Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házi vízmű
 
Témaindító: kiskoczka1021, idő: Márc 7, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 12
(#) DM hozzászólása Aug 13, 2020 /
 
Sziasztok! Adott egy 20 éve félbehagyott 40 méteres kút. Megnéztem, hogy mit is lehetne kezdeni vele mielőtt megszüntetem, de meglepetésemre 5 méteren már vizet találtam és 26 méteres a vízoszlop, azaz 31 méteren van az alja. Ki akarnám takarítani, mit javasoltok? Elég szivattyúzni vagy kompresszorozni is kell? A szívószálat milyen mélyre engedjen le? Meddig szivattyúzzam? Folyamatosan kell szivattyúzni vagy másnap folytathatom? Ennyi kérdés indulásnak. Várom a tapasztaltabb “kútfúrók” tanácsait. Köszönöm előre is!
(#) Bakman válasza DM hozzászólására (») Aug 13, 2020 /
 
Elég szivattyúzni de eleinte legyél mellette. Ha elfogyna a víz, le tudod állítani a szivattyút. Előbb-utóbb kitisztulnak az erek már csak a használattól is, nem kell semmit trükközni.

Ha 31 méteren van az alja, 25-ig lemehetsz. Ha a vízszint a szivattyútól tíz méter alá esik, úgy sem tudja felszívni a vizet egy normál szivattyú.
(#) DM válasza Bakman hozzászólására (») Aug 13, 2020 /
 
Köszönöm szépen.
(#) DM válasza Bakman hozzászólására (») Aug 13, 2020 /
 
Még egy kérdés. Van egy 12 m. kpe csövem. Ahhoz toldhatok meg 13-at vagy úgy egészséges, ha egyben van?
(#) Bakman válasza DM hozzászólására (») Aug 14, 2020 /
 
Mindenképpen egy darab legyen. Biztosan légmentesen zár és nem tud leesni a toldott darab. Mekkora átmérője van a kútnak? Ha tudod, a szivattyút direkt kösd a csőre, ne engedj bele KPE csövet. Minél nagyobb a szívóoldali átmérő, annál több vizet tud felszívni a szivattyú.
(#) DM válasza Bakman hozzászólására (») Aug 14, 2020 /
 
60-as ( belső 56 mm) cső van lent. Azt még el tudom képzelni, hogy összeszűkítsem valahogy,
de nem tudom, hogy elég erős-e a szivattyú hozzá, hogy bélés nélkül felhozza a vizet. Egy
hasonló adottságú kútban jól dolgozott. Ott fentebb volt a viz, de nem is volt olyan mély.
Csináltam pár képet.
(#) Bakman válasza DM hozzászólására (») Aug 14, 2020 /
 
A szűkítéssel csak rontani tudsz rajta, nagyobb átmérőjű szívócsőből könnyebb felrántani a vizet. A lehető legnagyobb átmérővel csatlakozz a csőhöz. A szívórészen is van egy szép szűkítés, ha tudod, dobd ki azt is a rendszerből. A cső mennyire áll ki a földből? Soknak tűnik.

Annyi hátránya van a dolognak, hogy KPE cső és lábszelep nélkül bizosan leengedi a vizet a szivattyú, cserébe nagyobb a vízhozam. Igaz, ha nem önfelszívó a szivattyú és gázos a kút, szinte mindegy is.
(#) DM válasza Bakman hozzászólására (») Aug 14, 2020 /
 
Kb. 1 méter. Ez egy félbehagyott kút. Levágom majd, ha kész lesz az akna, de addig is szivatni akarom a kutat, hogy tisztuljon. A szivattyú szívócsövének sokkal kisebb az átmérője. Lehet kapni olyan toldókat, amivel összehozható ez a méret?
(#) Bakman válasza DM hozzászólására (») Aug 14, 2020 /
 
Azt látom, hogy kisebb, de közvetlen a szivattyú előtti idom elég karcsúnak tűnik. A legegyszerűbb az, hogy elmész a boltba a két mérettel, miszerint ennyiről ennyire akarsz szűkíteni...
(#) DM válasza Bakman hozzászólására (») Aug 14, 2020 /
 
Holnap úgyis megyek permetszerért és meglátom mit találok. Köszönöm az eddieket.
(#) VIM válasza DM hozzászólására (») Aug 14, 2020 /
 
Szia! Ha a vízszinted öt méteren van és a csőátmérő 60 mm akkor arra a csőre lehet kapni az adott átmérővel csatlakozó idomot DE lábszelep mindenképpen kell. Talán egy szegedi kút golyós szelepei is megteszik ezt a feladatot. A kiálló csövet a szegedi kútfej méretéhez igazítva, azt el kell vágni és az adott szinten kell összecsatlakoztatni lehetőleg ragasztással, légmentesen. Ha sikerül a vízszintet felszívni a kézi pumpával a fej szelepéig, akkor onnan már a szivattyú meg tudja szívni a vízoszlopot.
A másik variáció az a csőben-cső lenne. A 12 méteres kpe cső végére kell egy lábszelep (rugó terhelésű, bronz, szűrőkosaras) és azt ledugva a 60 mm-s vas csőbe, majd felöntve a lábszelepet, megszívni a szivattyúval. Ekkor kiderül, hogy a 60-as átmérőjű kapillárisnak van e elég tartaléka feladni és tartani a vízszintet azon a 12 méteren. Nem sokat tud ez a szivattyú úgy, hogy ne várj tőle sokat. Ez a 3 köbméter/óra és a 7m szívómagasság (mélység), nem valami sok, de hát csak 600W, minden esetre meg lehet próbálni, hogy megbirkózik e a feladattal.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
Nem feltétlen kell lábszelep, nálunk és több rokonnál sincs, működnek vígan.
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
Azért írtam a lábszelepet, mert az 5 m vízmentes részt nehéz lesz feltölteni 6 cm átmérőben. Nálunk feladja 2 méterre a vízszintet az 5 centiméteres cső és nem sokat teketóriázik a szivattyú sem (Pedrolló JSWm1A). Az ismertető-ben lévő visszacsapóval is meg lehet próbálkozni, hogy felveszi e 5 méterről a Gardena.
(#) DM válasza VIM hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
Köszönöm. Addig jutottam, hogy összeraktam a rendszert, de nem indul a motor. Szétszedem és megnézem, hogy mi a baja. Másik dolog, hogy kb. 11 méteren találtam egy akadályt. Valószínű egy kpe csövet beleejtettek. Lemegy mellette a másik, de jó lenne valahogy kivenni. Erre van valami ötleted?
(#) szs válasza DM hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
A végén horogszerűen meghajlított acéldrót. Ha tényleg csak csődarab, akkor sok türelemmel, kis ügyességgel ki fog jönni.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2020
(#) DM válasza szs hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
Ha nincs rajta perem vagy lyuk, akkor mibe akad bele? Én valami vízben is kötő ragasztóra gondoltam, amit hozzáragasztok es kihúzom. Persze kérdés, hogy mennyire rakódott körbe homokkal?
(#) szs válasza DM hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
De ha cső valóban, hát akkor előbb-utóbb úgy sikerül ledugni azt a horgos derótot, hogy átbújik rajta, és az alsó részébe akadva kihúzza. Ehhez kell a türelem.
A cső attól cső, hogy van a közepén luk, nem?

Mint amikor kizárod magad a Ford transitból, és horgos (és meghajlított) drótot belógatva, forgatgatva végül elkapod a belső ajtónyitót. Ott sem látod, csak nagyjából tudod, hogy merre kell forgatni
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2020
(#) DM válasza szs hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
O.k., de 11 méter mélyre milyen drótot küldesz le, ami irányítható is és hogy érzed azt, hogy beletaláltál a közepébe? Ezért gondoltam, hogy kivitelezhetőbb lenne a ragasztás!
(#) Bakman válasza DM hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
Valamilyen merev csőre, rúdra rögzíts egy horgot és próbálj meg vele horgászni. Más lehetőség nem nagyon van...
(#) granpa válasza DM hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
3-4 mm-es kerítésfeszítő huzal simán megtartja magát. "Snack Bent" (szögletes) horgot kell hajlítani a végére. Alig kisebbet, mint a csőátmérő.
(#) VIM válasza DM hozzászólására (») Aug 16, 2020 /
 
Szerintem jobb lenne azt megnézni, hogy érdemes e tovább foglalkoznod ezzel a kúttal vagy azzal amit beejtettek, mert lehet az vas cső is, amit elég nehéz olyan mélységből felvenni. Azután pedig hasznos lenne vele célzás ha netán van esély valamilyen eszközzel megfogni az akadályt ami ugye beszorulhatott és még jelentős súlya is lehet az ismeretlen hosszon.
(#) szs válasza VIM hozzászólására (») Aug 16, 2020 /
 
Egy kútfúrás drágább dolog annál, minthogy ne lenne érdemes foglalkozni a kipiszkálással. Itt nem a falból jön a víz, ha megvettük a lakást.
(#) Bakman válasza szs hozzászólására (») Aug 16, 2020 /
 
Ráadásul 60-as cső, ami külön extra.
(#) DM válasza Bakman hozzászólására (») Aug 16, 2020 /
 
A motor életre keltése lassabb lesz, így van időm babrálni a csővel. Elertem a kútfúrót, aki csinálta és mondta, hogy nem ejtettek bele semmit. (Később más is belebarmoljatott) így azt feltételezem (és remélem, hogy nem vascső van lent. Borotválkozás közben jött az ötlet, hogy a borotvahab flakon átmérője 50 mm és pont lemegy a vascsövön. Levágtam a végét, kilyuggattam, hogy a víz ki tudjon menni belőle, ráerősítettem a kpe csőre és leküldtem.A szokott helyen meg is akadt. Kicsit tornáztattam és tovább ment kb. 20 centit, amekkora a flakon hossza. Így feltételezem,
hogy max. egy 25-ös cső (mert a másik 25-ös lemegy mellette) és remélem, hogy nem fém, mert akkor a súlya miatt problémás lenne kivenni. Először arra gondoltam, hogy a kpe végét jól bekenem víz alatt kötő ragasztóval, de ez azért lehet problémás, mert ha ha a 60-as cső falához ér és ragad, akkor adtam a szarnak egy pofont. Ezért találtam ki a borotvahabos harangot. Annak a belsejébe teszem a ragasztót és így nem kenődhet a rasztó a 60-as cső falára. Rácuppan a lenti csőre, megvárom, hogy megkössön és már húzom is. Ha csak lazán pihen a cső, akkor kijön, ha nagyon beiszpolódott, akkor a szivattyúzás vagy a kompresszorozás után még van esély rá, hogy kijöjjön.
(#) szs válasza DM hozzászólására (») Aug 16, 2020 /
 
Te annyira rá vagy állva erre a ragasztóra...
Egy mechanikus kapcsolat, a horog, amit én javasoltam, a horgos rúd, amit Bakman javasolt (ami ugyanaz hosszúban, mint a szódásszifon csőkihúzója, csak megfelezve) sokkal biztosabb. De még az is, amit én csináltam, de akkor láttam a letört cső végét: kihegyeztem egy ásónyélt, böködtem erősen a cső közepébe, aztán sűrű anyázás, és egy doboznxi cigi után kihúztam. Persze, ez 11 méteren nem megy, de a horgos dolog sokkal több eséllyel kecsegtet, mint a ragasztó....
(#) szs válasza DM hozzászólására (») Aug 16, 2020 /
 
Idézet:
„Rácuppan a lenti csőre, megvárom, hogy megkössön és már húzom is. Ha csak lazán pihen a cső, akkor kijön, ha nagyon beiszpolódott, akkor a szivattyúzás vagy a kompresszorozás után még van esély rá, hogy kijöjjön.”

No, ha veszel rgy bicikli kormánydiót, kormányt, meghosszabbítod a 22-es hasítottcsövet, meg a menetes szálat, aztán beleereszted a tizenegy méterbe, az pont belepasszol a 25-ös csőbe, meghúzod a kormányközépen a csavart, akkor jobban kihúzod
Ugyanolyan bonyolult, mint az ismeretlen vízalattkötő ragasztó, csak életképesebb.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2020
(#) nedudgi válasza DM hozzászólására (») Aug 16, 2020 /
 
Ha vascső, azt egy mágnessel ki lehet deríteni.
Ha műanyag, akkor el kellene gondolkodni egy olyan karmos valamin, ami a húzás hatására egyre jobban belekap a műanyagba. Mechanikai dolgokban nagyon nem vagyok otthon, így le sem tudom rajzolni, de biztosan lehetséges.
Az is előfordulhat, hogy egy sima toldás netán szűkítés miatt érzed a megakadást.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2020
(#) DM válasza szs hozzászólására (») Aug 17, 2020 /
 
Igen, azt ott meg tudtad csinálni, de ez 11 méteren, víz alatt nem megy. Azért vagyok a ragasztó mellett, mert kivitelezhetőbb, mint a másik megoldás. Vakon, vízben nem tudok úgy lavírozni, hogy
tudjam, hogy beletaláltam-e a cső közepébe. Ha esetleg mégsem kpe van lent, akkor a végtelenségig lehetne birizgálni egy dróttal, akkor sem lenne siker. Az a mechanikus szorító is jó lenne, de konkrétan nem tudom milyen és hol lehet beszerezni. Jó lenne egy endoszkópos kütyü, mert akkor látnám, hogy mi is pontosan a helyzet, de nincs, így abból főzök, ami a spájzban van. Így ma elmegyek az OBI-ba 2000-ért megveszem a ragasztót és próbálkozok. Majd beszámolok az eredményről.
(#) DM válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 17, 2020 /
 
Erre én is gondoltam, de nincs olyan erős mágnesem. Mondjuk azt még tudnék szerezni, de hogyan magyarázzam meg a mágnesnek, hogy melyik csőre tapadjon, ugyanis a 60-as cső is vas. Így a mágnes már le sem menne, mert már fent rátapad a csőre.
(#) Bakman válasza DM hozzászólására (») Aug 17, 2020 /
 
Nem tudom, milyen ragasztóra gondoltál de vannak kétségeim. Melyik az, amelyik biztosan megköt víz alatt? Hogyan garantálod, hogy ne csöpögjön az akadály és a cső közé? Az akadály biztosan nem tiszta, a felületére tapadt szennyeződéshez fog ragadni a ragasztó.
Következő: »»   7 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem