Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   168 / 269
(#) nagym6 válasza Tomka hozzászólására (») Aug 2, 2014 / 1
 
Nem maradt ki esetleg átkötés? A nyákon szemmel nem látható szakadás is lehet, ajánlatos multi ellenállásméréssel ellenőrizni 4093 körüli vezetékeket. A 4093 nem gerjedékeny fajta, erre kicsi az esély, hogy gerjed.
10.png képen lévő jeleket nézd, ez vezérli 4093-at. Q1 tranzisztor kollektorán a jel alsó-felső szintjei megfelelők legyenek. A 4066 2-es láb fémre először csak a jelalakot adja 0V szinten, fém közelítve elindul lefelé a teljes szint, azaz egyenszintje is.
Delayre úgy reagál, hogy a 4066 2-es lábon figyelve, delayt tekergetve, 4066 2-es lábon megjelenik 0V-ról negatívba menő tüske. Tehát poti egyik végén csak egyenes 0V vonal, poti tekerve tüske lefelé megjelenik, egyre nagyobb csak lefelé nől. Ahogy a kapujel kiválasztja előző válaszom 0.png képen.
A 4093 3-as lábon rövid tüskék vannak -15.png-, talán csak nehezen látszik szkópodon, mert ez valószinűleg halványan jelenik meg. Szkópon trigger beállítása jó-e.
R6-al ráérsz akkor foglalkozni, ha már rendben működik.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2014
(#) Tomka válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 5, 2014 /
 
Ma ránéztem az elektronikára és kezdtem a szakadással, és találtam is eggyet a 4093-as 9. lábánál lévő áthidalás forrszeme levolt szakadva a nyákrol(lehet meg lett nyomva), de szerintem ez a próbálkozások során jött létre. Erre azt gondoltam, hogy már meg is oldodott minden, de továbbra se volt jó. Szkóppal ránéztem a Q1 kollektorára és megvolt a négyszögjel, de -1és 1V között valami zavar volt, ez a 4093-as 8,10-es lábakon is látszódott. Kivettem a 4093-ast, és a 2,8,10,13-as lábakon 2 tüske volt egymással majdnem szemben, aminek csak a 9-es lábon kellene lennie. Rámértem multiméterrel a lábakra, és megtaláltam hol van zárlat( sajnos ezelőtt, csak szemmel néztem), átfordítottam a nyákot és megtaláltam a hibáját, a C9-nek eggyik lába vezetősáv szélére lett fúrva, és forrasztásnál kialakult egy hajszál vékony ón rövidzár(amit gyanta is takart) a 10-es láb vezetősávja felé.Megörültem neki, hogy végre működni fog. Megszüntettem, bekapcsolom megint nem működik, szkóppal ránézek az 5534 3,6-os lábakra, és csak egy négyszögjelet látok és vasra nem változik semmi. Multival ránéztem az R6 ellenállásra, és csodálkoztam, hogy 440R, megtaláltam, hogy a koax belső erénél elengedte a forrasztás a sok mozgatástól. Bekapcsolom, és működik, a 20Ft-ost egyből érzékelte 22 centiről, van még mit állítani meg tesztelni rajta.
Azt nem is tudom, miért nem kezdtem a legelején a szakadás és zárlat vizsgálatával műszerrel.

Nagyon köszönöm a segítségeteket, egyedül lehet nem sikerült volna.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2014
(#) nagym6 válasza Tomka hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Innentől a finomhangolás már a pld: 20Ft.-ossal mehet. A "delay" beállítása -sokat számít- ahol a legtávolabbról érzékel. Tekerccsel is lehet variálni, de ekkor ajánlatos szkóppal NE5534 6-os lábán a csillapítást figyelni, és -ha kell- R6 ellenállást utánállítani. Illetve lehet kissé csillapítatlanabb beállítással is próbálkozni, R6 változtatással. A csillapított beállítás ami 0.png képen van, 2-vel előző hozzászólásomnál. Csillapítatlan, amikor a 0.png képen a kék felfutó éle utáni sárga is tüskeszerűen felmegy a +5V felé. A "gain" állítása -jobb kivezetett potméter-, ahol még zajból kivehető a fém jelzése. Treshold, hogy mennyi ideig tartson a jelzés fém érzékeléskor. Nem sok hatása van.
Nekem 20Ft.-osra kerek 30cm a határ, ahol alig, de érzékelhető lengetésre a 20-as.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2014
(#) Bu13 hozzászólása Aug 12, 2014 /
 
Kérés.
Ha valakinek van Terminátor3 rajza , kérem segítsen. Előre is köszönöm.
(#) deexteer válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Bővebben: Link
Ha kell van háromféle panelrajz is hozzá, a megatron nem jött be?
(#) Bu13 válasza deexteer hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Köszönöm szépen a rajzot.
A Megatron nagyon szépen működik, meglepően stabil. Az érzékenységet majd csak a véglegesen megépítés után tudom megmondani, mert most
csak modulokból van összedrótozva, és még azok is változhatnak. Azt biztosan mondhatom,
hogy az IGSL érzékenységét fogja tudni, de annál sokkal stabilabb lesz. Sajnos az IB hibái
itt is okoznak problémát.

A panelrajz is érdekelne, ha elküldöd azt szívesen veszem.
(#) deexteer hozzászólása Aug 12, 2014 /
 
Ők azok.:
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Nem tudom hogy mekkora fejjel próbálkozol, de a videók alapján az IGSL-nél jóval többet nézek ki belőle. Ha nem így gondolnám, neki sem álltam volna.
A nyákom kb. 80%-os készültségű, a tekercsek meg vannak tekerve és bandázsolva, a lakkozást kell még befejeznem, aztán jöhet az árnyékolás, stb., majd az élesztés.
(#) Bu13 válasza deexteer hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Légyszi tedd fel képfájlba, mert valamiért nem tudtam kinyitni. Kösz.

Most látom, hogy a Terminátornál az r6 ( a Megatronnál r7 ) nem 2k4, ez volt az egyik hiba amit találtam. Nekem végül 51k nál lett jó a jel, de sokat sz@rakodtam vele. A 120pf kondi 10Kc nál
160kOhm /4k7 +39pf osztás után már alig lenne jel!
Most egy teszt: Az 1Ft 20-22 centiről érzékeli, és a nullázáshoz egyszer sem kellet nyúlni egész
este. Persze ez nem egy szenzációs eredmény, de talán van még remény. Reménykedjünk, mert az hal meg utoljára.
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
Ha minden kísérlethez más fejet használsz, akkor nincs viszonyítási alapod. A fej legyen az etalon, és a frekvencia. Az elektronikát ehhez viszonyítsd, akkor eltudod dönteni, hogy mit tud egy új konstrukció. Hogy a végén milyen fejet fogsz használni azt majd a Te döntsd el.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
Pontosan, ezért írtam hogy nem tudni mekkora fejjel lettek ezek az adatok. Nálam is a fej lesz az etalon, csak nagyon nem mindegy hogy az milyen, mert pl. egy 15-20cm átmérőjű fejhez csinálhatsz akármilyen elektronikát, sokra nem mész vele.
Hogy értsd. Azt írod 20 centi körül hozza az 1Ft-ot, a videón pedig egy az 1Ft-nál is kisebb akármit talán még 30-35cm-ről is. Kizárásos alapon ha az elektronika ugyanaz, akkor a különbség a fejben lesz...
Így látatlanban a videók alapján úgy saccolom, hogy egy jó fejjel az 1Ft-ot legalább 27-29, de inkább 31-33cm-ről kellene neki hozni, természetesen használatra kész állapotban, vagyis GEB és Disc poti úgy áll ahogy a talajhoz majd kell. Ha ez esetleg nem így lesz akkor végleges formájában össze sem rakom, hanem szét lesz szedve.
Előző hszben azt írtad hogy az IGSL érzékenységét fogja tudni, az nálam a talajra beállított állapotában 25cm az 1Ft-ra a levegőben (a Feri féle kobránál meg 27cm, csutkára tekert érzékenységgel 31cm, de ekkor már folyamatosan cincog). Ettől szeretnék többet.
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 17, 2014 /
 
Július elején elküldtem neked két Email. Az egyik egy fotó, amin jól látszik egy különlegesen
épített (22mm) tekercs. A másikon egy szakszerű rajz van, két IC módosítással. Azóta a tekercs ovális lett 320x120mm. Már akkor említettem, hogy az ovális hangszóró adta az ötletet.
Ovális esetben az aktív rész közelebb van a keresett tárgyhoz, vízszintes lengetés esetén.
A műhelyben nem célszerű nagy átmérővel kísérletezni, mert sok a zaj. Én a PI keresőt egy
400uH csévével mérem be. Ahogy írtam, csak azonos frekvenciával azonos fejjel érdemes
két készüléket nagyjából összehasonlítani. Ha az általad épített különleges fej elkészült, amit
juli 27 írtál, kérlek számolj be. Az ötleteidet hasznosítani fogom.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
(#) nagym6 válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 17, 2014 / 1
 
Idézet:
„Én a PI keresőt egy 400uH csévével mérem be”

Nem tudom mi az oka, pontosabban nem jártam még utána a következőnek. Azonos induktivitású -nálam 300uH- tekercs 25cm átmérővel, illetve 35cm átmérővel egészen másképpen viselkedik, más a válaszjel fém nélkül. A nagyobb átmérőjű lassabb válaszjelet ad, csillapítottabb, tehát a csillapító ellenálláson eléggé változtatni kellett. A Surf keresőnél 25cm-nél 390 Ohm mint a rajzon is, 35cm-nél már kb. 0.8-1Kohm adja ugyanazt a túllövésmentes jelet, ami mellesleg lassabb lefutású is. Csak azért írom, mert ezek szerint nem elég csak az induktivitás értéknek azonosnak lenni, gondolom teljesen más eredményt is kaphatunk a végleges nagytekerccsel, mint egy kis kisérleti példánnyal.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 18, 2014 /
 
Jó irányban gondolkodsz, de az igazából nem lényeges hogy mennyire van az aktív rész a tárgyhoz képest, ez inkább csak a pozicionálásnál gond a lengető számára. Csak én azon az állásponton vagyok, hogy hiába tud az adott fej nagyon jól pozicionálni ha nincs mit, mert nem találja meg a céltárgyat. Tehát az a kisebb gond ha nem pontos egy fej, annál sokkal nagyobb gond ha nem talál semmit, mert akkor értelme sem volt kimenni, de erről mateatek is sokat tudna mesélni. Nem a reklám helye, de amilyen gépet most használ az szerintem jó néhány 3-400000Ft-os gépet megszégyenít a talajban, ugyanazon körülmények között.
Hasonlót tervezek a megatronnal is, aztán majd meglátjuk mi lesz belőle, lehet hogy csak egy nyák a fiók mélyén.

Közben csináltam egy másik tesztet, némileg más talajban (Cobra vs IGSL és 1Ft), az eredményt inkább le sem írom. Tudom, az nem tartozik a "nagyok" közé a maga 160000Ft-os vételárával, de akkor is.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 18, 2014 /
 
A PI teljesen más tészta mint egy IB fej. Itt a tekercs energiatároló eszköz. Rákapcsolod a 12V-ot, felépül a tekercs indukciója, kialakul a mágneses mező. Aztán kikapcsolod a 12V-ot, aminek lehetőleg minél gyorsabban kell végbemenni ahhoz, hogy a tekercsben eltárolt mágneses energia visszaalakulhasson feszültséggé, létrehozva ezzel egy jó nagy feszültségtüskét. Minél lassabb a kikapcsolás ideje annál kisebb feszültségtüske lesz a végeredmény, de gondolom ezt nem kell magyarázni ha érted a tekercs működését (meg tudod nézni szkóppal pl. egy relé kapcsolgatásakor ha kifelejted belőle a paralel diódát, csak ne fogd meg közben mert csípni fog).
Tehát itt minden paraméter lényeges, az induktivitás, az ellenállás, és a kapacitás is.
(#) Bu13 válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 18, 2014 /
 
Igazad van, nagyon nehéz szép jelet kialakítani, de van egy jól bevált ötletem. Emeld fel a Fet
S pontját és tegyél be egy 1.5 2.2 Ohmos ellenállást. Most az S pontot kösd a GND re egy jó
minőségű, lehetőleg barna színű elkóval. Így magát a tápot kevésbé fogja befolyásolni a Fet több Amperos árama.
Én hasonló kísérletekhez használok fej nélküli induktivitást. Persze a végén steril környezetben ez is korrekcióra szorul, de az alábbi kísérletekre megfelel.
Az r7 1k ell. dióda felőli végénél köss sorba egy 10 Ohmos ellenállást hőszigetelésnek a diódák miatt. Így gyorsabban eléred az üzemi állapotot. A 390 Ohm és az 1k Ohm jobb ha két-három darabból áll, mert az átütési feszültség miatt határeset az 1db. Nálam három db 0.25W SMD van mind a két helyen, Üzemi fesz 200v átütési fesz 500v. RC1206FR-07 sorozat
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 18, 2014 /
 
Csak egyetlen érv!
Egy 30 cm ovál fej kb háromszor kisebb felületen érintkezik a talajjal, vagyis az amúgy is sokat kritizált GEB hatása is 3x kisebb. Van persze még más is, de jobbnak látom most hallgatni róla.
3-400000 eFt kereső és Cobra hogy kerül ide? Engem ezek a készülékek nem érdekelnek, nem
hasonlítom össze az amatőr munkát a profi gépekkel. Ha sikert érek el, annak örülök, ha nem
akkor pedig három nap szünet, és minden megy tovább. Biztosan sokan gondolkodunk így.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2014
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 18, 2014 / 1
 
Biztos egyedül vagyok ezzel, de ezt nem nagyon értem. Minél 3x kisebb? Ha az adótekercs méretét nézzük, akkor a méret csökkenésével a talajba hatolás mélysége is csökken (mert kisebb méretű teret tud gerjeszteni maga körül). Persze akármilyen nagyot nyilván nem lehet csinálni, mert van egy határ ahol már csökkenni fog az érzékenység az apró tárgyakra, illetve a használata is nagyon nehézkes lenne. A formája az valóban nem közömbös, ezért pl. DD fejnek neki sem állnék.
Ha a vevőtekercsre gondolsz, ott nem lesz kisebb a mérettel a talajhatás. Az kb. ugyanakkora egy kisebb meg egy nagyobb fej esetén is, mert nem csak a talajhoz képesti kapacitása számít, sőt leginkább nem az, hanem a talaj okozta fázistolás.

A drága gépek úgy kerülnek ide, hogy ha meg tudjuk csinálni amit azok tudnak, akkor nyilván nem fogjuk megvenni. Nagyjából az egész HE fórum erről (is) szól. Persze lesznek olyanok akik akkor is megveszik. Nekem is van olyan haverom, aki szerint semmi nem lehet jó csak ha gyári. Ha megcsinálom neki ugyanazt a dolgot 35-40%-a árból amit ő megvett, akkor hebeg-habog, de az akkor sem jó és kész, hiába használom évek óta ugyanúgy, mint ő a gyárit.
Szóval engem meg nagyon is érdekelnek, pontosan azért hogy legyen mihez viszonyítani. Mert ugye egy equinox-hoz vagy egy surfmaster-hez hiába viszonyítom, azzal nem jutok előrébb...
Régen azt gondoltam hogy egy félmilliós gépért azért kérnek annyit, mert az annyival jobb. Most már tudom hogy csak egy hajszálnyival jobb (amiatt a hajszál miatt fejlesztgetünk), és azért kérnek érte annyit, mert megkapják.
(#) c_jani hozzászólása Aug 20, 2014 /
 
Jó reggelt!
Készül a tartószár, de a markolat szögével van egy kis dilemma. Megmérné nekem valaki, mekkora szöget zár be a szárhoz képest? 65 fokot állítottam, de valahogy nem az igazi...
Köszi!
Jani
(#) deexteer hozzászólása Aug 20, 2014 /
 
Nem tudom milyen műhelyfelszereltséged van, ha teheted akkor ne csináld fixre a markolatot, jelenleg nem vagyok otthon így megmutatni nem tudom csak kb. leírni, a szárra kell rögzíteni egy olyasmi műanyagot mint a slag toldó, csak itt az egyik oldalán van menet, van benne egy kb 3cm-es lyuk kívül menet és egy kb. 5cm záróanya szintén lyukkal, bele kell rakni egy műanyag golyót, vagy pl. epokittel kitöltött golyós dezodor golyóját és abba rögzíteni a markolatot, így 30 fok körül lehet állítani egy pillanat alatt 360 fokban körbe. Remélem viszonylag érthetően írtam, ha rá van szorítva az anya akkor nem mozdul a markolat, az anya lyukján jön ki a markolattartó, ez minél vastagabb, annál kisebb mozgási szöget enged meg.
A legtöbb gps ilyen tartóval rendelkezik.
(#) mateatek válasza c_jani hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
Az én kényelmesebbik gépemen 74 fokban áll a markolat.
(#) c_jani hozzászólása Aug 20, 2014 /
 
Sziasztok!
A Google képtalálatokkal kerestem tartót, az egyik, jól láthatón megmértem a szöget, az 65 fok volt. De nem kényelmes.
Attila! Az a 10 fok hiányzik, úgy tűnik.
(#) Ge Lee válasza c_jani hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
A szögét én csak utólag mértem meg. Úgy csináltam hogy fogtam a nyelet, szorítóval finoman hozzárögzítettem a markolatot, és beállítottam magamnak kényelmesre, a nyelet úgy tartva ahogy majd lengetni fogom. Amelyik helyzetben jónak tűnt, ott megjelöltem ceruzával, és abban a szögben vágtam el.
(#) mulderx hozzászólása Aug 20, 2014 /
 
Megatronnal lehet tudni ki hogy áll? Kezdőként csak terv nálam, de ha valakinek sikerült összehozni akkor neki látok
(#) Ge Lee válasza mulderx hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
Az enyém elég rosszul. Látszólag minden fokozat rendben működik, még sincs érzékenység. Olyan 4cm körül van a 20Ft-ra, és 10-12cm egy dezodoros flakonra, és ettől többet nem tudok kihozni belőle. Az mondjuk gyanús, hogy a ref potit bárhova tekerhetem semmi nem változik. Adtam oda 0,5 és 4V között mindent, ugyanaz az érzékenység, olyan mintha MC8 semmit nem csinálna, viszont jelzéskor meg szépen leng a kimenete. Egyelőre fogalmam sincs hogy mi a nyűgje, végig kell majd nézegetni a fokozatokat.

A C1-C2-t az adott tekercshez kell igazítani mert a 220nF-al nagyon alacsony a freki, nekem olyan 5,6kHz körül volt, a tekercsem a Maxwell műszer szerint 1,7mH (ezek szerint ez csal és nem a PIC-es), 68nF-al kerek 10kHz-en rezeg. A csillagozott C5-öt is növelni kell. Nálam a C13 és C14 is cserélve lesz, mert a magas hang is nagyon magas (visít), a mély meg gyakorlatilag dörmög. A tápfeszek rendben vannak, az adótekercsem végein 23Vpp körüli fesz van.

A működése az elképesztően stabil, ha ezt terepen is tudja akkor ebben szerintem egyedülálló. Sehol egy ciccenés vagy reccsenés, csak ha találat van. Egy élmény volt mellette ülni és tekergetni a potikat egy műveleti erősítővel megvalósított géphez képest. És még nagyobb lett volna ha működik is normálisan.
Hirtelen ennyi.
(#) Bu13 válasza mulderx hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Egy kezdőnek inkább PI gépet ajánlanék, (de nem a Surfot ) Akkor már az első munkád is örömet okozna.
A Megatron, de minden IB kereső már inkább haladóknak való. A fej felépítése, beállítása,
és a Disc beállítása nem egyszerű feladat. A Pi hátránya, hogy minden talált tárgyat ki kell ásni.
A Megatron nálam nagyon szépen működik, a nyák tervezése mestermunka, nem úgy mint a rajz, mert az szinte követhetetlen.
Ha mégis az utóbbit építed meg, számíthatsz a segítségemre. Ha PI, akkor küldök egy rajzot.
Üdv.
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Nem tudjuk hogy csak ebben, vagy az elektronikában kezdő. Igazából nem lenne ezekkel gond ha dokumentálva is lenne, azaz alapvető dolgokat mellékelt volna hozzá az orosz, pl. feszültségértékeket meg néhány szkópábrát, akkor a kezdő is könnyebben boldogulna vele, meg nekem is egyszerűbb lenne a hibakeresés mert csak össze kéne vetnem azzal.
(#) deexteer válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Vannak ábrák, igaz hogy terminátor3, de a megatron is szinte ugyanez.
Bővebben: Link

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2014
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Azt hiszem, hogy viccelsz! Hiszen a júli 12. hozzászólásodban Te írtad, hogy a küszöböt mivel állítsam be.Remélem hamarosan megoldódik ez az aprócska problémád. Ismerve a szakmai tudásodat, kétségem sincs. hogy hamarosan jó hírrel szolgálsz.
Mint minden keresőnek, ennek is vannak építési buktatói. Én is botladoztam, amiről többször
közöltem adatokat, bár ne tettem volna. A 20Ft/4cm még az első IC kimenetén is kevés. Egyébként az Mc2 a kapcsolás csúcsa, annyira sikeres. Zajtalan, és gyönyörű szinusz. Itt
tényleg jobb mint az analóg IC-s.
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Mintha egy kis irónia is lenne abban amit írsz, de lehet hogy csak nekem tűnik annak. A probléma nem kicsi, valami alkatrész hiba is lehet benne mert egyrészt a 4066-on nagyjából jók a jelalakok, másrészt ha nem lennének jók akkor is kellene valamekkora érzékenységnek lenni, nem pedig 1-2 centinek.
A fejem fázistolása nagyobb mint lenni szokott, ezért majd a fázistoló kondijait át kell méreteznem mert még így is alig tudtam odahúzni a kapuzást a potival hogy a trimmerkondi ki van véve a vevőből, mert azzal ugye még többet tol. Már arra is gondoltam hogy a HCF4069UBEY nem jó (csak ezt kaptam), de az adatlapja alapján ugyanúgy jónak kell lennie mint a HEF-nek.
Mivel mindkét üzemmódban egyformán rossz, ebből is azt gondolom hogy a hiba az erősítők körül van, mert csak a vevő nagyon durva amplitúdóváltozására ad jelet. A fej kiegyenlítésével is játszottam, de ugyanaz a végeredmény, teljesen mindegy hogy 5mV-ra vagy éppen 100mV-ra van kiegyenlítve. A disc viszont működni látszik mert mindkét hangot elő tudom csalni belőle.
Nem néztem még végig a fokozatokat, és most egyelőre nincs is időm foglalkozni vele mert mást kell csinálnom.

Más. Azt hittem találtam ma valami értékeset, de tévedtem...

1Ft.jpg
    
Következő: »»   168 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem