Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házibarkács EKG
 
Témaindító: Mate12345, idő: Ápr 29, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) Mate12345 válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Köszi neked is, meg mindenkinek a segítséget.
Bocs, hogy idáig elhúzódott a téma élettartama, de a fizikaszakkörök így évvégén nem túl rendszeresek. :no:

További szép napot mindenkinek! És köszönök minden segítséget! :wave:
(#) KTobi válasza Mate12345 hozzászólására (») Jún 2, 2007 /
 
Elkészítetted?
(#) source2 hozzászólása Jún 3, 2007 /
 
hi

az ígért képek, megvan a többi érsze is vna még táprésze az is elég komoly, meg az adatfeldolgozó, sok ram, spec motorola CPU, kijelző (320*128 cska be volt törve ), volt hőnyomtató is

üdv

DSCF0178.jpg
    
(#) KTobi válasza KTobi hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Az alkatrészlista magyarul
(#) zozz12 válasza KTobi hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Sziasztok!

KTobi nagyon köszönöm az alkatrész listát!

(#) m.joco hozzászólása Jan 14, 2008 /
 
Hello
Nemrég találtam ezt az oldalt, és érdekel a kapcsolás. Az oldalon azt írják (legalább is azt bogarásztam ki belőle), hogy a kimeneten akkora fesz jöhet ki, mint amekkora a táp. Szóval ha én pc hangkártyára szeretném rákötni - line in - akkor hogyan tudnám elérni, hogy ne jőjjön ki túl nagy fesz a kimeneten? És mekkora feszt kaphat max a line in? Vagy esetleg megoldható lenne a dolog úgy, hogy tápnak két ceruzaelemet használnék (+-1,5V), és akkor a kimeneten max +-1,5V jelenhet meg, amit már elbír (vagy nem???) a line in?
És egyáltalán +- 1,5V tápfesz elég az áramkör működéséhez?
EKG
Üdv.
(#) m.joco hozzászólása Jan 28, 2008 /
 
Hogy lehetne a kapcsolás kimenetét leválasztani a pc bemenetéről? Optocsatoló megfelelne? De abból nem kettőt kellene használni, mert a kimeneten a 0-hoz képest pozitív és negatív fesz jelenik meg?
Üdv.
(#) bundyland válasza m.joco hozzászólására (») Jún 3, 2008 /
 
Hi !

Én megépítettem , de egyenlőre semmi működésre utaló jel nincs. Azért nem adom fel.

Üdv.
(#) m.joco válasza bundyland hozzászólására (») Jún 3, 2008 /
 
Hello
Melyiket építetted meg? Mesélnél róla bővebben
Üdv.
(#) bundyland válasza m.joco hozzászólására (») Jún 4, 2008 /
 
Hello !

Hát amit belinkeltél, azt hiszem EKG happy
néven fut. SMD-be építettem meg, gyufásdoboz méretű lett, foto eljárással készűlt tökéletes nyák lett így kizárt
az abból fakadó hiba. Többször ellenőriztem és stimmel minden. Egyenlőre szkópon néztem a kimenetet , de semmi használható nincs. Teljesen rossz nem lehet mert
sok hasonló kapcsolást néztem át és nagyjából ennek működni kéne. Azóta persze találtam jobbat ami
INA-val van és ugye az szinte kimondottan erre való, talán még azt megépítem és az PIChez is illesztve van, ami nekem lényeges mivel SRAM-ot és GLCD-t akarok használni. De még futok a hétvégén ezzel egy kört, ha működne feltétlenűl megírom.

Üdv.
(#) brato válasza Mate12345 hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Ha igény van rá, akkor be tudok scannelni egy EMG 4561 tipusú EKG készülék kapcsolási rajzát és a gépkönyvét.
Ez tranzisztoros készülék és már nemigen használnak ilyeneket.
(#) bundyland válasza brato hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
Hát köszönöm, de én azt hiszem nem élek a lehetőséggel
mivel annak a kapcsolása gondolom bonyolúltabb és
annyi nyákot már nem akarok gyártani arról nem is beszélve hogy manapság már elég jó erősítők vannak
erre (INA, AD).

DE köszönöm a lehetőséget !!
(#) picard666 hozzászólása Jún 7, 2008 /
 
a feszültségértékekről még nem esett szó, ahogy néztem (a témaindítót meg érdekelte), a számítógépes orvosi méréstechnika kurzusunkon használt ekg berendezés kb +2 és -1 mV közötti feszültségeket produkált (ott is a két karon és bokán történő elvezetést használtuk: bal csukló és jobb boka között mértük a feszültséget és a referencia elektród a jobb csuklón volt)
elektródának mondjuk az orvosi gyakorlatban is használt elektródát használtuk, ami köbö úgy néz ki, hogy van egy nagy ragasztós lap, annak a közepén egy patentszerű fém, aminek az alja (a ragasztós oldal felől) zselébe van ágyazva. a patentra csipteted rá az elektródot és a zselén át kommunikál a bőröddel)

egyébként az emg is hasonló elven működik (izomaktivitásmérő), ott a két elektródát, melyek közt a potenciált mérjük, az izomcsoport két végre helyezzük és egy harmadik elektródát az izomcsoporton kívülre (ott általában +/-3 mV feszültséget mértünk a műszerrel)
(#) Krisz03 hozzászólása Jan 11, 2009 /
 
Hali!

Szert tettem egy régi EKG-ra, amit elkezdtem szétbontani. Egyelőre csak a papírt továbbító motort szedtem ki, és ezzel kapcsolatban lenne a kérdésem is.

Itt van pár kép a motorról, és a vezérlő elektronikájáról is.

Látott-e már valaki ilyet? Működésre lehet-e bírni a komplett berendezés nélkül? Benne már nem tudom kipróbálni, mert így is hiányosan jutottam hozzá, és semmit sem tudni róla, hogy jó-e vagy sem.

Krisz
(#) Hurka hozzászólása Jún 12, 2010 /
 
Hellosztok!

Én elég erőteljesen elmélyedtem az elektrokardiográfia mélységeiben, akit érdekel ennek az eredménye: HomeEKG rendszer - Bővebben: Link

Üdvözlettel: Hurka
(#) lehar válasza Hurka hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Szerintem ehhez böven elég egy laptop,és az alábbi kis program,na meg néhány,börre ragasztható elektroda,amit a hangkártya mikrofonbemenetére csazlakoztathatsz.Ezzel már jól elszorakozhatsz,Ja mérések elött ne feledd el egy kicsit benedvesiteni a bör felületét.
(#) Hurka válasza lehar hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Én ezt elhinném neked - ha igaz lenne - de ezt a rendszert én építettem A mikrofonbemenettel az a gáz, hogy nagyon szűk a frekiátviteli tartománya + kicsi az erősítése (max 20dB = 10x). A feladathoz szükséges erősítés 1000x-es (60 dB), ezenfelül óriási zavarjel-elnyomással kell rendelkeznie. A program annyira nem kicsi (nem méretre, hanem programsorok számára való tekintettel). Ami még fontos az erősítőnél az az, hogy teljesen (galvanikusan) le legyen választva a számítógéptől, ergo lineáris optocsatolóval kell leválasztani az erősítőt. Különben defibrillátor
Üdv: Hurka ala Orgován József
(#) lehar válasza Hurka hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Van egy olyan progi ami oscilloskopfunkciot ad a szgépre.Mivel én ezt a funkciot rendszeresen használom mindenféle mérésre(oszcilloszkopozásra),nagyon hamar kitapasztaltam,van egy beállitási lehetösége,ami az érzékenységet állitja,1mVolt a legkissebb érzékenység,teljes kitéréshezEzt a progit Zelscope néven lehet a googlirol letölteni,de priviben megküldöm neked a mailodra,azért,mert valamilyen okbol nem engedi a hobbielektronika,pedig probáltam feltenni.
(#) lehar válasza Hurka hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Ja és a defibrilálástol messze nem kell félni,mivel mikrofon bemenetröl van szó,természetesen az asztali szgépeknél nem árt egy vastagabb,1-2 négyzetméteres plasztik,vagy gumiszönyegen végezni az ,,,élő,,, kisérletezést.Egyébként mindjárt ki is probáltam,és nagyon szépen használható igy is,az izom ideg impulzusokat szépen kimutatja,21 colos monitoromon 7-8 cm-s kivezérlést ad minden további nélkül,csak fel le mozgattam a kezemet.Még a körülöttem legyeskedő unokámon is kiprobáltam,amit nagyon élvezett.Elektrodáknak egy nagyobb pénzérmét használtam,amikre egy egy szigetelt drotot forrasztottam,és orvosi ragtapasszal rögzitettem a megnedvesitett börre.
(#) Hurka válasza lehar hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Én meg gyári, egyszer használatos, monitor tappancsot alkalmaztam, és az analóg erősítőt a vonalbemenetre tettem. Könyörületet kérek, én építettem azt a szerencsétlen HomeEKG-t!

u.i.: Merrefelé laksz? Panelházban? Mert ha igen, nincs nehéz dolgod, csak egyes helyeken 50x nagyobb a bőrön az 50 Hz. Ahogy látom, te nem is EKG-t, hanem EMG-t néztél. Biztosan azt láttad, és nem az 50 Hz-et modulálva ?

Üdv: Hurka
(#) Szupervigyor hozzászólása Márc 20, 2011 /
 
Mi a véleményetek erről?:
http://www.eng.utah.edu/~jnguyen/ecg/ecg_index.html

OFF :
Nézelődtem más irányban is:
ElektroEnkeloGráf
Ez az agyi jelekre van specializálódva ennek mennyi az esélye hogy működjön?
(#) lehar válasza Hurka hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Ez most egy jol megkésett válasz,de Erdélyben,egy tanyán lakom,és nincs is hálozati áramom,szélgenerátorrol,és napelemekről van áramom,inverteren keresztül.Igy a hálozati brumm kizárva.
(#) lehar válasza Szupervigyor hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Ha érdekel,küldhetek egy kis progit,ezzel kőnnyedén oszcillioszkoppá ,,,varázsolhatod,,, a szgépedet.
(#) Szupervigyor válasza lehar hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Linux user vagyok erre van az xoscope nevű progi,bár lehet érdekelne,néha szokott ez a gép windowst is bootolni.

Engem igazából az érdekelne mennyire pontos ez a cucc,főleg az enkelográfon gondolkoztam,azzal lehet lehetne érdekes dolgokat csinálni.Mennyire pontosan tud ez agyhullámokat mérni,továbbá jó lenne tudni hogy célszerű használni(hogy érdemes a "szondákat"? elhelyezni).Lehet-e vele ember-gép interfészt csinálni?
(#) lehar válasza Szupervigyor hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Ejha,végre egy linux user.Itt felteszem,megprobálhatod Vine-vel telepiteni.nem garantálom,hogy linuzon mennyire fog menni.Én Windows7.-et futtatok,és ezen kitünően megy,szinte mikroamperes érzékenzséggel,van luppéja,és kettős bemenete,meg kiegyenlit egy digitális szkopot,igaz a frekijét a hangkártya végfrekije limitálja.De biologiai mérésekre bőven elég.
(#) lehar válasza Szupervigyor hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Sajnos nem tudom feltenni a progit,ha érdekel elküldőm priviben.
(#) Hurka válasza Szupervigyor hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Hello!

Anno ezzel a kapcsolással én is szemeztem, de szörnyen torzít + nem jó a tranziens átvitele. Amit én javaslok:
1., standard EKG differenciálerősítő építése különálló műveleti erősítőkből (nagyon érzékeny az alkatrészek szórására)

2., ún INA (instrumentation amplifier) alkalmazása (előnye, hogy egyszerűbb + jobb a jel-zaj viszony, hátrány az, hogy igen drágák). Ilyen INA például az INA118 (Texas Instruments/BurrBrown), illetve az AD620 (nekem ez vált be a legjobban). Azánlott ezt az IC-t kis erősítésre (kb 8x) beállítani, jobblábhajtással (right leg drive-val) együtt alkalmazni, majd ezt egy 0,03Hz-es felülátarasztővel folytatni, egy következő fokozatban tovább erősíteni, ezt egyetleg egy többfokozatú szűrőre (aluláteresztő vagy sávzáró szűrőre) vezetni, majd ezt a jelet egy kimenő buffererősítőre vezetni (feladata az impedancia illesztése, ennek erősítése lehet egységnyi is). Nekem ez a módszer vált be a legjobban! Amin el lehet még hasalni, az az elektródavezeték, itt is érdemes jóféle árnyékolt vezetéket használni. Ajánlom az egyszerhasználatos ötapadó, polisztirol-alapú monitoring elektródákat.

Remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel: Hurka

(u.i.: az enkelofalográfos erősítő felépítése ugyanez, csak a szűrőfrekvenciák és az erősítésértékek eltérőek. Jó kisérletezgetést az agyhullámokkal!)
(#) Szupervigyor hozzászólása Márc 20, 2011 /
 
Mikroamperes érzékenység?Egész hihetetlenül hangzik,ahol az EEG-t csinálták mellékeltek egy kapcsolást hozzá (ezt) ahol az erősítés 7812,5 (plusz ehhez jön még az aktív érzékelők erősítése)a másik kapcsolást ha jól láttam digitalizáló.Mindenesetre érdekelne,hogy lehetne eljuttatni hozzám?Esetleg publikus-e a program?Le tudom-e valahonnan tölteni,ill. ha megkapom publikálhatom-e?

Nekem csak azért fura mert sok a háttérzaj,még ha nem is kötök a kártyára semmit,ahhoz képest ezek a jelek "elhanyagolhatóak",az OpenEEG-ben is az aktív elektródák is végig vannak árnyékolva.(szerintem azt érdemes használni ha működik egyáltalán a dolog)
majd szétnézek a fórumukon hátha találok valami használhatót erről.
Mindenesetre előre köszönöm a programot.
(#) Hurka válasza Szupervigyor hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Ebben abszolút igazad van, a jel amplitúdója összevethető a ditherrel és a kvantálási zajjal -> szörnyű jel-zaj viszony.
(#) lehar válasza Szupervigyor hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Tudom hogy hihetetlenül hangzik,de a szgép hangkártyák mikrofon bemenete nagyon pici jelekre lettek tervezve,erre rámegy a progi digitális érzékenységi (szkop szpot kitérése) beállithatosága.+ a digitális kielemezhetőség is.Apropo,remélem sikerült telepitened Winne-vel,linuxra?.ha igen,akkor tesztelheted,személyesen.Az alpzajt kőnnyen semlegesitheted,egy nagyon gondos főldeléssel.és jól árnyékolt szondakábellel.Persze ha van (vagy épitessz előtétet,az se rossz)
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem