Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   706 / 727
(#) deebo válasza segítő hozzászólására (») Márc 21, 2023 /
 
A dömbing cuccok lehet magas tónusúak távolkeleten, de a sony féle gyenge magashangot és túlzásba vitt dünnyögést sosem szerettem.
(#) tigris127 hozzászólása Márc 26, 2023 /
 
Üdv Mindenkinek! Építek egy sztereo 18W-os erősítőt itthonra (nekem ez is elég), ehhet szeretnék egy pár hangsugárzót is építeni. Fontos megemlítenem, hogy e támában laikusnak számítok.
A segítséget/javaslatot előszőr abban kérném, hogy milyen tip. hangszórót-kat érdemes beszereznem, illetve ilyen kis teljesítménynél van e értelme-realitása 2-3 utas rendszernek.
Körbenézvén elég széles, és borsos is az árkínálat. Kezdetnek a Videoton hangszóróival szinpatizálnék, mivel választék is akad és nem utolsósorban nem túl drágák.
Fentik alapján várom segítő hozzászólásaitokat, amit már előre is megköszönök.
(#) Ge Lee válasza tigris127 hozzászólására (») Márc 26, 2023 / 1
 
Természetesen olyan hangszórót veszel amilyet akarsz, de a videotonok hangja szerintem borzalom. Kétutasban érdemes gondolkodni, és ehhez olyan mélyközepet keresni amihez nem kell váltó, vagyis addig jó direktben ahol a magasat váltod onnantól meg durván esik az átvitele, így nem lesz szétcseszve a fázismenete. Hasonlóan mint amikor egy szélessávú van megtámogatva egy magassal, csak a szélessávú azért nem jó mert annak meg mélye nincs.
(#) gyuszo válasza tigris127 hozzászólására (») Márc 26, 2023 / 1
 
Kis teljesétményű 2 utas rendszerben érdemes gondolkozni.
Érdemes akár egy használt Videoton , Orion, Beag, Tesla, RFT hangfalat beszerezni, ezek 10 e Ft-ért elérhetőek.
Ezek a gyári hangfalak biztos jobbak, mintha házilag szerelsz össze valamit.
Írtam egy pár tippet prívát üzenetben.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2023
(#) tigris127 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 26, 2023 /
 
"Természetesen olyan hangszórót veszel amilyet akarsz"
-ez igaz, de akkor nem jövök segítségért. Véleményed szerint melyik gyártó termékei felé érdemes nézelődni?
(#) elektrorudi válasza tigris127 hozzászólására (») Márc 26, 2023 / 4
 
Üdv!
6 éve itt vagy. Láthattad már, hogy az ilyen kérdéseknek mindig nagy veszekedés a vége. Mindenki megggyőződése szerint a legjobbat akarja ajánlani, csakhogy az izlések annyira eltérőek, hogy objektív választ nem lehet adni.
A legjobb, amit én tudok tanácsolni, hogy vegyél egy akármilyen hangszórót, és ha nem tetszik, el tudod adni, és próbálkozol egy másikkal. A gyári hangsugárzó választása azért célszerűbb, mert:
1. vásárlás előtt megtudod hallgatni.
2. ha később jössz rá, hogy nem tetszik a hangja akkor eltudod adni, és jöhet a következő.
Ha saját magad készíted a hangsugárzót, akkor:
1. meggyőzöd magad, hogy mennyire szuper dolgot alkottál
2. sose leszel elégedett vele, mindig valamit javítani akarsz rajta.
(#) Ge Lee válasza tigris127 hozzászólására (») Márc 26, 2023 / 1
 
Nem tudok konkrét gyártót vagy típust mondani. A százezres kategóriában sem mind jó, és az olcsók közt sem mind gagyi, de ez mindig csak akkor derül ki amikor kész a doboz és meghallgatod. Ha itt laknál a közelben gyári vidi-t (DC2050E) tudnék kölcsönadni, de ezek a felejthető kategória. Arra jó, hogy rákötsd a lapos TV-t de ezen zenét hallgatni...
(#) GARFIELD13 válasza tigris127 hozzászólására (») Márc 26, 2023 / 1
 
Szia!
Ha az építésen töröd a fejed, ezt olvasd el előtte.
H2000 építés leírás
Részletesen leírt mindent, olcsón vásárolt kész dobozba épített és már 8 éve ennyibe került...
Nem fogod tudni utána csinálni, mert nincs már ilyen doboz.
Bele lehet tenni ennyi pénzt és munkát, de soha nem fog megtérülni.
Ha kihívást keresel, akkor egy leharcolt, de menthető gyári feltámasztása is az lehet.
Azt néha ki lehet fogni jó áron és lesz benne saját munkád is.
Most volt pl. a jófogáson egy DC1680-as pár kemény 3000 Ft-ért, amibe csak 2 db 16 cm-es gyári mély kell. Azonnal el is kelt természetesen.
Csak azért, hogy borzalom hangú Videotont hozzak példaként.
De én pl. vettem igen olcsón HB1 dobozt ami épülget, DB2228-at ami nagyon szép volt külsőleg, de belül szétbarmolták.
Csak azért, hogy a racionalitáson túl lépjünk, de maradjunk a borzalom Videotonnál, most éppen egy D93 párral küzdök, amelynek az egyik fele igen mélyről indul. Ez valamikor majd szép lesz, de szólni, hát nem fog úgy mint egy Preludium.
Ez a felújítás olcsóbb, gyorsabb eredményt hoz és amennyiben nem tetszik, akkor könnyebben eladható, mint egy teljesen házi építés.
A választás joga a tiéd.
Üdv.
(#) tigris127 hozzászólása Márc 26, 2023 /
 
Tisztelt fórumtársak! Nagy köszönet a válaszokért. Sokmindent megcsináltam már itthon, de válaszaitok és a topik olvasgatása alapján úgy látom meg kell tanulni visszavonulni a diy-től, jelen esetben. Marad a késztermék utáni nézelődés.
(#) dB_Thunder válasza tigris127 hozzászólására (») Márc 26, 2023 /
 
Vannak dolgok amit nagyon nem érdemes csinálni, de ezért nem szabad feladni egy hobbit!
Találni kell valami olyan területet, feladatot, amit kereskedelemben nem lehet megvenni!
(#) T560i hozzászólása Márc 28, 2023 /
 
Üdvözlet! Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok,hogy van egy hangfal amire az van írva 8ohm, zárójelben min 4,2ohm! Multiméterrel rámértem úgyviszont csak 3,6 ohmot mértem! Okozhat ez bármi problémát a házimozi erősítőben? Az erősítő 4-16ohmig tudja kezelni! Köszönöm a válaszokat!
(#) veroka válasza T560i hozzászólására (») Márc 28, 2023 /
 
Nem okoz gondot. A gyár impedanciát írt rá, ami 8 ohm névlegesen. De ez (mivel impedancia) a frekvenciával együtt változik. Te pedig egyenáramú ellenállást mértél, ami az impedancia egyenáramú összetevője csak.
Az erősítődre is impedancia van írva.
(#) T560i válasza veroka hozzászólására (») Márc 28, 2023 /
 
Köszönöm! Kérdeznék még egyet,az mitől lehet,hogy a hangfalak nem változnak,é 3 vadi új erősítővel azt produkálják a hangfalak ,hogy ha leveszem a hangerőt minimumra,és rányomok a mute gombra pattannak egyet! Vagy ha lépkedek az erősítő menüben akkor is hallani pattogást!
(#) deebo válasza T560i hozzászólására (») Márc 28, 2023 /
 
Gagyi az erősítő.
(#) T560i válasza deebo hozzászólására (») Márc 28, 2023 /
 
Az első kettő Nad volt most onkyo!
(#) dB_Thunder válasza T560i hozzászólására (») Márc 29, 2023 /
 
Abban a dologban biztos lehetsz, hogy csak akkor hagyják el hangok a hangfalaidat, ha arra jel kerül! Hacsaknem rágja a szú!!
(#) lóri válasza tigris127 hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Szia! Ezt csináltam, többet is. Mindenki le volt döbbenve. Olcsó Somogyi-s 16cm-es és DTM-104-es magassugárzó. Ha mégiscsak akarsz szenvedni, kifejezetten ajánlom.

sal[1].jpg
    
(#) gyuszo válasza lóri hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Az eredeti kérdésében azért említette meg elsősorban a Videoton hangszórót, mert annak nagyobb az érzékenysége a rendelkezésre álló teljesítményhez képest.
Én elhiszem, hogy amit építettél jól szól, de nem véletlen felette az 50 W-os erősítő.
Amihez tervezi az csak 18 W. A dB-ek is fontosak. Ezért ajánlottam neki nagyobb érzékenységű hangdobozokat választani.
Nagyon fontos a hangdoboz és az erősítő megfelelő összeillesztése.
(#) lóri válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Nem értek hozzá, de halkan is szépen szól. Gondoltam, ha barkácsolni akar, erről van tapasztalatom. Biztos jobb a Videoton.
(#) deebo válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Egy videoton hangsurgázó semmivel sem érzékenyebb, mint a SAL. Sőt, ha értelmesen van megcsinálva a hangváltó, utóbbi még jobb is lehet minden tekintetben, a régi videotonok azért annyira nem jók, sőt szerintem kifejezetten rosszak.
(#) veroka válasza deebo hozzászólására (») Ápr 3, 2023 / 1
 
Épp ez a baj, hogy a 'szerintem' egy elfogadott mértékegység lett. Mert mérve bizony érzékenyebbek a Videotonok mint a Somogyi. És amit egy hangszóró nem tud lesugározni azt akkor se fogja tudni, ha 'értelmes' váltót tervezel alá.
(#) deebo válasza veroka hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Mit tud a videoton, amit egy mai olcsó kínai nem tud? Tudod mértem már eleget már és a somogyi egy olcsó valami, de a videoton is. Mellesleg egy otthoni felhasználású hangszórónál az érzékenyeség nagyjából teljesen lényegtelen.

Azért írtam, hogy szerintem nem jó, mert nem akartam tényként közölni, bár szerintem tény. De bocsáss meg érte, legközelebb majd határozottabban közlöm, hogy ökörséget írkáltok.

Idézet:
„Nagyon fontos a hangdoboz és az erősítő megfelelő összeillesztése.”


Csak a hangsugárzó impedanciáját kell tolerálnia az erősítőnek, aminek semmi köze az érzékenységhez, ezen felül nincs mit illeszteni, tehát a szöveg önmagában egy bölcsnek tűnő megfogalmazású, inkompetens butaság.

A videotont meg hagyjuk már...
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2023
(#) msteve válasza deebo hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
A SAL-oknál nem ritka az hogy egy másfél milliméteres légrésbe 0.14mm-es huzallal tekert lengőcséve van beépítve. A VT-ket is lehetne jobban illeszteni, de ők már 0.22-es huzallal tekernek ugyanekkora légrésbe. És gondolom tudod hogy nem az átmérő hanem a felület számít. A másik negatívum hogy kontakt ragasztóval ragasztják be a tekercset a membránba. Na most ha a folyamatos terheléstől a tekercs felmelegíti az aluminium csévetestet, akkor egy idő után teljes hosszában átmelegszik, a ragasztó meglágyul, és szépen kiolvad a membránból. A bevezetőszál a legtöbb Sománál TUDATOSAN a tervezett elavulás szabályai szerint van installálva. A Vidik sem alkalmasak minőségi zenehallgatásra, de ha választanom kell, akkor inkább azok. Az egész pályafutásom alatt talán 50db VT hangszórót javítottam tekercs, bevezetőszál, vagy egyéb konstrukciós problémával. Olcsó kínait pedig legalább ezret...
(#) deebo válasza msteve hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Nem tudom ezeket honnan szeded, de a videotonok 30cm-es mélyeit a 30W-os erősítőjükkel szét lehetett hajtani egy pillanat alatt, míg a SAL hangszóróit egész éjjel 150W erősítővel lekoppanásig hajtva sem mentek szét soha, pedig nagyon kapták anno. Ja és megint, házi, feltehetően szobai zenehallgatásról van szó, a terhelhetőség egy újabb teljesen lényegtelen tényező.
(#) veroka válasza deebo hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Légyszíves ne te döntsd el, hogy valaki másnak az érzékenység fontos szempont-e vagy sem: ha ő érzékeny hangszórót szeretne akkor nem lebeszélni (mellébeszélni) kell, hanem érzékeny hangszórót ajánlani.
A Vidi 30 centis hangszórói névlegesen 100watt szinuszos és 130watt zenei terhelhetőséget tudnak, ezt te akkor sem égeted le egyetlen Vidi erősítővel se ha maximumig vezérled őket. Egyenárammal meg persze bármekkora hangszórót le lehet égetni, a SALokat is. Még egyszer kérlek, ne terjessz jól hangzó lózungokat és "szerintem" indoklásokat.
(#) msteve válasza deebo hozzászólására (») Ápr 4, 2023 / 1
 
Mondjuk onnan hogy több mint 25 évig hangszórók javításából éltem. Naponta átlag 5-6 hangszóró ment át a kezemen, és tudom miről beszélek. Egy túlvezérelt, torzításik hajtott erősítővel azok a Somogyik is leégtek volna, és egy normálisan beállított 150W-os végfoktól a Vidi sem égett volna le. De tudjuk hogy a SAL csak kereskedő cég, a kínai gyártóval ráiratta a nevét. Volt jobb szériája, és volt gyengébb. De az áruk tükrözte a minőségüket is. Te csak kívülről láttad őket, én viszont ismertem a belsejét, és ott van a lényeg. Szakmai szemmel nézve komolytalanok, az összeszerelés minősége egyenetlen, mindenen spóroltak amin csak lehetett. Megdöbbentő dolgokat láttam bennük, sajnálom hogy nem fotóztam le őket.
(#) deebo válasza veroka hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Szó sincs szerintem indoklásokkal, nem tudom miért ragaszkodtok ennyire a videotonokhoz, de objektivitásról nyílván szó sincs. Házi hifi nél az érzékenység hajszolása egy szakmaiatlan ökörség, borzalmas butaságokat hordtok össze gyerekek.
(#) Ge Lee válasza msteve hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Valóban lehet általánosítani, de vannak kivételek. Egy minőségi szobai zenehallgatásnál (jelentsen ez bárkinek bármit), egyetlen dolog számít, az adott hangszóró vagy doboz általános szubjektív megítélése (mennyire hasonlít az élő vagy "eredeti" zenére ami kijön belőle). A videotonok egy teljesen közép kategória ebből a szempontból, szubjektív értékelésük egy 10-es skálán 5-ös. A SAL-ok vagy egyéb kínai vackok zöme még ilyen sincs, de ott volt pl. az SR2530 ami nekem is van, az általános felhasználású hangszóró, akár kisebb zenekari, gitár, stb. célokra is ajánlották, na az pedig 7-es a 10-es skálán. Ez már az első pillanatban feltűnt, amikor a szétporladt peremű 27 centis vidiket ilyenekre cseréltem. Kb. 20 éve megvannak, ránézésre ugyanolyan új állapotban. És ennek az átvitele sem olyan mint némelyik drága márkáé, hogy nem lehet simán ráengedi a jelet, mindenképpen váltani kell ráadásul nagyon lent, mert a hangszórónak 3,5kHz-en 10dB kiemelése van. Ennek nincs. A nagy világos szürke gyári vidi dobozban aminek a potik voltak az előlapján, benne talán a 30 centis méllyel, állásában meglógott a mély és elkezdett köszörülni a cséve, mert a felfüggesztése olyan gyenge volt. Amelyikben nem ott meg igyekeztek ezt megelőzni, 2 évente átforgatták benne a hangszórót 180 fokkal.
(#) msteve válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Egyetértek veled, a 30-as Vidi mindenre is alkalmatlan. Viszont a gyártás minősége példásan egyenletes. A meghibásodások száma a peremcserét kivéve elenyésző. A Somogyiból ki lehet fogni egészen használható darabokat, de ez nem jellemző egyik teljes szériára sem. Én is használtam annak idején, de az első teendőm az volt hogy szétszedtem, újratekertem, és korrektül összeraktam. Így már valóban használható volt. A DTF-12 dóm is jó hangszóró volt... ha kifogtál egy jól összerakott darabot. Általában 6-8db-ot kellett megvenni ahhoz hogy találj bennük egy használható párt. A teljen igazsághoz oldalakat kellene írnom, de se időm, se energiám ilyenekre, meg a vitákra, úgyhogy én elengedem a témát.
(#) mek-elek hozzászólása Ápr 4, 2023 /
 
Nem értem az Urakat! Lehet azon meditálni, milyen egy hangfal, de nem össze-vissza minősítgetni egy gyár termékeit az slampos dolog. Ezeket a hangfalakat valamilyen erősítőhöz, rádióhoz gyártották jobbára az akkori körülményekhez képest. Nekem egy Vidi korona D258-am volt. Ha jól emlészem 250mm-es öntöttházas, gumiperemű mélye volt. 1978-ban vettem. És volt hozzá nagyjából hozzáillő hátterem is. Háttér, zenei anyag minőségével kezdődik, és az adott elvárással fejeződik be az adott rendszer. A hangszóró környezete, magában is szerteágazó. A hozzávaló ládafajta (nyitott-zárt), a kábelezés minősége (hozzávezető, és a hangfalon belül). Meg hát a helységhez tartozó csillapítások. És még az adott erősítőfajtáról, annak a hangfalhoz való illeszkedéséről nem is beszéltünk. És ennek tükrében milyen is lehet egy hangszó hangja?
Az meg, hogy egy hangszóró mitől megy tönkre, és hogy abban mennyi a gyártó, mint annak okozója?
Szerintem nem szerencsés állást foglalni, hacsak nem egyedi dologról van szó.
Következő: »»   706 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem