Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   704 / 726
(#) firstman válasza veroka hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Mennyivel járnék jobban, ha az alábbit tenném mellé? Lenne értelme?
(#) uniman válasza firstman hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
4 ohmost a 8 ohmos mély mellé !?
(#) firstman válasza uniman hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Miért, milyen nem kívánt mellékhatásai vannak?
(#) dB_Thunder válasza firstman hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Idézet:
„Miért, milyen nem kívánt mellékhatásai vannak?”

Szerinted?? Csak mellék hatásai vannak!!
Csak egyet említve, jóval hangosabb lesz..
(#) uniman válasza firstman hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Ennek kéne utánanézned a HE-n vagy a neten...
De ha már Master Audio a mély (van ahol "autós" hangszórónak, máshol meg 92db-esnek írják... akkor (én legalábbis) a DR4(vagy 6) drivert használnám hozzá egy rendes tölcsérrel...
Bár megemlítetted a "max. 150 Watt"-ot, csak elfeljtetted leírni, hogy ezt az erősítőd 4 vagy 8 ohmon tudja leadni (névlegesen/WRMS/zenei/stb.)...vagy mégjobb lenne, ha megneveznéd az erősítődet.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2023
(#) firstman válasza uniman hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Egy Quad606 van kibontakozóban, úgyhogy annak a teljesítményével kell számolni. ~140W/8Ohm. A kereskedők írkálnak mindenféle adatokat. A gyártó szerint ebből csak egy típus létezik, azzal az adatlappal amit felraktam.
(#) firstman válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Hangosabb lesz alapjában véve, de nem lehetne illeszteni mondjuk L-paddal, meg váltóval? Tényleg ennyire megbonyolítja a helyzetet?
(#) tothbela válasza firstman hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Alapjában a magasak érzékenysége mindig nagyobb mint a mély- vagy mélyközép hangszóróké, ezért kevés kivételével mindig kell "L" pad. Ezért nem igazán okoz gondot hogy 4 vagy 8 Ohmos a magas.
Természetesen nem lesz sétagalop összefésülni a sávokat a váltóval, de ez független attól hogy hány Ohmos. Nem villamoson kell ugyanis, hanem akusztikailag.
Ha tucc-tucc zenéhez kell, akkor elég csak a gyártó adataiból (ami minden bizonnyal olyan amilyen) számolgatni, de ha magasabb az igény, nem hagyható ki a méregetés és meghallgatásos teszt.
(#) firstman válasza tothbela hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Valami ilyesmire gondoltam. A neten fellelhető kalkulátorok, nem tudom hogy mennyire használhatóak, de azok közül is soknál meg kell adni a hangszórók impedanciáját. Például ezért is hiszem azt, hogy nem lehet akkora katasztrófa az eltérés. Persze nem köteleztem el magam a magast illetően, csak a második lehetőség jobban hangzott.
(#) tothbela válasza firstman hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Ahogy írtam, műfaj és egyén függő hogy mennyi a tolerancia. A Webes kalkulátorok csak akkor használhatóak, ha a hangszórókat ellenállások a tekintjük.
Két utas hangsugárzó esetében először azt kell meghatározni, hogy meddig tud frekiben elmenni a mélyközép. Az adatlap 7000Hz-et ír, de igazából az a kérdés, meddig egyenletes az átvitel. Ha 2-3kHz környezetében csipkés az átvitele, akkor azt le kell vágni már alatta, ráadásul jó meredek szűrővel. Ettől a frekitől kell szólnia a magasnak. Kérdés, az meddig tud lemenni. Persze minél alacsonyabb a váltási freki, annál nagyobb terhelést kap a magas. Nem csak villamosan, hanem mechanikusan is.
Lehet hogy a mélyközép hangszóró szép laposan csillapodó átvitelű, és nem is kell hozzá alulátetesztő. Attól hogy magasban már nem szól, nem jelent szűrő nélkül sem plusz terhelést a végfoknak, mert 2-3kHz felett az impedanciája már többszöröse a névlegesnek.
Több adat sajnos nincs a mélyközépről, akkor pedig mérni kellene. Viszont a méréséhez meg kell előbb venni.
Az egyenetlen impedanciamenet lesz a legkisebb gondod. Gyári hangsugárzóknáll is a 8 Ohmos névleges impedancia 3 Ohm alá is becsúszik néha, rezonancián meg 30 Ohm felé szalad.
(#) firstman válasza tothbela hozzászólására (») Feb 27, 2023 /
 
Ezért is jött szóba a kompressziós driver, mondjuk egy dr7. Ezeket elméletileg elég mélyről lehet indítani, csak épp azt nem tudom, hogy minőségre mennyire felelnek meg az otthoni zenehallgatás követelményeinek
(#) dB_Thunder válasza firstman hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Idézet:
„Hangosabb lesz alapjában véve, de nem lehetne illeszteni mondjuk L-paddal, meg váltóval? Tényleg ennyire megbonyolítja a helyzetet?”

Mindent lehet, de az pénzbe, és időbe fog kerülni!! Nem negyed wattos ellenállások kellenek ehhez..
Sokkal kézenfekvőbb egyből rendszerbe illeszkedő hangszórókészletet beszerezni!
(#) firstman hozzászólása Feb 28, 2023 /
 
Akkor szerinted jobban járok az első ajánlással? Nincs vele bajom, hisz nem ismerem a hangját. Csak azért jött a Vifa mint ötlet, mert az adatok alapján jobb minőségű szerintem.
(#) uniman válasza firstman hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Létezik 8 ohmos Vifa is: BC25TG15-08
Más kérdés, hogy honnan szerezzél ilyet, meg lehet hogy nagyon szégyenkezni fog a (lehet gagyi) mély mellett. Ha majd kiderül, hogy annyira kiváló az a mélysugárzó (ami középmély) akkor még mindig lecserélheted... De (szerintem) akár egy olcsó piezzo is elég lehet magasnak mellé.
Én inkább a mélyek hiánya miatt aggódnék.
Még a hangszóró dobozáról nem írtál semmit...
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2023
(#) firstman válasza uniman hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
A mélyet egy 40100 szolgáltatja, egy 400-as végfokról. Azzal minden okés. Eddig aktív váltóval használtam a rendszert, konkrétan 2 Toshiba hangfal szolgáltatta a közép-magast, Quad405-ről. A mély természetesen marad, csupán annyit változna az összkép, hogy a két új hangfal full-range menne a Quad606-ról. A piezót kár volt felhoznod. Anno sokáig használtam, de azok nagyon messze állnak a minőségi hangzástól.... Ez a két középmély talán szintén nem minőségi darab, de a kínaiakhoz mérten abban bízom, hogy azért elfogadható lesz a hangjuk. Ránézésre azért bizalomgerjesztőbbek mint a legtöbb lemezkosaras olcsó hangszóró.
(#) Ge Lee válasza firstman hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Kétutas hangdoboz hangszóróinak összepárosítása nem könnyű feladat, még ha elsőre annak is tűnik. Béla pl. írt róla tegnap, mélyközép esetén általában óriási előny tud lenni az, ha olyan átvitele van hogy nem kell rá semmiféle fázistologató alkatrész, azaz direktben kapja meg a jelet szűrés nélkül. De ez kizárólag akkor működik, ha a vágandó freki környékén nem emel ki, illetve az átvitele onnan megfelelően csökken. Nekem pl. a dóm magasak azért nem tetszenek, mert a hagyományos kis papír tölcséresekhez képest hangerőben (nyomásban) is elmaradnak, illetve kétutasba illesztve annyira le kéne menni a vágási frekivel amit meg teljesítményben nem bírnak.
És akkor az örök sláger, össze lehet rakni a hangszórók adatlapjai alapján egy dobozt aminek az átvitele szoftver szerint is meg mikrofonnal mérve is szépen fog kinézni, de ez önmagában nem garancia semmire! Ettől még pont ugyanúgy 50% az esélye annak hogy jól is fog szólni, mint annak hogy nem. Gyári dobozok esetén is rengeteg példa van erre.
(#) dB_Thunder válasza uniman hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Idézet:
„akár egy olcsó piezzo is elég lehet magasnak”

Mélyen, nagyon remélem, hogy ezt te sem gondolod komolyan!!
(#) uniman válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Erre a kérdésre bonyolultabb a válasz...elsőre, igent mondanék!
Amíg nem megyünk sorba, -akár egy piezóval kezdve- meghallgatva a különféle sugárzókat, adddig nem fogjuk érezni, hogy mit kapunk plusszba a jobb hangszórókkal.
A "kérdező" elsőre nem tárta ki lapjait, hogy mit is szeretne...kezdő, "valami szóljon otthon...meg a bulikban is" cuccnak tűnt a "vágya". Ez a kettő meg "üti" egymást. Nekem otthon "jól szóló" hangfalaim a bulikban sorra leégtek... A bulikban "nagyot szóló" hangfalaim hangzásában meg hiányosságok vannak a szobában meghallgatva.
S mint utólag kiderült, itt egy sokkal összetettebb rendszer része lenne a (közép)mély/magas hangsugárzópáros...egy mélyládával kiegészítve (amiben szintén nem egy minőségi mélynyomó "dübörög").
Nincs ellenvetésem a jó minőségű magassugárzókra, de akkor később lehet ki kéne cserélni a többi hangszórót is, hogy azonos minőségi sávba kerüljön minden elem...
Ezenkívül van egy fontos tény: a korral jár a magas hangok problémája. Idősebben már nem biztos, hogy annyira kitűnik az ebben a tartományban érezhető minőségi javulás.
Persze, ha valaki huszonéves (és még ráadásul "vájtfülű"), akkor elhiszem hogy nagyon érzi a különbséget...
Aztán meg itt van a hallásunk, amit kis hangerőnél hallunk, azt nagyobb hangerőn hallgatva már nem ugyanolyan lesz... Bővebben: Link
(#) firstman válasza tothbela hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Ami azt illeti, eddig azt sem tudtam hogy van olyan, hogy esetenként nem kell szűrő a mélyre. Azt hogy tudnám megállapítani, hogy meddig tud felmenni a mély? Egyébként a mélyek adottak, mert azok már a birtokomban vannak. Magas nélkül hallgatva őket, nekem tetszik a hangjuk énekes, hangszeres audiophile zenékkel. Persze a magas az nagyon hiányzik.....
(#) mek-elek hozzászólása Feb 28, 2023 /
 
Én ilyet használok a hangfalaimban úgy 5 éve. Tapasztalat, forrasztani nem ajánlott! Saruval semmi gond vele.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2023

Monacor.docx
    
(#) mek-elek válasza firstman hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Akkor is hiányozhat a magas, ha nincs fejmagasságban.
(#) firstman válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Ez most egyszerűen csak azért hiányzott, mert a hangszórók korlátoltak a magas frekvenciákat illetően.
(#) mek-elek válasza firstman hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Azért ezt most így nem értem. Nehogy félreérts, engem nem érint a probléma, legfeljebb segítenék a problémád megoldásában. Annak meg sok oka lehet, hogy a frekik nincsenek arányban. Tudom, hogy hihetetlen, de számít a hangfal belső, és külső kábelezése is, no meg ami előtte van. Szóval ez így nemigazán átlátható számomra...
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2023
(#) firstman válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Ott kezdődött a dolog nemrég, hogy milyen magasakat tegyek az lst08/8-ak mellé? A teljesítmény durván max 150W rms, a felhasználás pedig, főleg szobai zene hallgatás, de előfordulhat, hogy órákig maximális kivezérlés mellett szólnak. Kaptam egy ajánlást, de még nincsenek meg a magasak. Azért vettem meg az lst-ket, mert a kínai olcsó hangszórók sorából szerintem kilógnak kissé.
(#) mek-elek válasza firstman hozzászólására (») Feb 28, 2023 / 1
 
Már megint megleptél... Hogy lehet 300 W-ot huzamosan kibírni egy szobában? És milyen annak a helységnek a csillapítása, hogy egyáltalán ilyen feltételekkel, sztereó hangzást produkáljon? Ami a hifit illeti ilyen hangerőn, kételkednék benne.
(#) uniman válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Még egy PA40100 400W-os mély is dübörög a háttérben...
(#) segítő hozzászólása Feb 28, 2023 / 1
 
Az "L" pad egy sima 2 ellenállásos feszültségosztó a magassugárzó előtt.. Nem kell misztifikálni, méretezni kell. A magassugárzó lehetőleg kicsit nagyobb érzékenységű legyen, igy könnyen illeszthető. Az "L" pad ráadásul a hangváltón is segít, laposabb lesz a magas sugárzó impedancia görbéje. Fizika.
(#) firstman válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 1, 2023 /
 
Az a szoba igazából egy nappali, de sokat nem változtat a lényegen. A maximális terhelés pedig nem épp a hifi felhasználást érinti... Hogy lehet kibírni ezt a teljesítményt? Nos, tudod hogy van ez, hangnyomás szerint csupán 3dB választja el a 150 és a 300 Wattot. És ha egy 90dB körüli érzékenységű hangsugárzóból indulunk ki, akkor nem is szalad a hangerő olyan magasra
(#) tothbela válasza firstman hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Vannak ingyenes szoftverek ilyen mérésekhez. Egy PC, egy hangkártya, egy kis végfok, meg egy mikrofon. Nos ennek kellene lennie valami rendesnek, de még egy kommersz elektret kapszula is jobb mint a semmi.
(#) firstman válasza tothbela hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Na majd rápróbálok a Spectroidra. Az telefonos szoftver, a hangot meg tudom gépről játszani. Nagy vonalakban talán elfogadható lesz. Nem akarok a professzionális hifi mélységeibe merülni, meg persze nem is tudnék ezekkel az eszközökkel. A mérést mekkora hangerővel érdemes elvégezni?
Következő: »»   704 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem