.
(#) btamas81 válasza msteve hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Az komoly. "Csak" hangszórókat vagy komplett dobozokat is?
(#) msteve válasza btamas81 hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Igazából a fő profil a hangszóró készítés lesz, de építek belőlük néhány komplett dobozt is hogy be tudjam mutatni hogy mit tudnak a hangszórók. De a folyamatos gyártást egyenlőre nem tervezem.
(#) segítő válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 14, 2023 /
 
Idézet:
„Egészen más tónusú az európai és a távol keleti japán hangfal hangszínezete”

Pontosan. Ezért voltak a 80-as évek HIFI fénykorában magas tónusúak az átlagos, távolkeleti dömping cuccok. Egyszerűen más hangszereken nevelkedtek a keleti gyártók.. Meg-szerintem- ezért tudott a VT exportálni is ide.
Angol neutrális hangzás, keleti csillogó hangzás, német precíz hangátvitel, olasz csöves erősítő, itakdalse. Lehet választani.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2023
(#) deebo hozzászólása Márc 21, 2023 /
 
Egy kis érdekesség. Az Soundimports-on eléggé sokféle és jóféle hangszóró van raktáron. Én pénteken rendeltem két HiVi F8-at és ma meg is jött, szóval érdemes kihasználni a lehetőséget, amíg még lehet kapni hangszórókat.
Következő: »»   705 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem