Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórók bekötése
 
Témaindító: peter13, idő: Máj 2, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 7
(#) P_Laszlo válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
A kettőnek semmi köze egymáshoz. A soros ellenállás teljesen korrekt megoldás. Egyébként nem ajánlottam volna. Egy szélessávú hangszórónál, ebben a rendszerben inkább pozitív hatásai vannak. Picit kiemel sávszéleken.

A duplázott szélessávú hangszóró viszont egyértelműen rossz ötlet.

Én megnéztem, a front és háttér nyilván nem azonos. Sorosan nem kapcsolhatók, még elektromos szempontból sem. Párhuzamosan meg 1,5 ohmok lennének.

Igazából a terhelőimpedancia nem lényeges, csak illesztés-választás kérdése. Bár alacsonyabb értékekre nehéz, vagy lehetetlen ugyanolyan alacsony arányú torzítási termékkel erősítőt készíteni.

Ez nem így van. Az erősítő nem megy tönkre, maximum melegebb lesz (bár van benne egy ventillátor ), és az áramkorlát is működésbe lép. És emiatt nem tudja alacsonyabb terhelőimpedanciával ugyanazt a kimenőteljesítményt produkálni.
De egyébként itt nem is kellene, mert a 8,5W-os hátteret és a kétszeres terhelhetőségű frontokat 3 ohmos terhelés mellett is valószínűleg ki tudja szolgálni még.

A soros ellenállás nagy komolyságot nem igényel. 5W már valószínűleg megteszi 1,5 ohmnál. Azok meg 100,-Ft körül kaphatók. 1/4W-os 1,5 ohmot nem is nagyon lehet már venni szerintem. Minimum 2-3W fémoxidréteg, amiben könnyen beszerezhető.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2020
(#) P_Laszlo válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Mármint a Pio eredeti hangsugárzóit lecserélnéd a Sonykra? A négy kisebb hangsugárzónál (front háttér) megteheted, de azoknál tényleg kell akkor valami soros 1,5-2,2 Ω
A mélynél viszont nem lehet a 6 helyett 1,5-et használni, és mélytartományban soros ellenállás sem használható. Szóval abból maradjon az eredeti.
(#) vladcepes hozzászólása Jún 16, 2020 /
 
A Pioneer-omnál mind az 5 hangszóróra 75W 6 ohm van írva. Akkor mind az 5-re tegyek(tehetek) egy 1,5 ohm 5W os ellenállást?
Köszönöm!
(#) Inhouse válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Azt megmutatod, hogy hol találtad, hogy a front és a háttér sugárzók hangszórói nem azonosak? A hátsókban 6,5cm-esek vannak, a doboz ugyanolyan, vagy van egy magas az elsőkben vagy nincs pluszban. Attól, hogy a hátsókból az egyik aktív központként üzemel, még beköthetőek közvetlen kivezetéssel is, mint az elsők. Más gyártók is elkövetnek soros/párhuzamos kötést, ez a doboz sem HiEnd kategória, nem érné hangzásbeli hátrány.
Én nem tudom milyen erősítővel hajtaná, így nem tudom ennyire biztosan megmondani, hogy nem menne tönkre.
Az illető nem konyít a dolgokhoz, így az ajánlott soros ellenállás teljesítményének megadása nem elhanyagolható információ. Van 1/4W-os ellenállás ilyen kis értékkel is.
(#) P_Laszlo válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Igazából nem érted, amit írtam. De mivel a kérdés most nem ez, én úgy gondolom, nem magyarázom tovább.
(#) P_Laszlo válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Persze, ráírják a 75W-ot, de annak a negyede sem igaz. A teljes készülék teljesítményfelvételére 80W-ot írnak, abból sehogy nem fog összejönni az 5*75W, és a picike 87mm-es hangszórók is nagyjából jó, ha 10W-osak.

A Pio-nál akkor kellhet soros ellenállás, ha kicseréled az eredeti hangsugárzókat a Sonyk-ra. Persze a szub kivételével. Mert az nem működőképes a Pio-val.
(#) vladcepes hozzászólása Jún 16, 2020 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat
Inkább kétszer kérdezek minthogy elsőre elrontsam. Most már értem. Ha kipróbálom Sony-val akkor kötök ellenállást. Ha látom értelmét hogy másképp szól,akkor megpróbálok nézni Sony-hoz erősítőt.
Igaz a Pioneerel meg vagyok(voltam) elégedve,(lekopogom -2001-óta működik rendesen amióta megvettem szépen is szól) csak gondoltam ha már adott ez a Sony akkor utána nézek.
(#) uniman válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 17, 2020 /
 
Akkor a nyolc/kilenc darab hogy szól? Ezekben az "ősi" magyar csúcs hangfalakban...itt van sorba/párhuzamosan/ triplázva kötés !
(#) Pinhead hozzászólása Jún 17, 2020 /
 
Hali!
Van különbség a két bekötés között? Az alsó elvileg 4 ohm kéne hogy legyen.

hangszbek.png
    
(#) Inhouse válasza Pinhead hozzászólására (») Jún 17, 2020 /
 
Mindkettő 4ohm, csak az alsónál ideálisabb a bekötési pont a vezetékek vesztesége miatt. Ennél csak a csillagpont lenne jobb. Ha lehetne hangszórókat párhuzamosan kötni.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2020
(#) Pinhead válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 17, 2020 /
 
Már miért ne lehetne hangszórókat párhuzamosan kötni?
(#) Inhouse válasza Pinhead hozzászólására (») Jún 17, 2020 /
 
Olvass vissza pár hozzászólással, én nem tudom megmondani.
(#) Pinhead válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 17, 2020 /
 
Ez hülyeség, a legtöbb 212-es gitárládában és kombóban párhuzamosan vannak kötve a hangszórók. Itt az a kérdés, hogy két 212-es ládát össze tudok-e kötni úgy, hogy 4 ohm legyen. Az első egyébként nem tudom hogyan lett nálad annyi, tudtommal ugyan úgy kell számolni, mint a rendes ellenállást.
(#) Inhouse válasza Pinhead hozzászólására (») Jún 17, 2020 /
 
A két képeden ugyanúgy párhuzamosan vannak kötve a hangszórók, csak a kivezetés helye tér el. Ugyanúgy 4Ω-ot mérsz mindkettőn. De most csak viccelsz, ugye?
(#) Pinhead válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 17, 2020 /
 
Nem viccelek, ennyire hülye vagyok, elnéztem a képletet.
A bekötésnél viszont volt egy elképzelésem, hogy esetleg másképp áramlik a feszültség és ez változtat az eredő impedancián.
(#) Inhouse válasza Pinhead hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
Ha az egyik + lába megy a másik + lábára, és ugyanígy a - lábak, akkor párhuzamos, mindegy, hogy a +/- ág melyik pontján kötöd rá az erősítőre. Ez csak a veszteségek, bemeneti részeknél a földhurok miatt lenne lényeges. De itt sem árt a csillagpont.
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem